Gårdagens öppning av väderleksrapporten gjorde att jag och min parhäst Andreas bokade in fiske för nästkommande dag. Jag och Andreas jobbade detta dygnet tillsammans på vårat gemensamma arbete. Andreas ringde hem till familjen och där bestämdes att Andreas barn följer med och tar skidorna med sig, det önskemålet gick igenom.

Vi träffas vid sjön där vi dagen innan hade bestämt att en ny kant skulle testas  varken jag eller Andreas har fiskat detta område tidigare och det ger fisket en extra nerv.

Kommer vi att lyckas få någon fisk?

 

I vanlig ordning är våran arbetsfördelning väldigt tydlig, jag borrar och Andreas börjar sätta ut.  Klockan har nu redan hunnit bli 10:30 innan första spöt är utsatt och ska ärligheten fram så känns det inte super hett.  Man har ju under hela sin uppväxt fått höra ”efter klöcka tölv ä dä ingän idé å angla nå mer”

Alla spön blir utsatta och vi sätter oss och börjar pimpla, vi ser en del betesfisk på våra skärmar men inga riktigt stora ekon, några stöddig stigre men ingen som väljer våra balansare till lunch.

Ismete fortsätter och de har nu hunnit gå ca 40minuter sedan sista spöt blev utsatt och nu flaggar de för första gången idag och jag kommer först fram till fället vilket innebär att de är ”min fisk” det sprutar lina ifrån rullen och jag gör ett stenhårt mothugg, det är tyngd i fisken och de känns direkt att de inte är någon snipa, jag får upp fisken emot hålet både en och två gånger innan jag kan leda upp huvudet i hålet och Andreas kan landa fisken!

Vilken start!

De dröjer inte länge innan Andreas går springa, denna gången va de bara en snipa som snabbt korkas av och ny mört sätts på. Följande 3 minuter blir väldigt händelserika, jag drar en snipa till och Andreas får även han springa på fäll, denna gången svajar spöt på riktigt gott och böjer sig nästan ned till handtaget, bättre fisk är solklart. Även denna fisk är riktigt stark och det dröjer en liten stund innan den vill visa sig ovanför isen.

Vilken fisk och vilket fiske i den fantastiska vårsolen, inom loppet av 5 minuter har 3 gäddor fått syna ovansidan av isen, helt fantastiskt. Klockan rullar på och vid 14 måste Andreas och barnen rulla hemöver. Jag stannar kvar i hopp om att få en ”sista ljuset hugg”

Jag ser Andreas och barnen försvinna bort över sjön och jag lägger mig ner för att vila ryggen lite, jag hinner inte ligga länge innan bjällrorna börjar ljuda ännu en gång. 

Det är inget monster men en fisk över 4kg är en vacker fisk, känslan när ens envishet bär frukt är så himla tillfredsställande. Klockan rullar på och detta blir dagens sista fäll, depoerna med D-vitamin är påfyllnad och jag har för första gången på över en månad få känna på en bättre fisk. Vilken kanon dag!

Ut och bänd med er, skitfiske!

Pb i stramare

Vädret var soligt, det droppar ifrån taken och våren börjar visa sitt varma ansikte emot mitt frusna Dalarna.  ❤️

Just denna dagen är jag hemma och städar när fisketarmen börjar skrika högt efter en lite för lång paus ifrån fisket pågrund av snödjupet och allmänt dåligt pannben, men denna dag vände det. Jag sätter mig i bilen och sticker iväg till mieko som Aldeles nyligen har öppnat en butik utanför Falun och där köper jag några nya balansare ifrån kenetic.

Jag har länge haft en massa blandade känslor inför Andreas framgång med sitt pimpelfiske efter stora abborrar, jag har alltid tidigare jagat mer mängd och tätare mellan huggen medans Andreas har trugat lugnt likt en sakta växande ek. Jag har mer än en gång tänkt ”det måste vara så Hemskt tråkigt att sitta och truga” samtidigt som jag alltid varit sugen på att testa att pimpla efter dom stora individerna med balansare och ekolod. 

Jag äger ingen isgivare till något av mina ekolod så kreativiteten får flöda och jag sätter en båt givare ifrån ett lowrance 4x på en träribba och gör som ett kors högst upp (skulle ha valt ett annat material än torrt trä… Flytförmågan var god i trät)

 här är ni hur abborren står under balansaren, abborren har tidigare varit upp och tittat på balansaren men avböjde ifrån att hugga och jag misstänkte att de va en mindre abborre som trodde den hittat en ”kompis”.

Samtidigt som jag höll på att fotografera borren så vänder den upp emot balansaren igen och jag kastar telefonen ner i snön….. SMAAACK!!!  Ett stenhårt hugg och spöt bugar på riktigt gött och upp kommer en jätteborre! 

Jag lyckades påvägen upp ur hålet kroka ”givare stången” men lyckas endå landa mitt livs första kg+ borre ifrån isen och vågen stannar på 1,12kg. Denna vinterns målsättning har uppnåts och jag är extremt nöjd och stolt över att lyckas med mitt mål ❤️?

Ha de gött så försöker jag knåpa ihop. Några rader snarast igen! Skitfiske ??❤️ /Martin

Tur man inte föddes som rådjur !

Larmet går på telefonen! Trycker på ”snoozknappen” bara 5 minuter till! Dessa 5 minuter känns som 10 sekunder innan det ringer igen…… nu måste jag ta mig upp!

Drar upp rullgardinen och ute vräker snön ner och bygger på det tjocka snötäcke som redan ligger där. Det är mars månad i Falun och 10dygns prognosen visar bara minusgrader!

Sätter mig vid köksbordet och börjar äta frukost. Tar fram telefonen och trycker på Facebookappen. Upp kommer ett minne från 3år sedan. Ett minne om solsken, fiske på blankis och vår! Det är nästan så att man känner den unkna doften av ruttnande gräs. Alla ni småbarnsföräldrar vet iallafall vad jag menar. Barnens kläder har en förmåga att lukta precis så! En rätt otäck doft men som hör våren till och när den kommer vet man att våren och sommaren och spinnfiskesäsongen är på väg. Jag svävar iväg i tankar om spinnhugg och ismetefäll på blanka isar men får ett brutalt uppvaknande när jag riktar blicken ut genom fönstret! Synen som möter mig är meterhöga snöhögar! Jag tror jag inte är ensam om att längta till våren nu!

 

Nu längtar jag tills ”teamgäddstormchatten” fylls av planläggande av spinnfisketurer!

”-:vilka kan på måndag? Vi kör Runn! Jag har en bra känsla!”

Nu ska jag inte sitta här och vara bitter det kunde varit värre…… men kunde varit född rådjur. Hur kul är det att pulsa med snö upp till härligheten och behöva leta efter mat under ett metertjockt snötäcke och när väl snön och isen smält hade man ändå inte kunnat spinnfiska…..

Vi har iallafall tak över huvudet och mat på bordet, det gäller att försöka vara possitiv i dessa tider?

våren kommer frågan är bara när!

vi hörs!

 

 

 

 

 

 

 

Att göra allt ifrån grunden

Det finns en stor tillfredsställelse med att lyckas med de man lägger ner sid tid och själ på. Man blir stolt över det man lyckas åstadkomma.

När jag fiskar gädda eller någon annan art för den delen så gillar jag att göra hundjobbet! Att få lära sig själv om hur en sjö fungerar, vilka platser som funkar och använda mina tidigare erfarenheter för att lyckas.

Denna dag var lite speciell, oftast när man gör ett försök/satsning på gädda ifrån isen så krävs betesfisk, dom flesta inhandlar mört så det ska räcka för det gällande fisket.
Så var inte fallet denna lördags förmiddag då jag och min flickvän Viktoria hade bestämt att vi skulle göra ett försök att fiska gädda, men hur gör man om man inte vill handla betesfisk?

MAN PIMPLAR SÅKLART!!

Jag har ett ganska brinnande intresse för att pimpla tusenbröder och mört, det sistnämnda är något jag lär mig mer och mer om vilket denna dag var helt avgörande för att kunna sätta ut våra don för att kunna fiska gädda.

Jag hämtade upp Viktoria klockan 10:30 när jag slutat jobbet och åkte ut till sjön för vi skulle fiska, planen var glasklar! Vi skulle pimpla mört och Abborre och sätta ut don vart efter vi fick betesfisk. Vi packade pulkan och släpade våra rövar ut på isen. Vi borrar våra hål, sätter på maggot på våra krokar. Det dröjer inte länge innan Viktoria krokar dagens första mört!!! Vi fortsätter pimpla och vi lyckas få upp 7-8 fiskar så jag börjar sätta ut medans Viktoria fortsätter pimpla, jag sätter ut 7 don och beger mig tillbaka mot min skrylla och mitt pimpel spö. vi fortsätter pimpla och de hinner inte dröja mer än 15minuter innan första gäddan smäller på, tyvärr missar jag krokningen på denna och den spottar

……F*****N…..

Min bitterhet hinner inte bli långvarig, jag håller på att göra iordning donet (det blir en jävla härva av alltihop när man gör mothugg på gäddorna på traditionellt angeldon) lagom jag börjat linda upp linan på spolen så smäller det i på donet närmast mig. Jag springer dit och gör ett mothugg, denna gång sitter det och denna är en fight villig och stark fisk, Viktoria kommer springande med vågsäck och avkroknings, fisken mäts till 94cm och uppskattad vikt på 5-5,5kilo

Nästa flagg låter inte vänta länge, denna gång är de Viktorias tur att dra, mothugget sitter och även denna gång är de en bättre fisk. Denna vågar jag inte låta gå ifrån hålet mer än nödvändigt så vid första tillfället dyker jag ner med armen i hålet och får ett bra tag i gällocken, gäddan plockas upp vattnet  och vi börjar mäta…… Lagom jag börjar läsa av tumstocken så ropar Viktoria till…

”flagg borta vid borren”

Jag släpper fisken och Viktoria får klara sig själv en stund medans jag springer bort på nästa fäll. Denna gång är de bara en snipa så den krokas snabbt av och jag går tillbaka till Viktoria.

Min gubbfysik gör sig påmind efter några snabba intervaller och nu är jag sliten ?
Vi väger och mäter Viktorias fisk som är nytt personligt rekord ifrån isen för Viktoria på 5,4kg!

Dagen fortsätter sakta. med ett snöoväder som drar in, vi sitter dock kvar tills det börjar skymma. Vi får tyvärr inga fler fäll denhär dagen och när vi inte längre ser donen så plockar vi ihop.

Men vi är så galet nöjda, att få göra allt ifrån grunden, att pimpla upp betesfisk och lyckas lura 3gäddor son dessutom valde att äta inom 15minuter. Den känslan är oslagbar, när det bara är du själv som gör dina egna förutsättningar för att lyckas och när allt går i lås så är det en euforisk känsla.

Grattis Viktoria till ditt nya is pb så vill jag önska alla läsare god fortsättning ifrån årets sista isfiske pass för mig, Mvh Martin

Ett beroende men varför?

Alla vi fiskare har en egen historia varför vi en gång började fiska. Kanske följde du med din morfar, pappa eller någon annan släkting första gången. Kanske började det med ett 3meters metspö med röd/vitt flöte som guppade bland vågorna där du satt på den lilla bryggan. Varje gång du lyckades lura en abborre var lyckan lika stor. Lika otäckt var det att hålla i fisken och inte minst att sätta på ny mask så det fick din morfar fixa.

Sedan kanske du fick följa med pappa och hans fiskekompis ut i båten med ditt nya kastspö med knapprulle. Att du kastade 5 meter och var en livsfara i båten gjorde inget. När du sedan fick din första gädda på ditt nya kastspö var lyckan total och du ville visa den för hela världen. Du trädde den på en björkklyka och när du visat den för alla släktingar var den stel som en pinne.

Sedan blev du bättre och bättre att hantera ditt kastspö och metspö. Masken började du trä på själv och du och kompisen tog cykeln till den lilla tjärnen och metade. Så fortsatte det och idag är du en inbiten fiskare med egen båt och x-antal spön och hundratals olika beten mm mm.

Vad är det som får oss sportfiskare att offra så mycket tid på att få stora fiskar som vi knäpper 2 bilder på för att sedan släppa tillbaka den. Svaret på den frågan har nog lika många svar som sportfiskare.

För många är spänningen och vägen fram mot målfisken det man gillar. Känslan att lära sig mer och mer och se mönster är  tillfredställande för många.

För många är närheten till naturen det viktigaste. Att glida ut i soluppgången en fin höstmorgon kanske är en större upplevelse än att dra den stora fisken.  Att få komma ut på sjön och släppa allt annat och bara vara här och nu är rekreation.

För andra kan det var kamratskapen som är den viktigaste. Ett gemensamt intresse med några polare. Tugget i båten och strategierna mellan turerna. Dom små kärleksfulla pikarna.


Kanske är det ett gemensamt intresse som din pappa/mamma eller dina barn har. Chansen att umgås med familjen en hel dag eller helg.

Många söker känslan när en stor fisk hugger och den skräckblandade förtjusningen under drillningen.

 

Jag antar att det är en kombination av dessa faktorer för många, och säkert finns det säkert fler andledningar varför man fiskar.

Idag har har vi ett sportfiske som växer. Genom internet kan vi med två knapptryckningar söka information. På Facebook får vi reda på saker vi undrar över och triggas av att se alla som lyckas lura stora fiskar.

Detta är självklart något bra MEN vi måste vara realistiska när vi fiskar. Självklart kan man drömma och ha mål men att jämföra sig för mycket skapar bara stress och man glömmer lätt varför man började med sitt intresse.
För inte trodde du att du skulle dra en 10 kilos gädda eller 5 kilos öring första gångerna du var på sjön.

Det gäller att njuta på vägen dit och komma ihåg vad som egentligen betyder något! För jag tror att just spänningen , kamratskapen,  och/eller närheten till naturen är det som egentligen betyder mest och var det du fastnade för. Självklart är känslan att lyckas och få visa upp sin fångst på Facebook också tillfredsställande men jag är övertygad att ditt intresse rotar sig djupare än så!

Läs mer

King of hovran

Tävlingen vi aldrig kommer att glömma.
Men vi backar bandet några veckor till sm i gädda som gick av stapeln i Nyköping denna gång.

Jag och Haris bildade ett av våra två team under tävlingen i Nyköping, vi fiskade så horribelt dåligt och hade stolpe ut. Vi hade flertalet följare och hugg under tävlingens första dag men det va bara två stackare som ville syna insidan av båten. Det blev tyvärr dom enda två gäddorna som vi fick titta på för dag nummer två hade vi inte ens ett litet Pet på våra beten….

FRUSTRATION

När då tävlingen var avslutad bestämde vi oss för att ta en sväng på Mälaren på hemvägen för att försöka skrapa ihop skärvorna efter det totalt sönderslagna självförtroendet, vi lyckas kroka 3 snipor och äran va något i behåll. Vi trailar upp och fortsätter vår resa emot Falun, i bilen börjar vi prata om hur vi skulle kunna förbättra oss inför kommande tävlingar, vi diskuterar och en gnista tänds och brinner så fruktansvärt hårt! Vi är revansch sugna till tusen. Vi vet att tävlingen ”king of hovran” kommer att hållas om några veckor, vi börjar redan göra upp planen på hur vi ska lägga upp dagen då vi båda två tidigare har fiskat på hovran.

Rekdag.

Efter all planering över telefon och chatt så har vi en bra plan inför Rekdagen, vi lägger i båten och är taggade till tusen, vi fiskar av första området…….Inte ett hugg….. Vi fiskar av område nummer två…. Inte ett hugg…. Och vad dagen lider så lyckas vi kroka två snipor innan vi gör en sista förflyttning. Vi har åkt en bra bit ifrån rampen och påväg en hem stannar vi. stoppet blir precis som vi skulle ha fiskat hemma, ett något djupare område med gott om betesfisk och de dröjer två kast innan håven måste veckas ut och Haris spö bugar på, denna fisk är inget monster men en riktigt bra tävlings fisk på 98cm. Vi känner oss rätt slitna efter dagen och de börjar bli mörkt så detta får sätta punkt för rekningen.

Tävlings dag

Vi har diskuterat, planerat och funderat med hjälp av det vi kunde sammanfatta ifrån rekningen, våran plan är mycket tydlig och vi alla tre är mycket överens om hur vi ska lägga upp våran dag.
Alla som ska tävla är på plats, vi hejar och snackar lite skit, tar en kopp kaffe och nervositeten börjar göra sig skrämmande påminnd. Jag, Haris och Casper är snart påväg ut på tävlings vattnet, men denna gång är de skarpt läge. Det blir kaptens möte och mätbrädor delas ut.

Starten går!!! Vi springer emot båten för att vara säker på att vi ska komma först till våran plats, Haris alumacraft gör jobbet väl och vi är på plats innan någon annan potentiell inkräktare hunnit före.

Vi börjar fiska, det dröjer inte mer än 5 kast innan Haris smäller i ett groteskt hårt mothugg att den slöaste av krokar kunnat tränga igenom sten.

spöt bugar, pulsen ökar, håven åker fram, fisken dras allt närmare båten och casper gör sig beredd, fisken kommer nära båten och möts av håven……..fisken glider i och vi tror knappt våra ögon, fisken är hela 105cm och den smakstarten vågar man knappt drömma om. Det dröjer inte länge innan jag bränner en fisk… Ångesten ”va den stor, hade jag kunnat gjort något annorlunda” några minuter senare är Haris framme igen och krokar även denna gång en bra tävlingsfisk 88cm. Vi fortsätter fiska och de blir en dö period, inget händer men vi nöter på. Tillslut nitar casper dit dagens tredje fisk på 70cm och bara ett par kast efter smäller de i mitt spö, fiskarna högg så tätt inpå varandra så caspers bete är fortfarande kvar i håven när min fisk börjar närma sig.

”FRI KOPPLA RULLEN”

Casper som precis släppt tillbaka sin fisk håvar även min, trots ett bete hängandes i håven utan problem. När denna fisk dom mäts till 88cm nu ligger i håven utbrister en eufori och alla skrattar och nästan gråter, vi har nu fiskat i tre timmar och har redan 351cm vi är Aldeles tagna av stunden. Vi fortsätter fiska och vi säger gång på gång

”rätt va det är så kan det nypa i en bättre fisk”

Vi kastar och kastar och kastar tills det sjunger till i mitt spö och jag känner direkt att detta är bättre fisk! Fisken stånkar tungt mot botten… Fisken visar sig första gången, ”det kan va en meterfisk” den gör två rusningar till innan den glider över på rätt sida håv kanten. ”hur lång är den?”

Fisken mäts och den är hela 103cm!!!

Detta betyder att vi nu har 454cm och klockan är strax efter tolv. Vi blir helt tagna utav stunden, vi sätter oss ner och fikar. Alla bara ler och vi undrar alla vad vi precis har lyckats med. Den nästan tomma känslan som infinner sigg när man fått en stor fisk, precis så känns det. Vi är överväldigad

Tiden går och vi lyckas inte öka vårat resultat, jag drar en fisk på 68cm men den gör ingen skillnad i resultatet. Vi åker in och lämnar in vårat resultat.

Paniken börjar infinna sig ”hur har alla andra fiskat, kommer detta räcka…”

Tävlings ledningen räknar ihop alla resultat och går från 3-1 plats och det sista namnet som ropas upp som segrare för king of hovran 2017 äääääär:

TEAM Gäddstorm!!!!!

känslan när vi kliver upp på pallen och får ta emot applåder och glädje rop är obetalbar, vilken jävla känsla❤️

Tack så länge.

Martin Janérs / teamgäddstorm

105cm som dessutom tog sig en smakbit av Haris finger

88cm och det trasiga fingret

70cm

88cm kärlek och det var då euforin utbröt

103cm som vart spiken i kistan❤️

Årsbästa på längden

Dagen började med relativt segt fiske på en plats där det är sandbotten men det  brukar leverera bra, men med ett par abborrar i båten så är det  Andreas tur & han drar den sedvanliga gäddan som alltid ska upp när det fiskas abborre ?. Jag får en lite bättre abborre som vi mätte till 39 cm. Återsätter den och fiskar kvar en stund, vi går ut på djupare vatten och fångar direkt fisk. Fisket dog av och vi bestämde oss för att byta plats.

 

Efter ett par minuters båtfärd så är vi på en helt ny plats med andra förutsättningar. Bottnen är stenig och det brantar ut väldigt och blir snabbt djupt! Jag krokar i en riktigt stor fisk som jag fightar och när det är dags för håvningen så ser vi att det är  min fisk och 2 st till minst lika stora bakom som följt med! Alla 3 var över 45 cm garanterat!

Tillbaka till fisken jag drillat och ska bara dra in i håven.. den lossnar och alla 3 simmar ner. Jag blir mållös men släpper ner mitt dropshot tackel och efter bara några sekunder hade jag krokat i en fin fisk IGEN! Nu lyckades vi landa fisken som var 47 cm vilket var årsbästa för mig?? /Casper

Nästa generations fiskare

Jag fick ett samtal ifrån min mor som frågade om jag skulle kunna tänka mig att ta med en av hennes vänners son ut på en tur på sjön. killen i fråga heter Emil och är 13 år, han tycker att de är jätte roligt att fiska men har ingen tillgång till varken båt eller någon i sin närhet med kunskap om hur man ska kunna fånga en gädda. Efter en kort fundering så ringer jag upp Emil å frågar om han skulle vara intresserad av att följa med mig ut och fiska nu på måndag, han blir oerhört glad av samtalet och vi bestämmer att han ska packa med sig matsäck, flytväst och fiskeprylar.

På måndagen klockan 09 rullar Emil och hans far in på min gård, jag möts av ett stort leende av både far och son, förväntningarna är stora och jag blir faktiskt lite nervös.

”kommer vi att få någon gädda?”

vi packar i alla grejer i bilen och hakar på båten och drar iväg emot sjön, stämningen är lite spänd då det är första gången vi träffas och både jag och Emil är lite nervösa inför hur allt kommer bli.

vi trailar i båten och sätter oss till rätta. Motorn startar och allt verkar vara som de ska. vi åker emot första platsen vi tänker fiska, en vassvik som jag tidigare fått 7 gäddor vid på en drift. efter ett par kast får Emil ett super trassel på sitt spö. vi trasslar upp och fortsätter fiska, två kast senare fastnar han i botten så vi får åka in och hämta draget som kilat fast sig bakom en sten. Vi nöter på vid denna vassvik för jag vet att de står gäddor här!! men inget händer förutom att Emil får ännu ett trassel och ett till bottennapp, nu har Emils rulle slut på lina efter att vi har fått lov att skära av linan två gånger. Han får låna ett av mina spön och vi fortsätter fiska. vi kastar och kastar och kastar och kastar…… inte en känning förutom några krokspetsar som får smaka på sten.

tillslut lyckas jag kroka en riktig snipraket som inte kunde låta bli en offsetriggad mcrubber jr. men det är den enda gäddan som vill visa sitt intresse, nervositeten gör sig påmind.

”kommer jag inte lyckas med att se till att gossebarnet får känna på spögung”

till historien hör att Emil aldrig tidigare har fått en gädda på spö, den enda kontakt med detta aggressiva rovdjur han har sedan tidigare är en gädda på 2kg som han hade fått i vintras på angeldon.

vi fiskar av sträckan av vass på ca 500m och får inget mer än en snipa.

vi bestämmer oss för att smälla ut 4a spön och köra lite trolling och jag säger till Emil att han får ta första hugget (om det nu skulle bli något hugg) vi glider sakta fram med spöna på släp, 30minuter går och inget händer…vi fortsätter i samma takt och tillslut!

FISK!

jag tar tag i spöt och sätter ett stenhårt mothugg, spöt är ett 6fot savager jerkspö klassat till 150g så det svarar riktigt bra, jag sträcker upp linan ordentligt och ger spöt till emil som får drilla fisken.

”den är så himla tung, mina ben skakar” säger Emil som börjar andas tungt av adrenalinet. Fighten varar inte särskilt länge innan gäddan glider fint över håvkanten, Emil säger gång på gång ”mina ben skakar, mina ben skakar” han är så oerhört glad över att ha fått sitt livs första gädda.

gäddan väger 4kg och i denna nyfrälste gäddfiskares ögon ett monster.
jag är hemskt glad över att jag lyckades med dagens mål, att få se den glädjen i någons ögon är obetalbar.

”jag har aldrig någonsin längtat efter en måndag, tills jag fick veta att jag skulle få fiska med dej” säger Emil.

vi fortsätter fiska ett par timmar till men utan några fler kontakter men vi konstaterar att denna tur blev lyckad och båda är nöjda å glada när vi sätter oss i bilen hem igen.
Tack för denna gång Emil och jag tror att du kommer få många gäddor och du har samma glöd som du hade i måndags.

/Martin

Den gäddan var värd sin vikt i guld!

I slutet på förra veckan var det dags för mig , Casper och min son Wilmer att åka ut och leta efter efterlekshungriga gäddor!

 

Vi packade båten och bästämde oss för att pröva lyckan intill en risvase i hopp om att spräcka nollan direkt. Vi började kasta.

Casper har ganska snart en känning men det var Wilmer som skulle dra första!

-Napp pappa napp!  ropar han när gäddan hugger ett par meter från båten.

Underbart att se glädjen sprudla för den fångade fisken.

Jag och Casper lyckas inte lura någon gädda där ,så vi förflyttar oss till en vik där vinden legat på ett par dagar.

Vi ankrar och det dröjer inte länge innan jag krokar dagens första snipa.

Sen är det Caspers tur att lura sin första. Så där håller det på och vi har kontakt i vartannat kast.

Tyvärr tappar Wilmer ett par stycken och efter en stund slutar det hugga.

Vi beslutar att flytta oss mot lite djupare vatten en bit ut. Sagt och gjort så gör vi en förföyttning på ca 100m och ankrar.

Vi hinner knappt börja fiska innan jag ser Wilmers ul-spö buga och i samma sekund skriker han ….

-napp!

Men just då förstår han nog inte riktigt vad han krokat, inte jag eller Casper heller för den delen.

Vi säger åt honom att hålla upp spöt och veva hela tiden så linan håller sig sträckt.

Snart förstår vi att det handlar om en bättre fisk än de snipor vi fått tidigare den här dagen.

När Wilmer lyckats få fisken till båten har vi fortfarande inte sett den utan linan pakar rakt ner.

Vi säger åt Wilmer att höja spöt och då ser vi att det förmodligen handlar om en meterfisk.

Gäddan rusar och tar några meter lina ett par gånger vid båtkanten. Frågan är om det är jag , Wilmer eller Casper med håven som har mest puls.

Fjärde gången vid båten kommer gäddan upp till ytan och Casper håvar som han aldrig gjort annat!

Det utbryter kramkalas i båten. ?????

Vi krokar av och förbereder vågsäck våg och måttband.

Gäddan är 103cm och väger 6,88kg!

Vi tar några kort och släpper tillbaka henne!

Vem vet kanske kommer samma fisk bli Wilmers första plussare!

Vi får inga mer stora den dagen så Wilmer blev kungen i båten!

Vet inte vem som var stoltast egentligen, jag eller Wilmer men en sak är säker!

Detta var en av de roligaste fiskeupplevelserna jag varit med om och jag tror denna fisk kommer att väcka fiskeintresset ännu mer hos Wilmer!

Vad kan vara bättre än att ha sin son som fiskekompis!????❤️

Skit fiske på er!!!!

/Andreas

Dubbla plussare

Jag minns hur jag förra hösten satt och lyssnade på de andra gäddfajtsfinal deltagarnas fina PB:n tagna på spinn.

Där satt jag med en 10a och en 11a tagna på dragrodd, var liksom inte mycket att komma med bland Sveriges spinnfiskelit. Jag hade ju en på 9,8kg en riktigt fin fisk det också men det är ju nått speciellt med plussare.

 

I tisdags fick jag några timmar över. Vädret visade sig från sin bästa sida något vi inte varit bortskämda med de sista 2 månaderna.

 

Jag packade bilen och begav mig mot sjön.  Nån enstaka sekundmeter gjorde att vattnet krusade lite där  jag puttrade ut med min tvåtaktare från 70 talet.

 

Planen var att fiska branter intill lekområden, förhoppningsvis hade inte de stora gått in för lek ännu.

 

Det blev endast en följare på de två första stoppen. På väg mot den tredje får jag bensin stopp och väljer ett annat allternativ då min båt är ungefär lika lättrodd som att lägga barn som ätit 200g godis kvällen innan julafton…..

 

Men efter en stund lyckas jag iallafall ro båten till nästa ställe. Jag ankrar upp och hakar i en svartzonker biggie-Tail i beteslåset som sitter på mitt nyinköpta compre-spö. På spöt har jag satt min predator rulle som jag vann på gäddfajten. En grym kombo för tunga beten om jag får säga det själv. 

 

Tillbaka till fisket! Jag ankrade upp och börjar dänga. Efter några kast tror jag att jag är i sten men när det knycker igen, sätter jag mothugget och känner tyngd. Jag ser en virvel 20m bort sen blir det lätt igen….?

Nej nej nej….. Inte missa så ,tänkte jag för mig själv. Jag forsätter ändå på samma plats och tur var väl det!

 

10 kast senare smäller det i grejjerna och nu är jag med med mothugget!

Comprespöt bugar fint i mothugget och det är tungt!

Gäddan går åt sidan ,benen blir som kokt spagetti och adrenalinet sprutar….. men efter en inte allt för dramatisk drillning lyckas jag håva en grymt fin fisk. Korkar av och förbereder kamera, våg och måttdekal. Gäddan väger 10,3kg och är 113cm❤️, jag har lyckats landa min första spinnfiskade plussare!??

Lyckan är total och efter jag släppt tillbaka den åkte jag hem.

Två dagar senare fick jag 2 timmar över under kvällen. Jag packade i det viktigaste, motor och ett spö, ett bete, tång, våg och vågsäck. Vädret var fantastiskt. Fortfarande 15 grader kl 18 och sjön låg spegelblank.

Jag tog sikte mot samma plats jag fick senaste gäddan. Stannade motorn i god tid för att inte störa fisken. Den lilla lilla vind som fanns gjorde att jag driftade perfekt. Drog kast efter kast och PANG!

Danne i team idiotkraft sa att hans 12a gjorde ett jäkla håll-käften hugg och nu förstår jag vad han menar…..

Det bara small i grejjerna , jag sätter mothugget och det är tungt igen. En riktitigt arg gädda stonkar och rusar. Benen får återigen spagetti konsistens?. Gäddan går efter botten och där kommer hon!

Bland de grövsta gäddor jag sett! Efter lite tumult vid båtkanten lyckas jag håva !

Jag krokar av henne och sätter mig!

Vad är detta! Är det en ny plussare!?!?Dock ser denna gädda kortare ut……

Efter att ha setat och samlat mig lite så förbereder jag våg , måttdekal , kamera och vågsäck.

Gäddan mäter 108cm och väger 10,2kg.

Vilken fisk!?

Tar en bild och släpper tillbaka!

Jag kunde inte fiska mer efter den fisken, nån sorts eufori , tomhets lyckorus infann sig…….

 

Vilka dagar!  Efter allt nötande, tänkande och kämpande föll äntligen alla bitar på plats! Jag är oerhört lycklig för dessa fiskar!

 

Nu måste jag vässa krokarna inför kommande turer så…….Skit fiske på er!/ Andreas

Sida 1 av 7

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén