Flugfiske i fjällen inget för veklingar

tony_warelius
Foto: Tony Warelius

Det har alltid funnits vattentäta skott mellan spinnfiskarna och flugfiskarna. Spinnfiskarna menar att flugfiske är ett fisförnämt fiske för snobbar med scarf, medan tungt gäddspinn- eller jerkfiske med stora 100-gramsbeten är för riktiga män.

Men om vi tittar på hur det ser ut så är verkligheten en annan. Gäddspinnfiskarna kommer i sina ultramoderna högteknologiska båtar, där fisket bedrivs sittandes eller på sin höjd ståendes hela dagen. Enda rörelsen är med armarna i monotona kaströrelser. De feta bukarna bara växer för varje år, där den stora alkoholkonsumtionen är en starkt bidragande orsak.

Flugfiskarna däremot, är i ständig rörelse mellan vaken. Långa fjällvandringar med tunga ryggsäckar, vadande i strida strömmar, klättrandes upp för branta fjällmassiv och slåss mot vädrets makter är vardagsmat. Detta ger seniga, konditionsstarka kroppar som stärker själen. Enda alkoholkonsumtionen är när en fin öring ska firas med en “värdig drink för en värdig fisk”, som Gunnar Westrin brukar säga.

Som huvudsakligen gäddfiskare senaste 10-15 åren, och nu nybliven flugfiskare, har jag provat på bägge sidorna. Allt båtfiske senaste åren har förslappat min kropp, magen har börjat växa och konditionen ska vi inte tala om.

Men den här sommaren har det redan blivit ett par Norrlandstrippar med flugfiske och skillnaden är enorm. Att vandra längs älvarna i meterhöga buskage, stora kullerstenar och djupa hålor ger kondition och benstyrka som båtfiskaren inte är i närheten av…

Vem är veklingen egentligen?

Fast om jag ska vara ärlig så är båtfisket ute i t.ex. skärgården underbart. Att kryssa mellan alla grynnor, tångbälten, öar och skär är en naturupplevelse som jag inte vill vara utan. Var sak har sin tid och plats. Må vi alla förenas, spinnfiskare och flugfiskare! Vi är alla lika värda…

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

Getingen uppmärksammar Bohman

Jag har under en längre tid uppmärksammat gäddgalningen Morgan Bohman, ni vet han som ska fånga 3000 gäddor under 2012.

Nu har min uppmärksamhet kring hans person nått hela vägen till en av de stora drakarna, Expressen. Blinkar

morgan_expressen

Den stora “getingen” stack ut till Morgan och gjorde en liten blänkare om Pikechase 3000 i gårdagens tidning. Läs mer på Morgans blogg.

På väg upp till Ammarnäs körde vi förbi en löpsedel och i Västerbotten har det slagits upp stort. Dock gör sensationstidningarna som vanligt. Rubriksättningen är under all kritik! De skriver “Morgan från Västerbotten fångar 3000 gäddor”.

Det är ju inte alls sant! Det låter som om han redan gjort det men så är alltså inte fallet. Dock tror jag Morgan kommer lyckas i sitt uppsåt innan året är slut. Den sporre han fått av all uppmärksamhet kommer att leda till stordåd.

Lycka till Morgan! Jag håller tummarna… Ler

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

Catch 3000 pikes or die tryin’

Vår gode gäddvän Morgan Bohman från Burträsk är en hängiven man. Ni som följt bloggen troget har sett mina inlägg om Morgans jakt på 3000 gäddor under 2012. Nu har han skrivit en skylt för att peppa sig till det yttersta, “Catch 3000 pikes  or die tryin…”

3000pikes

Jag börjar gilla den mannen mer och mer… Ler

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

Gäddans uppväxtområden ska undersökas

Under augusti kommer Länsstyrelsen i Västerbotten att undersöka uppväxtmiljöer för bland annat gäddan i två skärgårdsområden i Västerbotten.

Områdena heter Kinnbäcksfjärden och Sävarfjärden.
– Vi vill veta vilka miljöer de små årsynglen väljer att växa upp i, säger Johnny Berglund marinbiolog på Länsstyrelsen.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida.

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

En tur på Mälaren

Jag och kompisen Danne hade bokat in ett gäddpass på Mälaren. Vi hade spanat väderprognoser och de utlovade moln, lagom vind och lite regn. Väl på plats möttes vi av blå himmel och stiltje. Inte direkt optimala förhållanden, men vad gjorde det, vi skulle ju fiska gädda nu.

Vi hade som vanligt en plan för fisket och vid första ankringen så hade vi lite vind och fisket var okej. Vi fiskade av sträckan och kände oss redo för något nytt. Så vi gav oss iväg till nästa spot. Nu hade vinden avtagit helt och Mälaren låg som en spegel och solen gassade. Vad gör man? Endast iklädda kalsonger och strumpor fortsätter vi att fiska. Trots detta badväder så var ändå gäddorna på hugget. Jag får ett hugg och drillar en gädda till båten. Väl framme så ser vi att gäddan har några konstiga skador på sidan. Vi funderade lite över gäddans skador, men la ingen större vikt vid det just då utan lät gäddan simma tillbaka och vi fortsätter att fiska.

Efter en stunds fiske i solen är det dags för nästa ankring. Vi ankrar och det tar inte lång tid innan första gäddan hugger. Däremot märker vi att något är på gång i luften. Helt riktigt, ganska snart så börjar det blåsa ordentligt och inte långt senare kommer regnet och det är inte bara lite duggregn utan det står som spön i backen. Inte helt ovanligt denna sommar.

Vi hade trots vädret helt ok fiske denna tur med 46 landade gäddor, inte bestar men några över 5kg blev det iaf.

Dagen efter denna tur får vi höra att det talas om sjuka gäddor i Mälaren och att några av de gäddor vi fångade stämde in på beskrivningen. Synd att man inte visste om det då.

Här hittar ni mer information angående detta.

Skitfiske

/Perra

Pikechase 3000 still on track


Det kan bli kämpigt under hösten med studier också.

Gäddgalningen Morgan Bohman håller fortfarande målet att uppnå 3000 gäddor fångade under en säsong. Läs juli månads rapport på Morgans blogg.

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

Nytt spinn-PB för Joel

Ni som är inbitna gäddfiskare känner säkert till Joel Abrahamsson, som till exempel är medskaparen av filmen Gädda the Movie. Han har åtskilliga 10-kilosgäddor på sitt samvete med en topp på hela 17,7 kg som är inofficiellt svenskt ismeterekord.

regnbågsgädda
En fet regnbågsgädda på hela 17,7 kg.

Däremot har Joel inte spinnfiskat så mycket utan det har mest handlat om mete med mört. Därför har han inte PB över 10 kg på den metoden, eller hade…

I år har han dock gett sig iväg till Norrland med Lasse Selberg och Robin Utbys för att ge sig själv en rejäl chans på nytt PB. Här kommer Joel rapport:

“Nu har jag kommit hem från min Norrlandsresa och satan vad kul det varit. Den kalla sommaren har varit perfekt för gäddfisket. Jag fiskade i några olika älvar i Norrbotten och temperaturen i vattnet låg mellan fjorton och sjutton grader, så i det strömmande vattnet fanns all möjlighet att hitta aktiv fisk.

Det tog ett tag att hitta rätt ställen men genom lite tips av lokala grabbar så hittade jag ett par ställen att satsa på. Jag fick en finare fisk i en älv. Det roliga med den fisken är att den tog precis nedanför en fors i den starka strömmen. Det var ett ställe som mer såg ut som en laxfiskeplats än en plats för gädda. Jag fick den dessutom från kajak.

bild1

Fajten var inte lätt i den starka strömmen och kajaken snurrade runt flera gånger. Jag hade på min Gopro-kamera så film kanske kommer i framtiden. Tyvärr blev bilderna inte särskilt bra eftersom jag inte hade något stativ så jag fick palla upp kameran på ett batteri och en paravan uppe på kajaken.

bild2

Gäddan vägde precis över tio och den tog en Goliath gjord av Kent Sundin och det är faktiskt den andra över tio på just den wobblern så den är jag rädd om nu.

bild3

Jag fiskade också en del med Lasse Selberg och han dominerade totalt med sin poppertrolling, en teknik jag aldrig skulle kommit på själv men den funkar kan jag lova!

Sedan fick jag möjlighet att fiska med Robin Utbys från Luleå och jävlar, där fick man lära sig en del. Vi fiskade med Mieko predator shad på 25 cm och 20 grams skallar. Vi vårt första pass fick jag se på hur det ser ut när andra fångar fisk. Trots att jag fick ta de första kasten så verkade det fisklöst, ända tills Robin kastade på samma ställen vill säga. Då högg det direkt. Han har en förmåga att lirka in betet mellan alla stenar och i alla hålor som ger resultat. Jag hade dessutom för klena grejor så jag fick sitta halva kvällen och knyta nya tafsar då jag satte betena i botten hela tiden.

Det kanske var av barmhärtighet men jag fick åtminstone följa med en gång till och då funkade det bättre. Kvällen gav flera roliga fiskar men det var inte förrän i slutet då det hunnit bli natt som det riktigt lossnade. Det var mörkt men fullmånen lös upp ytan så vi fiskade en stund till. Normalt fiskar jag mina beten ytligt på natten men vi fortsatte att slicka botten. Robin provfiskade en stor shad från Mangeboy när han fick en fisk som direkt gick längs botten och tjurade. Jag fick inte ha någon håv uppfälld för Robin för mojons skull så jag handlandade den och trodde inte först att den var riktigt så stor som den var. Den vägde 30 gram från tio kilo eller 9970 g och var 112 cm.

bild4

Efter att vi fotat den så tog jag mitt ”sista” kast. Tredje gången jiggen hade bottenkontakt fick jag ett brutalt hugg. Jag misstänkte att det kunde vara den spinntian jag jagat ett tag. Jag har inte spinnfiskat så väldigt mycket tidigare utan det är de senaste två åren som jag lagt mer tid på det men över tio har varit svårt att komma. Och visst var det ett nytt spinn-PB på 115 cm och 10,6 kg. Jag var sjukt glad efter den fisken. I kastet efter krokade Robin en lika tung fisk som tyvärr klev av…”

bild5

I ett tidigare nummer av gäddklubbens medlemstidning Crocodile News skrev Joel en artikel där han ställde frågan om en spinnfiskad gädda är mer värd? Han var inte riktigt säker då.

Men efter denna Norrlandstripp kryper han till korset och menar att en spinnfiskad gädda nog är mera värd…

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

Gäddflugfiske är riktigt trevligt

_MG_3215

Sussi och jag var nere i Blekinge ett par dagar och hälsade bl.a. på limnologen Martin Stålhammar. Martin har gjort en del studier vad gäller både gädda och gös men är också en duktig gäddflugfiskare. Och det var i egenskap av gäddflugfiskare vi nu besökte hans hemmavatten i Blekinge Skärgård.

Vi hade i alla fall tur med vädret med växlande molnighet och inget regn eller åska. Fisket sög och jag har inget speciellt att rapportera. Dock googlade jag lite på vad som fanns om gäddflugfiske och då hittade jag följande. Happy reading!

Gäddflugfiske med Pikehunters
Vad behövs för att flugfiska gädda?
John Karki: Gäddflugfiske
Provläs boken Gäddflugfiske av Michael Jensen

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

Fångade gädda med händerna

I Sjön Bellen hände något märkligt för några dagar sedan. Johan, Claes och Filip Wede var ute med båten när de plötsligt ser en gädda ligga helt stilla i vattenytan. De misstänkte att gäddan var sjuk på något sätt och gått upp till ytan för att få syre. Den hade också en liten abborre i munnen men verkade helt tom i magen.

De bestämde sig för att försöka fånga gäddan med händerna och allt dokumenterades på video som nu kan beskådas på Youtube.

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se