+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Lax från land, Vättern levererar...
Lax från land, svenskt unikt fiske. Text & bild: John Zafaradl...
Fotograf: John Zafaradl

Lax från land, Vättern levererar...

Lax från land, Vättern levererar...
Albin Shargi med en mycket vacker och kompakt Vätternlax... Klicka.
Foto: John Zafaradl
Det är få fiskemetoder som verkligen är unika för just Sverige, men det finns i alla fall en. Sedan slutet på 90-talet har landfisket efter lax i Vättern lockat folk från hela landet. De flesta använder tubfluga eller skeddrag, men även död betesfisk skördar stora framgångar. Några av mina bästa sportfiskeminnen har sitt ursprung från de karga och ogästvänliga klipporna vid Granvik - att fiska lax från land är magiskt! 

Januarimörkret viker sakta hädan och en brandorange sol reser sig över Vätterns upproriska vattenvidder. Vågorna slår mot de branta klipporna och kaskader av vatten glaserar stenhällarna med tunn is. Kargare miljö är svårare att finna, men jag älskar den, här har jag upplevt några fantastiska fisken och längtan hit tar mig tillbaka, år efter år och vinter efter vinter. Några meter ut från klippan är bottendjupet ofantliga 50 meter. I gryningsljuset är det kristallklara vattnet blåsvart. Det ser ogästvänligt ut.

Jag har kommit hit för att uppleva ett världsunikt fiske efter Vätterns blanka silver - jag ska fiska lax från land. Tre spön är färdigriggade, två meten och ett spinnspö. Löjorna plockas fram och krokarna betas. Snart guppar två flöten i de höga vågorna. Jag ställer ner spöna och fäster linan i gummibandet på spöhandtaget. Innan jag hinner plocka upp mitt spinnspö ser jag i ögonvrån hur en silvrig sida bryta vattenytan. Sekunden senare är det närmaste flötet borta, linan visslar av rullen och spöet bara skakar. Adrenalinet pumpar ut i blodet och i mothugget kröks klingan ända ner i handtaget - det landnära fisket har än en gång levererat och jag blir knäsvag...  

Landningen, inget för dåliga knän...


Det underlättar om man är två när det är dags att håva. Klipporna är hala och branta – landfisket är inte helt riskfritt. Var försiktiga och fiska aldrig ensamma!Klarvattensjön
. Ovanstående scenario är hämtat från ett fiskepass på Vätterns västsida, närmare bestämt Granvik - en bilresa på cirka 15 mil från Karlstad. Vintervädret följer inte regelboken och när jag skriver det här har vi haft mycket kyligt väder under en längre period. Eftersom isfisket blir lidande tänker jag ge lite inspiration till något väldigt exklusivt - landfisket efter insjölax från Granviks karga klippor. Vättern är likt Vänern mest känt för sitt trollingfiske men faktum är att landfisket de senaste 10-15 åren blivit minst lika populärt. Det fenomenala världsrekordet för insjölax, en spinnfångad fisk från Vätterns ostsida, vägde hela 20,4 kilo och överlistades via dupp och tubfluga i december 1997.  Det som gör Vättern så lämpligt för landfiske är en kombination av strandlinjens karaktär, sjöns djup och bytesfiskens uppträdande. Utanför de branta klipporna är det djupt ända inpå land och när vindarna ligger på pressas bytesfisken hit - och efter följer laxen. Under senhöst och vinter uppehåller sig majoriteten av sjöns laxar väldigt landnära och här frossar de på spigg. De feta och näringsrika små stimfiskarna är orsaken till Vätternlaxens abnorma tillväxthastighet och kondition. I Vänern väger en 85 centimeters lax oftast runt 6-7 kilo, i Vättern kan en lax med samma längd, under vintern, väga 10 kilo eller mer!  

Vilka fiskar, vackra och kraftiga...

Gamla bilder men mycket kära minnen från vårt bästa landpass någonsin: 8,0-, 7,5 – och 6,3 kilo turbosilver. 

Olika fiskemetoder
. Landfisketeknikerna har förfinats genom åren och nu för tiden flugfiskas det från både flytring och land, det spinnfiskas med skeddrag, dupp och tubfluga och det flötmetas med löja - alla metoderna har gett rambolaxar på över 12 kilo! Här har en flugfiskare som gör ett 10 meters kast nästintill lika stor chans att fånga en fisk som någon som kastar fem ggr så långt - helt enkelt för att 80-90 % av alla laxar patrullerar väldigt nära klipporna. Personligen föredrar jag att flötmeta med vanlig benlöja, en okomplicerad, men ack så giftig metod. Flötena placeras aldrig längre ut än 15 meter från land och ofta kommer hugget 5-10 meter ut från din fiskeplats. Givetvis går det att variera fiskedjupet, och med ett glidande flöte är det lätt att bestämma var i vattnet löjan ska placeras. Eftersom strandlinjen stupar tvärt ner till 50 meters djup finns ingen större risk för bottennapp... De flesta laxar hugger på mellan 2-6 meter, men det klara vattnet medför att de kan stiga från ansenliga djup för att attackera ett byte - genom att fiska högt täcker man således av mer vatten. Spinnfisket med dupp och tubfluga tillika fisket med flugspö är väldigt effektivt när man ser laxarna vaka, eller när spiggen rör sig i ytan. Jag har alltid med mig minst ett spö för mete och ett "aktivt" spö, för flug- eller spinnfiske.  

Fisketid. Det råder inget tvivel om att gryning och skymning är de hetaste perioderna under ett landfiskepass. Jag vågar nog påstå att 7 av 10 fiskar fångas strax innan eller när ljusförhållandena precis reducerats. Jaktbeteendet är typiskt för en sjö med bra siktdjup, det är svårare för laxen att bli upptäckt när det är mörkt, medan bytesfisken lämnar fina siluetter i det klara vattnet. Något de jagande silvertorpederna utnyttjar.   Platser. För värmlänningar och västgötar är det definitivt lättast att ta sig till Vätterns västsida för att fiska. De kändaste platserna finns vid Granvik i närheten av den kända nationalparken Tiveden. Det är viktigt att fiskeplatsen har klippor som är lätta att stå på och som dessutom inte är för höga - man måste kunna håva fisken. Om ni söker efter Granvik på Gröna kartan eller på webbsidan Eniro, går det även lätt att lokalisera Sjömarken, Mellboön, Djäknesundet och Klanghamn - alla traditionella landfiskeplatser. Små vikar som är insprängda i den bergiga strandlinjen är speciellt heta. Vid vikens uddar bildas utåtströmmar som fångar upp bytesfisken och hit koncentreras även laxen när den väl jagar. För er som bor på östra sidan Vättern är det området kring Hästholmen/Omberg och Borghamn som ofta producerar bra fiske, i synnerhet när det blåser västliga vindar.  

Regler. Precis som i Vänern är det bara tillåtet att behålla 3 godkända laxar per person och dag. Minimimått är 60 centimeter och fettfenan är, till skillnad mot Vänerlaxarnas, intakt. Det finns ingen vild lax i Vättern och således behöver man inte klippa fettfenan för att skilja dem åt. Elda inte på klipporna. Ta med linstumpar och annat skräp hem. Parkera på anvisade platser. Respektera förbudstiderna för öring och röding.  

Fisk igen!


 
En 7,5 kilos lax går i håven. Fisken högg en löja på fyra meters djup och satte sedan iväg i en oförglömlig rusning.Utrustning
. Flugfiske: Klass 8-10 spö med en anpassad rulle som tar minst 150 meter backinglina är ett bra alternativ. Tafsspetsen skall vara av fluorocarbon och minst 0,30 mm tjock. Streamers och tubflugor skall helst vara svart- och grönaktiga med inslag av flash för att efterlikna den skimrande spiggen. Krokarna skall vara av absolut bästa kvalité - enkelkrokar i stl. 2-6 som är extra starka. Till tubflugorna kan man med fördel använda Kamazans B990 stl.6, en klassik och tillförlitlig krok.   Spinn: Lämpligast är ett 10-12 ft spinnspö med en långkastande multirulle, exempelvis Ambassadeur eller Shimano Calcutta och rullen ska ta minst 200 meter 0,35 mm lina. Fiskar man med skeddrag ska man använda neutrala färger. Spinn med tubfluga är dödligt effektivt, fiska den efter en 50-60 grams dupp, förslagsvis den populära Bombardan och använd 2-3 meter fluorcarbontafs.   Mete: Använd 12 ft spön med lämpliga rullar som tar 200 meter 0,35 mm nylonlina och tackla dem med glidande flöte och stoppknut. Drennan Pikefloat-flöten 28-40 gram med anpassad blyvikt fungerar ypperligt. Tacklet skall bestå av 50-60 centimeter fluorcarbon apterat med en trekrok i stl.4. Kroken förs in i nacken på löjan och inte mitt på fisken. Glöm inte att fetta in de första 20 meterna av nylonlinan så att den inte sjunker medan du metar.   Säkerhet. Landfisket i Vättern är inget man ska bedriva ensam, det är alldeles för riksfyllt. Ta på er broddar om det är risk för minusgrader, klipporna blir glashala. Använd flytoverall om ni äger någon sådan, annars är en flytväst ett givet alternativ. Ett rep med kastvikt är bra att ha om någon skulle råka falla i vattnet. En pannlampa är ett måste i den farliga terrängen när ljusförhållandena inte är de bästa. Landfisket är inte lämpat för de yngre spösvingarna. 

//John Zafaradl

Dela denna artikel...

   


Kommentarer

16 kommentarer...
Simon skrev...
Thanks for sharing
Loved reading this! It's been difficult finding exact details on where and how to fish in Sweden/Vättern... So i really appreciated this exciting, clear and transparent article - very useful!
Klockan 20:39, 08 Juli 2020

mikaelliimatainen skrev...
antal spön?
fiskekort gäller om du trollar med motor,tex alsen askersund.gös inplanteras ock man ska lösakort!! om du ror är det fritt i hela vättern.skit samma! det är inte någon vätterlax dom fångar uta en inplanterad sportfisk.riktig vättern lax är en öring.brown trout.den föds i en bäck o åtvänder för att leka.det fanns en stam som lekte nerströms.den utrotades när man byggde motala strömmar.ock det var en riktig wetterlax.såna finns inte längre?? eller?havsöring ock riktig insjööring sk brown trout är icke samma art! 29 kilo har jag varit med o sett visserligen fångad i nät av en gammal räv.(målargunnar) kärraviken åmmeberg. låt dom fiska sin inplanterade lax utan fettfena.nästan alla laxarter leker på hösten.jag är 52 år.fiske är mitt liv.jag har fiskat i vättern i över 40 år.signalkräftor(skalbaggen kan man utrota.den tar röding rommen.den tillhör inte våran fauna.så tjuvfisket är fritt
Klockan 13:07, 17 Aug 2019

zlatan skrev...
fiska från stranden
Jag bor i Jönköping och undra vart det blir närmast för mig att fiska lax i Vättern ?
Klockan 14:38, 07 Sep 2017

Abbe skrev...
Nära Jönköping!
Jag bor nära Jönköping och undra vart det blir närmast för mig att fiska lax i Vättern?
Klockan 06:26, 24 Feb 2015

jakob skrev...
bete
hej har tänkt pröva mete nu i november, blev väldigt sugen efter vad jag läst. men enda problemet är att jag inte har något löja, och vet inte var man får tag på det.. har du något tips på hur man får tag på det så här sent? helst runt Jönköping/Med vänlig hälsning jakob..
Klockan 17:47, 23 Okt 2013

Joakim Eklund skrev...
Överdrivet
Sjukt,,,,,,,varför använda mer än två spön (ett för mete o ett för spinn) ?? Verkar otäckt girigt tycker jag..... Förr kallade vi detta sportfiske ju :)
Klockan 00:48, 12 Okt 2013

john skrev...
rapport
Patrik: japp, när nästa lax ligger i håven kan jag rapportera... angående spöantal så finns det ju även en del som tar upp mer plats än vad som krävs när det blir trångt på klipporna. Bättre att fiska med ett/två grejer framför fötterna och låta andra få chansen att fiska! Landfisket är ju synnerligen populärt och på västsidan kan det bli "trångt" ibland....man får hoppas att de flesta använder sitt sunda förnuft...
Klockan 11:06, 17 Dec 2010

Patrik skrev...
Antal spön
Hej John, Dom frågade ju efter antal spön och man får använda 10 spön. Men jag tycker också att det är olämpligt att använda fler en 2spö/man pga vind, strömmar m.m. På tal om Micko så var det ett par år sedan vi pratade med honom om detta. Är du medlem i vårat forum på www.laxfiske.info.se? Vi är förnärvarande drygt 260 medlemmar. som surrar om landfisket i Vättern. Så är du/ni inte medlemmar så är ni välkomna in. Varför inte rapportera in era fiskar där med.;-) (Där har det förts in rapporter sedan 2006) Skitfiske/ Patrik
Klockan 10:49, 17 Dec 2010

john skrev...
Spöantal
Patrik: Du kan prata med Micko på fisketillsynen - det har jag gjort... ps. sen valde jag att inte diskutera antal spö från land eftersom jag finner det olämpligt att sätta ut exempelvis 5 spön samtidigt... vissa personer har ju en benägenhet att överdriva, så varför trigga dem...
Klockan 10:27, 17 Dec 2010

Patrik skrev...
Antal spön
Ett urdrag från länsstyrelsen: Alla, både svenska och utländska medborgare, är välkommna att från strand eller båt meta, pimpla, spinn-, haspel- eller flugfiska. Detta handredskapsfiske får fritt bedrivas över hela Vättern. Högst 10 krokar får användas per person. Vättern får endast användas en krok per bete. Kroken får vara enkel, dubbel el. trekrok. M.a.o. så får du använda 10 spön om du kan hantera det även från land! för mer info: http://www.lansstyrelsen.se/_jonkoping/projektwebbar/vattern/ /Patrik
Klockan 23:56, 16 Dec 2010

john skrev...
spöantal....
Erland: Vid trollingfiske är det tillåtet att använda 10 spön. Reglerna vid landfiske är annorlunda och man får inte använda så många redskap. Dock får man använda två spön om man vill. Hur många exakt, är bara onödigt att ventilera då jag anser att två spön räcker och jag vill inte uppmana folk att använda fler samtidigt...
Klockan 23:24, 16 Dec 2010

Jan O skrev...
härligt
...en härlig historia om vätternlaxen, jag blir verkligen sugen... vad jag förstår är det öppet vatten nu.
Klockan 20:04, 16 Dec 2010

Erland skrev...
Hur många spön?
Men trolling då. Det är ju mer än ett spö per man?
Klockan 18:54, 16 Dec 2010

Patrik skrev...
Hej!
Bra artikel!! Jag länkar den från landlaxfiskarmnas forum: www.laxfiske.info.se Skitfiske / Patrik
Klockan 14:02, 16 Dec 2010

john skrev...
spöantal
Hej Bernt! Under den aktuella dagen fiskade vi med 3 spön på 4:a man och alternerade vem som skulle få ta huggen...fiskeplatsen medgav inte ens fler spön, så vi använde bara tre. Men jag rekommenderar ett mete och ett spinnspö om du skall fiska: det vill säga två spön på en person! Använd inte fler spön än du kan hantera. Ibland kan du spinnfiska medan du metar, ibland inte - lite avhängt på vind och vågor. Regelmässigt så bryter du inte mot de stadgor som finns. Var även noggrann med förbudstiden 15 september tills den sista december: all röding och öring skall då ovillkorligen återutsättas utan att man kladdar med den - kroka av den vattnet.
Klockan 11:06, 16 Dec 2010

Bernt Åström skrev...
Hur många spön?
Hej John, för ordningens skull så undrar jag hur många spön man får använda vid det fria handrdskapsfisket i Vättern. I Stockholm hävdar kustbevakningen att endast ett spö får användas, du använder tydligen tre i Vättern. Det borde gälla samma regler för allt fria handredskapsfiske.
Klockan 09:50, 16 Dec 2010

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaNy SM-tävling i mete i Nyköping!

Ny SM-tävling i mete i Nyköping!

Tävling Lördag den 25-26 september planeras en helt ny SM-tävling att genomföras i samarbete med Torshälla SFK på piren i Nyköping, SM i mete med C&R...

Inga kommentarer
Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

1 kommentar
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

Inga kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

Inga kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

1 kommentar

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.