Vättern offras för skräck för Ryssen!

Ove Johansson med en vacker Vätternröding!

Ove Johansson med en vacker vildfödd Vätternröding!

Vättern har i många år varit ett av mina favoritvatten. En sjö med glasklart vatten, spännande fiskar som öring, lax, stora gäddor och kanske framförallt den starkt hotade storrödingen. Ett vatten som också tyvärr dras med gamla problem som för höga halter av dioxin i fisken och hot från försvarets provskjutningar och sprängningar för att inte tala om klimatförändringar som slår mot fisk som kräver kallt djupt rent vatten.

Vild Vätternöring nappade vilt denna dag!

Vild Vätternöring nappade vilt denna dag!

Men, så sent som igår under vårt LIVEfiske med Ove Johansson häpnade jag över hur starkt rödingen kommit tillbaka de senaste åren. Det har den gjort för att samhället har fattat kloka beslut och infört fiskerestriktioner och förbudszoner. Vi fångade faktiskt sjutton fiskar från morgon till kl två på eftermiddagen. Vackra öringar och rödingar om vart annat. Ett fiske i världsklass!!!

Denna morgonen vaknade jag och fick ganska omedelbart syn på nyheten att Länsstyrelsen i regionen beviljat Försvaret en gigantisk utökning av sina provskjutningar i Vättern. Nu tillåts Försvarsmakten skjuta 69 000 skott och 150 övningsraketer i sjön varje år. Tidigare har gränsen varit 1 000 skott. En testverksamhet som alltså också innefattar raketskjutning från JAS 39 Gripen! Ett förändrat globalt säkerhetsläge och rädsla för ett allt mer aggressivt Ryssland är skälen.

Ska vi verkligen belasta detta unika vatten med ytterligare problem! Ett vatten med snart det enda livskraftiga beståndet av storrödingen vi har nedanför fjällmiljöerna och en gigantisk dricksvattentäkt för både människor och djur! Svaret är såklart NEJ. Det måste finnas alternativ för dessa skjutningar och dessa alternativ ska statsmakten och försvaret ta fram, inte vi kritiker. Vättern måste skyddas! Detta har skett trots massiva protester från föreningar som Aktion Rädda Vättern och Naturskyddsföreningen och det kommer att fortsätta nu.

Beslutet kommer att överklagas av många, inte tu tal om det!

//Jan O

 

 

5 reaktion på “Vättern offras för skräck för Ryssen!

 1. Jag tror faktiskt inte att vattenmiljön kommer att påverkas nämnvärt av utökade provskjutningar nämnvärt. Visst, om tillståndet medför utökade restriktioner avseende tillträde och förbudsområden så är det ju självklart tråkigt, men i övrigt så tror jag att verksamheten har marginell inverkan på vattenkvalité och fiskens hälsa i absoluta tal.

 2. jag tror inte heller att 69.000 skott kommer att göra påverkan på vattnet eller fiskens hälsa, men att 690.000 skott kommer att påverka eller varför inte
  1 380 000 skott eller 2 760 000 skott!
  det gäller ju att tänka på framtiden och hur vi skall bete oss för att ha hållbar vattenmiljö och djurliv i sjön. det är ju lättare att tänka efter före än att vara efterklok….

  • Fast en annan ohållbar situation är ju utvecklingen runt omkring oss om man ser till säkerhetsläget.. Klart Försvarsmakten måste beredas möjlighet att bedriva sin verksamhet inom rimliga gränser.

   Vänd på det, hur påverkades det fria redskapsfisket på Krimhalvön för ukrainare efter annekteringen, tro?

   • Sverige har inte kapacitet att vara en stor del i ett tredje världskrig utan kommer att vara neutrala som det senaste.
    Att vi skall öva för ww3 som vi inte kommer att ta del av i ett såpass viktigt vatten som Vättern är skrämmande för mig.
    det handlar bara om lathet, det är smidigt att skjuta i vattnet för då behöver man inte städa upp efter sig.
    det går att likna med om alla skulle spola ner sina sopor i toaletten ist för att slänga där dom skall vara. tillslut tar det stopp och någon annan får ta hand om din skit.
    jag bor i Karlsborg och dom har ett väldigt stort och fint skjutfält som dom kan skjuta på. men som sagt vem skall städa upp 69.000 skott och 150 raketer och återställa skadan det gör på marken som det skjuts på ?
    nä då är det smidigare att skjuta där det försvinner och glöms bort..

    • Det där är en extremt naiv inställning till hur man själv väljer sina strider.

     När andra världskriget började så förklarade sig över tjugo länder neutrala, däribland Sverige, Danmark, Norge, Finland och Belgien – Du kan läsa i valfri historiebok hur det gick för deras neutralitet under krigsåren.

     Si vis pacem, para bellum

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *