+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Är det skit eller är det sportfiske?
Fartblindhet inom sportfisket...

Är det skit eller är det sportfiske?

De senaste veckorna har jag funderat mycket på en speciell sak, känt lite oro och olust i kroppen, vänt o vridit på en speciell frågeställning och försökt att formulera vad jag tycker och tänker. Idag fick jag sista inputen som behövdes... Nu börjar jag känna mig klar.

Det handlar om laxfiske. För en tid sedan kunde man läsa om "decihugg" ett team som fått kanske vad man kan kalla en "drömtur", napp på tio spön och en hög med döda laxar som bevis. Idag basuneras fisket kring Bornholm ut som kanon, superbra, huggbonanza. Det visar sig att man landat 52 laxar på 20 personer. Rapporter av detta spektakulära slag kommer nästan enbart från trollingfiske. På något egendomligt märkligt sätt har vi accepterat att just denna sportfiskemetod inte omfattas av vanligt sunt sportfiskeförnuft! Speciellt undantaget verkar det vara om det skett i östersjön dessutom.

Nej, nu får det vara nog.

Å ena sidan kämpar sportfiskare för att mota bort decimerande yrkesfiske, driva frågor om laxtrappor, biotopvård osv. Allt för att vi ska kunna ha en stark laxstam som vi kan fiska på och lämna över till följande generationer. Vi kritiserar all form av yrkesfiske på hotade arter med både penna och handling. Så får man se och höra att sportfiske bedrivs på detta vis. Hur ska vi kunna driva våra frågor med trovärdighet om detta är en del av det moderna sportfisket? Hur ska vi kunna bemöta filmer som den högaktuella "Den siste kustfiskaren" om vi accepterar detta och dessutom via etablerade sportfisketidningar och hemsidor rapporterar stort och glatt om "kanonfiske" när det egentligen bara handlar om någon sorts fartblindhet inom trollingfisket. Rätta mig gärna, jag är verkligen angelägen om att förstå drivkraften och argumenten bakom hur sportfiskare kan tillstå att det här är rätt väg att gå eller till och med fortsätta på.

Nej, i USA säger man "walk the talk", var trovärdig i både det du gör och i det du säger. Annars lägg ner.  Vi måste vara måttliga i vårt fiske och detta är INTE Sportfiske, det är något helt annat. Hela 52 dödade laxar, inte en enda återutsatt. Skit ska kallas för skit, och detta är just skit!

//Jan O +FishEco


Ps, nedan taget från Sportfiskarnas etiska regler:

 Genom ett kunnigt, sportsligt och hänsynsfullt fiske stärka sportfiskets anseende samt verka för kännedom om såväl sportfiskets stora rekreativa värden som de förpliktelser dess utövare har mot natur och miljö.

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

114 kommentarer...
salmoace skrev...
bonka
Bonka stämmer bra på vad som händer i älvkRLEBY LJUSNE O SOLLEFTEÅ. där bonkS DET HEJ VILT PÅ LAX SOM DOM TAR I FÄLLORNA ALLT BONKAS VISST DÄR. vad gör dom med den fisken som vi som betalar fisle kort på dom ställena betalt, säljer eller. bättre ta upp sådan tycker jag...eller.
Klockan 19:57, 12 Juli 2012

David L skrev...
Mörka fläckar..
Trollingfiske är i allra högsta grad sportfiske! Men värderingarna bland en del av dom som bedriver det lämnar en del att önska. Fokus ligger mest på att få med sig fisk hem. Att det är så bevisas av inlägg på många bloggar där en vild fisk som måste återutsättas, inte värderas i närheten lika högt som en fenklippt som kan kastas i baljan. Sen bilder ner i coolern på en hög stela och missfärgade laxar är köttfokus, orespektlöst. Dom erbjuder en större upplevelse, förtjänar bättre (även om laxarna själva självklart struntar i det) Förr så fiskade folk från mindre båtar, man var mer styrd av väder och förutsättningar för att lyckas. Med stora båtar kommer man ut dit fisken är nästan jämnt, även om det ibland är så dåligt väder att inte ens sjukpensionärerna kommer ut. Det behövs en sanering. Lite enkla riktlinjer som de flesta borde kunna stå bakom? Ex ingen försäljning av fångsten. Mer än ett team som "off season" kör på gös, säljer för att finansiera fisket. Kör på när det nappar bra, säljer av med argumentet att man lagt så mycket pengar på båt och utrustning etc? Det finns för lite lax på vänern för att rikta yrkesfisket efter dom? De som yrkesfiskar får knappt ingenting? En stor del av de laxar/öringar som fångas har märken i munnen efter att ha varit krokade tidigare, ett mått på hur mycket fisk som finns..
Klockan 04:23, 06 April 2011

trollare skrev...
Vem ska ena ?
Har kollat runt lite bland trollare och kollat deras syn på sportfiskarna.Och om dom jag kollat med är representativa för övriga trollare vet jag ju inte.Men kontentan är att Sportfiskarna syn på fiske skiljer sig så markant från trollingfiskarnas.tex står sportfiskarnas ordförande och säger att eventuellt kanske kan man få ta en fisk men helst ska man släppa tillbaka all fisk. Vore nog bra med ett eget Trollingförbund .För sportfiskarna kommer inte ha kvar många trollingfiskare kvar som medlemar.En sak sak alla har gemensamt som jag pratat med är att bilderna från bornholm hade kunnat skötas snyggare.
Klockan 12:37, 30 Mars 2011

Daniel skrev...
Absolut
Självklart kan kan du få ett par ord. Du får min mailadress och mitt mobilnummer som sms. Befinner mig i Thailand för tillfället, men är hemma igen den 7:e april.
Klockan 12:15, 30 Mars 2011

Jan O skrev...
framåt...
Hej Daniel. Jag börjar lite baklänges, laxtrolling åker jag gärna ut på. Riktigt sugen faktiskt och flera av övriga engagerade i denna debatt likaså, det vet jag. Ang enighet, nej, du misstolkade mig. Jag tror fortfarande att sportfiskare går att betrakta som en relativt homogen grupp, eller kollektiv, vilket man vill, metare trollare, flugfiskare mfl. Med det gemensamma sportfiskeintresset som bas och att det som är bra för fisken är bra för oss Sportfiskare. Med det förutsatte jag sas enighet redan från början, detta i de frågor som verkligen har betydelse. Att käbbla lite hit och dit om det ena och det andra är mänskligt, total enighet hittar man bara i osunda sekter. Det är detta jag kallar friktion. Bilder, visst har bilder betydelse. Det var absolut de som publicerats under vintern som var ett av incitamenten till artikeln. Men, jag skulle faktiskt vilja ha ett par ord med dig, om det går bra. Har en idé som jag vill stämma av. Om det är ok så maila gärna ditt nr till info@fisheco.se så ringer eller skicka din mailadress.
Klockan 08:46, 30 Mars 2011

Trollar skrev...
kritisk
Jag har vart väldigt irriterad i denna debatten men inlägg 108 av Daniel var väldigt bra skrivet.
Klockan 15:26, 29 Mars 2011

Daniel skrev...
Lite framåt Jan...
Bra Jan, det där lät ju nästan TROVÄRDIGT. Nästa gång du vill ha debatt så tror jag att ett sakligt och faktaberikande inslag enar ”era styrkor” enklare och snabbare. Dock har jag väldigt svårt att tro på, ”Att inbördes dela upp oss i olika fraktioner är inte bra, det skadar bara vår möjlighet att påverka i frågor som långlinefisket i hav, mynningsfiske med laxfällor eller varför inte i mer forskning som du säger. Just detta var tanken bakom debattartikeln”. Du måste haft en fruktansvärd otur när du ”tänkte”, för att tro att en debattartikel likt din skulle ENA SPORTFISKARNA, (där vi är med ibland, men ibland inte) det hade till och med en 7 åring genomskådat. Nej, säg som det är istället, Ni hetsade upp Er över bilderna(vilka inte var smakfulla, det är vi många som tycker) och bestämde att nu måste Trollarnas beteende ”ALLA BONKAR ALLT” upp till debatt. Problemet är att Wildwater och Verona INTE SKALL jämföras med det SVENSKA TROLLINGFISKET. Det ”fisket” är jag och flera andra här betydligt bättre representerar för. Hade det varit lite STAKE i Er så hade Ni ifrågasatt Per, Johan, Lars, Per V, och i viss mån även Fiske & Fri och Fiske För ALLA(som kunde satt gränser). De kanske hade ställt upp för Er och berättat hur de driver sina företag, hur de ser på fisket, Laxen, tillgången, bonkning osv. Kanske blivit ett Trovärdigt inslag som kunde blivit en språngbräda mot mer förståelse för hur Trolling fungerar, hur vi når mindre bonkning(om det är det viktiga) samt ett större och friskare Laxbestånd. Slutligen Jan, utan att vara raketforskare(som nån uttryckte sig) så tror jag, för att bringa lite klarhet och förståelse så boka en redaktionstur efter Östersjölax för medarbetarna på FishEco. Det är inte farligt för beståndet att Trolla OCH Ni behöver inte Bonka all Er fångst bara för att WW hade bilder på döda laxar från Bornholm. Men ta gärna hem en och smaka, Ni behöver ju inte ta var sin, Ni kan ju dela!
Klockan 15:01, 29 Mars 2011

Trollare skrev...
framåt
den här artikeln och kommentarerna för oss inte samman. den har snarare brutit dom sista sköra trådar som fanns kvar . Tips till övriga trollare Gädda är bra kräftbete.
Klockan 13:31, 29 Mars 2011

Jan O skrev...
framåt
PA bra skrivet, jag har alltid betraktat sportfiskare som ett kollektiv med en gemensam agenda. Att inbördes dela upp oss i olika fraktioner är inte bra, det skadar bara vår möjlighet att påverka i frågor som långlinefisket i hav, mynningsfiske med laxfällor eller varför inte i mer forskning som du säger. Just detta var tanken bakom debattartikeln. Vi måste alltid vara beredda att granska vårt eget fiske för att kunna sätta in "stål" när vi vill påverka för ett bättre fiske och för bättre möjligheter för en stark laxstam eller ett livskraftigt torskbestånd eller vad som kräver uppmärksamhet idag eller imorgon. En intressant liknelse är debatten som pågick för kanske ett tiotal år sedan när det gällde gädda. Hur den "friktionen" så småningom utmynnade i ett större fokus på gäddans väl och fortlevnad och tex bildandet av Svenska gäddklubben. Jag tror att det kommer att komma gott ur denna debatt. Att vi vässar våra argument när vi vågar ifrågasätta oss själva. Att sedan tycka att jag eller andra skribenter har fel är helt i sin ordning. Att kritisera mig och andra går utmärkt. Det räknar jag med och välkomnar. Så kommer vi framåt.
Klockan 12:22, 29 Mars 2011

Mörrum skrev...
70-80 tal
Fick höra att det fanns så lite lax i Mörrum så när dom skulle starta fiskodlingen fick dom knappt ihop avelsfisk .Kanske dags att starta upp odlingen igen?
Klockan 11:05, 29 Mars 2011

P A skrev...
Brandfackla
Ok..Har kollat upp vissa saker angående laxen. Idag har fisketrycket på lax med alla olika medel minskat med ca 95% jämfört med t.ex 70-talet då drivgarnsfisket som exempel var helt fritt. Vem som helst kunde i princip fylla hela östersjön med drivgarna utan problem. Folk vräkte ut garn o fällor i älvmynningarna m.m. Trots detta var fisket i älvarna kalasbra jämfört med idag. Detsamma gäller fisket i Kola idag, som alla tycker är så fantastiskt och ett "föredöme av fiskevård". Men i Kola stänger de lokala av i princip älvmynningarna med nät. Trots detta är stigningarna fantastiska. Det är helt enkelt så att problemet INTE ligger vare sig hos "Lille Jim" utanför Mörrum, eller hos trollingfiskarnas eller älvfiskarnas bonkningar, utan problemet ligger i miljö och i andra faktorer. Därför anser jag fortfarande att alla sportfiskare ska gå ihop och utöva påtryckningar på myndigheter så mer forskning om varför laxen minskat blir utrönt istället för att vi sportfiskare ska skylla på varandra och ditt o datt om det och det o vem som gör vad. Om sportfiskare skriker på varandra istället för att enas, kommer vi aldrig bli en stark grupp med påtryckarmöjligheter, och ingeting kommer ske. Seså alla ni som nu hatat varandra en stund. Ta varandra i hand och sparka åt rätt håll istället.
Klockan 10:31, 29 Mars 2011

Trollare skrev...
En fisk?
Har rest 100 mil flera gånger och inte ett napp.Skulle jag någon enstaka gång i framtiden lyckas få några laxar och dom är godkända kommer jag spara dessa. Jag tycker att man kanske kan ha 2fiskar /person och dag alt 4 fiskar/båt och dag.Detta tror jag hade gått och få igenom bland trollarna MEN efter dessa diskutioner och påhopp så är nog inte Sportfiskarna eller Fisceco som ska komma med några förslag för jag tror många trollingfiskare kommer lämna den org.Jag får nog säga grattis till den som lyckas ena alla fritidsfiskare.
Klockan 10:28, 29 Mars 2011

Nu räcker det. skrev...
Ska det vara så svårt.
Behåll en fisk. Släpp resten. Detta gäller självklart inte enbart trollingfiskare.
Klockan 00:16, 29 Mars 2011

Daniel skrev...
Rikard
”Jag fiskar på all sorts fisk”, LAX OCKSÅ?? Rikard, Rikard, nu är vi återigen ute och fabulerar i debatten. Åk med en Trollingbåt ut lossa en 7kg lax utan att ta den ur vattnet i 7m/s. Hur var det nu, SVART eller VITT? Om du inte vet så ge Dig inte in i debatten genom att tro, det har redan denna tidnings representanter gjort tillräckligt! Och det är väl klart att du måste avstå Gäddfisket på isen om det är minusgrader, du ”leker ju bara” med gäddan, den är ju inget god att äta!!! Men du förstår att laxen den fiskar vi ofta på vintern. Och att åka till Simrishamn är inte riktigt lika enkelt som när du tar sparken ut på tjärnet och riggar dina ismetspön. Och kör man kanske både 100 och 120 mil för att fiska en helg då avstår man kanske inte för att det är några minus ute. Men då är ju vi så lyckligt lottade att LAX smakar bra och vi kan ta upp den utan att bryta mot några regler för att sedan avnjuta den....
Klockan 20:29, 28 Mars 2011

Daniel skrev...
Ursäkta jag formulerar om frågan...
”Tuna, Sailfish och andra snabbsimmare märks, återutsätts och följs därefter på många håll i världen och överlever. Laxen har nog liknande förutsättningar.” och ”utan just om företeelsen laxbonkning”. Dessa citat måste väl handla om C&R? Är det möjligt att jag kan missförstå dessa citat? Om så är fallet så ber jag så mycket om ursäkt! Om frågan ang fisket på lekfisk inte hade med debatten att göra, varför måste trollingen ALLTID få ta skiten när älvfiskarna bonkar betydligt mer av beståndet. Detta ifrågasätts aldrig i de egna leden. Varför ska Trollingen bli medskyldiga till det som hänt i Mörrum bara för att en oseriös reporter rycker ett uttalande ur sitt sammanhang för att vinkla över debatten? Det är inte trollarna som vrålat högst och använt dioxinet som argument i debatten, DET ÄR ÄLVFISKARNA med bundsförvanten SPORTFISKARNA som gått i bräschen med dessa argument! Ändå har samme oseriöse reporter mage att påstå att det är Trollarna som stått på ”barrikaderna” och därmed saknar trovärdighet?!?! Men som sagt, det passar att dra in oss när det hettar till. Jag förstår hur du menar med att man inte ska förringa sitt eget uttag och ”skylla” på andra. Jag köper det resonemanget utifrån hur du tänker, men svara då på denna fråga istället, - Är det inte lite märkligt att den första och största skuggan ALLTID villkorslöst hamnar över Trollingfisket? Som jag skrivit tidigare så tänker jag inte betala in en krona till Cirkus SF så länge detta fortgår. Vad gäller FishEco så kan man ju undra hur länge de har kvar sina annonsörer? Att skapa debatter som denna leder ju till bra trafiksiffror men i längden brukar viljan att annonsera hänga på om sidan är seriös och att det därav finns en tro på stora publika genomströmningar. Men det är klart, Sebbe och gänget kan säkert knorra till något TROVÄRDIGT….
Klockan 19:57, 28 Mars 2011

Ulrik skrev...
Daniel
Vad jag kan se har jag inte skrivit en rad om C&R eller fiske på lekfisk. Det finns massor att skriva om det, bl.a. om gösmete på lekgrynnor. Men den här tråden handlar inte om allt som påverkar fisk negativt i landet utan just om just om företeelsen laxbonkning. Det vore välkommet om det kommer igång en debatt om andra typer av jävelstyg också. Då lovar jag återkomma. Jag kan inte heller se att jag skrivit att all fisk går och ska återutsättas. Jag tror att om du läser en gång till lite långsammare och med lite inlevelse så kommer du att kunna ta in vad jag egentligen skrivit.
Klockan 18:26, 28 Mars 2011

Rickard skrev...
släppa fisk
Jag fiskar på alla sorts fisk. Om det är kall och sju - så skulle jag inte ta upp fisken ur vattnet, kroka av i vattnet. man kan strunta i att fiska . Det gör vi ofta när vi är rädda för att gäddor ska ta stryk när vi ismetar.
Klockan 18:09, 28 Mars 2011

Daniel skrev...
Snälla Ulrik, svara på frågan!
Välkommen ut och Trolla när kvicksilvret står på -7 grader, tror du det är Ok att släppa en fisk som varit ovanför vattenytan i kanske en minut?? Vad gäller överlevnad så VET jag att Lax, drillad i havet samt drillad i Vänern att de INTE ALLTID överlever. Jag har släppt tillbaka ett stort antal genom åren, dels pga av minimimått, dels pga vildfisk. Och sanningen är att ALLA överlever INTE. Jag har sett ett antal vita bukar försvinna bakom båten under dessa år. Däremot har jag släppt tillbaka godkända fiskar som jag inte har haft för avsikt att äta. Men då är det jag som avgör om fisken klarar av det eller inte(inte en bunt okunniga ”sportfiskare”), det märks hyffsat snabbt om det är möjligt efter att man ”konditionerat” den i vattnet en stund. Detta skulle jag dock aldrig praktisera på en fisk som varit ovan vatten i minusgrader, eller haft en krok i ögat, eller en krok i gälen….. Det måste vara varje fiskares rätt att avgöra vad som är rätt eller fel vid varje enskilt fångsttillfälle. Ni framställer allt så jävla förenklat, när momentet i verkligheten innehåller betydligt fler parametrar för vad som är rätt eller fel. Och tycker du att det är rätt och moraliskt att för sitt eget höga nöjes skull fiska C&R på Lekfisk för att sedan kritisera Trollare och yrkesfisket?? SNÄLLA SVARA PÅ FRÅGAN!!
Klockan 16:24, 28 Mars 2011

Ulrik skrev...
replik till Daniel
Min uppfattning är inte att trollingfiskare är sämre människor än andra. Och rollingfiske har sitt berättigande som alla andra former av sportfiske. Men min åsikt är att det är bra att fiskeformen får sin släng av sleven i bonkardebatten. Varför skulle den ha en särställning? Svenska sportfiskares inställning till gäddbonkning är tydlig och den debatten tror jag har inneburit en sjävsanering som både gäddor och gäddfiskare trivs med. Den har i viss mån, tror jag förekommit och minskat behovet av myndighetsregleringar. För jag inbillar mig att tyska gäddbonkargäng börjat avhålla sig från svenska vatten just för att de känner till vår inställning. Nu likställer jag inte tyska gäddbonkare med trollingfiskare. Det är nivåskillnad. Men en debatt även om hur mycket fisk det är vettigt att lägga i fisklådan när flytet är på topp bör förstås också få gälla laxtrollingen. Och så ett inlägg om argumentet någon framförde om att laxen är så stressad efter drillningen att den förmodligen inte överlever: Tuna, Sailfish och andra snabbsimmare märks, återutsätts och följs därefter på många håll i världen och överlever. Laxen har nog liknande förutsättningar.
Klockan 15:40, 28 Mars 2011

Daniel skrev...
GÄRNA LIMIT
Ulrik, det är hittills INGEN trollare här inne som satt sig emot ett ”spanskt förslag”, baglimit eller liknande. Snittet som tas tillvara på i Svenska trollingbåtar är knappt 1 fisk/trollingdag, så här skulle väl förmodligen ett sådant förslag inte få någon som helst effekt(skulle tro att 1/50 får mer än 4 på en dag) förutom på ”torsk och makrillfisket” och jag kan inte svara på om det behövs i det sammanhanget heller. Att ta till spanska HAVSREGLER löser inte något i denna debatt eftersom det är i älvarna det största uttaget finns. Det är skillnad på trolling och havsfiske. Men svara mig på en sak: VARFÖR SKALL ALLTID TROLLINGFISKET dras ner i skiten när vi är de som påverkar bestånden minst(om alls) i Östersjön. Det är märkligt att det alltid är i båten och i havet problemet sitter?! Det finns inget som påvisar att 5000 upptagna fiskar skulle vara negativt för det totala beståndet. Däremot att fiska på den fisk som tagit sig upp till lekplatsen är betydligt värre. Att nyttja C&R slaviskt och stressa och misshandla fisk som är redo för lek?!?! Jag fattar ingenting, är det BESTÅNDEN eller de ”fina” SPORTFISKARNAS tid vid älven vi är rädda om? Det är så pinsamt kass nivå på vissa inlägg, en del har mage att utge sig för att vara så jävla förstående och vara sådana goda förebilder och miljökämpar. Det är lätt att skriva "fint" här men ta en titt i spegeln emellanåt så kanske det inte är så snyggt... Det är lätt avstå Laxen i Östersjön när man inte har resurser att nå den.....
Klockan 14:05, 28 Mars 2011

Ulrik skrev...
barbarkusten
Den här debatten är som miljödebatten i stort. Alla normala människor förstår att VI behöver hushålla med naturresurserna. ALLA behöver bidra om det inte ska gå åt pipan. VI och ALLA är i sammanhanget en enorm, brokig och hopplöst trög omvärld. Inte minst myndigheter av olika slag. När vi vanliga dödliga blir ifrågassatta som nu laxtrollarna så blir reaktionen. - ”Neeej - rör inte i inte min lilla grej - den är ju en så obetydlig bit av ekosystemet att det gör varken till eller från. Dessutom är glidarna i lika stora syndare de också”. Men det är väl som ordspråket säger inte bättre i helvetet för att många är där. Spanjorerna klassar vi i norden gärna som lite ”mañana” i sin mentalitet. Det är en riktig iakttagelse fast tvärtom när det gäller sportfiske. De är inne i morgondagen och har insett att krafttag behövs för att fisken inte ska ta slut. Vid havsfiske längs de spanska kusterna får en fisk per fiskare behållas samt en för båten. Kustbevakningen gör täta kontroller i båtarna. Den som ertappas med mer fisk än tillåtet bötfälls och riskerar konfiskering av båten. Där är det myndigheterna som ligger på. Här hemma ligger varken myndigheterna eller sportfiskarna på. Undantagen är få med men hedervärda.
Klockan 12:45, 28 Mars 2011

Chosen One skrev...
Daniel..en sista grej.
Daniel: Eftersom vi båda är trollingfiskare vill jag bara klargöra en detalj. En vän blev upprörd över att ha blivit kallad idiot, jag citerar: "Men framför allt: Gör det med sunt förnuft. Gör det på ett sätt som är enkelt att förvara när vi skall argumentera för vår sak, och utgå då ifrån att de som skall lyssna oftast är okunniga idioter. (för tro mig, det är dom, är det inte svart eller vitt så förstår de inte...) Gör det på ett sätt som gör det glasklart att skilja sportfiske från yrkesfiske, kilon från upplevelse, en kulinarisk möjlighet i det egna köket osv.." Idioterna i detta sammanhang är givetvis inte mig själv eller dig, (trollingfiskare) utan det syftar givetvis på de makthavare och deras rådgivare som inte är insatta i vår problematik; de som måste räkna allt i pengar som härstammar från landningsvärden, etc etc...det vill säga, inte tänker på de pengar du genererat via inköp av utrustning jag vill bara förtydliga detta.... och påpeka ytterligare att det är en femma att bli motarbetad av lobbyister - då existerar vi sportfiskare iallafall - än att inte existera alls.... och ja Daniel! Du har rätt angående bra fiske, det var längesedan man hade ett fiske likt A,B,C...som sagt, tävlingsfisket siffror ljuger inte...0,5 lax per båt och dag....inte så bra. Men, men jag lämnar nu. Vi är trollingfiskare du och jag och jag hoppas att fisket blir bättre på sikt...
Klockan 12:17, 28 Mars 2011

Daniel skrev...
Utträde
Men hur ska vi någonsin kunna stå enade? Eller, är det verkligen så att vi måste stå enade eller är det på väg att bli ett självändamål? Det har aldrig varit släpfiskare MOT älvfiskare, släpfiskare MOT flugfiskare. Men däremot har det alltid varit tvärtom! Det spelar ingen roll, för med enade så menar ”de andra” att vi ska börja med någon form av tvingande C&R och JAG har tydligt gjort mitt ställningstagande i den frågan. Jag ställer mig nog vid sidan, förklarar för den nyfikne hur jag fiskar och hur jag försöker dra mitt strå till stacken vad gäller våra sjunkande(?) bestånd. Sportfiskarna, då menar jag organisationen, där har jag gjort min sista pengainsättning så länge dagens pajas sitter kvar. Det är ju genant att plocka upp ett medlemskort från SF när de beter sig som….. Ja, ni får fylla i själva. Det bästa hade kanske varit om vi startat ett Nationellt eller Skandinaviskt Trollingförbund, då hade det ”fina” fisket sluppit oss. De hade kunnat jobb vidare(med sin cirkusföreställning ála Mörrum) utan inre stridigheter. Deras motto ÄR ”En Fiskare Ett Spö” annars är det inte sportfiske. Detta synsätt har alltid funnits och det kommer att fortsätta. Jag trodde själv när jag var yngre och Trollingen var i sin linda att de fick en fasansfull mängd fisk för de hade ju ”så många spön”... Jag tog reda på FAKTA, fler(då menar jag inte dig CO) borde kanske följa?!?
Klockan 12:02, 28 Mars 2011

Chosen One skrev...
Trollingfiskare
Daniel: Jag är trollingfiskare, du är trollingfiskare - vi ser inte samma saker... på ett sätt är det bra, då handlar det inte om Mörrumfiskare kontra släpfiskare, fluga kontra vobbler eller ngt annat. Frågan är vem utav oss som försvarar vår hobby bäst?
Klockan 10:18, 28 Mars 2011

Daniel skrev...
MYCKET DÅLIGT
Artiklarna i den här tidningen kommer aldrig att sammanfoga och samla alla sportfiskares krafter åt ett håll, det tror jag vi kan vara överens om. Hela trollingkonceptet är alldeles för komplext för att generaliseras ála Fisheco, och nog måste du väl hålla med om att det handlar om att kasta skit och inget annat?!?! Sen är inte jag intresserad att vara en del av det som pågår i Mörrum med våra ”fina” herrar som också är sportfiskarnas representanter. De skriver så fint om att värna och ta hand om Laxen, LEKA med den och bevara den, men en människa som heter Jim är knappt värd att leva och dessutom är vissa så JÄVLA korkade att de försvarar GRISERIET mot Jim i TV. Sen när blev laxens liv mer värdefullt än Jims? Du skriver här om A, B och C som är ute på Vänern. Jag tycker sådana liknelser bara är patetiska. Är det guiden som är ute? Är det de som trollar 3 gånger per år? Är det danskarna som varit uppe i 6 dagar, kört bom de 4 första (ja det händer) och ska åka hem ikväll? Eller är det Manfred och hans två kollegor från Hamburg som legat inblåsta i Mellerud i 4 dagar och ska åka hem i morgon bitti? ALLA kritiker här gör det så JÄVLA ENKELT OCH ENSPÅRIGT för sig. En sådan liten anekdot som du skriver om gör ju bara att de som inget vet och kan(vilket inbegriper reportrar som utger sig för att trolla) om trolling verkligen tror det är VERKLIGHET. Jag har trollat i 6 år och skulle tippa på att jag gjort ca 80-90 turer på Vänern och ALDRIG varit med om resultatet i din frågeställning. Sen kan vi vända på det, Manfred och hans kompis kommer upp till Mellerud och blåser inne 4 dagar, 5 dagen blir det fiske. Och vilket fiske det blir, de har en fantastisk dag på sjön tillsammans. Vädret, stämningen och innan klockan är 15.00 så är (det här känns jobbigt) baljan full. Dvs 6 fiskar (som är utsatta till enbart att fiska på för både yrkes och trollingfiskarna) till två personer. Oj, nu måste vi ta en bild och föreviga detta, Manfred och hans kompis är verkligen jättenöjda och superglada så de lägger ut den på sin blogg. Vad händer då, jo då är det nån tomte som rycker allt ur sitt sammanhang och ”känner” att det är minsann deras uppgift att skriva om detta GRISERI, för sportfiskepolarna och de som inget vet måste ju UPPLYSAS. En trollare (nu ska jag generalisera lite) skulle ALDRIG få för sig att fiska C&R fastän att det är ljust i fyra timmar till. Risken att skada eller rent utav ha ihjäl fisken efter återutsättning ÄR STOR, och att LEKA med Laxen är ingen Trollare intresserad av till skillnad mot många andra sportfiskare. Om Ni i älven känner att det är så dåligt med fisk att allt borde gå tillbaka, ja då kanske Ni ska fundera på att avstå fisket helt i några år istället för att leka med fisken och dess liv...... Att fiska C&R ska inte vara uttalat och tvingande det ska vara den enskilde fiskarens rättighet att vid varje enskild fångst bedöma och bestämma om det är rätt, annars är vi inte det minsta ansvarsfulla. Tänk om jägarna inte skulle skjuta för att döda, man skadar och stressar/pressar djuret samt ser till att det inte får syre under tiden man plockar ut pilen/skottet?? Är det så JÄVLA FINT OCH GENUINT??
Klockan 09:58, 28 Mars 2011

Chosen One skrev...
mkt bra...mkt dåligt...
En debatt är alltid bra såvida argumentering och diskussion skapar förståelse och kunskap - oavsett vilken sida man står på... Här har mycket sunda åsikter luftats, men tyvärr även en hel del inskränkta eller enbart knepiga sådana. Jag vet inte hur många läger som uppstått, hur många olika grupperingar inom sportfisket som gjort sig hörda eller varför det uppstår sådana klyftor inom de egna leden. En sak är dock säker: Vi kommer aldrig kunna påverka beslutsfattare eller försöka få till avgörande förändringar som gynnar det svenska sportfisket tillika ett långsiktigt och hållbart förvaltande av våra fiskeresurser om vi inte drar åt samma håll. Det handlar inte om flugfiskare kontra trollingfiskare, hav kontra älv - vi är alla sportfiskare. Och som sportfiskare fiskar man för att tillskansa sig en upplevelse. En del av den upplevelsen kan vara - såvida man vill - att förtära en del av sin fångst. Men släpp VI kontra DOM - tänket. Yrkesfiske vs. Sportfiske...de fångar så många tusen ton...vi fångar såhär mycket. Bara för att yrkesfisket fångar tiotusentals fler laxar än vad sportfisket gör, ger det inte spöfiskaren rätt att tumma på moral och etik. Vi måste visa att vi vill se långsiktigt. Vi måste visa att vi är beredda att reglera oss själva. Restriktioner och regleringar skall komma inifrån - från de egna leden. Den dagen vi står enade och starka, och där våra värderingar är glasklara och inte kan misstolkas - den dagen har vi kommit en bra bit på vägen! Vi kommer ingenstans genom att anklaga och förlöjliga varandra, det är då säkert. Så angående en hel durk fylld med spöfångad lax: NEJ, man behöver inte bara för att man får. NEJ, man behöver inte bara för att yrkesfisket skövlar våra hav och fångar tusentals många fler. Men även, JA, man kan ta hem en del av sin fångst till köket. JA, en guide skall få nyttja resursen och idka turistisk verksamhet där gästen - om möjligt - skall kunna smaka sin fångst. Men framför allt: Gör det med sunt förnuft. Gör det på ett sätt som är enkelt att förvara när vi skall argumentera för vår sak, och utgå då ifrån att de som skall lyssna oftast är okunniga idioter. (för tro mig, det är dom, är det inte svart eller vitt så förstår de inte...) Gör det på ett sätt som gör det glasklart att skilja sportfiske från yrkesfiske, kilon från upplevelse, en kulinarisk möjlighet i det egna köket från en bunt sedlar att sörja sitt bensinbehov...svårare än så är det inte fiskevänner... eftersom som tämligen många som diskuterat på detta forumet har en benägenhet att skena och köra enkelspårigt. Här är nu ett exempel som förklarar lite av mitt tänk: A, B, och C fiskar på Vänern, de hittar en varmvattenfläck (april) söder om Hjortens Udde. Förmiddagens fiske resulterar i 4 stycken laxar över måttet. Vid lunch hugger en femte fisk, en öring. När kvällsfisket drar igång får de ett trippelhugg...den första fisken som drillas in till båten håvas. Nu har man sex fiskar. De andra två sitter bra krokade i mungipan med en trekrok och krokas av, även om de håller måttet, vid båtkanten. Skall man nu fiska vidare och fortsätta att återutsätta de fiskar som hugger eller ska man åka hem? Den frågeställningen kräver ett högst individuellt svar. Men att man nödvändigtvis måste ta upp fler fiskar än sex, bara för att man FÅR, borde inte vara kutym och regel - trollingfiskare eller inte.
Klockan 08:27, 28 Mars 2011

Henrik skrev...
Åland
Det börjar lukta...Här kan ni läsa en artikkel om Åland och fisketurismen. http://www.nyan.aland.fi/ledaren/index.pbs?news_id=58849&news_instance=116
Klockan 08:19, 28 Mars 2011

thomas skrev...
Vad hittar man här???
Kolla runt för att försöka förstå varför motståndet mot trollingfiskare är så stort på denna nättidning. Klickade på trolling och ser en rubrik som lyder Åland fullt av trollingfiskare.kollade sen den bilden som fanns där och VAD SER JAG två personer öser upp fisk med spadar ur en båt.jag brydde mig inte om att läsa mer men jag tycker den bilden är osmakligt att koppla ihop med trollare .
Klockan 21:29, 27 Mars 2011

Laxen skrev...
ROVFISKE I MÖRRUM
207 LAXAR DÖDADE I MÖRRUM INTE EN ÄNDA ÅTERUTSATT, så skulle artikeln sett ut om inte författaren själv varit spöfiskare. Nåja 69 av dem klubbades om man håller sig till sanningen vilket inte artikelföärfattaren gör. Skulle blivit en riktigt bra bild med 69 laxar på rad. Fiska ni nu bara upp all fisk som skall upp och leka ur mörrum för att sen beskylla att yrkesfiskarna och trollarna tar all fisk. Håller för övrigt med Thomas att jag kommer ej heller att köpa prylar av nån som har annons på denna sida.
Klockan 21:00, 27 Mars 2011

trollare skrev...
Redaktörn
kanske läge för redaktörn och andra okunninga att lägga några dagar på laxtrolling!har bekanta som ifjol fiskade 170 timmar utan lax i båten!!!Ska man inte få ta matfisk? nä skärpning alla okunniga där ute!Denna sida bör inte kallas fisheco snarare fishneco...el fiskkramarsidan kanske?
Klockan 20:20, 27 Mars 2011

Thomas skrev...
trollare
Intressant att se medarbetarnas på denna nättidnings syn på oss trollingfiskare . Jag kommer aldrig köpa ett ända bete eller pryl från och med nu från någon som har reklam på denna sida.
Klockan 17:17, 27 Mars 2011

Daniel skrev...
Förbjuda
Östersjölaxen kommer aldrig att bli "Förbjuden" att äta. Däremot ska man självklart inte saluföra sådan fisk det finns risker med. Att som vuxen äta östersjölax 3-5 gånger per år (som mig) är inte i närheten av några gränsvärden. Däremot ska inte barn äta i allt för stor utsträckning, här räknar naturvårdsverket att gränsen överskrids om barn äter 1 gång/månad. Detsamma gäller gravida.
Klockan 14:16, 27 Mars 2011

Ola skrev...
Daniel
Om du kunde tjäna ihop din årslön på två månader. skulle du då hellre avstå detta för att jobba hela året? Vilka båtar är det som fiskar lax? Förbjuds lax som mat, ja då ska den förbjudas att fiskas med. Så är det bara.
Klockan 11:22, 27 Mars 2011

Daniel skrev...
Hurså och Ola
Att debattera och tycka har som tur är ingen åldersgräns eller krav på viss utbildning, i Sverige inbegrips dessa båda i vår demokrati. Vi tackar så mycket för Ditt eminenta inlägg i debatten och väntar med spänning på Ditt nästa insiktsfulla och faktaberikande tyckande i ämnet "trolling och sportfiske". OLA, om det är det industriella yrkesfisket som du pratar om så är det ju så att de inte skulle kunna bedriva sin verksamhet utan bidrag. Att säga att de lever av fisket är ju inte hela sanningen. Det är ju inte många andra i vårt samhälle som bryter ner vårt ekosystem på samma sätt med hjälp av bidrag från både Svenska myndigheter och EU. Här är det inte förvaltning utan att tjäna så mycket som möjligt på kortast möjliga tid som är ledord….. Däremot så finns det många runt en bygd som exempelvis Mörrum som lever på Sportfisket, och här tror jag inte att guider, butiker, hotell mm har några större intäkter från Stat och EU, i alla fall inte så att de står och faller med ”extrainkomsten”. Om det var det småskaliga du pratade om så är det nog ganska rimligt att tro att vi skulle kunna existera båda grupper under förutsättning att massförstörelsen via det industriella storskaliga upphörde. Det finns dessutom alla möjligheter att en viss del av det industriella skulle få fortsätta under kontrollerade former där uttaget är anpassat till tillgången.
Klockan 09:41, 27 Mars 2011

Ola skrev...
Mat
Fisk är mat, mat skall ätas. får den inte ätas, då skall den inte heller få fiskas. Hur skall man annars kunna kontrollera detta? Är det några som skall stoppa sitt fiske så är det sportfiskarna(är själv en av dem) Detta för att kunna visa att de verkligen menar vad de säger, nämligen att de värnar om fisken. Yrkesfiskarna lever av och för fisket. Låt dem så göra detta. Och stoppa lekstugan i älvar och åar.
Klockan 08:31, 27 Mars 2011

Henrik skrev...
Östersjölax
"En logistikmiss helt enkelt. Han skulle nämligen, precis som vanligt, sälja fisken vidare till bland annat Frankrike." http://teamisola.blogspot.com/
Klockan 08:05, 27 Mars 2011

Henrik skrev...
Östersjölax
Intressant! "Undantaget innebär att Sverige får sälja fet fisk från Östersjöområdet som överskrider gränsvärdena på den svenska marknaden. De fiskar det gäller är vildfångad lax, strömming/sill, röding, öring och rom från siklöja. Finland har motsvarande undantag." Hur är detta möjligt.Sverige får inte sälja tex.Östersjölax till andra EU-länder!
Klockan 07:54, 27 Mars 2011

hurså skrev...
hurså
Man kan fråga sig vad ålders gruppen är på många av dessa inlägg, skulle tro att väldigt många är från yngre som håller på att utbilda sig på någon skola !
Klockan 00:16, 27 Mars 2011

Micke skrev...
Mat
Debatten går vidare här på FishEco. Det är bra! Utbyte av tankar och ideér är vad nätet är till för, tycker jag i alla fall. Jag tycker Besafiskares inlägg var intressant. Abborre från en fisketävling dyker upp till försäljning på en auktion i Göteborg. Sportfiskemässigt fångade mitt i vintern då fisken tål att hanteras mindre varsamt. Nu är det ju strikt förbjudet att sälja fisk som sportfiskare enligt etiska regler som är skrivna i sten vad det verkar. Men i grund och botten ska vi ju alla äta. Vad är det för skillnad på att äta fryst fisk som är odlad i dammar i kina och transporterad över halva jordklotet med att äta färsk fisk som jag köper av grannen som fångat den med spö? Tänk utanför lådan, även ekologiskt....
Klockan 21:31, 26 Mars 2011

Besafiskare på flugspö skrev...
Fundera övver följande
Citat från Team Isolas blogg; ”Många såg kanske dokumentären "Den sista kustfiskaren" på SVT härom veckan. På gårdagens auktion (Göteborgs fiskauktion) var det lite uppståndelse kring stora mängder vildlax från Blekinge som hade ställts ut till försäljning. Många var dem som gjorde stora ögon kring de ca 1,4 ton (snabb uppskattning från min sida) lax i olika storlekar. Vildlax är inte särskilt vanligt i några större mängder på fiskauktionen, särskilt inte under vintern, men nu hade tydligen Blekingefiskarna fått sådana storfångster att man skickat fisk upp till västkusten för försäljning. Nja, så var inte riktigt fallet. Dessutom fundera över följande; En annan ovanlig och kanske lite märklig försäljning var den från en stor pimpeltävling i Bottenviken nyligen. Abborren, ett antal hundra kilo, såldes på Göteborgs fiskauktion på tisdagen. Läs mera http://teamisola.blogspot.com/
Klockan 19:31, 26 Mars 2011

P A skrev...
Kustnära yrkesfisket
Det kustnära yrkesfisket slogs sönder för många år sedan av myndigheterna. Förr fanns det nåra tusen personer som jobbade inom fiske och förädling som arbetade lokalt. man levererade färsk fisk till lokala butiker och restauranger, och man fångade fisk av olika arter beroende på årstid. Man tänkte långsiktigt så att även kommande generationer skulle kunna livnära sig. Fisket gick i arv. Tack vare att man skötte förädlingen själv och sålde direkt till livsmedelsbutikerna och restaurangerna eller konsumenter lokalt på orten, kunde man få en vettig inkomst och leva på fisket utan att överfiska sina vatten. Det fanns små renserier och rökerier. Minns t.ex de rökbodar som stod nere vid kusten i Skutskär där fiskarna rökte själva innan vidaretransport. Så fick de inte fortsätta med detta, utan allt skulle köpas upp av grossister. Detta resulterade i att de fick allt mindre betalt eftersom slutpriset skulle vara konkurrenskraftigt. Många slutade p.g.a detta. Några fortsatte med fiske för eget bruk och är nu pensionerade eller döda, och fisket som yrkesform är så gott som utdött. I princip är de enda, med några få undantag, som idag kan få en bra försörjning på småskaligt fiske, gösfiskarna i Hjälmaren som kör ett fiske kombinerat med isättning av gös i sjön. De lever gott på fisket tack vare att gös idag räknas som delikatess och man får bra betalt speciellt på export. Jag minns bråket uppe i Torneälvsmynningen där de lokala förtvivlat försökte få fiska vidare trots motstånd. Till sist fick de lokala fiskarna endast sju kronor kilot för lax, och man försökte fånga så mycket det bara gick för att få ihop tillräckligt med pengar. En tragisk utveckling som inte gagnade någon, varken fiskarna själva eller sportfisket i älven. Dessutom kom industritrålarna upp från Göteborg o sopade bort hela torksbeståndet i bottenviken på några dagar. De gjorde även detsamma utanför Stockholm, där man smög in på Mysingen o trålade sönder området, så den siste lokale fiskaren, (som tyvärr gick bort för något år sedan) inte kunde gå ut och lägga sina nät och därmed var hans försörjning borta. Hans son, som skulle ta över fick därmed också glömma en framtid som småskalig fiskare. För att göra en lång historia kort. Hela systemet med storskaligt fiske som underblåsts av myndigheterna dödade hela det småskaliga fisket. Idag finns bara någon enstaka småskutt kvar, typ Jim, som hankar sig fram så gott det går. Deras fiske påverkar ingenting som helst för någon på något sätt. Varken sportfiskarnas spöfångster eller bestånden i sig. Bestånden har slagits ut av en kombination av storskaligt slaktfiske samt miljöproblem. Att anklaga t.ex Jim för att förstöra för sportfisket i Mörrum, är trams och att sila mygg samtidigt som man sväljer kameler. Låt honom hålla på med sitt lilla fiske som inte påverkar något, och inrikta kraften på att få till en förändring på det stora. Bort med industrifisket. Decimera skarven. Arbeta för bättre miljö så fisken kan föröka sig och bilda starka naturliga bestånd igen. Och även om jag själv tycker det är onödigt att bonka all lax man fångar på trolling, utan det är bättre att sätta tillbaks det man inte ska käka själv, så påverkar inte trollarnas fångster nämvärt det hela heller. Vett och sans, samt gemensam kraft för det som verkligen betyder något i det stora hela är det vi ska arbeta med. Inte kalla varandra idioter, skära sönder en killes utrustning och fortsätta vara splittrade och en totalt ointressant grupp för myndigheterna att lyssna på eftersom det inte finns någon enighet inom sportfiskekretsarna.
Klockan 23:16, 25 Mars 2011

Fiskarn skrev...
Vore bra med fakta innan häxjakt
Jan O Hur många laxar på Östersjön har du tagit och på vilket sätt? Själv har jag varit ute på östersjön 4 dagar med erfarna killar och hittills endast fått vara med och håv 2 laxar. Gös och gädda trollar jag ofta och det är inte vanligt med en 10-20 på en dag och då tar jag enbart någon matfisk någon gång i bland. Men vad du glömmer är att trolling i Östersjön sträcker sig från Svenska fastlandet till Danska och Tyska i sydväst och söder. Till Polen och Litauten i sydöst. Lettland, Estland och Finland i öst. Dessutom går inte laxen på ett bestämt djup på havet utan det är avsökande från ytan till botten som gäller. Så tio spön mellan Danmark och Litauen och med spridning mellan ytan och botten. Förstår du ens själv hur liten pricken av en trollingbåt skulle bli efter en hel dag sökandes lax. Jämför denna prick med ditt kastande tvärs över en älv. Dock har jag inget emot en bag limit på 1 lax\öring per person och dag längs hela kusten. Mattias Danielsson: Har inte hört talas om en enda laxtrollare som utgått från Borgholm. Men det kanske är din hemliga hot spot. Problemet är att få om ens någon vandringslax går genom Kalmarsund. De rundar Öland. Erik T: Hört talas om vindar. Det är det där som river upp öppet hav så det blir vågor. Dessa brukar vara värre vår och höst. Och vintern brukar vara varannan dags väder. De dagar det blåser för mycket tjänar guiderna inte ett öre oavsett årstid. De fiskare som hela debatten handlar om hade bokat tre dagar men en blåste inne. De släppte dessutom tillbaka ett antal av fiskarna de fick upp. Så om 40-42 fiskar på 20 fiskare och 3 dagar är helt åt helvete när en svensk sportfisketidning arrangerar resan så må så vara. Tycker iallafall själv att det är jobbigt att vara ute i 1,5 meter vågor utan att ha en 7 meters båt. Då är det bara väldigt otrevligt. Sjösjukan är inte det guidernas besättning betalat för om man säger så. Den bästa kommentaren hittills är: "Håkan skrev... Naiv Den här debatten börjar bli lika naiv och missvisande som på 90 talet då Stockholmarna hade så ont av att Öresundbron skulle byggas Otroligt att nu även samernas jakträtt kommit med... som exempel på vad som är ok och inte. Ta ansvar för dina egna handlingar svårare är det inte. Det gäller ju i samhället för övrigt. Att hålla på och kasta skit på lekskolenivå leder i regel ingenstans. Skulle vilja se den fiskare som säger till sin son som fått sin första lax att "den där får du slänga tillbaka för vi har redan fått en idag" Nä sunt förnuft kommer nog att funka här också. Vi har kanske alla fått en anledning att tänka till lite i alla fall. Så någon nytta är det alltid med debatter. Tight lines är väl det alla vill ha." Under 2000 talet så har den totala Svenska laxkvoten legat på runt 2.500-2.700 tonn I den här fångstkvoten ligger inget sportsfiske. Enl fritidsfiskerapporten 2007 blev det kartlagt att trollingfisket (det Svenska) fångade totalt runt 5400 laxar årligen (i östersjön). Med en KALKYLERAD genomsnittsvikt på 10 kg skulle det alltså bli 54 tonn Lägger vi det ihop med den yrkesfiskade kvoten så blir de totala årsfångsterna i Sverige ca 2.654 tonn under 2000-talet (till 2007). Då blir trollingfiskets andel ca 2% Från Fritidsfiskerapporten (2007) Hur stor var fritids- och älvfiskarnas andel?????
Klockan 23:03, 25 Mars 2011

Mattias Danielsson skrev...
Dubbelmoral så det skriker om det!
Bra att dom tar upp detta problem. Har ofta tänkt tanken när jag sett dessa program om trollingen utanför simrishamn, borgholm och nynäshamn. Detta slakteri som sker på dessa båtar och alla dessa reportage om hur j-vla duktiga dessa guider är och hur dom sätter tillbaka undermåttiga fiskar och klubbar allt över 60cm. Nä det är precis som det är i Ljungan, då fiskevårdsområdena proklamerar för nätförbud i Ljungans mynning men sen så kämpar dom med näbbar och klor för att själv få behålla näträttigheterna. J-vla dubbelmoral!
Klockan 19:10, 25 Mars 2011

Daniel skrev...
Erik T
Nej han kanske inte behöver "gräddfilen" på konsum. Han säger ju själv att han äter fisken, inte leker med den...... Och jag ber om ursäkt för att jag läste laxtrolling när du menade bara Trolling. Tyvärr så gäller fortfarande att det INTE finns Guider som hittar inkomster i trollingen året runt, man kan ju fråga sig om du befunnit dig i Sverige de två senaste åren? Beträffande kalkylen så får du gärna precisera dig lite. Är själv egenföretagare med 5 anställda, sköter 90% av bokföringen och ekonomin själv eftersom jag vill ha koll, men tydligen kanske du kan lära mig nåt om budgetering, skatter, egenavgifter kontra sociala avgifter samt balans och resultaträkningen. Du verkar ju ha stenkoll på det "kustnära" och dess ekonomi.... Verkligen TROVÄRDIGT!
Klockan 18:40, 25 Mars 2011

Erik T skrev...
Mer svammel..
Hej igen,nu börjar man känna igen tonen från de gamla forumen där man till slut fick stänga ner..ta du en lugnande pilsner och läs om det jag skrev-trollingfiske är "nog" den enda fiskemetoden där guider kan hitta inkomster året runt,står det,ser du nåt annat.. Åsikter är dessutom nåt man ska vårda ömt-att raljera och kalla det man själv inte håller med om för svammel är aldrig bra och risken är att det bara blir ni "proffstyckare" kvar på forumen. Läs ordentligt och du får nog räkna om budgeten för grabben med "det pittoreska kustnära fisket"-fiskare har ingen gräddfil på konsum och elen är lika dyr för oss,ha en trevlig helg..
Klockan 17:58, 25 Mars 2011

Daniel skrev...
Erik T
Ja Erik, man kan göra det enkelt och generalisera. En småskalig kustnära fiskare behöver INTE omsätta en miljon "som alla andra entreprenörer". Möjligtvis JIM då, eftersom han ständigt måste köpa nya redskap pga de "egenutnämnda" domare/bödlar vi har bland våra sportfiskebröder. Skulle tippa på att JIM klarar sig på att omsätta hälften av den miljonen du pratar om, OM han får ha sina redskap ifred och därmed slipper fördyrande omständigheter. Men de som förstör fattar väl inte bättre, förstörs det redskap för 10000:- så betyder det ju att JIM måste dra upp massa extra fisk för att kompensera dessa tilltag. Räkneexempel: Oms 600000:- - kostnader 150000:- = Rörelseresultat 450000:- - Egenavgifter 112000:- = 338000:- / 12 månader = drygt 28000:- i månadslön före skatt. ALLA BEHÖVER INTE OMSÄTTA EN MILJON! Och kanske kan det ju vara så att Jim inte tjänar mer än 15000:- före skatt, eller ännu mindre. Ni får själva leka med tanken på hur mycket fisk det blir i kg i de olika scenariorna, samt vilken inverkan det har på vårt ekosystem. Sedan finns det INGEN Guide i Sverige idag som lever hela året på Laxtrolling. Trovärdigheten i detta påstående är NOLL. Om inget drastiskt har hänt efter årsskiftet så är det ren och skär LÖGN. Nämn EN ENDA!! Det är just sådana här påståenden som eldar på debatten, inget som är TROVÄRDIGT, bara massa svammel och EGNA SPEKULATIONER.
Klockan 17:41, 25 Mars 2011

Erik T skrev...
Jörgen vill äta mer paj...
Hej igen,kanske ska förklara att en yrkesfiskare fiskar för att få fisk att sälja till sina kunder-guider och ni sk Sportfiskare gör inte det-ni föredrar nog mest paj... Alla väljer själva hur dom vill fiska sa Jörgen-tydligen inte tänkte yrkesfiskaren.. Ska bli gott med sill nu i midsommar-den är förmodligen flugfiskad med hullinglös krok, eller hur... Det här pittoreska småskaliga yrkesfisket som Sportfiskarna talar om ,hur funkar det-måste inte dessa entrepenörer som alla andra omsätta runt miljonen för att kunna leva på det, eller vad..då måsta man dra fisk som rackarn-där har ni verkligheten.. Annars kan man bara gratulera grabbarna som fiskat vid Bornholm,det är ju kanon att det går bra för dom och dom får fina och många laxar-trollingfiske är nog den enda metod där en guidefirma kan hitta inkomster under hela året,skitfiske på er..
Klockan 14:31, 25 Mars 2011

Steffo skrev...
jägare
Vilket jävla dumt exempel jag jagar själv å inte fan skjuter jag varje djur jag ser. Till skillnad mot laxfiske i havet så finns det regler för jakten, ko med kalv tex. Och när jag trollar släpper jag tillbaka fisk, både röding och lax. Har aldrig ägnat mig åt att mäta dom men skulle inte ha nåt problem med det.
Klockan 13:34, 25 Mars 2011

Jörgen skrev...
mätsticka ?
Fan nu måste man ju få fråga om vissa har blivit helt knäppa av debatten? mätsticka vid laxtrolling till havs? skulle vilja se den älgjägare som använder paintbollgevär under jakten!!!nä men för faan lägg ner...
Klockan 12:20, 25 Mars 2011

Jörgen skrev...
Mycket gnäll för ingenting!
Pajkastning hjälper inte oss att få till ett bra fiske i havet och våra älvar!!!Viist det har sista tiden varit bra fiske på södra östersjön...men...då ska ni veta att det är en piss i missisipi mot vad yrkesfiskarna fångar per dag!!!!Tar en trollingbåt 5-6 laxar på ett pass tar yrketsfisket 150-300 under samma tid!!Nä sluta med pajkastningen!!!men en sak är säker ju mer lax yrkesfiskarna tar upp dessto mindre fisk stiger i våra älvar. Sen får man väl se det som tur att inte alla fiskar efter laxen i älvarna för då skulle det vara ännu trängre än vad det redan är bland de mer kända älvarnas stränder.Alla väljer sin fiskemetod och hur man vill fiska. Dock så anser jag att allt yrkesfiske efter lax bör läggas ner till förmån för sportfisket.
Klockan 12:12, 25 Mars 2011

Jan O skrev...
friktion
Friktion skapar nya insikter och i debatt vässar vi våra argument. Det är bra. Jag tror och hoppas att mycket gott kan komma från diskussionen efter denna artikel. Sportfiske och ett småskaligt kustnära yrkesfiske har samma mål, rimligtvis, att fisken ska räcka till alla. När den inte gör det så uppstår konflikt, konflikten är i grund och botten onödig då fokus borde ligga på grundproblemet, industriellt fiske, förstörda älvar, miljögifter mm. Så långt helt rätt. Sen kommer frågan om vår trovärdighet när vi står upp för biomassan. Att sportfiske efter lax i havet genom trolling (det är ju så merparten av vårt sportfiske bedrivs) behöver en förändring är uppenbart. Trollingfisket, för att bli ett skonsamt och vettigt ekofiske/ rekofiske etiskt försvarbart fiske, måste i mycket högre grad handla om sportfiskeupplevelsen. Inte att fylla båten med fisk. Tänk om tex Bornholm Trolling Masters skulle införa mätsticka ala Värtan Cup mfl tävlingar? Vore inte det fantastiskt?
Klockan 09:04, 25 Mars 2011

John skrev...
max fångst
Hej, "bag limit" eller max fångst (är det rätt uttryck på svenska?) är en bra ide! Säg att vi ville, på riktigt införa en sådan. Hur skulle vi gå tillväga då? Jag kan ställa upp på det då jag tycker det är rimligt. /John
Klockan 09:01, 25 Mars 2011

Daniel skrev...
Oj
"På något egendomligt märkligt sätt har vi accepterat att just denna sportfiskemetod inte omfattas av vanligt sunt sportfiskeförnuft! Speciellt undantaget verkar det vara om det skett i östersjön dessutom."" bara handlar om någon sorts fartblindhet inom trollingfisket"" Trollingfisket kan i vissa fall verkligen få oss sportfiskare att framstå som skövlare av haven, det är en problematik kring hur det bedrivs och i vilken utsträckning" Dessa citat är inte att belysa ett problem Sebastian, det är ett sätt att försöka skapa opinion mot vad vissa(ej pålästa i ämnet) inte tycker faller inom den egna ramen för "sportfiske" eller "sportfiskare". För att kommentera dina ord om tandpetare så tycker jag inte att du tillfört någonting i dina sista inlägg. Medan jag har bemött i princip alla de saker jag kunnat svara på så står du kvar och stampar vid att du blir visare och klokare med åren och det är din (Er) syn på fiske som är den mest genuina..... Det är tur du framstår som TROVÄRDIG!! Tack & Adjö
Klockan 08:59, 25 Mars 2011

Sebastian Wiman skrev...
Svammel Daniel
Nu är jag uppriktigt trött på ditt svammel och din ignorans Daniel. Du förbiser en viktigt faktor när du kallar Fisheco för icke trovärdiga. Vi har INTE fabricerat denna åsikt om trollingfiske i grunden, vi har satt vad väldigt många människor tycks uppleva på papper. Du Daniel sätter dig på tvären precis som en tandpetare som är vass i bägge ändarna, och även om den är svår att skaka ur så gör den lyckligtvis det tids nog. Det gäller bara att polletten hinner trilla ner. Detta är inte en bild av trollingfisket som vi själva hittar på, den är utbredd och faktisk. Kan du inte i all din förträffliga självgodhet inse det, ja då är vi nog färdiga här, tack :)
Klockan 07:29, 25 Mars 2011

Daniel skrev...
Trovärdighet
Jag har nu på morgonen (natt för Er där hemma, då jag befinner mig i Thailand) via SVT play tittat på den i denna debatt omtalade dokumentären "Den siste Kustfiskaren". Efter att legat här och funderat en stund så kan jag inte helt undvika tanken att det skulle om några år kunna produceras en dokumentär i likhet med namnet "De sista Trollingfiskarna"..... Det är ju slående att detta så kallade "Skitfisket" uppmärksammas på detta vis strax efter att denna dokumentär visats för svenska folket. Jag tycker att artikeln och många av inläggen luktar "samvetsflykt" och "hitta en bov inom det egna" för att försöka vinna tillbaka TROVÄRDIGHET efter att ha förlorat en stor del av sitt anseende. Om sådana här artiklar är "nästa steg inom sportfiskejournalistik" så tror jag att jag fortsätter med mitt intresse i pappersformat. Jag kan verkligen känna och förstå Jim i den mening att folk inte har på fötterna innan de reagerar och agerar. Det har skrivits i tidigare inlägg att det luktat "Svensk Folksjuka". Ville inte tro det till en början, men nu vete skam om det inte ligger något i det tillsammans med det jag skrivit tidigare/ovan. Det vore väl f-n om Jim inte kunde få ta upp sina 400 laxar om året, tjäna några kronor och glädja några blekingebors(som torde kunna göra anspråk om fisken fångats där, men det kanske ska bestämmas av gemene man?) munnar med denna delikatess. Jag tycker filmen visar precis det jag skrivit tidigare att TROVÄRDIGHETEN finns inte i de påståenden som läggs fram. Jag har aldrig svurit över de yrkesfiskarna som håller till på Vänern, vi hälsar och pratar och jag är övertygad om att båda sidor vet att fisken räcker till alla och även till egen överlevnad. Jag vet att det finns trollingfiskare som skriker högt om yrkes och nätfiske men den sortens uttalanden finns även inom "det vanliga spöfisket". Med lite mer TROVÄRDIGHET och FÖRSTÅELSE för varandra i ett större sammanhang så kanske vi skulle slippa dokumentärer och artiklar som dessa. Jag skäms för att ha "sportfiskebröder" som beter sig som egenutnämnda domare och bödlar som i fallet JIM i Sverige år 2011. I vissa hänseenden har mänskligheten inte tagit ett enda steg framåt de sista 20 åren trots att tillgängligheten till informationsinhämtning borde gjort oss klokare och visare. Det ligger väl inte i en enskilds Trollingfiskares ansvar att bedöma hur "förståsigpåare" tolkar en veckas bilder från en blogg, dessutom ryckt ur sitt sammanhang?? Eller har jag fel?? Jag tycker att man kan kräva att personer som utger sig för att vara journalister/reportrar också ska ta sitt ansvar för att förmedla en bred sanningsenlig beskrivelse byggd på fakta. Det kallas TROVÄRDIGHET! Om vi Trollare försvunnit eller nyttjat C&R till 100% hade inte ens 1% mer fisk gått upp för lek i älvarna (nu pratar jag hav). Det har ingen eller mycket, mycket marginell inverkan till skillnad från den fisk som dras upp i älven. Om Ni istället lade Er energi på utbyggnaden, miljön eller det storskaliga(trolling inbegrips inte här, vilket många verkar tro) fisket så skulle nog resultatet av Ert arbete generera en betydligt större avkastning och TROVÄRDIGHET. FishEcho utger sig för att TA ANSVAR, titta på dokumentären en gång till, läs igenom artikeln och inläggen, ta sedan en funderare på vad TROVÄRDIGHET och att TA ANSVAR betyder.......
Klockan 05:28, 25 Mars 2011

lag och ordning skrev...
regler
följer man vad som är bestämt enl alla regler och det följs,ska ingen komma med egna påhopp på enskilda fiskare . försök påverka dom som sätter regelverket istället.egna moraliska regler har många men i demokratins namn så gäller det som är bestämt men men det verkar som det inte gäller laxfiske och lybien
Klockan 01:29, 25 Mars 2011

VIB skrev...
Förnuft..
O H Att kunna ha lite sunt förnuft utan att lagen tvingar till det kanske kunde vara ett alternativ??
Klockan 01:24, 25 Mars 2011

O H skrev...
Att följa ett regelverk eller skapa sig ett eget som man förutsätter andra ska ta till sig.
Ett utfärdat regelverk av högre myndigheter har utfärdats hur många lax/öring man får ta upp. Kalle åker 64 Km/H på en 90 väg och säger för sig själv när Knatte och Tjatte åker om Kalle i 90 Km/H - Jävla fartdårar! Att de ska ligga djävlas på vägen på detta vis. När Kalle kommer hem till gården och konfronterar Tjatte och Knatte med sin ilska över deras så kallade fartdåd. Tjatte och Knatte säger, Men Kalle vi har bara följt fartanvisningen. Jag anser att det är väldigt konstigt att kunna skapa sig en egen värld av regelverk och lägga över skuld på trollingfiskare att de gör något fel när de klubbar lax enligt det regelverk som har följts till punkt och pricka. Ordet sportfiskare med betoning på sport. Att utöva en sport är att följa ett regelverk som har anpassats till den sporten. Kommer Kalle med egna oskrivna regler så finns det förhoppningsvis sådana som ryter ifrån och inte accepterar denna typ av "ta lagen i egna händer" atityder. Observera. Kalle kan ligga och köra i dikeskanten, men det är hans egna val. Det finns andra som vill ligga och köra 90 på 90 vägen.
Klockan 22:30, 24 Mars 2011

Sebastian Wiman skrev...
Daniel m.fl.
Det är jag som är jag Daniel:)Och jag brukar trolla gädda vår och höst, någon gång ibland även gös, och en enstaka gång har jag även haft nöjet att följa med på laxtrolling på Vänern. Så nej, jag har inte en magistersexamen i trolling, speciellt inte laxtrolling i Östersjön. Men... Som tur är behöver man varken vara utbildad i trollingens ädla skola eller raketforskare för att se när något inte klingar vackert. I svallet av "den siste kustfiskaren" och den debatt som följde, fick vi sportfiskare, även du givetvis Daniel, en gratischans att fundera över vad sportfiske egentligen innebär. Jag har i många år brottats med definitionen av vad sportfiske egentligen är, eller bör vara. Självklart är det upp till var och en, som i så många andra sammanhang. För mig handlar det, precis som för dig Daniel, om att uppleva något, naturen, spänningen, friheten, gemenskap osv. För mig handlar det även om att respektera den fantastiska värld vi än så länge har tillgånga att vistas i. Jag försöker ständigt förbättra mig som människa, försöka hitta saker som kan göras bättre utifrån det faktum att jag lär mig längs livets väg, och blir vad somliga kallar, klokare. När jag var yngre visste jag t.ex. inte vad C&R var, det hade jag aldrig hört talas om. Många fiskar fick bo i mammas frys efter fisketurerna. Mamma ville dock inte ha gädda, inte braxen heller, och inte mört, id, sarv, björkna eller sutare. Grannen rökte några abborrar som vi släpat hem en gång, men resten låg antingen i frysen tills det var dags att avfrosta denna, eller så fick grannkatterna regelbundet ett skrovmål under somrarna. När jag sedermera växte upp och fick nya preferenser så insåg jag att jag kanske inte gjorde rätt som tog hem fisk som jag visste inte skulle göra någon nytta, sånär som för några kattuslingar som jag ändå avskyr. Det är här, och inte i det begrepp som blivit näst intill rabiat i sin mening - C&R, som den verkliga kärnan till en sund mentalitet formas. När man själv med viss distans och i relation till sina erfarenheter och sin omvärld, kan göra ett val av sunt förnuft. Menar jag då att trollingfiske inte är sportfiske? Nej Daniel, det gör jag verkligen inte, här har jag bedragit dig verkar det som. Men... I efterbörden av "den siste kustfiskaren" har vi sportfiskare fått en gratischans till rannsakan. Kan man som sportfiskare, som per definition även innefattar trollingfisket givetvis, stå upp och döma ut yrkesfisket, när bilden av trollingfiskare ser rätt illa ut den också? Jag vet att det talas om hur många timmar det går på varje fisk, vad det kostar och vad som offras för det åtråvärda silvret, men slutnotan sett utifrån är ganska entydig. Är det svårt för en trollingfiskare som känner sig träffad av denna kritik att se ur detta perspektiv? Kan man inte i skenet av sin egen förträfflighet skönja att det utifrån sett, kanske inte ser så svårt ut, som om det bara är att hämta hem vinsten? Du nämner ”icke-sportfiskare” Daniel, och det är bra, för det är ju ganska många som kan se debatten på distans och själva avgöra vad som känns trovärdigt (lånar ordet av dig en sekund) i sammanhanget. Någon nämnde här bloggarnas inverkan och hur man väljer att stolt publicera bilder på sina fångade laxar, oftast när ljuset redan är släckt får man anta eftersom det ändå är i princip lönlöst att släppa tillbaka, enligt dig då Daniel. Problemet är precis som den skribenten nämner, att det givetvis blir en rätt så entydig bild av trollingfisket, speciellt om man tänker i större mediala sammanhang där fångster figurerar. Men om du tycker att det inte är en korrekt bild av trollingfisket så kanske du har rätt. Problemet är bara att är det kanske inte framgår för Sveriges alla ”icke-fiskare”. för den sammansvetsade skara trollingfiskare runt om i landet, som för övrigt verkar ha en stark och god gemenskap, så vet man sannolikt om faktumet att trollingfiske inte är lätt alltid. Debatten är till för att syna sina egna sömmar, det gäller dig Daniel, det gäller mig och det gäller resten av dem som kallar sig för sportfiskare. Alla har vi getts möjligheten att se över vår egen definition av sportfiske, av oss själva och hur vi som sportfiskare vill framstå i det stora perspektivet. Vill vi ofrivilligt likställas med skurkarna som skövlar i haven, eller vill vi framstå som entusiaster som tack vare att vi ägnar oss åt sportfiske kan vara med och bidra till att förändra det problem som människor en gång skapat? Kan vi med (jag lånar ordet igen Daniel) trovärdighet kämpa mot det decimerande yrkesfisket och dålig fiskepolitik om vi själva i självgodhetens sken framstår som lika goda kålsupare?
Klockan 22:19, 24 Mars 2011

P A skrev...
Bag limit..
Är ju inget problem i sig. När man införde limit på gädda här, så började en del ojja sig och trodde att de inte fick fånga fler än tre gäddor och att de sedan måste sluta fiska. Det handlar inte om den saken. Det handlar ju bara om att man inte får TA HEM fler än tre gäddor. Man kan fiska ihjäl sig om man vill bara man släpper tillbaks. Det finns ju antalsbegränsningar i många älvar, så en "bonk o ta hem-gräns" även på havet är väl inget att motsäga sig egentligen. När vi fiskar muskie borta i Kanada, är det ju total c&r på muskie, bag-limit på bass och walleye och så vidare. Och alla föredrar detta system utan att ifrågasätta med tanke på framtidens fiske. I USA är reglerna ännu hårdare på många platser. Även ute i Europa är det tuffa regler, så jag tror nog att även limit på lax-trolling här inte ska vara något problem. Sedan kan man ju diskutera ifall det ska vara säsongs-limit per skalle, eller dagskvot, eller veckokvot eller vad som helst man tycker känns bra om man inför sådana regler.
Klockan 20:24, 24 Mars 2011

Daniel skrev...
Dan F
Om du frågar 10 trollingfiskare idag om de kan tänka sig en limit så kommer flertalet (jag tror 90%, hoppas det är fler) att ställa upp på det vare sig det är 1 fisk/person eller 3/båt. För min egen del så är jag som jag skrivit tidigare inte helt överens med C&R tänket och kan därför tycka att max 2/båt men om man är fler än 2 fiskande i båten så är 1/fiskande OK om vi har ett bestånd som kan klara detta. Att sedan ta en avgift i havet eller på v-sjöarna på 150-200:-/dag hade också varit på sin plats oavsett om man är Guide eller "Trollingfiskare" (farligt att kalla oss sportfiskare). Har man råd med de omkostnader det medför att trollingfiska så är en sådan avgift låg i förhållande till vad avkastningen skulle ge i form av förbättrat fiske, forskning mm. MEN ta inte ut ilskan över att dessa två ovanstående argument inte existerar på Trollingfiskarna utan i sådana fall på de som har makten att förändra. Jag fiskar i första hand inte för att jag ÄR ansvarsfull utan för att jag finner det rogivande, avkopplande och fantastisk kul. Ska man ta fram sin ansvarsfullhet gentemot naturen så ska man väl absolut inte C&R fiska och "leka med fisk". Det finns undersökningar som visar att mellan 15-20% av fisk som släpps tillbaka vid flugfiske och ser ut att må bra inte klarar sig..... Fantastiskt att alla "förståsigpåare" inom trollingen i denna debatt är så ansvarsfulla individer gentemot vår natur och våra fiskar. Det är lätt att vara ansvarsfull i nåt man inte håller på med.....
Klockan 20:13, 24 Mars 2011

Dan F skrev...
Ja nivån är låg.
Kanske både från min, och vissa andras sida. Jag är ingen trollingfiskare av rang - det har du aldeles rätt i! Totalt rör det sig om kanske 20 pass under de senaste 10 åren (efter lax/öring/röding i V-sjöarna). Vad jag har så Frukteligt svårt att förstå - är varför så många (uppenbarligen, om man läser denna tråd) motsätter sig en "Bag Limit" som blir mer och mer accepterat på andra håll? Jag har dock diskuterat den "moraliska/etiska" biten med en del trollare. Med risk för att trampa nån på tårna - så vill jag påstå att det finns många "smörgåsmagar" och kaggfiskare i denna genre. Det finns visserligen många insiktsfulla trollare också, som inte motsätter sig begränsningar. Varför är en bag limit så svår att acceptera?
Klockan 19:43, 24 Mars 2011

Daniel skrev...
Dan F
Jag ska vara ärlig Dan, med tanke på ditt sätt att skriva tror jag (och säkert fler med mig) att du aldrig satt din fot i en trollingbåt eller pratat etik och moral med en trollingfiskare av svenskat snitt. Nivån blir ju bara lägre och lägre......
Klockan 19:22, 24 Mars 2011

Håkan skrev...
Naiv
Den här debatten börjar bli lika naiv och missvisande som på 90 talet då Stockholmarna hade så ont av att Öresundbron skulle byggas Otroligt att nu även samernas jakträtt kommit med... som exempel på vad som är ok och inte. Ta ansvar för dina egna handlingar svårare är det inte. Det gäller ju i samhället för övrigt. Att hålla på och kasta skit på lekskolenivå leder i regel ingenstans. Skulle vilja se den fiskare som säger till sin son som fått sin första lax att "den där får du slänga tillbaka för vi har redan fått en idag" Nä sunt förnuft kommer nog att funka här också. Vi har kanske alla fått en anledning att tänka till lite i alla fall. Så någon nytta är det alltid med debatter. Tight lines är väl det alla vill ha.
Klockan 19:10, 24 Mars 2011

Kolja skrev...
Förenkling av verkligheten?
Så man är inte sportfiskare om man tar upp allt man fångar? Det måste väll ändå finnas en mängd parameter med i den ekvationen? Fångar man tolv laxar under sina fisketurer på ett år, väljer att dräpa alla, dvs en lax per månad, då är man inte sportfiskare? neeeee Så kan det väll inte vara?
Klockan 18:41, 24 Mars 2011

Daniel skrev...
Trovärdighet Sebastian
C&R är ju ett begrepp som är omdiskuterat på många sätt. Själv utövar jag det på 90%, ja kanske 95% av fiskarna jag har med ovanför vattenytan. Att släppa iväg en havsöring efter en härlig kamp på flugspö är fantastiskt kul. Att ta upp en eller två varje år är om inte annat (man får akta sig för vad man säger här) en god matupplevelse. Att trolla Östersjölax i 2,5-3 knop, fighta en 10 kilos i 40 minuter (vattentemp runt 12 grader) och sedan ovillkorligen släppa tillbaka (här är ju allt svart eller vitt) är INTE alltid en bra idé. Man kan inte hävda att Trollarna SKA börja anamma C&R villkorslöst så blir allt bra. Det går inte att jämföra hullinglöst flugfiske med Trolling. På Vänern har jag vid ett flertal tillfällen fått bevittna hur en vit buk försvunnit utom synhåll fast att jag har försökt att enligt konstens alla regler vara varsam och ge fisken återhämtning i vattnet innan man släpper taget. Detta har hänt både fisk som varit under minimimått och vildfisk. Detta ämne är INTE ENKELT, men att göra ett reportage som säger "detta är INTE Sportfiske, det är något helt annat" samt "Hela 52 dödade laxar, inte en enda återutsatt. Skit ska kallas för skit, och detta är just skit!" är INTE TROVÄRDIGT. Vem bestämmer att det är Sportfiske att ta hem EN matfisk men INTE TVÅ? Jo Sebastian, enligt artikeln ÄR det fråga om ANTAL. Både artikeln och ditt tidigare inlägg där du så fint beskriver att Trollingen i vissa fall framstår som skövlare av våra hav handlar om ANTAL?!?! När jag läser mellan raderna så kan skönja det jag hör ibland hos icke Sportfiskare, att "har man ekolod så är det ju bara att åka ut och hämta fisken". Jag tycker nog att Du som reporter för denna webtidning (för det är väl Den Sebastian Wiman) har gjort Din research vad gäller trolling lite undermålig. Om du uppfattade mig som att "det är bättre jag tar fisken än någon annan" så har du fattat mig helt fel, då tycker jag att du ska läsa igenom mina inlägg igen. Appropå "Tvättäkta bakåtsträvare", att inte läsa sin läxa i ämnet och dra alla (eller många) över en kam kan jag tycka platsar in i den betydelsen.....
Klockan 18:26, 24 Mars 2011

Dan Forsberg skrev...
Väl rutet.
Jag ställer mig till skaran av kritiker här. Jan-O jag tycker du slår huvudet på spiken, du med Sebastian mfl. Trollare måste sansa sig, och tänka längre än näsan räcker. Detta gäller oavsett hur många fiskar man fångar/slår ihjäl kontra all tid och pengar man lägger ner. Att fiska eller jaga har aldrig varit en rättighet i moderna samhällen (bortsett från t.ex. samerna). Det handlar istället om ett mycket stort ansvar - jag tror och hoppas, att om trollingfiskarna/kaggfiskarna med lite skeva tankegångar om fångst och "etik" inte tar o idkar lite självrannsakan. Ja då kommer antagligen en myndighet att göra det ÅT er! Kopplingen till Jim, och filmen "den siste kustfiskaren" är uppenbar här. Den som är utan skuld får kasta första stenen här. Jag hoppas det kommer ett hagelregn av stenar nu, och jag hoppas att det rensas upp lite i de "egna leden". Med risk för att generalisera allt för mycket och dra alla över en kam, så skulle jag vilja hävda att många trollingfiskare har en nätfiskares/fritidsfiskares attityd. Har ni ingen självdistans/ransakan i detta så tycker jag ni kan köpa nät istället, så får vi andra spöfiskare en tydligare motståndare här.
Klockan 18:25, 24 Mars 2011

Laxen skrev...
C&R
Varför ältar ni på men att 52 laxar klubbades? Åtminstone på fredag åkte 6 eller 7 laxar av 27 fångade tillbaka.Och om man inte får ta upp fisk för er vad ide är det att fiska då och orsaka fisken lidande????
Klockan 18:11, 24 Mars 2011

Kalle skrev...
bag limit?
trollar i kvarken området på Finska sidan, och här har vi en statligt satt "bag limit" till en lax/statligt fiskekort i båten,men här uppe är det ju en lotto vinst att få tag i en fisk ens. Borde ju rimligtvis gå att införa på andra ställen åxå, ingen kan ju behöva mer än en lax/dag eller?
Klockan 17:50, 24 Mars 2011

Sebastian Wiman skrev...
Sportfiske
Som JanO och några andra varit inne på så handlar det inte heller om antalet laxar som nämnts många gånger om nu. Det handlar om att C&R inte bedrivs i någon högre utsträckning vid laxtrolling, samt att det sålunda går att ifrågasätta förfarandet i sportfiskemässiga termer. Enligt mig är det INTE förenligt med min syn på sportfiske, att ta upp all fisk man fångar, så är det, punkt. Sportfiske SKA enligt mitt tycke inte handla om vad som landar på tallriken eller inte, mitt primära mål med fisket är inte, och har aldrig varit, att bringa mig föda. Jag kan inte förstå resonemanget att den fisken man tar upp har man förtjänat, för att trollingfisket är både dyrt mätt i tid och pengar. Det är en skam att uttala sig på det viset som "sportfiskare" enligt mig. De pengar och den tid jag lägger på mitt sportfiske ställer inga krav på ränta tillbaka i form av ätbar/säljbar fisk. Det verkar dock finnas dem som inte bara anser sig vara berättigade till den så kallade matfisken, men även har rätten att sälja fångsten för att täcka kostnaderna för den "dyra" hobbyn. Vart är det sportfiskemässiga i det beteendet? Vart är det sportfiskemässiga i den mentaliteten? Vidare tycker jag resonemanget att "om inte vi tar fisken, så tar sälen,skarven,etc den istället"... Det är så en tvättäkta bakåtsträvare tänker!
Klockan 17:08, 24 Mars 2011

Chosen One skrev...
tävling
Oavsett tävlingsfiskets vara eller icke vara, här får ni lite statistik: under trollingtävlingarna i Vänern 2010 fångades i snitt 0,5 lax/öring per båt och dag.... Båt och 10 spön är inte synonymt med att man kan vräka upp fisk ur sjön, men tyvärr finns det ett klientel inom trollingfisket som prioriterar kilo i baljan framför upplevelsen. Det gäller såväl lax, gös som gädda.... Synd att de skall dra skam över seriösa trollingfiskare, dvs sportfiskare...
Klockan 16:10, 24 Mars 2011

Steffo skrev...
trolling
Men trolla så mycket du vill det är ju jätteroligt fiske. Lägg ner pengar så mycket du vill men visa att du är en sportfiskare. Inte en rovfiskare ta en matfisk släpp tillbaka resten. Fattar inte vad som är så jävla svårt.
Klockan 16:02, 24 Mars 2011

Erik T skrev...
Undrande..
Hej på er,jag är lustigt nog både en hängiven sportfiskare men ochså en aktiv yrkesfiskare och jag funderar på vad det fiske jag bedriver skall kallas när jag jag tar med tio personer i min båt och vittjar laxfällan på 10-20 laxar om dagen-är det OK tycker ni...man kanske skulle ta med ett spö och kroka fast trekroken i laxamunnen och sen låta folket ombord hiva in dom en och en..blir det ett annat fiske då....undrar vad laxen tycker-tappar vi någon krake så drar väl den upp i älven och går bet på én vacker fluga-vart finns vinnaren...vems är fisken..man kan fundera..
Klockan 15:45, 24 Mars 2011

Daniel skrev...
Trovärdighet
Jag har varit i denna diskussion tidigare angående "dessa trollingtävlingar" och har lite samma känsla nu som då. Du skriver att du bävar inför Trollingmasters, hur menar du då?? Jag tror att du menar ungefär som någon tidigare skrev i ett inlägg att det skall åka upp "tusen" laxar. Förra året togs det upp 243 laxar på 237 anmälda startande på 3 fiskedagar (en dag blev inställd) det ger isådanafall 1/3 lax per dag per båt eller 1/3 lax per deltagare efter en veckas slit. Sen kan man ju fråga sig hur många av dessa laxar som slutligen hade nått sitt mål i en Norrlandsälv. Fällorna ytanför mynningarna, krokfiskarna och sälarna, hur många hade försvunnit på vägen, och då kan man ju ställa sig frågan om hur känsligt är då de uttag som görs av "de finare sportfiskarna" i älvarna? Det kanske är så att det är värre att ta ut 10 laxar i älven än 245 runt bornholm?? Att däremot stå i en älv och dra (och bonka) 3 laxar med ett flugspö det är fint(och ofta lika dyrt som trolling). MEN jag tänker inte döma de som tar ut laxen i älven heller.... Samma diskussion hade jag angående vänern och Kinnekulleträffen för några år sedan. Att det var för j-----t att anordna tävlingar för att döda lax. Vi var 145 båtar som fiskade i 3 dagar och tog tillsammans upp 209 fiskar (som dessutom är isatta i sjön för att fiskas på, dessa vill man inte ha upp för lek). Tar man då upp diskussionen genom att kritisera uttaget så vet man inte vad man pratar om. TROLLINGFISKET ÄR INTE ORSAKEN TILL UTFISKNING (då pratar jag om hav, vänern och vättern). Det är enkel matematik: Tittar man på de vattenmassor vi fiskar oss igenom i 3 dimensioner så säger det sig självt att en båt med 10-14 spö inte kan vara orsak till de antaganden som florerar i denna tråd just nu. Däremot så är finns ett ordspråk som säger "många bäckar små". Och det är klart att trollingfisket finns representerat bland dessa och därför så kan det vara förnuftigt att se över även de små (enligt mig) uttag som görs idag för det är fullt tillräckligt att ha med sig en matfisk hem. Dvs att sätta en limit på 3 blanka per båt borde inte orsaka någon svält. Jag pratade om att det är viktigt att nyansera om man ska kritisera och jag tycker att det ska nämnas att de Guider som haft detta ovett att visa upp sina fångster från Bornholm denna och förra veckan skänkt ca 150000:- till "Mer Lax i Vättern" de senaste åren......
Klockan 15:41, 24 Mars 2011

Kolja skrev...
Tävingar...
Trollingsmasters Bornholm, ett arrangemang som lockar 200 + båtar från hela norden och tyskland mm. Ett arrangemang som lyckats få Dansk TV att sända live(!). Ett arrangemang som förmodligen ger det mesta på bornholm ett uppsving under tävlingsveckan... Är inte det ett ganska bra sätt att visa att det finns allternativa sätt att förvalta vår gemensamma fiskresurs i lilla havet Östersjön. Långsiktigt tror jag att sådana tillställningar behövs för att övertyga halvdränkta politiker om att sportfiske och sportfisketurismen kan vara en nog så trevlig stig att vandra. Att snygga till tävlingen vore iofs säkerligen enbart positivt. En limit per båt/dag och vettiga minimimått kanske?. (om inte det redan finns) Jag kan personligen inte förstå varför uttaget av fisk blir så mycket hemskare och så mycket mindre försvsvarbart om det görs i grupp under en helg. Fisken tas fortfarande om hand av sina fångstmänn? Några deltagare fiskar kanske i Östersjön en enda gång det året, deras uttag ur Östersjön blir förmodligen lika marginelt oavsett om de gör det under täving eller helgen efter. Jag tror inte man ska stirra sig blind på en hög av fisk utan att samtidigt reflekera över hur många som ska dela på den. Precis som the choosen one konstaterade finns det fulare fiskar på haven, Svartfiskare i alla dess slag... Att sälja sin fångst eller sin fisketur svart är en styggelse.
Klockan 15:41, 24 Mars 2011

Håkan skrev...
Härlig debatt.....
Det är ju härligt att konstatera att någon tror att dessa delatgare i BTM imte skulle trollat på annat håll om de inte tävlat dessa dagar?? Debatten blir lätt skev när den tar fart som den gjort här. Sen kan man ju fråga sig "rädda den vilda laxen" JA men till vad. Skall vi bara framöver konstatera att den finns där i våra vatten men fan ta den som fiskar efter den. Eller skall vi på något konstruktivt sätt försöka göra något gott av situationen För egen del som frekvent trollare i Simrishamn så är jag glad om mitt årssnitt blir en lax per tur. Det är nog den siffra som gäller för de flesta trots allt. Att det sedan kan komma dagar som är bättre är också kul. Men haka inte upp er på det. Men som någon sa i tidigare inlägg svensk folksjukdom luktar illa i debatten.
Klockan 15:35, 24 Mars 2011

tuben skrev...
tävlandets vara eller icke vara
daniel, jag kunde inte skrivit det bättre själv! angående trollingtävlingen vid bornholm så tycker jag det är otroligt tråkigt att man genomför arrangemang av den typen år 2011, det känns rätt förlegat. men egentligen är det precis lika illa med pimpel-sm där hundratals duktiga pimplare rensar mälaren på abborre under två dagar. själv är jag motståndare till all typ av tävling som innebär mass-slakt av fisk, oavsett art.
Klockan 13:10, 24 Mars 2011

Jan O skrev...
upprepar...
Lägger inte ett förtydligande. Artikeln handlar om följande: Vill vi ha trovärdighet i arbetet med att rädda fisk, lax, torsk osv har vi ett ansvar att vara föredömen i vårt eget uttag. Jag ser med rysningar fram emot Bornholm Trolling Masters. Över 200 båtar ska i fyra dagar fiska och döda alla laxar som kommer upp... Ibland måste man faktiskt avstå eller offra något för att på sikt bli vinnare. Dvs trovärdig i sitt budskap, att vi vill rädda den vilda laxen.
Klockan 12:59, 24 Mars 2011

Daniel skrev...
Fundering.....
Att ta upp 52 laxar på 20 personer under två dagars fiske efter att var och en kanske lagt ut gissningsvis 10000:- kanske kan vara droppen som får bägaren att rinna över om man redan innan är irriterad på detta sorts fiske. Har läst igenom artikeln och många av ovanstående kommentarer och måste nog säga att det är många är ute på lite för djupt vatten.... Jag tycker att det är viktigt att diskussionen är nyanserad och att man inte ska stirra sig blind på ett tal, i detta fallet "52 DÖDADE LAXAR". Visst kan man tycka att det är förfärligt att man bonkat 52 laxar, men man kan ju också vända på det och då har varje person som lagt ned en massa pengar och förmodligen fått ta några dagar ledigt tagit med sig tre (JUST DET TRE LAXAR KNAPPT, ELLER DRYGT EN PER DAG) efter att ha spenderat kanske 10000:- kronor. Om dessa siffror, som också är långt över normalt även för en duktig guide räknat på hela året är siffror som rör upp känslor hos vissa så tror jag inte de vet vad de pratar om. Själv har jag trollingfiskat i 6 år och innan det fiskat i ytterliggare 20 år. Trollingfisket är INTE mindre sportfiske än något annat. Det är inte ett dugg enklare att dra lax bara för "att man har en dyr båt och 10 spön" som vissa här verkar tro. Jag kör mellan 20-30 turer på ett år i ca 5-6 olika vattendrag. Jag skulle tro att jag har i snitt 1 lax/öring i baljan per tur. Ofta har jag med mig en eller ett par kompisar i båten och mina gäster brukar få två av tre fiskar och jag tar hand om ca 10 st på ett år. Dessa siffror skulle jag tro är ganska lika för 90% av de trollingfiskande ekipagen. Jag är inte helt säker men med ganska stor sannolikhet är det på detta vis, möjligtvis att trollingfisket i östersjön genererar något mindre per båt. Själv lägger jag ca 5000:-/år i samlade pengar som går oavkortat tillbaka till de sjöar jag gör uttag ur. Havet kan jag inte säga samma sak om för där finns inte samma möjlighet till att skänka pengar tillbaka. Tycker dock att det är lite löjligt att ens prata om detta då yrkesfisket och utbyggnaden är så ofantligt mycket större "bovar" (om det nu är det vi letar efter) i sammanhanget. I Vänern står trollingfisket för ca 5% (2009) av uttaget av inplanterad Lax och Öring. Dödligheten bland smolt för ca 85-90% och resten överlever innan en naturlig död eller hamnar hos yrkesfiskarna. Några svar på tidigare inlägg: "-Johannes, dessa "sportfiskare" med sina JÄTTEBÅTAR". Det finns naturligtvis dubbelmoral hos några enstaka även inom trollingen men flertalet är helt vanliga sportfiskare som gör rätt för sig och vill fisken och fisket väl. "-Niklas, Ett spö mot 10" Du står i en älv som är 30 meter bred och fiskar på trötta individer som vilar sig innan de ska göra nästa rush uppför älven (man kan ju vinkla lite som man vill i denna debatt). Vi fiskar med 10 spön mellan Sverige och Åland, du kan ju lista ut vilken lax som har lättast att klara sig..... Till alla i denna debatt manar jag om eftertänksamhet. Frågan är betydligt mer komplex än "52 laxar på 20 man". Dock är det bra och naturligt att många är med i debatten men man ska vara försiktig med att fördöma utifrån enstaka händelser.
Klockan 11:56, 24 Mars 2011

Norsk Trollere(som også troller i Sverige) skrev...
Guiding??
Etter min mening så er det som regel de store guiding foretak som gjør disse vannvittie fangster. De livnærer seg på og vis bilder og kunne reklamere for att de fisker så bra..Dermed får man all den døde fisken på bilder. Guidene er som regel dyktige fiskere med ett stort nettverk som gjør att de vet hvor fisken er og dermed gjør det mulig for dem og kunne finne fisken til alle tider. Det er hær det burde blitt begrennsninger og antageligvis baglimmitt.maks ... pr båt/døg eller vist det blir guidet med mange folk i båten 1-fisk pr besettnings medlem? Det er ikke antall stenger som drepen for laksen,det er antall laks som får smake priesten!
Klockan 11:31, 24 Mars 2011

Jan O skrev...
konstigt...
Baronen säger flera kloka saker. Ska bli spännande att se om han kan producera en c&r film på trollad lax :) Det vore verkligen kanon. Tyvärr, hans slutsatser om "nätfiske" gör dock att delar av texten är svår att ta på allvar...
Klockan 10:14, 24 Mars 2011

Laxlina skrev...
En kille som vet.
Läsvärt... http://rodabaronen.blogspot.com/
Klockan 09:36, 24 Mars 2011

Chosen One skrev...
DL och Kolja
NU börjar det röra på sig. Ni ventilerar ämnet på rätt sätt - låt inte detta bli en diskussion kring trollingfiskets status kontra en flugfiskare som fiskar i älven. Vi är alla sportfiskare och det är synnerligen viktigt att poängtera att trollingfiske inte är synonynmt med att åka ut åk hämta en låda fisk. Men jag håller med om att en avgift är rimlig och jag tycker även att en guide kan betala en högre årsavgift än någon som inte profiterar på fisket - även om ebn sportfiskeguide säljer en upplevelse och inte kilon... De guider jag talat med - seriösa sådana - motsätter sig varken en avgift eller en hårdare bag-limit. Nu är diskussionen inne på rätt spår och låt den fortgå så utan att det blir pajkastning mellan passionerade släpfiskare och lika passionerade älvfiskare.... Men jag står fast vid vad jag sagt tidigare - det krävs hårdare regler och en sanering inom genren - dvs trollinfisket.... Prio skall således ligga på att motverka försäljningen av spöfångad fisk. Först och främst krävs ett saluförbud som verkar mot fritidsfiskare, annrars måste man angripa problemen på lokal nivå: dvs strypa möjligheten för en privatperson att lämna in fisk på fiskcentraler för att sedan kvittera ut pengar. Jag tror att en stor boll har satts i rullning, och ni som vet med er att det som ligger i baljan betyder extra soppapengar eller en fin sidoinkomst - det här är bara början. I slutända är det sportfiskare som står mot svartfiskare, att ni använder spö spelar ingen roll. Ni smutsar ner för oss andra och motverkar våra möjligheter att påverka beslutsfattare samt förvalta resursen fisk på ett sunt sätt.
Klockan 09:02, 24 Mars 2011

Jan O skrev...
intressant
Roligt att det blev debatt, debatt innebär att vi vässar våra argument och att frågan blir uppmärksammad. Som jag sa till någon, trolling är sportfiske i mina ögon. Att konsekvent slå ihjäl allt man fångar är det inte, oavsett om det är gädda, gös eller lax. Tyvärr syns just trollingfisket ofta i samband med "kill em all" rapporter. Det skadar Sportfiskarnas trovärdighet som grupp. Att vi inte får extern kritik för detta från tex Sveriges Yrkesfiskares Riksförbund mfl är märkligt men det är nog bara en tidsfråga... Finns det verkligen ingen "känd" trollare som kan ställa sig upp o säga "Nu inför jag/ vi en baglimit på vår båt? Kom igen, guider, trollare mfl. Ta det som en tävling, vem blir först?
Klockan 09:02, 24 Mars 2011

Henrik skrev...
Långlina
Kolja skrev: "Att de i snitt fångat strax över 2 laxar per person till sina kunder under några fiskedagar är inte så hemskt? Jag ser fiskeguider som ett nyckelverktyg för en vettigare förvaltning av våra fiskevatten. Det kanske behövs en baglimit per båt och dag för att snygga till lite, men jag tror att inskränkningar i möjligheten att ta hem en någon ätbar fisk om dagen riskerar att påverka kundernas vilja att betala på ett högst ofördelaktigt sätt." Bra kommentar Kolja! -------------------------------------------------- Vad är problemet.Är sportfiskeguidena/charterbåtarna kriminella eller?Har långlinebåtar bättre rätt att fiska lax.Hur mycket lax, som inte fyller måttet dör i deras krokar.Hur många laxar blir uppätna av sälar från krokar? Statistik 23.3.2011 med långlinor: Sverige:18.188 laxar Danmark:13.430 Finnland:5.148
Klockan 07:44, 24 Mars 2011

David L skrev...
<=>
Kolja: Resurskrävande sysselsättning, rimligt att bidraga med resurser till det man är med att beskattar. På vilket sätt bidrar guiderna till ett bättre fiske så som systemet fungerar nu? 2 laxar per dag, för att det inte nappar fler, nappar fler så åker fler upp.
Klockan 02:17, 24 Mars 2011

Lars Nordqvist skrev...
Rovfiske
Det är bra att problemen med rovfiske genom trolling lyfts fram i ljuset.
Klockan 00:58, 24 Mars 2011

Kolja skrev...
Helt rätt, men tänk på...
Trollingfisket är något av ett griseri. Man tävlar i att ha flest döda laxar i baljan, en serie tokdöda laxar är det enda kvittot som finns för att man haft en trevlig fisketur. Den attityden måste förändras om det ska finnas någon form av trovärdighet kvar i vår kritik mot tex yrkesfiskare i vissa frågor. Sen är det löjeväckande att det är helt gratis att fiska trolling på vänern, vättern och Östersjön. Någon form av avgift vore rimligt. Att skriva om lagtexten angående det fria fisket är dock ett relativt komplext företag. Men En frivillig avgift med klistermärkes belöning vore enkel att konsturera? Special färger på Wobbler man får köpa till överpris där extra intäkten går till laxfond vänern borde vara genomförbart? Vänerns trollingess skriver ett fisketipshäfte som säljs och pengarna går till laxfond vänern? osv osv osv Jag tycker samtidigt att man under korståget ska ha med i beräkningarna att trolling oftast är en lagsport där 2-3 personer fiskar i en båt. De flesta arbetsföra personer får nöja sig med att fiska rätt sällan, att skjutsa runt en trailerbåt kostar både tid och pengar. Det som på bild ser riktigt illa ut kanske i praktiken inte är riktigt lika illa i ett långsiktigt perspektiv då många fiskar rätt sällan. Man ska också vara medveten om att ett gäng mediakåta sponsorletande trollingfiskare selektivt utbloggade inlägg inte nödvändigtvis representerar en normal dagsfångst bland sveriges trollingbåtsflotta. Få ser tjusningen i att skryta om en bomtur. Det går många timmar på en lax. Det faktum att trollingbåtar ofta är dyra och har många spön tror inte jag är ett särskillt bra argument för att trollingfiskare ska returnera mer fisk. Jag är inte heller helt övertygad om att sportfiskeguiderna är rätt punkt att anfalla under korståget. Att de i snitt fångat strax över 2 laxar per person till sina kunder under några fiskedagar är inte så hemskt? Jag ser fiskeguider som ett nyckelverktyg för en vettigare förvaltning av våra fiskevatten. Det kanske behövs en baglimit per båt och dag för att snygga till lite, men jag tror att inskränkningar i möjligheten att ta hem en någon ätbar fisk om dagen riskerar att påverka kundernas vilja att betala på ett högst ofördelaktigt sätt.
Klockan 23:41, 23 Mars 2011

P A skrev...
Självklart..
..går det, med rätt teknik. Undvika tryckproblem för torsken, eller mjölksyreproblemet som drabbar laxen. Bara det att kunskapen saknas på väldigt många håll.
Klockan 23:13, 23 Mars 2011

Mortier skrev...
...
PA: Var mest: "Bara det att från djupet tagen torsk inte går att släppa tillbaks oavsett hur god vilja man har" Det stycket jag reagerade på därav mitt inlägg. Med rätt hantering tror jag det funkar. Likaså att det bör gå att sätta tillbaka trollad lax med rätt kunskap och teknik.
Klockan 23:09, 23 Mars 2011

David Lundqvist skrev...
Kompensera för uttag
Det fria fisket borde gälla fiske med ett spö. Det är orimligt att trolling med ekipage för flera hundra tusen inefattas. En avgigt på 1000kr/år och fiskare vore rimligt, 10000kr/år för guider. Alternativt så betalar man en avgift vi ett sms för fisken som man väljer att behålla. Får en kvittens till mobilen som kan visas upp vid kontroll. Det skulle ge miljoner att sätta ut fisk för och arbeta för att omförhandla gamla vattendommar, lösa ut fiskare för etc.
Klockan 23:04, 23 Mars 2011

Micke skrev...
Äntligen.
Precis som många andra tycker jag det är bra att detta tas upp. Alla har rätt till sin åsikt och finns det inget regelverk är det upp till var och en att bestämma hur mycket dom tar upp. Därför vore det önskvärt att ett sådant fanns. Men problemet är ju att det yrkesmässiga fisket tar upp så otroligt mycket mer av den enligt EU otjänliga matfisken. Intressant även pratet att om laxar ej kan återsättas efter en fight. Det låter som en bekväm ursäkt för att bonka fisk.
Klockan 22:17, 23 Mars 2011

P A skrev...
...
Mortier; Jag pratar i första hand om de "vanliga" snubbar och snubbor som fått för sig att de ska hala i skärgården precis "som förr". Där handlar det inte om att "bubbla" något, utan att hissa småtorsk från stora djup och slänga i lådan, eller bara slänga tillbaks de som de tycker är för små. Haft sådana kunder inne ibland som varit ute själva o fått massor, eller har en polare som fått "54 torskar, men tog bara hem några stycken och de andra fick gå tillbaks". Om man så frågar hur de hanterat fisken, och om dom bubblat o.s.v, så låter det.."Vaddå?! Bara att slänga tillbaks dom, ju". Om man då ifrågasätter dom lite och upplyser om för snabba tryckförändringar, så visar det sig att dom inte har en aning om vad dom gör, inte har hört talas om tryckproblemen o.s.v. utan hanterar torskarna ungefär som om dom metar mört hemma vid bryggan. Ingen koll och ingen kunskap. Och det är mestadels den typen av folk som utan eftertanke absolut måste ut o köra på torsken i skärgården. och det handlar inte om någon enstaka, utan samma folk som var ute vid torskboomen för trettio år sedan. Jag kan givetvis inte bevisa hur mycket som överlevt eller dött, men med tanke på vad folk säger själva om hur de gör, kan man vara relativt säker på att det stryker med en drös på grund av okunskapen hos de som halar.
Klockan 22:13, 23 Mars 2011

Peter skrev...
Håller med patrik
Det verkar som om dom sk spöfiskarna som harvar runt i våra vattenflöden och jagar bl.a. Lekfisk att det bara är att åka 10 minuter rakt ut, kasta i 10 beten och 10 minuter senare vända in med boxen full.... Krävs minst lika mycket teknik och förberdelser som för annat seriöst spöfiske.....
Klockan 22:02, 23 Mars 2011

Patrik skrev...
X antal timmar...
Jag kan ju då även förmedla att det ligger ex antal timmar bakom varje lax också på trollingen...
Klockan 21:56, 23 Mars 2011

laxen skrev...
Hur vet du?
Hur vet du att ingen lax blev återutsatt på bornholm? Tycker du skall kolla upp saken innan du skriver. Kan med säkerhet säga att du har fel om saken. En annan sak man kan fråga sig är om det är sakligt att fiska i älvar när laxen äntligen kommit dit för lek........
Klockan 21:49, 23 Mars 2011

Peter skrev...
Folksjukdom
Jag tycker det osar svensk folksjukdom om vissa inlägg, dyra båtar och 10 spön !
Klockan 21:47, 23 Mars 2011

Chosen One skrev...
guider...
Nu kanske det har varit stora problem på Järnafjärden, men jag känner några mkt seriösa guider på Vänern & Vättern som inget hellre vill än att reglerna skall bli hårdare, dvs att bag-limiten inskränks. Det finns ingen som helst mening med att ta med 9 fiskar (när det väl nappar så bra) bara för att man är tre i båten... Jag talar inte för alla som idkar entreprenörskap kring lax, öring och röding, men jag talar för tre mycket kompetenta och seriösa trollingguider. Synd att gösfisket på Järnafjärden har drabbats....
Klockan 19:42, 23 Mars 2011

Glenn skrev...
Trollingfiske
Någon som mins gösfisket och Järnafjärden ? För ett tiotal år sedan var det ett underbart gösfiske på järnafjärden, självklart så kom ett antal "guide" båtar dit med kunder.. Kommentarerna hos "guiderna" var klart att kunderna ska få ta upp fisken, och antalet gösar dom kunderna åkte hem med var inte en per kund. Hur ser gösfisket ut idag på Järnafjärden ? Totalt havererat. Ingen fiskar gös där längre för det fins ingen gös. Vad gör dessa guider idag? Trollar lax. Så samma personer bonkar lax istället för gös.
Klockan 18:46, 23 Mars 2011

Henrik skrev...
Långlina
Är det mycket...5-10 laxar per charterbåt/dag,med 5-6 kunder ombord.Några långlinebåtar från Norden har fiskat närmare 40 000 laxar på samma områden,enligt officiell statistik!
Klockan 18:32, 23 Mars 2011

Ronnie Isacsson skrev...
Korken ur !
Verkar vara rena ketchupeffekten Jan O. Du kan känna dig stolt som var den som gjorde så att dessa uppdämda åsikter som kom uppp till ytan. Har också länge funderat över rimligheten i varför det verkar vara vedertaget att klubba stor mängd ädelfisk och framför allt laxen i.f.t gäddor(förutom nätfiskare) m.m. fisksorter. Alla är vi väl förvisso olika och alla vill ju inte sitta i en kanadensare som jag och ha ett till tre spön då jag nu trollar när jag inte spinn/jerk/jiggfiskar från detta flytetyg men det borde finnas gränser med sunt förnuft som säger att den mesta fisken borde sättas tillbaka när så är möjligt. Man kan nästan tro att laxen är en skitfisk som ska bort när man läser eller ser TV-program som handlar om fiske. Sen är det väl de som skor sig ekonomiskt på denna typ av fiske och då framför allt lax o gös men självklart långt ifrån alla. I vilket fall är dubbelmoralen tydlig när det gäller debatten om C&R !
Klockan 18:31, 23 Mars 2011

Tommy skrev...
Bara trollingfiskare?
Jag håller med om att det ser illa ut när man bonkar så mycket fisk som nämnts ovan. Men det är inte bara trollingfiskarna som har detta betende. Hur många havsöringar bonkades det inte under Älvkalrleby premiären och hur ser det ut i Mörrum på fredag? För mig är fisket i första hand rekreation men jag vill också kunna ta med en fisk hem i mellan åt. Jag tror att vi behöver få till en bättre förvaltning av fisket som gäller både sportfiskare och yrkesfiskare gemensamt och där vi bara tillåts att skörda av överskottet.
Klockan 17:54, 23 Mars 2011

Mortier skrev...
Intressant inlägg
Har själv tänkt i samma banor många ggr och har egentligen aldrig fått något bra svar mer än mkt timmar och pengar investerade. Ett par matfiskar ser jag inte alls som konstigt som med allt annat fiske men när det plockas 10-15 fiskar från samma båt så blir det inte snyggt alls. Stöter på en del laxtrollare på ett par gössjöar här nere på somrarna när de inte fiskar lax. Många, absolut inte alla men största delen behåller ALL fisk även då. Vet inte om det är något mer accepterat oavsett art inom vissa delar av trollingvärlden att fångad fisk tar man upp? PA: Angående att det inte går att släppa torsk som tagit från djupt vatten. Har du något bevis eller undersökning för att detta inte funkar? Har själv fiskat och släppt tillbaka stora mängder torsk både i Norge och vid ett par tillfällen från Östersjön. När vi drillat dessa fiskar har man "bubblat" av dom vid 2-3 tillfällen under drillen för att tryckutjämna. Ytterst sällan någon fisk kommit upp i området under de 1-2 timmar man legat kvar på samma vatten. Jag tror personligen det går ypperligt att släppa tillbaka även torsk om man drillar efter denna metoden. Har själv haft mkt funderingar just det här angående torskfiske med dagens debatt, men efter att släppt tillbaka mkt fisk utan vad jag tror några problem så har jag släppt det en aning. Vore intressant att höra din åsikt om varför det är omöjligt att släppa torsk som drillas "rätt" ?
Klockan 17:46, 23 Mars 2011

Chosen One skrev...
En svartvit genre av spöfiskare...
Bra att detta ämne luftas - det är på tiden. Och skall alla korten på bordet så är det ingen seriös trollingfiskare som kommer att ha något emot denna diskussion - tvärtom. Trollingfisket är lite speciellt på ett sätt: många av de som sysslar med dagens moderna släpfiske slussades rakt in i trollingfisket. Jag vill inte direkt påstå att alla nytillkomna trollingfiskare är gröna inom vår genre, spöfiske, men under det tidiga 90-talet, då jag själv upptäckte charmen med att trollingfiska ute på Vänerns böljor, kom man ifrån en annan del av sportfisket för att sedan upptäcka trolling. Jag sysslade med allt: gäddfiske, meta färna och id, jigga abborre med mera...för mig var det naturligt att inte ta upp hela min fångst bara för att det var tillåtet. Så hade jag inte gjort tidigare, så varför skulle jag och båtkompisen släpa med 6 laxar hem när det nappade bra? Trollingfisket var inte etablerat och man var nästan piskad att ha sysslat med ngn annan typ av fiske för att upptäcka och våga prova metoden - så är det inte nu. På senare år har det sett annorlunda ut, en hel del trollingfiskare har ingen annan inkörsport inom sportfisket, utan det enda fisket de känner till är trolling. På så vis har man utelämnat en del av den kultur som ofta finns inom andra genres hos oss spöfiskare - respekten för vår fångst. För skall man vara krass så verkar det nuvarande trollingfisket ofta handla om att fylla den där jävla lådan som står på durken. Man gläds inte heller av en vild fisk eftersom den måste återutsättas! Va fan? (gäller Vänern) I Värmland har jag med oro följt utvecklingen de senaste åren i takt med att fisket på Vänern blivit allt sämre. För just kutymen att fisken prompt måste avlivas så att man har något att lägga i lådan, försvinner inte genom att man byter art! Det ser precis likadant ut när detta klientel riktar in sig på andra arter, i synnerhet gösen. Den avlivas konsekvent... Mardrömmen är givetvis att trollingfisket efter lax och öring på Vänern blir så dåligt att "lådfyllarna" inom trollingklientelet fokuserar enbart på gädda och gös... Periodvis är nu detta en redan skrämmande verklighet... Det skulle givetvis gå att bedriva C & R på både lax och öring om folk visste hur man handskas med fisken. Med en enbart trekrok på betet går det ganska lätt att kroka av fisk utanför båten. Lägg därtill en håv med gumminät, istället för dagens fiskfjällare, och man har tagit ett stort steg på vägen. Det fanns en tid då jag var stolt över att vara en innovativ och skicklig trollingfiskare - den tiden är förbi... Trollingfisket har tyvärr utvecklats åt fel håll och saknat den självsanering den i mångt och mycket kräver. I dag finns det "kända" trollingfiskare, bloggkungar och fan och hans moster, som är förebilder i trollingsvängen för att de är aktiva och fångar mycket fisk, fisk som alltid skall sluta som död i en låda på durken. För mig är de inte sportfiskare... Tyvärr så dras ofta alla trollingfiskare under en och samma kam, men det finns fortfarande seriösa sportfiskare som sysslar med trolling - problemet är att de är alldeles för få...... Idag är trollingfiskarna det klientel som kunskapsmässigt vet minst om sportfiske jämfört med alla andra genres inom spöfisket och det klientel där svartfisket är mest utbrett. Om vi sportfiskare skall bli en enad front för att skydda vår hobby och värna våra fiskar gäller det att vi sopar framför vår egen dörr...vi kan börja att sopa bland trollingfiskarna. Det krävs en attitydförändring och mycket hårdare regler...
Klockan 17:42, 23 Mars 2011

Nicklas skrev...
Sportfiske??
Tycker det är en STOR skillnad på en fiskare i en älv som står med ETT spö till skillnad från 10-12 spön och motor och en stor båt. dagen 20 fiskare får 52 lax i älven där jag bor FINNS inte det är helt omöjligt , snart har dom en tävling i bornholm 300 båtar , gissar på tusen laxar kommer få sätta livet till...
Klockan 17:09, 23 Mars 2011

Johan Pettersson skrev...
måste bli en attityd förändring.
c&r måste bli mer vanligt hos våra trollingfiskare samt alla andra också. Det håller tyvärr inte att säga att fisken är för utmattad för att släppa tillbaka. Med lite grövre utrustning och att försöka få in fisken snabbare kan man minska dödligheten. Biggame fisket visar på att du mycket väl kan få stor fisk och ändå bedriva C&R. I nuläget är vi inte bättre än nätfiskarna tyvärr.
Klockan 16:24, 23 Mars 2011

P A skrev...
Torsken då?
Först är det kris med torken. man går i princip "man ur huse" i fiskekretsar och kräver fiskeförbud och tjo och hej. Så kryper det fram att det börjat komma tillbaks en del torsk på vissa platser. Vips är alla tidigare åsikter glömda, och man ska ut och hala sig blågrön med torsk. "Men jag släpper ju tillbaks det jag inte ska käka", försöker man försvara sig med. Bara det att från djupet tagen torsk inte går att släppa tillbaks oavsett hur god vilja man har. Och varför kan man då itne bara ta en mattorsk, och sedan sluta, utan just torsk ska halas upp i drivor. Det finns mycket tvestjärteri på många håll, och som den gode JanO säger. Hur ska man kunna vara stark och entydig och en påtryckarkraft, när man inte handlar rätt själv. Det blir dubbelmoral och som när politiker fördömer prostitution och främlingsfientlighet utåt, och sedan går på porrklubb och vräker ur sig skitåsikter om invandrare när ingen ser o hör på. Typ..
Klockan 16:16, 23 Mars 2011

Sebastian Wiman skrev...
Retur omöjlig?
Först. Huvudet på spiken JanO, det här har gjort mig mäkta upprörd länge nu. Jag har ofta ifrågasatt varför man inte returnerar laxen, hur den skiljer sig från t.ex. gäddtrolling eller göstrolling? Svaret jag fått är alltid att laxen kämpar på ett sätt som gör att den tar ut alla sina krafter när den fångas via trolling. Returnering ska då enligt dessa vara ren idioti eftersom laxen med väldigt stor sannolikhet inte kommer kunna återhämta sig. Jag har faktiskt inte gjort någon närmare undersökning av påståendet, men det vore skönt att få det bekräftat eller dementerat faktiskt. Någon som vet, eller har mer kött på benen? Trollingfisket kan i vissa fall verkligen få oss sportfiskare att framstå som skövlare av haven, det är en problematik kring hur det bedrivs och i vilken utsträckning. Dags att rannsaka oss för att defeniera vad sportfiske egentligen handlar om!
Klockan 15:44, 23 Mars 2011

Stefan Ågren skrev...
Laxfiske kust kontra älv
Här har vi ett jätteproblem i förvaltningen av i detta fall lax. I vattendragen har fiskerättsägarna fått allt hårdare och hårdare begränsningar i sitt fiske efter lax. Idag begränsas fisket tydligt av FIFS med avseende på tid på året, antal fiskar/dygn, minimimått etc. Som exempel kan nämnas Öre, Ume, Kåge, Vindel, Sävarån, Rickleån, Pite och Råne älvar. I dessa vatten har fiskerättsägarna (eller i sträckor som är upplåtna) ett kort fönster mellan 18 juni - 1 sept att kunna fånga och tillvarata en lax om minst 50 cm/dag. Men, kommer man ut i kustfasen i mynningsområdena och de enskilda fiskerättsägarna där (fiske med stöd av enskild fiskerätt) har de få begränsningar, framförallt har de inte de i antalet fiskar. Så länge du har rätt att fiska och håller dig inom de rätta tiderna kan du i princip fånga hur mycket lax du vill för "husbehov". Längre söderut och då i själva Östersjön på laxens födosöksområden kan vem som helst fånga hur många laxar de bara har möjlighet till. Som i fallet ovan med 52 laxar på 20 personer. Helt okej kan jag tycka om dessa sportfiskare begränsar sitt fiske (genom att köra c&r) framledes, dvs begränsar sitt uttag. Det är klart att en fiskare ska få fånga och äta sin fisk, men tar de lika många fiskar nästa gång, ja då kan vi väl knappast kalla dem för sportfiskare längre? Största frågan i detta fall tycker jag att är den skeva fördelningen. För att förvaltningen ska fungera och att vi ska ges förutsättningar till att få ett ökat antal lekindivider måste vi begränsa uttaget. Det enklaste här vore ju därför att begränsa fisket för sport- och husbehovsfiskare i kustfasen genom att ha fångetbegränsning om en lax/dygn. Det ska ju vara lika för alla, eller varför ska fiskerättsägarna i älvarna ha annorlunda och hårdare regleringar?
Klockan 15:24, 23 Mars 2011

Jan O skrev...
trollare
Jag är själv trollare, fast väldigt sällan. Mitt rekord på gös var 26 fiskar på en kväll, två åt vi upp resten simmar kvar. Det är den märkliga "dispensen" som gäller vid just laxtrolling jag ifrågasätter, som vi sportfiskare har accepterat eller godtagit så länge. Varför är det så?
Klockan 14:54, 23 Mars 2011

EsoxToni skrev...
Bra skrivet
Äntligen en som skriver exakt min åsikt. Havsfiske på djupen tycker jag har samma problem egentligen, varför ska allting bonkas o tas med hem? Sen går det 100-tals timmar mellan hugg hör man och hur mycket påverkar det inte miljön då? Har diskuterat om detta med några trollare förut, tyvärr är det som att kasta bävrar på trähus...
Klockan 14:38, 23 Mars 2011

Johannes skrev...
Självrannsakan
Ja det här är verkligen dubbelmoral att dessa "sportfiskare" med sina dyra jättebåtar och tio spön ute som fångar och dödar allt de kan uppmuntras av fiskemedia i tidningar och tv-program, för att i nästa stund ge sig på en ensam fiskargubbe med en liten eka och några nät för att han är ett "hot mot fisket och ekonomiska intressen". Tuben: Att det är så få hugg per timma kan man ju fundera på... Lite självrannsakan och eftertanke är inte fel.
Klockan 14:31, 23 Mars 2011

Jan O skrev...
timmar
likväl lägger många 100: tals timmar på laxfiske i å och älv i Sverige, Skottland, Norge osv och sätter med glädje tillbaka den fisk de fått efter dagar och åter dagar utan fisk;). Problemet är att just trollingfisket efter lax har fått någons slags dispens att göra så här, och det är banne mig inte sportfiske.
Klockan 14:23, 23 Mars 2011

tuben skrev...
antal laxar per fisketimma...
helt rätt janne, jag har själv aldrig förstått mig på att just lax oundvikligen skall bonkas om den håller måttet. hur många gäddfiskare tänker så? dock finns det en annan aspekt, och det är alla de hundratals timmar som laxtrollare lägger utan ett hugg. om man slår ut antalet laxar på antalet fiskade timmar under en säsong så är det väldigt glest mellan huggen för de allra flesta.
Klockan 14:17, 23 Mars 2011

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaNy SM-tävling i mete i Nyköping!

Ny SM-tävling i mete i Nyköping!

Tävling Lördag den 25-26 september planeras en helt ny SM-tävling att genomföras i samarbete med Torshälla SFK på piren i Nyköping, SM i mete med C&R...

11 kommentarer
Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

25 kommentarer
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

12 kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

4 kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

4 kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.