FISKENYHETER; TIGHTA LINBÅGAR I ETERN

Flugfiskeradion
”Tighta linbågar i etern”, artikel från fiskenyheter.se

Tighta linbågar i etern

För ett tag sedan stötte jag av en ren slump ihop med Flugfiskeradion, vilket i huvudsak är en podsändning som startades 2010 och drivs  av Jesper Hultqvist. Upplägget är vanligen i intervjuform och innehållet berör hittills allt  från produkttester och  fotototips till flugbindning och fiskevård.

   Många av de intervjuade är välkända profiler inom flugfiskevärlden som delar med sig av sina erfarenheter inom diverse områden. Flugfiskeradion.se är väl värt ett besök, om du letar efter inspiration såväl som god lyssning.

Här är ett axplock ur arkivet:
Följ länken nedan för att komma direkt till Flugfiskeradions alla avsnitt:

http://www.flugfiskeradion.se/flugfiskeradion/

Therese Lundin

FISKENYHETER; EN GLIMT AV MITT PARADIS

Therese Lundin, Fiskenyheter
”En glimt av mitt Paradis”, artikel från fiskenyheter.se
En glimt av mitt Paradis
Natten var fuktig och kylslagen. Mina andetag förvandlades till vita pustar medan jag långsamt vandrade nedför den välbekanta stigen. Här hade mina fotsteg lagt sina avtryck många gånger tidigare och det sista besöket låg förhoppningsvis först i en avlägsen framtid.

Jag kunde urskilja det redan på håll. Det välbekanta och ack så underbara ljudet av forsens brus. Jag log för mig själv och blickade ut över det dimbundna landskapet. Borta i fjärran seglade en fågel med utbredda vingar i jakt på nästa byte och mellan de bastanta träden kunde jag skymta det blanka vattnet som skyndade förbi. Detta var den plats som under en lång tid hade skänkt mig mer ro än vad jag någonsin hade kunnat drömma om. Detta var den plats som vid ett första ögonkast vann mitt hjärta. Det var många år sedan nu, men jag minns det som i går. En evig förälskelse som har fått mig  att återvända hit år efter år.

Therese Lundin, Fiskenyheter
   Jag färdas genom minnets överfulla skafferi och förnimmer händelser som nästintill är för vackra för att lyckas återspegla. Här har jag sett trädens knoppar samstämmigt samlas i en enad symfoni. Här har jag sett vårens första blomster sakta öppna sina nyvakna ögon och slå ut i ett hav av regnbågens alla färger. Här har jag upplevt hur naturens skönhet för ett ögonblick kan få en att förtränga alla världens problem.

Väl framme sätter jag mig ned vid vattenkanten och beskådar det spegelblanka ytan. Dova vak bryter tystnaden med jämna mellanrum, i  övrigt hörs inte ett ljud. Även om många platser har satt spår i mitt hjärta så sägs det att den första kärleken är speciell. Min kärlek är kravlös och utan förlorare. Den  skänker ro och ett inre lugn som jag aldrig tidigare har upplevt. Ett lyckorus färdas genom min kropp och jag tänker för mig själv, att det är här som jag verkligen hör hemma.

Therese Lundin

FISKENYHETER; 3 SNABBA INFÖR FISKESÄSONGEN

3 snabba inför fiskesäsongen

1. Måttband i all ära. Varför inte direkt på håven? Ett skonsamt, snabbt och enkelt sätt att mäta din fångst. Slipa , mät, måla & lacka. Busenkelt. Dock finns det risk för att färgen vill rinna ut längs med träfibrerna, så se till att välja en riktigt tunn penna.

Therese Lundin, Fiskenyheter
2. De allra flesta fiskevästar är i dag redan utrustade med håvupphängning. Självklart kan det vara användbart även på din ytterjacka! Perfekt om du är ute kyliga dagar med dåligt väder. Du behöver en D-ring, ett kraftigare band samt förslagsvis en symaskin (eller bara nål, tråd, ett uns tålamod och kraftiga nypor).
Therese Lundin, Fiskenyheter
3. När du inte har möjlighet att lägga undan spöt under exempelvis flugbyte eller avkrokning är detta upphängningsalternativ oslagbart. Haka i nederdelen av spöt i öglan nedtill, samt fäst övre delen av spöt med kardborren upptill. Här användes två kraftigare band och en bit kardborre som sys fast på det övre bandet.
Therese Lundin, Fiskenyheter
Lycka till! 
Therese Lundin

FISKENYHETER; PREDATORER AV OLIKA SLAG

Therese Lundin, harrfiske
”Predatorer av olika slag”, artikel från fiskenyheter.se

Predatorer av olika slag

Själv anser jag att det oförutsägbara i fisket är vad som ger det en stor del av sin charm. Spänningen i att aldrig med säkerhet kunna veta vad man har att förvänta sig, samt det faktum att varje fisketur är som ett oskrivet blad, gör fisket till ett dynamiskt äventyr. När naturens krafter i samverkan fyller sina behov kan vad som helst ske. Många är de gånger som man i ytterst olika sammanhang har fått gnugga sina ögon och fråga sig själv om den händelse som man precis upplevde verkligen var sann. Med tiden blir måhända varje fiskare något avtrubbad gentemot livets nyckfullhet, men fascinationen i de oväntade händelserna består.
   Det var en av sommarens vackraste dagar och solen fick älven att glittra så starkt att det var nästintill bländande. Utvadad på ett noga utvalt klippblock blickade jag ut över den forsande strömil som lite längre ner avrundades i ett lugnare parti. 
   Jag avvägde det första kastet. Det kraftiga motljuset gjorde det svårt att följa flugans gång och jag tvingades snart åsidosätta tanken på en föredömlig presentation. Några kast senare och upplägget visade sig räcka. Hugg, mothugg och fisken bekräftade sin befintlighet genom att bryta ytan. Spöböjen skvallrade om en fin harr och den välbekanta skräckblandade förtjusningen infann sig omgående. 
De stora klippblocken på botten försvårade intagningen påtagligt. För att inte riskera tafsbrott tvingades jag styra fisken fram och tillbaka under dess framfusiga rusningar. Snart avtog dock dessa och jag sträckte långsamt armen bakåt efter håvhandtaget. Jag höjde spöt och lät fisken glida efter ytan den sista biten emot mig. Ett leende av lättnad spreds över mina läppar samtidigt som jag blötte nätet mot vattenytan. 
   Men plötsligt fick fisken oväntad energi och gjorde en rusning utan dess like, rakt emot strömmen, i full fart. Lite längre uppströms gjorde den sedan en tvärvändning och simmade i riktning mot mig istället. Några meter utanför där jag stod började den därefter att cirkulera så hastigt att ytvattnet skvätte åt alla håll.

Min första tanke var att fisken vid intagningen fortfarande hade oväntade krafter kvar att utbringa, min andra tanke var att den helt enkelt hade blivit totalt från vettet. Men jag förstod snart förklaringen till dess underliga beteende när ett gigantiskt gäddgap uppenbarade sig från djupet. Gäddan klippte gång på gång med käftarna efter den stackars harren som fortfarande satt fast i min fluga och förgäves försökte överleva en dubbelattack från två predatorer. I ren panik hoppade den rakt upp och landade på en mindre uppstickande sten en bit ut. Där låg den sedan och sprattlade försiktigt, som om den försökte avväga för- och nackdelarna med att återvända ned i vattnet. Vid sidan om stenen patrullerade gäddan som genomskådat harrens flyktförsök.

    Tiden tycktes stanna upp för en stund. Själv stod jag som förstenad och betraktade hela händelseförloppet, innan jag slutligen vaknade till och insåg att jag måste agera omedelbart. I samma sekund såg jag harren långsamt glida ned från stenen.  För brinnande livet drog jag i min linände, men det var redan för sent…

Therese Lundin, Fiskenyheter

   Ett ögonblick och det var över. Snopen och överväldigad av händelsen såg jag en belåten gädda återvända ner i djupet och fortsätta sin färd. Virveln som gäddan skapade i sin vändning planade sakta ut och allting återgick till det normala. Jag fick därmed inse mig själv besegrad av naturens oförutsägbara under och blev återigen påmind om en av de största anledningarna till varför fisket är ständigt återkommande i mitt liv. Det oskrivna bladet fylls av berättelser, stora som små, sanningsenliga som storljugna, vackra som hemska – men alla är de unika och utan tvekan helt oförutsägbara.

Therese Lundin

FISKENYHETER; FISKEDRÖMMAR I VINTERMÖRKRET

Therese Lundin, Fiskenyheter
”Fiskedrömmar i vintermörkret”, artikel från fiskenyheter.se

Fiskedrömmar i vintermörkret

Invirad i en filt och med en rykande kopp te framför mig blickar jag ut genom fönstret. Trots att vårens intåg äntligen gör sig påmint genom droppande istappar och kramvänlig snö, så kan jag inte hjälpa att drömma mig bort till oändliga sommarnätter med flugspöt i min hand.   Jag bläddrar långsamt i gamla välbevarade fisketidningar, med vetskapen om att det påtagliga fiskesuget snart kommer att infinna sig. Jag fastnar för en artikel skriven av en kvinna vid namn Charlotte Jillebo 16 år (Flugfiske i Norden 1984) och förundras över hennes påtagliga entusiasm.

Therese Lundin, Fiskenyheter
”Många tycker kanske att det är konstigt med en flicka som är fisketokig. Men det tycker inte jag. Flugfiske är en utmärkt sport för tjejer… För mig är flugfiske det bästa som finns. Det är spännande upplevelser i en rofylld natur… Det har allt!” skriver hon och berättar ingående om sitt första möte med den vackra harren. 
   Jag ler för mig själv och minnet vandrar iväg till sommaren 2011, med många underbara ögonblick som kommer att finnas med i bagaget för en lång tid framöver. Storslagna vyer, ständiga överraskningar, husvagnsnätter, foliefisk över öppen eld, rykande stormkökskaffe och inte minst, det oslagbara lugnet. Jag är benägen att hålla med – flugfiske har verkligen allt!
Therese Lundin, Fiskenyheter

   Jag är fullkomligt övertygad om att 2012 kommer att bjuda på ett helt fantastiskt fiskeår, alla kategorier. Förväntan sköljer över mig likt en virvlande fors och jag kan inte förmå mig själv att åsidosätta tankarna på alla möjligheter som ligger framför mina fötter. Framtiden är fortfarande oviss, men 2012 har potential att bli ett riktigt bra fiskeår!
Plötsligt vaknar jag till ur min dragdröm och inser något besviken att snön faktiskt fortfarande ligger kvar utanför fönstret. Jag återgår till bläddrandet i min tidning och avslutar istället med ett ytterligare ett citat, även det hämtat från samma artikel;

”Flugfiske är det bästa som finns – men det näst bästa, det måste väl vara flugfiskande tjejer”

Therese Lundin