+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!
Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!
Fotograf: Giovanni CC https://www.flickr.com/photos/goodimages/

Ny undersökning - Fiskars välbefinnande vid kommersiellt fiske!

Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Fiskare, forskare och en djurskyddsorganisation går samman för att belysa hur fisk dör i samband med trålning i de öppna vattenmassorna och om fångstmetoderna kan utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken.

Albin Gräns, forskare vid SLU, kommer med sin forskargrupp från SLU att gå till sjöss med danska trålare i Nordsjön och undersöka sill som fångas i stora stim på öppet hav. De ska tillsammans med forskare från DTU Aqua och Danska tekniska institutet att genomföra studierna och undersöka fiskvälfärden vid det pelagiska fisket (fiske av arter som befinner sig i den fria vattenmassan). Fiskens tillstånd när den kommer ombord - till exempel för skador som har uppstått under den faktiska fångsten kommer att undersökas samt hur och när fisken dör ombord på båten.

– Projektet är på många sätt unikt. Att bransch gått i bräschen och kontaktat oss forskare istället för tvärt om känns oerhört spännande. Om vi landkrabbor bara klarar av att undvika att bli alltför sjösjuka på trålarna så tror jag att vi tillsammans i projektet, på sikt, kommer kunna göra enorm skillnad för fiskarnas djurvälfärd i det pelagiska fisket, säger Albin Gräns.

Varje år fångar danska fisketrålare ca 30 miljarder fiskar i det pelagiska fisket. Men ingen vet hur fisk som sill och makrill faktiskt dör i processen. Detta är problematiskt eftersom fiskar känner smärta och därför kan lida när de dör.

Den första forskargruppen från SLU kommer gå till sjöss redan i sommar. Forskarna förväntar sig att resultaten från studierna är klara 2022. Parterna bakom avtalet är överens om att resultaten ska användas för att utveckla nya, varsammare avlivningsmetoder inom en snar framtid.

Kontakt:

Albin Gräns
Om fiskar och djurvälfärd: Albin Gräns, SLU - Sveriges lantbruksuniversitet
Mobil: +46 73 70 33 500
Email: albin.grans@slu.se

Om projektet: Nicolaj Lindeborgh, Dyrenes Beskyttelse
Mobil: +45 20 58 44 43
Email: nli@dyrenesbeskyttelse.dk

Om fältarbetet: Jane Behrens, Danmarks tekniska universitet DTU Aqua.
Mobil: +45 23296863
Email: jabeh@aqua.dtu.dk

Om pelagiskt fiske: Claus Reedtz Sparrevohn, danska pelagiska producentorganisation.
Mobil: +45 2912 4549
Email: crs@pelagisk.dk

Fakta

Dyrenes Beskyttelse och den danska pelagiska producentorganisationen står bakom det fleråriga projektet som också stöds av den amerikanska forsknings- och supportorganisationen Open Philanthropy. Det startade med att den danska djurskyddsorganisationen Dyrenes Beskyttelse inledde ett samarbete med den danska branchorganisationen Pelagic Producers Organization (DPPO) för att för första gången bättre förstå hur den pelagiska fisken dör i samband med resan från trålen till lasten.
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 170 Nästa SistaNy SM-tävling i mete i Nyköping!

Ny SM-tävling i mete i Nyköping!

Tävling Lördag den 25-26 september planeras en helt ny SM-tävling att genomföras i samarbete med Torshälla SFK på piren i Nyköping, SM i mete med C&R...

Inga kommentarer
Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Centerpartiet motarbetar vattenförvaltningen!

Eko/ Miljö Nu anser Centerpartiet med flera stödpartier att det blir för dyrt för verksamhetsutövarna att betala notan för de skador de åsamkat våra vatten...

1 kommentar
LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

LIVEfiske med Tero Paakki idag 1700 - sänds på dubbla kanaler!

Livefiske Inte nog med att det är LIVEfiske idag med Tero Paakki! Vi premiärsänder även, förutom på Youtube, på nya livekanalen fishr.tv!

Inga kommentarer
Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Årets första ranking i Swedish Perch League!!!

Tävling I helgen som gick tävlades det i Östa Perch Open 2021! Med det har vi nu årets första ranking i Swedish Perch League ute!

Inga kommentarer
 Rädda strömmingen innan det är för sent!

Rädda strömmingen innan det är för sent!

Eko/ Miljö Det är kris för kustens strömming. Det vittnar småskaliga yrkesfiskare, forskare, skärgårdsbor och vi sportfiskare samstämmigt om. Sportfiskarna gör nu allt för att uppmärksamma situationen...

1 kommentar

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.