En kloss för Linus!!!

Den långe och den korte…

Jag får ofta höra att jag ”fiskar jämt” Det är inte sant… men jag fiskar rätt ofta, det kan jag inte sticka under stol med… Det är ju faktiskt mitt jobb, även om mina bättre vänner i tio år hävdat att det är omöjligt att det kan klassas som arbete. Ett av tricken att maximera sina chanser är faktiskt att även ta fisket när det bjuds, att inte alltid vänta på rätt förutsättningar så att säga.

Ett typiskt sådan pass hade jag och Thomas Abrahamsson från iFiske i söndags. Efter att ha varit funktionärer på Nordic River Pike Open fick vi en av de utpumpade arrangörerna och småbarnspapporna av gå upp tidigt ännu en morgon, dagen efter två tävlingsdagar! Vi ville vara ute tidigt då det var tydligt om man tittade på¨ tävlingen att den enda chansen till bra fiske varit mellan ca 0800-0900 de senaste dagarna. Vår guide, Linus Mörtzell, var så trött att han nästan såg ut att somna ståendes vid Circle K:s kaffebord när vi möttes för proviantering vi sjubläcket.

Trötta men fiskesugna!

För att göra en lång historia kort, jag öppnar med en fin fisk på andra kastet, tänker spontant… no good! Det brukar aldrig vara ett bra tecken. Men! Strax efter slår Thomas till med sin första gädda, Linus har ett bra bett, jag krokar en gädda till, en fin fisk… när Linus skriker – Jag har en kloss! Vi dubbeldrillar och dubbelhåvar! Allt detta på kanske 30 minuter! Min fisk är fin… Linus är jääättttestooor!

Elva blankt 107 cm!!!

Vägning, längdtagning och foto… ingen bryr sig om min fisk… men men! Det är verkligen en kloss i Linus stora händer, jag ser direkt att det är en ”plussare” Linus är inte riktigt lika säker! Jomen! Det är en elva på bara 107 cm! Otroligt krallig fisk! Linus tidigare olika beskrivningar om hur trött han är, prat om nytt rekord i ämnet osv tystnar. Det blev ett kort pass men vilket pass! Kanske 15 fiskar! Vi fick en otroligt fin dag i Lycksele och jag vet att Linus inte ångrar att han gav efter för Stockholmarnas fisketjat kvällen innan!

Tack än en gång Nordic Freshwater Experience för en oförglömlig dag

//Jan O & Thomas A

Buster Jerk Gin Tonic ser dagens ljus!

Buster Jerk i färgen Gin Tonic!

Samarbetet mellan Custombaits/ Micke Breding och FishEco fortsätter. Under 2020 utvecklade vi tillsammans en helt ny serie betesfärger under samlingsnamnet ”fyra små rätter”.

Fyra små rätter består av Kaffesump, Blodpudding, Lingonsylt och Ärtsoppa. En associationslek med färger kopplade till maträtter. Enkelt, lite kul och lätt att komma ihåg. Färgerna har levererat rejält med fisk och varje modell har utarbetats för att möta olika förhållanden mellan vatten, ljus och vattenfärg. Här hittar du hela historien! Under hösten 2021 kommer ett litet antal av dessa att läggas ut till försäljning via Custombaits.

Fyra små rätter!

Nu fortsätter vi att utveckla färgserien med fyra nya under 2021. Denna gång under temat ”Drinklistan”. Den första att prototypen som ska testas är ”Gin & Tonic”. Här leker och tolkar vi drinkens färger, silver, UV-gult och svart rygg. Teckningen harmonierar med de tidigare betena, en tydligt markerad mage/ kind som övergår i annan färg beroende på modell. Tre fler färger kommer med arbetsnamnen Mojito, Bloody Mary och Single Malt!

//FishEco & Custombaits

Jimmy Eriksson vinner Swedish Pike Open 2020!

En fantastisk final i Swedish Pike Open! Sveriges svårast gäddfisketävling! Som det ska vara! En förmiddag med svårt fiske, det är inget att hymla om! Före lunchuppehållet hade endast sju fiskar fångats av de sex finalisterna. Det bjöds på minusgrader under natten och vattenstånden hade sjunkit en halv meter mot dagen innan! Men, en final för Sveriges skickligaste gäddfiskare ska inte vara lätt! För lunch hade vi tre med lika resultat. Magnus Ranberg, Jimmy Eriksson och Patrik Lundberg hade fiskat jämt med två fiskar var. Tätt efter kom Niklas Andersson med en fisk och Nicklas Hallnor och Jonatan Alexandersson noll.

Mangus Ranberg, tvåa vid halvtid!

Efter lunch vände det. Den första halvtimmen gav hela elva fiskar och pulsen i tävlingen steg med rekordfart. Plötsligt var fisken aktiv, följare hugg och landade fiskar om vartannat. Klockan 1400 inträdde radiotystnad. Här hade Jimmy kopplat greppet om tävlingen med nio fiskar, följt av Magnus sex fiskar, Jonatan och Patrik två fiskar var och Niklas och Nicklas med var sin fisk.

Jonatan Alexandersson delad trea vid radiotystnad!

Patrik Lundberg, delad trea vid radiotystnad!
Niklas Andersson med en fisk!
Legenden Niklas Hallnor en fisk!

Perioden efter radiotystnad var oerhört spännande. Hela Karlskronas gäddbestånd var plötsligt aktivt, vilket inte betyder att alla högg men aktiviteten var smått galen! På grunt vatten fanns mängder med fisk som följde herrarnas beten, högg och drog men var svåra att kroka. Dock gick det bättre för några än för andra!

Klockan 1600 kunde vi konstatera att vi kunde kora en inofficiell svensk mästare i gäddfiske, Jimmy Eriksson med totalt tretton fiskar! Jimmy har redan tidigare visat att han kan sitt gäddfiske genom att kvala till Gäddfajten 2019 och att i år i SPO ta tredjeplatsen i kvalet med totalt 592 cm och en toppfisk på 133 cm!

Suveräne Jimmy Eriksson!

På andra plats kom Magnus Ranberg med nio fiskar, vinnare av kvalet med galna 604 cm visar återigen att han är en av Sveriges skickligaste gäddfiskare, mångårig finalist i Gäddfajten och vinnare av den 2019!

På tredjeplats kom Jonatan Alexandersson med åtta fiskar, Jonatan är debutant i SPO och kvalade in som femteplatsare med fina 577 cm! En kille vi får räkna med framöver!

På fjärdeplats hittar vi Patrik Lundberg med tre fiskar, Patrik kvalade in som fjärdeplatsare med 578 cm. En Gäddfajtsveteran som vilket år som helst kan ta hem hela rasket, håll koll på honom framöver!

På femteplats Nicklas Hallnor, med två fiskar, en kille som inte behöver någon närmare presentation. En legend med ett flertal segrar i tidigare Gäddfajtsfinaler! Nicklas kvalade till finalen med en andraplats med smått galna 597 cm.

På sjätteplats kom Niklas Andersson med en fisk. Niklas är debutant och lottades in bland dom kommande femton bäst placerade efter topp fem. Niklas fiskade ihop fina 549 cm i kvalet. En kille som säkert suktar efter revansch 2021! Ps, Niklas hade extremt otur med sina fiskar, många följare och hugg men för många ”stolpe ut”!

Vi tackar våra fantastiska sponsorer Atlantica, BIOS, Abu Garcia, Raymarine och inte minst Camp Dragsö Sportfishing och David Berg som stått för båtar och boende. Under dagen har vi guidats av Daniel Wickman, Ivan Swarts och Willy Björk!

Daniel Wickman! Superguide!

Willy Björk!
Ivan Swarts!

Herrarna gjorde ett enastående jobb och under svåra förhållanden! Tack! Er kunskap var ovärderlig!

//FishEco/ FishTec

Så här kan man ha det…

Tre underbara dagar i Lycksele och Umeälven är slut, i skrivande stund är jag färdigpackad, ska lämna stugan vid Ansia och köra hem, en lång färd med många fina minnen.

Dubbelhuggens älv!

Jag sparar det mesta av den här historien till en artikel i MagazineFishEco som kommer om allt vill sig i november.! Men, kan säga att den kommer att handla om ett fantastiskt fiske, i ett magiskt vatten, där man tänker lite längre kring fisken och hur man förvaltar ett gäddvatten på bästa sätt! All heder åt Nordic Freshwater Experience, Daniel och Linus och inte minst åt Umgransele fvo som tillsammans går längst fram med några få andra aktörer i svenskt sportfiske!

//Jan O FishEco

Succé i Lycksele!

Vilka galet vackra fiskar!

Hej hopp! Undertecknad har rest mycket den här hösten, finns massor att berätta men spar det mesta till längre artiklar i MagazineFishEco. Men! Just nu är jag i Lycksele, besöker mina nya vänner Daniel Robertsson och Linus Mörtzell, guider som driver Nordic Freshwater Experience.

Vilken fisk! Sååååå nära 10 kilo!

Två riktigt goa killar med en fantastisk älv och ett fantastiskt fiske, inte nog med det! Dom driver tillsammans med SLU ett märkningsprojekt på gädda för att samla data till forskning om vår underbara predator. Det finns så mycket att berätta om, så mycket bilder… men måste spara det till artikel 😉 Kan dock säga att det har gåt bra, mycket bra… och det är två dagar kvar. Idag var också det stora testet för Buster Jerk Lingonsylt,

Yes, BJLingonsylt levererar fisk!

Linus lånade det enda exemplaret och öste upp gädda! Glömde nästan, idag var vi bara en betesfisk från att spräcka 10:an, Daniel är het som lava! Kommer mer 🙂

//Jan O

På gäddturné i Norrland!

Fiiina gäddor, å dom blir bara större för var dag! Buster Jerk Blodpudding 2.0 regerar!

En bra ljudbok och fiskesug deluxe! Då är det inga problem att lägga 90 mil på en dag, det gjorde jag i torsdags för några dagars arbete på fätlet! Helt enkelt på en fisketurne norrut, träffar goda vänner och galet duktiga gäddproffs som Nicklas Hallnor och Bjarne Lindberg. Det ska fiskas, testas spön, fotas och lite andra hyss som att testa ut vår egen Buster Jerk serie Fyra Små Rätter som Mikael Breding målat 🙂

Blodpudding 2.0 har varit outstanding i soligt väder. Den senaste gäddan inhalerade hela betet och det var bara att klippa krokarna!
En kille som kan sina vatten, Nicklas Hallnor Acwa Fishing!

Dagarna har öppnat med tufft väder, byar på 18-20 sekundmeter har gjort allt lite tuffare än vanligt men… det går! Nu ska bara den riktigt stora upp! 🙂

//Jan O FishEco

Nya FishEco Buster Jerks igen!


Blodpudding 2.0 samt Jack,n Coke!

Buster Jerk Fyra små Rätter utvecklas och så smått håller det på att växa upp en liten samling av drycker också.

I vår strävan efter den perfekta färgen för varje ljus och vattenfärg får vi presentera två nyheter som ska provfiskas redan denna vecka, båda kreerade av Mikael Breding Custombaits efter långa å roliga diskussioner. Här ser ni nu Blodpudding 2.0 samt Jack,n Coke!

hBåda ser galet fina ut och ska köras hårt i Norrland fredag till söndag. Såklart tillsammans med dom tidigare Lingonsylt och Ärtsoppa!

Ännu ett av Micke Bredings mästerverk!
Gäddan äääälskar Ärtsoppa!

Just Ärtsoppa har visat sig vara väldigt lovande, efter några provfisken kan vi konstatera att den helt dominerat mot andra färger i vissa förhållanden, lite murrigare vatten och sisådär ljus. Det kommer garanterat mer om dessa mästerverk inom kort!

//Jan O FishEco

Ny serie Buster Jerk – Fyra små rätter!


Blodpudding (motoroil), Lingonsylt och Ärtsoppa! Tre helt nya samt Kaffesump!

Sakta men säkert fylls vår serie med Buster Jerks på! Skicklige Mikael Breding, Custombaits.se har just nu skapat ytterligare tre nya prototyper efter succén med grymma första färgen Kaffesump, som nu ska provfiskas, modifieras eller vara som dom är 🙂 Låt oss presentera dom, Blodpudding (motoroil), Lingonsylt och Ärtsoppa! Tre helt nya samt Kaffesump på toppen! Fyra Små Rätter helt enkelt!

Det finns en tanke med alla, vi flörtar med enkla färger och glitter, alltid ljus mage. Dessa fyra ska täcka ett antal ljusförhållanden och vattenfärger, kanske är det här allt man behöver 🙂 Vi återkommer snart med mer om hur dom fångar fisk och hur vi fiskar dom!

//Jan O FishEco

Vem tjänar på MSC märkt Strömming och sill – follow the money!

Sill/ strömming! En oerhört viktig fisk i ekosystem över hela världen! Ska den försvinna i Östersjön? Foto:
https://www.flickr.com

För en tid sedan slog nyheten om MSC-certifieringen av det svenska fisket efter sill och strömming i merparten av Östersjön ner som en bomb! Mitt i diskussionen om strömmingens försvinnande efter dom sk. Supertrålarnas/ industritrålarnas stora uttag under vår och försommar även detta år. Ett uttag som skett lovligt skall sägas men som inte är mindre tragiskt för det.

”Fisket av sill, strömming och skarpsill i nästan hela Östersjön certifieras som hållbart den 1 juli. Det betyder att fisket klarat MSC:s standard, vilket innebär att bestånden är livskraftiga och att fångstmetoden medför minimal inverkan på havsmiljön.”

Dom småskaliga kustfiskarna kunde konstatera att dom fångster som redan var magra tidigare år, nu var rent ut sagt bedrövliga. Allt fler forskare och fiskkunniga stöder just nu dom slutsatser som visar att strömmingen och sillen i Östersjön inte är ett enskilt stort bestånd utan flera olika lokala bestånd. Sker ett överfiske på ett litet geografiskt område drabbas detta enskilda bestånd hårt och konsekvenserna av att dramatiskt minska lokala bestånd kan innebära totalkatastrof inte bara för sill och strömming utan även för andra arter när ekosystemet stympas på en art i näringskedjan! Vi har ingen kunskap om ifall strömmingen kan återhämta sig eller hur lång tid det i så fall skulle ta. Liknande tragiska beståndshaverier har man sett både här hemma vad gäller torsken samt otaliga gånger för andra arter på andra ställen i världen. Nyligen publicerades en artikel i SVD, undertecknad av forskare med budskapet att industrifisket är citat ett:

övergrepp på hela kustekosystemet för att hålla liv i industrifiskets jakt på foderfisk? Det som nu sker hotar att spoliera mer än femtio års miljöarbete längs östkusten”

Detta yrkesfiske omfattas alltså nu av MSC:s välsignelse som lyder som följer!

”Det blå miljömärket visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.”

Det här är en ren provokation mot sillen, strömmingen och den biologiska mångfalden i Östersjön!

Redan i juni 2019 skrev forskare och professorer på SLU en rapport där man uttryckte oro över trålfisket efter strömming både norr och söder om Ålands hav. Man rekommenderade starkt att fisket efter strömming måste begränsas ytterligare och att trålgränserna flyttades ut från kusten!

Organisationen Sportfiskarna, Länsstyrelserna i Stockholm och Skåne m.fl. agerade också. Under våren 2020 krävde även dessa att trålgränserna flyttas ut från kusten där strömmingen och sillen samlas i stora stim inför leken och är som lättast att fånga av s.k. Supertrålare. Man uppvaktade andra myndigheter och regeringen men möttes av kalla handen. Regeringen hänvisade till forskarna, ICES i detta fall, som gett grönt ljus till satta kvoter 2020 idag vet vi att dessa kvoter sannolikt satts utifrån felaktiga antaganden.

Regering lyssnade alltså inte på dom som är nära fisken och fisket, har sitt levebröd från den eller forskar kring den. Ansvarfulla myndigheter använder sig alltid av försiktighetsprincipen, dock inte våra, ej heller ansvarige Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Vi har sett det förut, en tragisk tradition hos makten kan man säga som nuvarande och flera tidigare regeringar vidhållit. Detta har bland annat lett till att vi under många år på flera ställen i Östersjön i stort sett utrotat torsken.

Så, i dessa tider kommer alltså MSC- certifieringen av detta storskaliga fiske efter strömming och sill. Fisk som efter att den landats, ofta i Danmark, i merpart blir fiskmjöl till laxodlingsindustrin, sannolikt går stora eller största delen av fiskmjölet, efter att den renats från dioxin, till specifikt norsk laxodling.

Hur kunde det då gå så här illa?

Frågan ska och måste ställas! Hur kan MSC så grovt åsidosätta alla dessa varningssignaler…? Det har spekulerats vilt och ännu har vi inte fått ett bra svar, snarare mycket dåliga svar! MSC hänvisar till att yrkesfisket efter strömming och sill i detta fall uppfyller certifieringens kriterier. Kriterier som så uppenbart inte tar hänsyn till försiktighetsprincipen som måste får råda när så många varningssignaler blinkar rött!!! Med andra ord, man vidhåller att strömmingen och sillen kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön”! Absurt!

Därför kan man faktiskt ställa frågan, vem vinner på detta? Vem eller vilka kan på olika sätt vinna på att MSC sätter sin kvalitetsstämpel på ett fiske som sannolikt hotar bestånden och försvårar än mer för lokalt kustfiske att överleva som näring!

Så vilka vinner då på detta?

Mikael Frödin fick böter eller fängelse för ”olaga intrång” när han dokumenterade baksidorna med norsk laxodling Foto: M Frödin

Norsk laxodlingsindustri omsätter miljarder kronor och köper enorma mängder fiskmjöl från sill och strömming, en extremt lönsam verksamhet av nationell betydelse! Som länge har kämpat med skandaler kring sin verksamhet. Allt från användandet av antibiotika till spridandet av laxlus, användandet av etoxikin och väteperoxid/ blekmedel, ren miljöförstöring kring odlingskassarna där bottnarna dör, fisk som far illa i kassarna och inte minst stora rymningar av odlad fisk som förorenar den genetiskt unika vilda laxen. Det här kan man skriva sida upp och sida ner om.

Skadad, sjuk och vanställda laxar finns i mängder i kassodlingar! Foto: Mikael Frödin/ Artifishal se mer här.

MSC själva är öppna med att den norska laxodlingsindustrin gärna ser att det svenska industrifisket efter sill och strömming blir MSC-certifierat. Denna certifiering hjälper i sin tur laxodlingsindustrin i sin strävan att miljöcertifiera sin produkt via tex ASC (en organisation lik MSC men som inte hanterar vild fisk och skaldjur utan odlad sådan).

Så, här har vi en vinnare!


Foto: John Leffman CC 3.0

Nästa vinnare! Supertrålarna och det sk. pelagiska fisket! Fiskeripolitiken de senaste åren har lett och syftat till att vi i Östersjön idag har allt färre båtar och yrkesfiskare pga systemet med överförbara kvoter.

I takt med att det småskaliga fisket minskat historiskt har detta istället ersatts av ett fåtal men riktigt stora s.k. supertrålare. Merparten ägs av ett litet antal företag med hög omsättning och mycket goda vinster sett ur alla branschperspektiv. Dessa Supertrålare är ofta ifrågasatta, och det finns klara indikationer på att dessa få företag med sina extrema båtar snart konkurrerat ut det kustnära småskaliga yrkesfisket. Detta yrkesfiske tjänar enormt på att få sitt ifrågasatta fiske legitimerat och märkt med MSC:s Blå miljömärke.

Så, här har vi en vinnare!

MSC själva då? Hur kunde detta ske och tjänar MSC något på att certifiera detta fiske. Återigen, frågan måste ställas och svaret är solklart, JA!

MSC är till 100 % finansierat från avgifter från yrkesfisket och andra produkter som märks ”Blå”. (rättelse 73 % kommer från avgifter). Att få ett fiske certifierat kostar stora pengar, något bara vissa yrkesfiskare har råd med. Så, inga certifieringar, inget MSC! På MSC finns kompetenta personer, biologer, akademiker med erfarenhet från internationellt miljöarbete, agronomer mfl.  Människor med kunskap och makt. Trots denna massiva kompetens har man helt och hållet ignorerat tidigare beskrivna varningssignaler kring sillen och strömmingen och med det i mina ögon, ännu en gång för det här är inte första gången MSC är i blåsväder, bevisat att MSC kriterier och certifieringsprocess är helt åt skogen! Varför? Kan det handla om pengar?

Så, här har vi en vinnare!

Sammanfattning!

Sillen och strömmingen är viktiga ur ett kommersiellt perspektiv. Yrkesfiskare behöver fiska stora mängder fisk för att behålla sin lönsamhet och för att finansiera sina stora investeringar i båtar, Supertrålare och utrustning. Man behöver därför legitimera detta ifrågasatta fiske på alla sätt som bjuds, en MSC:s certifiering erbjuder just denna legitimering hos allmänheten!

Norsk laxodling behöver fiskmjöl som föda för sin odlade lax och behöver också på alla sätt visa att råvaran är citat MSC ”vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön”. Detta för att själva miljöcertifiera sin produkt och på alla sätt förbättra sitt rätt skamfilade miljörykte, inte bara i Europa utan faktiskt över stora delar av världen.

MSC då? Ja, MSC behöver certifiera, det är så man finansierar sin verksamhet. Annars inget MSC… Tyvärr urholkar man radikalt sitt eget förtroende och det inte för första gången.

Det är aldrig fel att använda principen ”follow the money” det finns alltså mycket pengar att tjäna på fisket efter sill och strömming med ett flertal vinnare…

Vem förlorar då? Jo, vi, alla vi som tycker att det är viktigt med hälsosamma vitala livskraftiga fiskbestånd. Fiskbestånd vi alla är beroende av men som inte har en egen röst att göra hörd!

Varför är vi av någon anledning gång på gång villiga att offra biologisk mångfald för pengar… i detta fall pengar som tjänas av MSC, laxodlingsindustrin och ett mycket litet antal yrkesfiskare? Detta utan att någon, i lagens mening och med myndigheternas godkännande, gjort fel?

Här ska många skämmas men kanske mest MSC, ni skulle ju var ”the good guys”!!!

Jan Olsson/ Chefredaktör FishEco & MagazineFishEco

Magi i Arjeplog!

Urstarka gäddor!

Jag börjar med en klassiker, vi har sett dom stora men dom har inte sett oss! Det är nu fjärde dagen på vår lilla roadtripp i Norrland tillsammans med Acwafishing, Niklas Hallnor och Magnus Ranberg!

Nästan alla på Miuras Mouse, eller faktiskt Judas Mouse. Vad det är berättar vi sen!

Det har gått jättebra, stora urstarka gäddor men också minnet efter dom två vi inte fångat än. Två giganter!!!! En 111 på topp än så länge.

Trots att guiden nästan inte fiskar går det så här…

Själv har jag lärt mig flera helt nya saker som ska bli jättekul att dela med er läsare snart 🙂 Nu ska vi på igen!

Ps, jäklar vad vi har det bra 🙂

//Jan O