Historien om Värtan Cup – del 2!

Tävlingens första 10:a! Magnus Wallén är kung!

Tävlingens första 10:a! Magnus Wallén är kung!

Nya normer och värderingar

I samma veva började pressen öka på gäddtävlingar och tävlingsarrangörer runt om såväl i Sverige som på Åland, där deltagare och folk i allmänhet ifrågasatte tävlingen och arrangören för att fisken slogs ihjäl och i vissa fall såldes efter tävling för egen vinning,

Fortfarande fanns det större gäddtävlingar – På Åland, i Mariefred (Mälaren), Blekinge Gäddfestival och bl.a. Gäddtrolling-tävlingen på Fryken m.fl. som fortfarande vägde in all gädda död efter tävlingens slut.

Värtan Cups popularitet ökade för varje år i takt med att s.k. ”Catch & Kill” tävlingar minskade både statusmässigt och i antalet deltagare. Några av tävlingarna fick t.om. läggas ned pga. att fisken slogs ihjäl.

Nya normer och värderingar tog ordentlig fart bland gäddfiskare och tävlingsarrangörer.

”Gäddan var vår största sportfisk – den slog man inte ihjäl!”

Värtan Cup =Status och Idrott!?

Värtan Cup byggde vidare på modellen till 2001 där vi begränsade tävlingsområdet/spelplanen samt delade in området i funktionärs-zoner.

Med bakgrund och erfarenheter från tävlingsidrotten så försökte vi likställa och se Värtan Cup som vilket proffsigt idrotts-evenemang som helst.

  • Tydliga regler som följs till punkt och pricka.
  • Gemensam start – samtliga tävlande på samma ställe.
  • Domare (funktionärer) som dömer, väger, mäter, kontrollerar.
  • Begränsad spelplan/tävlingsområde där man är mitt i tävlingen och ”möter” sina konkurrenter.
  • Begränsa möjligheten för fusk.

Allt för att öka statusen och nå en tävlingsnerv för såväl deltagare som andra.

Ingen skulle kunna säga saker som: – Var har ni varit? – Har inte sett er på hela dagen? – Har du/ni verkligen fått fisken? – Vart sumpade ni den där?

Istället uppleva glädjen att lyckas mitt ibland alla tävlande, känna erkännandet utan att resultatet ifrågasätts av såväl andra deltagare eller av folk i allmänhet. Kanske får höra saker som: – Grattis! – Jag såg när du fick den!  – Å vi som tänkte åka dit! – Fan, vi som testade där precis innan! – Grymt bra fiskat!

Samtidigt som i all idrott också känna den absoluta tomheten, frustrationen, att inte lyckas. Därmed inte sagt att det inte är en tjusning med att tävla i fritt tävlingsområde. Många gäddfisketävlingar fungerar alldeles utmärkt med friare tyglar, där ”gentlemen´s agreement” är en nog så viktig faktor som i sig bidrar till ökad stämning och trevnad.

Däremot ville vi skapa högre status och mer en fisketävling lik idrottens normer och värderingar.

Första 10-klubbaren på Värtan Cup

2001 lockade tävlingen ytterligare fler team och intresset var större än någonsin tidigare. Aldrig tidigare hade det kommit upp så mycket stor-gädda på Värtan Cup.

  • 16 st gäddor över 5 kg.
  • Varav 12 var över 6 kg
  • Samt Värtan Cups första 10-klubbare

Magnus Wallén, team Wallén fångade en gädda på prick 10,0 kg på en Shad-jigg. Vi var oerhört stolta med tanke på all större gädda som kom upp på tävlingen och som dessutom återutsattes igen!

Tävlingen vanns av team AS med Markus Andersson och Patrik Söderström knappt före team Catch ém all. Bägge lagen låg inom synhåll från varandra i stort sett hela dagen med funktionärsbåten som åkte och vägde gäddor mellan lagen i stort sett varannan gång. Snacka om idrott!

Segrarna 2001 Team AS Marklus ANdersson och Patrik Söderström!

Segrarna 2001 Team AS Marklus ANdersson och Patrik Söderström!

Onlinerapportering på Värtan Cup

Det var inte tal om att tävla i längd utan alla var fortfarande fixerade vid vikten på fisken. Hur lång gädda var, eller hur lång karp eller abborre man hade fått var fullständigt ointressant!

2002 var första året Värtan Cup körde Online-rapportering via hemsidan på Internet, där kompisar, anhöriga, folk i allmänhet kunde följa tävlingen minut för minut, gädda för gädda.

Intresset var otroligt stort och statusen för såväl tävlingsfiske efter gädda och gäddfisket i allmänhet ökade. Dock var det kallt, regnigt och tuff nordanvind under tävlingen vilket ställde till det för såväl deltagare, funktionärer och för gäddorna som var svårflirtade.

Tävlingen vanns av team Predator med Jocke Sandgren och Björn Ericsson som vann före team Inte Vet Ja och team HaBu på 3:e plats. Tävlingens största gädda fick Harald Bohne, team HaBu på 7,4 kg.

Online-rapportering kom för att stanna!

Funktionärsbåt! Ja, så här såg det ut, inte så high-tec som nu...

Funktionärsbåt! Ja, så här såg det ut, inte så high-tec som nu…

Starten i Viggbyholms båthamn

Sportfiskeboden som står som arrangör av Värtan Cup flyttade sin butik ned till Viggbyholms båthamn 2002 alldeles vid vattnet. Arrangemanget och tävlingen flyttades till hamnen och möjligheterna till en bättre inramning och service ökade. – Ramp, Toaletter, Café, Fiskebutik, ja allt på samma ställe.

Lagandan börjar synas...

Lagandan börjar synas…

 Team och laganda inom gäddfisket

Öppna lagtävlingar i spinnfiske efter gädda från båt existerade knappt innan Värtan Cup i gäddfiske drogs igång 1997.

Men lagtävlingar i trolling- och havsfiske arrangerades det runt om i Sverige och i samma veva som Värtan Cup startades även Gålö Öring Cup – lagtävling från båt efter havsöring av pionjären Hasse Skoglund. Men nu fanns även en öppen lagtävling i spinnfiske efter gädda – Värtan Cup!

Lagandan, prestigen ökade. Kepsar, tröjor, jackor och båtar stripades upp med lagnamn, loggor och reklam. I de flesta fall med glimten i ögat.

Ökad statistik från Värtan Cup

År 2003 lockade 81 st båtlag till start och det kom upp 70 st godkända gäddor över 75 cm. Tävlingstiden var mellan 09.00 till 16.00 och mer utförlig statistik lades upp efter tävlingen med antalet gäddor per timme, beten som de godkända gäddorna togs på mm mm.

Med funktionärernas hjälp kunde tävlingen dokumenteras mer och mer samt med utförligare statistik och fakta.

Värtan Cup 2003 vanns av team Jalla Jalla med Kim Bergkvist, Peter Granberg och Björn Andersson. De segrade på 4 godkända gäddor som tillsammans vägde 22,6 kg före team Sländan som också hade 4 godkända fiskar med totalvikten 21,4 kg. 3:a kom team Wallén med 16,1 kg.

Största gädda hade Per Ericsson, team DAHS på 9,1 kg.

Personligt engagemang

Catch & Release, Online-rapporteringen, prisbordet och  tävlingsreglerna hade stor betydelse för det ökade intresset, men kanske det allra viktigaste var att skapa en trevnad, en social fest, gemenskap och en stämning med glimten i ögat.

Värtan Cup kom mer och mer att handla om personligt engagemang både från oss arrangörer och för såväl deltagare, funktionärer och andra.

Presentation av de olika lagen/deltagarna innan tävling med inslag av både humor och fakta satte även detta sin tydliga prägel på tävlingen.

Individen i centrum och det skulle bli en fest helt enkelt – en Gäddfiske-fest!

Nästan 100 team

Värtan Cup 2004 lockade 98 st båtlag till start och fisket hade varit bra dagarna innan tävlingen.

Vågorna från starten hann knappt lägga sig förrän funktionärsbåten ringde in en gädda på hela 10 kg av Bengt Donning, team Båtskåp. Snacka om att lägga ribban och samtidigt knäcka delar av startfältet.Tävlingen vanns av team Wallén/Shad på 22,1 kg före MaPa Fishingteam från Åland och med team Lustans Lakejer på 3:e plats.

Vinnande laget team Wallén/Shad blev en hopslagning av team Wallén med Magnus Wallén och Anders Wallén tillsammans med Erik Hoffmann i team Shad från tidigare tävlingar och detta var bara början på deras framgångar.

Två över 10!

Bengt Donnings rivstart med hans 10 kilosgädda som han fick på en Rapala Magnum direkt efter start, blev inte tävlingens största gädda. Per Walfridsson i team Pikedemons klippte till med en gädda på hela 11,4 kg – nytt Värtan Cup rekord! Gäddan fick Per på en Salmo Slider.

MaPa och Ålandsmästerskapen

MaPa Fishing Team som tävlade tillsammans med duktige Markus Andersson, kom på 2:a plats och var givetvis här för att tävla, men också för att studera hur en Catch & Release tävlingsmodell kunde fungera.

MaPa Fishingteam med Patrik Lehtonen i spetsen sysslar med guidade fisketurer på Åland och dessutom hade Patrik tillsammans med Mats Fagerlund vunnit Ålandsmästerskapen i gäddfiske (med flertalet gäddtävlingar) många år i följd. Men de gillade inte att man också där slog ihjäl all fisk.

MaPa tog med sig idéer och en hedrande 2:a plats från Värtan Cup och fick så småningom flera av tävlingsarrangörerna på Åland att tänka om.

Värtan Cup – Modertävling

Värtan Cup kom att bli en ”Modertävling” till det moderna gäddfisket av idag. Med Catch & release, lagtävling från båt, folkfest, spänning mm mm. En tävlingsmodell där lagets framgång hade större betydelse än den enskilde deltagarens resultat.

Inom de närmaste åren började folk både i sportfiske-branschen och andra intresserade bjuda in till gäddfisketävlingar för båtlag. Exempelvis: Trexgäddan, King of Mälaren mfl.

Bästa fisket 2005

2005 ökade deltagarantalet till 133 båtlag och ca 350 deltagare. De bjöds på det bästa fisket i Värtan Cups historia. De 133 båtlagen vägde in 120 st godkända gäddor över 75 cm, där 41 st var större än 5 kg, varav 8 st över 8 kg.

Även detta år kom det upp 2 st gäddor över 10 kg. Först klippte Anders Henriksson, team Catch ém all till med en gädda direkt på morgonen på 11,6 kg – nytt Värtan Cup rekord för att ett par timmar senare överträffas av Jesper ”Jeppan” Lönnkvist i team Fina Fisken som lyckades bärga en gädda på hela 12,1 kg och 124 cm lång.

Anders gädda högg på ett gummibete och Jespers gädda på hans egna Tail-bete – Jeppan Tail.

Team Fina fisken segrade

Tävlingen 2005 vanns av team Fina Fisken med Jonas Rundlöv vid ratten, Jesper Lönnkvist och Martin Szabo. De hade inta bara tävlingens största fisk utan vann även totalt på 10 st godkända gäddor och 49,5 kg. 2:a kom team Tappa Fisk med Jakob Magnusson, Matte Henriksson och Marcus Eriksson på 35,6 kg. Team Ericsson kom 3:a på 25,0 kg.

Team Fina Fisken, Martin Szabo, Jesper "Jeppan" Lönnkvist och Jonas Rundlöv!

Team Fina Fisken, Martin Szabo, Jesper ”Jeppan” Lönnkvist och Jonas Rundlöv!

Tävlingen växer och gäddfisket växer

I takt med det ökande deltagarantalet på Värtan Cup så blev det ju också fler fiskare som skulle dela på gäddorna där ute. Trots att det nappade på bra med gäddor var det inte fler än var 4:e deltagare som fick gädda över 75 cm!

Att få en godkänd gädda började bli ett begrepp oavsett när man snackade gädda.– Vi fick 10 gäddor idag varav 3 godkända! Dvs. 3 var över 75 cm. Oavsett var och när man fiskade gädda.

Fisket har på Värtan Cup och på Stora Värtan överlag alltid varierat och gått i s.k. cykler. Från ett par år av knepigt gäddfiske generellt, till att det helt plötsligt fanns gott om gäddor och även en hel del stora. – Var höll gäddorna hus tidigare år?

Cykler, Fisketryck, Skarv

2005 kom det upp mer gädda på Stora Värtan, Edsviken, Brunnsviken, Vaxholm mm än på många år. Varför det? Helt klart var det ett ökat fisketryck på Stora Värtan sedan Värtan Cup startade 1997. Sämre fiske 1995-1997, bättre fiske 1998-2000, sämre fiske 2001-2003, bättre fiske 2004-2006 och sedan sämre åren därpå.

Sedan 2007 har kurvan ständigt varit nedåtgående!

Miljöfaktorer, skarv mm

Kan vi verkligen skylla enbart på fisketrycket? Det fiskades ju faktiskt mer på Värtan hela början av 2000 talet fram till 2007, och många rapporterade om fantastiska gäddor. Bl.a. tog Magnus Wallén 2005 – den vägde hela 15,62 kg på en Buster Jerk. Värtan största gädda i modern tid! Utöver den massor av stora gäddor och bra fångster.

Kan ju knappast bero på det ökade fisketrycket att det plötsligt blev bättre fiske på Stora Värtan 2004-2007?

Självklart blir det inte bättre fiske i ett vatten där det fiskas mycket, där många menar att fisken blir krok-van, skyggare, mer misstänksam och svårare att lura.

2004-2007 kändes det som att det kom ”nya” gäddor från ingenstans och sedan dess har det succesivt minskat med gädda, såväl på Värtan Cup som generellt i dessa vatten.

Vi ser även i vattnen runt Stora Värtan med omnejd att reproduktion, åtterväxt är sämre än på många år. Alltså även mindre fångster av mellanstor abborre, mindre gäddor mm.

Detta i takt med den ökande utbredningen av Skarv i området.

Kurvorna följs åt tyvärr – mer Skarv = mindre fisk!

Enligt rapporter i närområde har man även gjort s.k. sprängningar av yngel – skattning av reproduktion som varit skrämmande dåliga resultat.

Miljöfaktorer, gifter, brist på mat till yngel mm kan säkerligen vara en av orsakerna till nedgång av mindre gäddor.

Nog om detta!

Wallén/Shad dominerade

Trots att fisket blev svårare och svårare så var intresset inte mindre 2006. Då startade 166 st båtlag och ca 450 deltagare.

Team Wallén/Shad med Magnus Wallén, Anders Wallén och Erik Hoffman – ett lokalt team som fiskade mycket gädda på framförallt Stora Värtan – vann sin 2:a seger på Värtan Cup och fiskade annorlunda än de flesta andra. De lärde sig fiska mera ut-på på Värtan, i kanterna till gräsflaken kanske 150-200 m från land i vissa fall.

De vann tävlingen 2006 på 32,9 kg före team Zamlaget och team Hålvana på 3:e plats.

Johan Apel i team Hålvana lyckades dra tävlingens största gädda på hela 13,1 kg – Nytt Värtan Cup rekord och första fisken över 13 kg. Gäddan högg på en Zam 16 vobbler från Zalt.

Tredje titeln

Värtan Cup 2007 segrade team Wallén/Shad för andra året i rad med samma besättning som året innan – Magnus, Anders och Erik. Dessutom deras 3:e seger totalt! Makalöst imponerande!

Laget fiskade då mest med ett ett bete som hette Alien Eel från Savage Gear – ett gummibete på drygt 120 g med tail. Mycket likt det Amerikanska betet Bulldawg,, som Erik också tog godkända gäddor på. Hög fart över gräsflaken och gräskanterna nära till stora djup. Dessa år dominerade tailar av olika slag och framförallt de som kunde fiskas relativt fort och lite djupare.

Största gäddan i Värtan Cup historien

Team Wallén shad segrade totalt, men kanske ännu häftigare var Benny Marteus (tidigare Carlsson) praktgädda på hela 14,1 kg som han fick på en Pikebuster – en traditionell vobbler på 16 cm från Strike Pro .

Benny Marteus med Värtanrekordet 14100 gram! Galen fisk!

Benny Marteus med Värtanrekordet 14100 gram! Galen fisk!

Benny som tävlade för team Pro Fishing hade tagit den största gäddan någonsin på Värtan Cup – det största man kunde vinna som gäddfiskare. Grymt!

Ett rekord som än idag står sig som Värtan Cup Rekordet!

Ytterligare 2 st gäddor kom det upp över 10 kg. Den ena togs av duktige Lasse Norgren, team Söder Sportfiske 1. Den vägde 10,1 kg och fångades på en Alien Eel. Den andra togs på fluga i den nya flugfiskeklassen.

Flugfiskeklass – Big Pike Fly Challenge

Intresset för tävlingen visste inga gränser. Påtryckningar bland flugfiskare blev så pass stort att vi bjöd in till en flugfiskeklass som kommande år kom att bli en egen tävling – Big Pike Fly Challenge.

Team Herringstranglers med Magnus Blomberg och Anders Keyser slog till med en seger  i flugfiskeklassen där Anders även fångade största gäddan på hela 10,9 kg. (Fortfarande BPFC-rekord!)

Anders Keyser slår till med största flugfångade gäddan på fluga! 10100 gram!

Digital Anders Keyser slår till med största flugfångade gäddan på fluga! 10100 gram!StillCamera

Värtan Cup ”peakar”2008

Det häftiga gäddfisket under de senaste åren med bra gäddfiske, stor-gäddor, folkfest mm, lockade nu fler deltagare än någonsin.

Hela 203 st båtlag var anmälda till Värtan Cup 2008 och närmare 580 st deltagare på samma plats, samtidigt, tävlandes på samma område. Häftigt!

En hyfsad organisation, med funktionärer, lunchpaket, startpåsar med leksaker till varje team, tävlingskartor, i-rampning av båtar mm mm.

Galet roligt förutom vädret!

Imorgon kommer avslutande del 3!

//Micke Boettge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *