Tungung på Vättern med Mr Westin…

Spöna riggade med paravan och Platypus...

Spöna riggade med paravan och Platypus…

Då var helgen avklarad med mässa hos Danskens Sporting och påföljande trollingfiske med Daniel ”Mr Westin” Nilsson. Två st höjdpunkter denna vår måste jag nog säga. Daniel bjöd på en lektion i trolling med paravaner. Något jag faktiskt inte behärskar, det har aldrig varit vanligt i mina vatten. På Vättern och andra vatten har många skickliga gäddfiskare gjort det länge. Ett grymt bra sätt att sprida sina beten på och faktiskt mycket mindre krångligt än jag trodde.

Danne riggar...

Danne riggar…

Fisket då? Jo, när man är på Vättern och det dessutom är vår och tjocka gäddor i farten så är det kanske ett av de mest intressanta vatten vi har i Sverige. Ett svenskt rekord simmar garanterat i sjön. Vinden gjorde sitt bästa för att krångla med oss men efter bara en timme hade vi faktiskt drillat 4-5 fiskar. Inget stort dock. Ett byte av plats gav mindre vind men inga gäddor så efter ett tag var vi tillbaka på ursprungsplatsen. Nu hade det faktiskt hunnit gå ganska många timmar utan hugg. Detta och tilltagande vind gjorde kanske att humöret började svika en aning och vi började prata om att ta ”en sista lov” vilket vi gjorde…

Plötsligt lossnar det och vi får dubbelhugg. På Vättern är verkligen varje hugg en möjlig drömgädda denna tid på året så varje fisk ska man ta på allvar… Danne drar nitlotten och nästa surfar in en mindre fisk på kanske tre kilo. Själv känner jag tunga sug och dova knyck. Alla tecken på en bättre fisk! Jag drillar långsamt och försiktigt, jag är inte van att det förutom beten hänger en paravan på linan. Fisken är tung och visst är den fin… Väl framme vid båten håvar

Vilket fetto!

Vilket fetto!

Danne fisken rutinerat och vi kan titta på dagens fetto! Danne väger fisken i håven och med lite höftning kan vi konstatera att den inte riktigt når magiska 10 kilo, vi bedömer att den ligger runt nio. Vi gläds åt en grymt fin Vätterngädda och tar en lov till. Snart bockar det till i ett spö igen.

Tunggung på Vättern är härligt!

Tunggung på Vättern är härligt!

Danne krokar vant och får faktiskt också tunggung till svar. En riktigt flott i sjukilos klassen blir Dannes belöning… Så, min första lektion i paravantrolling gav verkligen mersmak.

En flott sjua till Danne!

En flott sjua till Danne!

Nu ska det inhandlas ett gäng Platypus i Papegojfärg, det gillar gäddorna i Vättern och jag ska snart tillbaka…

//Jan O

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *