AMMARNÄS, VINDELÅN – DEN PERFEKTA UTMANINGEN FÖR EN TORRFLUGEFISKARE

Therese Lundin - Michael AmmarnäsVindelån. Kristallklart vatten som berättar allt. Dömer dig vid minsta misstag. Du ser dem. Så nära, men ändå så ofattbart långt borta. Det är förtrollande, förhäxande, förrädiskt. Du kan följa dess rörelse, se dem långsamt stiga till ytan. Men med ett felsteg, så är du tillbaka på ruta ett.

Vindelån. Sagolikt vacker där den ringlar fram i varierande utformning. Bländande klar, med vackra nackar som får det att flyga förväntansfulla fjärilar i magen på var torrflugefiskare. En verklig pärla som rymmer många historier om stridbara Ammarnäsöringar av storlekar som endast existerar i drömbilder. Den perfekta utmaningen.

Therese Lundin - Vackra Ammarnäs 2Det är många som vet. Som redan har lyckats. Jag mottager flertalet värdefulla tips. Hjälpsamma fiskevänner som räcker ut sina kunskapsfyllda händer. Men nej, det är enbart torrt som räknas och allt annat är förbjudet. Det finns liksom inte ens. Förutsättningarna är emot oss även denna gång. Föregående år stod regn på menyn nästintill hela vistelsen. Nu är det blåsten. Fjällbjörkarna viker sig i vinden och de blanka nackarna förvandlas till krusade vågpartier. Vi avnjuter husvagnskaffe och klurar på strategier och upplägg. Håller våra tummar hårt för att morgondagen ska bli vår.

Blåsten avtar något, men långt ifrån önskvärt. Vi fyller våra ryggsäckar och vandrar, uppströms. Överallt står det utvadade flugfiskare som förväntansfullt svingar sina spön. Vi går, tills flugfiskarna börjar sina och ryggsäckarna blir tunga och vinden isar våra kinder. Men hoppet finns fortfarande där.

Therese Lundin - Vackra Ammarnäs

Therese Lundin - Therese Ammarnäs

Therese Lundin - Vackra Ammarnäs 3Vi stannar vid en otroligt vacker nacke. När vattnet lägger sig mellan vindilarna ser vi öringarna vaka precis ovanför. Men än är det omöjligt att försöka sig på något fiske. Vi slår oss ned en bit ovanför vattnet, söker lite lä och värmer frusna fingrar med termosrykande kaffe. Denna väntan, förväntan. Som driver oss. Får sekunder att bli till minuter som blir till timmar där vi sitter och studerar vattenytan och öringarnas rörelsemönster. Vi får besök. De har också haft svårt med fisket. Vi väntar vidare.

Till slut går det inte längre. Testa du, säger jag. Men vinden fortsätter att bråka och öringarna får simma vidare i fred. Vi vandrar istället nedströms, närmare vattnet denna gång. Allt känns som en evighet medan magen kurrar. Aldrig har en matsäck smakat så bra. För det är något visst med mat i fält, det finns verkligen ingenting godare – inte just då.

Therese Lundin - Therese Ammarnäs 3

Therese Lundin - Michael Ammarnäs 2Therese Lundin - Therese Ammarnäs 2Mot eftermiddagen lägger sig äntligen vattnet och våra flugor får en chans att sväva nedför långsamtflytande nackar. Att bara få lägga ut ett ordentligt kast fyller mig med en befriande känsla. Första fisken som jag får den dagen kommer jag att minnas för alltid. En sådan stark påminnelse om varför jag har valt denna väg. Egentligen som med allt annat i livet. Man behöver motgångar för att uppskatta, perspektiv för att förstå och inte minst viljan att fortsätta kämpa för det man älskar. Belöningen kommer alltid till sist.

Allt livets viktiga i ett magiskt, diffust paket. Är det måhända torrflugefisket i sin vackraste skepnad?

En reaktion på “AMMARNÄS, VINDELÅN – DEN PERFEKTA UTMANINGEN FÖR EN TORRFLUGEFISKARE

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥