Svenskt sportfiske idag – Glädjen och ondskan…

Författaren av denna artikel - Jan Olsson FishEco

Författaren av denna artikel – Jan Olsson FishEco

Idag är ingen bra dag… Av olika skäl accepterade jag insikten som länge smugit sig på, att svenskt sportfiske inte är vad det har varit. Mycket har blivit sämre och det på flera sätt. Här finns ännu så mycket passion, kärlek, kamratskap och vilja att dela med sig av fiske och erfarenheter men också avund, allt mer illvilja och i allt fler fall direkt ondska! Starka ord? Ja, kanske… jag kan bara uttala mig utifrån mitt eget perspektiv, hur jag tolkar och analyserar händelser och skeenden men det är just så jag uppfattar utvecklingen inom svenskt sportfiske. Rätt eller fel…

Tonen inom sportfisket har blivit råare, anklagelser och hot (till och med mordhot) förekommer tyvärr, ofta via Internet, där smörjan så snabbt blir offentlig och föder än mer elakhet. Enskilda människor försöker till varje pris göra sig ett namn ”bli en profil” genom smutskastning av andra sportfiskare eller konkurrenternas/ kollegornas namn och t.o.m ”besudla” ett varumärke istället för att låta sina prestationer inom sportfisket vara måttet på ens popularitet. Jag drar en mycket förenklad slutsats kring fenomenet. I takt med att fisket blir allt större och mer kommersialiserat blir allt fler lockade att ”delta”. Stämningen övergår/ blir med det allt mer polariserad i ett lagtänkande, ”vi och dom” som yttrar sig på bland annat detta sätt, det är en del stor del av problemet och det är en farlig utveckling.

Det kanske mest flagranta, men i min värld inte oväntade, just publika övergreppet skedde på Sportfiskemässan i våras där ett mediaföretag i en film och under livesändning hängde ut en av sina samarbetspartner på ett sätt som i ordets rätta bemärkelse saknar motstycke under de ca 25 år jag varit en del av sportfiskebranschen. Drevet på Internet som drabbade den personen i efterhand önskar jag inte min värsta ovän, oavsett vad man gjort! Nä, det här var vidrigt! Jag tar en risk att nämna detta då även jag säkert kommer att drabbas av det företagets i branschen välkända vrede…

Det finns faktiskt andra och än värre exempel på hur det börjar spåra ur men här går faktiskt gränsen för vad jag törs skriva om och kräver att en jurist först granskar det i så fall… Nä, inge kul kan man säga, i den verkliga världen kan inte alla vara vänner, så är det bara men jag hoppas att just passion, kärlek, kamratskap och vilja att dela med sig av fiske och erfarenheter återigen kan bli den drivkraft som drar oss framåt inom sportfisket, jag ska göra vad jag kan för att så sker, annars måste jag nog citera Magnus Uggla

då går min gräns för vad jag pallar med, då lägger jag en pizza och går ut”…

//Jan O

35 reaktion på “Svenskt sportfiske idag – Glädjen och ondskan…

 1. Bra skrivet! Fisket kommer i andra hand för ofta… Tävlingar… Som exempel. Kommer ihåg i början man tog sig tid att prata hälsa mm… När det blev för mycket status då slutade jag tävla. Visst fina priser i all ära men var är harmonin var är anledningen till att jag började fiska.. .?

  Att fiska är likställt med meditation det har forskarna visat många gånger. Men vad är att fiska? För mig är det vänskap ibland tyst ensamhet dela glädje skratt kyla värme väder vind blöta dagar etc…

  Jag lutar mig tillbaka idag med varför jag började fiska och njuter av det. Utan press utan konkurrens och med ensamma vikar glida sakta fram med båten och njuta…. ?

  Varför började du fiska har du frågat dig det?

 2. Jag håller i mycket med dig Jan O. Och jag tror komersiliseringen ligger bakom mycket av det här, och där har även Fisheco bidragit. Jag menar inte att allt måste var ”reklamfritt” men när alla ”profiler” är sponsrade, och i sina artiklar/livesändningar etc bara gör allt för att marknadsföra diverse prylar. Många yngre strävar väldigt mycket efter att bli ”sponsrade”, vilket leder till att en del går över lik…
  Kanske testa lite livefiske med någon helt osponsrad person ( även om det inte lönar sig ekonomiskt), samma sak med artiklar. Mer material som framhäver kamratskap, naturupplevelse och fiskeglädje, tror jag kan vara ett litet steg i rätt riktning.

 3. Bra skrivet Jan O!
  Fler profiler behöver ryta till.
  Jag har sportfiskat i snart 40 år, har kunnat röra mig bland profiler och kändisar på tävlingar och mässor. Träffat profilerna när vi fiskat på samma vatten. Det har varit både butiksinnehavare, representanter för varumärken och rena fiskeprofiler. Vi har bytt tips och info, skrockat och flinat. Visst har det mörkats inför eller under tävling men alltid öppna kort efter tävling. Något har skett, sista 10(?) åren har attityden hårdnat, man blir arrogant bemött eller tom ignorerad på mässor och träffar. Sällskap som tidigare har varit generösa blir plötsligt tysta och slutna, eller ändrar attityd när en sponsor eller annan profil dyker upp. Det var öppnare och trevligare förr när inte alla fiskekändisar var uppknutna och sponsrade av ett varumärke.

 4. Nedan skrev jag på min logg.
  Bra skrivet!!
  Men visst går det att motverka även detta – hoppas jag!

  ”Men va fn….
  Det finns, enl denna skribent, också en jävla massa att ta i även inom Sportfisket i Sverige…..
  Beredd att hålla med så tillvida;
  Ytterligare ett exempel som visar att där det finns möjlighet att få kändisskap, kanske smått idol status och samtidigt tjäna bra med pengar där hopas gamarna och de som önskar profitera och dess ”småpåvar och svansar” och de som solar sig vid sidan av.

  ”Jag mår illa, jag mår illa…….”

  Applicerbart på så många områden.

  Sketfiske Önskas!!

  //Observer”

 5. Bra skrivet 🙂 det är tråkigt när det går överstyr, fisket har alltid varit en avkoppling och nör man dessutom kan umgås i goda vänners lag och njuta av den kamratskap som det innebär. Tyvärr finns den avundsjukan där och smutskastningen. Näää ta tillvara på våra fantastiska vatten och njut istället.

 6. Jäkligt bra skrivet JanO. Värsta övertrampet av ren illvilja jag någonsin sett inom sportfiskebranschen. Ingen kan någonsin få mig att ställa upp i det programmet igen. Min stora paroll inom mitt eget fiskande är att man ska ha roligt ihop med sina vänner och dela på glädjen. Även om man är osponsrad eller inte.

 7. Bra skrivet!
  Det har blivit en väldig hets och går oerhörd prestige i fisket just nu med alla fiske profiler och alla fabrikater som slåss om tid i rampljuset.
  Man blir dock lite nyfiken vilket medieföretag detta var och vilka som hängdes ut? Detta har helt gått mig förbi det skulle vara oerhört intressant att få veta då det enda makt man som konsument har är att inta stödja dessa.

 8. Egentligen tror jag det är helt ofrånkommligt när kommer in pengar i bilden.

  Tävlingarna blir mer och mer pengar i, Dogger big cash hade väl en prisumma på 100.000, och gör man sig ett namn kan man få sponsring som säkert innebär en del pengar och att man kanske på något sätt kan leva (överleva…) på sin hobby.

  Jag är övertygad om att det fuskas på tävlingar om det går, och att det kommer göras än mer ju mer pengar det finns i potten. Det brukar jag få rejält mothugg på när jag säger av sportfiskare som förnärmat påpekar vilken skam det skulle vara att bli påkommen. Men det är bara en fråga om oddsen mellan vinning och skam.

  Jag menar, om det finns uppgjorda matcher i division 4 så varför skulle sportfiskare vara en ädlare sorts människa? Tror jag inte en sekund på!! Inte alla!!

  Och med pengarna blir tonen råare så jag tror att Jan O har helt rätt. Men vad man ska göra är svårare, sportfisket följer ju samhället i övrigt och personligen tror jag inte sportfiskare som grupp är så mycket annorlunda än resten av befolkningen.

  • Hej!
   Ska bara meddela så inga missförstånd uppstår gällande sponsring. Jag är sponsrad av ett par företag och har exakt 0 kronor i inkomst från dessa. Prylar naturligtvis men inga pengar. Håller dock med Jano att det har gått överstyr i vissa sammanhang vilket är djupt beklagligt.
   Mvh Håkan

   • Ok, jag trodde faktiskt att det förekom pengar med. Men det hade onekligen varit intressant att veta hur mycket de som sponsrars får i sponsring oavsett om det är pengar eller prylar (inte riktat mot dig Håkan) Jag vet också att många av de som har fått sponsring är väldigt dedikerade och lägger mycket tid på sitt fiske.

    Men utvecklingen verkar ju vara sådan att det blir mer pengar och inte minst ära (läs uppmärksamhet) och att det garanterat tar fram mindre trevliga sidor hos vissa.

    Min poäng (tror jag) är inte att jag är förvånad över att det blir så med en ökad kommersialisering, det som gör mig förvånad och lite förbannad är att det inte diskuteras tillräckligt mycket ( detta kanske kan vara en början). Det är som att man tror att sportfiske som är en sådan gentlemanna sport är befriad från fusk och annat otyg när det kommer in pengar i bilden. För ingen tror väl att sportfisket tvärtemot allt annat skulle gå mot mindre kommersialisering?

   • Sponsring ej uttalat har man ju varit med om. Man får en dröse typ vobbler och ska få testa dom. Får man nåt så kan man ju hjälpa till att skriva på nätet om hur bra dom fungerade. Har gjort det med vobbler som jag köpt själv och skrivit hur bra den modellen var utan att tänka på att lagret av just den vobblern tog slut. Glömde själv bort att blir man en fiske profil så kollar andra på vad som gäller. Har inte fått en krona och har inte strävat efter att göra vinning på mitt intresse sportfiske. Sen om andra vill det så okey. Bara dom inte går över lik.

    • Jag hör vad ni säger men samtidigt – visst måste det väl kunna ingå pengar i Sportfisket? Det är väl kanon om det går att slippa bruket och leva på det man älskar? Vilka större sporter har inte pengar i potten? Det är orimligt att önska att man ska kunna stå och snacka med fiskeproffs på varenda mässa som om det vore en gammal polare. De jobbar med det som du gör på fritiden. Kanske är det du som är vinnaren i slutändan i alla fall.

 9. En stor skillnad nu jänfört med tidigare är just internet.
  Du träffade folk ute förr och du valde hur du ville bli behandlad. Nu kan man spy ur sig vad man vill bakom skärmen utan nån som helst konsekvens.
  Inte finns det nån som helst chans att personen i fråga skulle få höra mordhot eller liknande om de möttes på mässan.

  Trist att den scenen kom med i avsnittet.
  Verkar vara en skön kille det där!

 10. BRA skrivet om en oönskad utveckling inom det Svenska sportfisket. 🙂
  Ett betydligt större fokus på mer Rekofiske vore nog en utmärkt antibiotikakur och bra balanserande motpol mot de negativa sidor inom sportfisket som modern (tok) kommersialisering och medialisering tyvär ofta skapar i form av tävlingshets, stress och kortsiktig penning- och prestigejakt. Samhällsutvecklingen avspeglar sig även på sportfisket, men den utvecklingen går förstås att på lite sikt förändra eller åtminstone nyansera, om bara viljan finns…

 11. När varje lägg spenderar så mkt pengar på att få vara med i tävlingarna så gör dom väl allt för att dom ska vinna och få deras butiker att sälja ännu mer!

 12. Riktiga fiskare varken syns lr hörs….Idag är fisket big city snorvalpar och inga sanna genuina natur vänner. Satsar på att 70% engång äter fisk….men det är ju coolt med nya båtar spön och beten till förbannelse…. vilken Cirkus. Man söker fisk via sonar och och posserar och tillskriver sig rekord…fan för i tiden visste knappt familjen vad man lyckats landa i båten. Vad håller majoriteten av dom sk sportfiskarna på med …????????????? Det är en hobby livsstil … Keep it for yourself pleez

 13. Vet vi vad passion och kärlek är …..idag

  Husmanskosten får stryka på foten och vi köper oss status.

  JanO … du är länken mellan fiske historien och framtiden. Fortsätt vara du.. du har ryggrad och du älskar FISKET.. Underbart @!!!!!

 14. Det måste kännas skönt för Mathias får gråta ut i din trygga famn. Det är ju konstigt om nu Mr R bara gör det för pengarna. Hur kan man då ställa upp på dessa firmafester år efter år och betala +100000kr?

 15. Kommentaren ovan understryker bara vikten av att Jan O tar upp detta för diskussion. Lätt att gömma sig bakom ett tangentbord och spy ur sig otrevligheter och obekräftad fakta.

 16. Om det där ögongreppet är det värsta som hänt inom svenskt sportfiske sedan i våras så har vi väl inte mycket att oroa oss för. Orka sitta och pösa på sportfiskemässan och kippa efter luft för att någon slarvar med fisken i stundens hetta. Ni borde ta en helg i Norra Vättern under vårfisket, då skulle ni få något att prata om. Mitt tips till er som känner att ni vet exakt hur man hanterar fisk och natur – sluta anonymtjafsa mellan varandra och vara småaktiga och ta tag i de lite större problemen istället. Där skulle ni kunna göra nytta på riktigt.

 17. Först vill jag tacka för alla inlägg, tydligen har jag skrivit engagerat många, det är vårt mest läsa blogginlägg all time. Sedan vill jag förtydliga en sak som missförståtts av några! Jag tycker att det är JÄTTEBRA att duktiga sportfiskare kan tjäna pengar på sportfiske! Som skribenter, fotografer, knutna till team eller varumärken eller vad som helst. Jag tycker att ALLA duktiga ska tjäna ÄNNU mer pengar på att verka positivt för vårt intresse! Hoppas jag var tydlig! Vad jag vänder mig emot är OSERIÖSA människor som trampar på andra och försöker profilera sig genom detta och ta del av sponsorskap, pengar eller på annat sätt sko sig och samtidigt skita ner sporten. (btw, gillar inte ordet sport för vårt intresse men har inget annat). Så ere 🙂

  • Älv gäddan sist..det var ett riktigt Fiske program… naturskönare än natur skönt dvs utan en reklam pelare i blickfånget. Man ser ju hur dom tappat glädjen och sålt sina själar…Fortsätt med killar och tjejer som inte tappat bort sig . Det gamla gardet …. sök bland dem !
   Det är dem vi vill se å höra…dom som är på riktigt.

   Naturen är inte till salu

 18. Lilla Sverige…Nytt namn på Sportfiskarna tack. Det är mycket komplexitet i just det namnet…det bidrar till hur allt går över styr och fel människor … dom med stora käftar och små emotionella hjärnor syns och hörs mest hela tiden.

  SportJägarnas riksförbund hadde ju aldrig funkat hahaha… Fiske Sverige lr liknande hadde varit mums.

  Har verkat i Danmark i 8år. Inte konstigt att det är harmoni och glädje från slott till koja i Kära Danmark. Fiske är Fiske…Att dra Ut å Fiska. LustFiske heter det i Danmark…Dom är kloka dom.

  JanO .. Bengt Öste .. med flera. Det var bättre då

 19. Är pengar och ekonomisk vinning inblandade i ens fiske så är det inte sportfiske. Förr stod Sportfiskarna för den etiken men nu har de gått i säng med de ekonomiska intressena.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *