Fiske under lek – Etiskt rätt eller fel?

Sportfiske tär på bestånden, det är redan bevisat. Fisken blir ansträngd och vi stör den när den skulle kunna äta eller gå in för lek. Förbjud riktat fiske för alla arter under lek, att störa fisken i lek är precis som att störa vilket annat djur som helst under förökning.

Hur skulle du känna om nån kom in i ditt sovrum och drog dig ur sängen när du försökte göra barn med din partner? Jag fick en kommentar under en debatt i skolan, “Men, fiskarna ligger ju inte direkt och myser med varandra!” Det gör de, kanske inte direkt myser på samma sätt som vi gör men hanarna håller fortfarande på att uppvakta honorna.

I större skala kan det leda till stora konsekvenser för artens överlevnad. Reproduktionen störs och fiskarna blir uttröttade när de ska vandra för lek. Det är dessutom bevisat att fiskeförbud under lek ger ett större och mer stabilt bestånd, ett lysande exempel på detta är gäddan i Rügen. Det är en gäddfiskares paradis, sådana ställen får man bara genom bra fiskevård och i det ingår fiskeförbud under lek samt fönstermått. Om Sverige inför fiskeförbud under lek och satsar mer på övrig fiskevård så kan vi också få ett sådant fiskeparadis. Tänk vilken guldgruva av stor gädda vi skulle få, tänk vilken industri av fisketurism vi skulle kunna starta, kanske finns det nya Rügen i Sverige? Tänk vad mycket pengar i skatt staten skulle kunna tjäna på det, men tänker politikerna så långt?

Öringen och laxen är också bra exempel, de är redan hårt utsatta genom utbyggnad av vattendrag, ska vi då störa den vid lek ännu mer? De har redan kämpat, och många har dött, för att gå upp och leka, ska vi då störa dem ännu mer? Folk säger att “I Sverige är både lax och öring skyddade samt att vissa vatten klarar ett förleksfiske.” Ja, det är rätt, men vissa vatten är inte alla vatten. Klarälvslaxen och Siljanöringen skulle jag inte våga påstå klarar ett förleksfiske. I Sverige är lax och öring skyddade från förleksfiske ja, i alla fall i de flesta vatten. Men inte alla och inte heller i resten av världen. Till exempel så har Skottland tillåtit åretrunt-fiske på Atlantlax. Det är heller inte bara lax och öring som är utsatta, gädda, brax, mört, you name it. alla arter blir utsatta om du fiskar dem precis innan eller efter lek.

Man kan fråga sig själv, på många olika sätt, om fiske under lek verkligen är etiskt korrekt. Förbjud fiske under lek så kan vi också få det fiskeparadis många längtar till, men aldrig har råd att åka till. Eller ni kanske vill fiska de där två månaderna mer per år. Men inte ha det paradis vi skulle kunna få?

En reaktion på “Fiske under lek – Etiskt rätt eller fel?

  1. Vem har bevisat att sportfiske ”tär på”eller som du vill påskina hotar beståndet? Jag vill påstå att det finns andra faktorer som har gjort att bestånden har minskat. Jag påstår att med sportfiske med spö och lina kan du knappast ta kål på ett i övrigt friskt bestånd av gädda eller abborre. Förr bedrevs det ett utbrett husbehovsfiske med både nät, ryssjor och gäddsaxar folk käkade gladeligen insjöfisk som inte hade varit i Thailand och vänt och begreppet C&R var inte uppfunnet ändå fanns till exempel i vår östersjöskärgård och i Vättern bestånd av gädda och abborre som vi bara kan drömma om idag.
    Laxfiske i havet sysslar inte jag med men där har myndigheter och alla andra en i mina ögon en konstig inställning. I havet får du som yrkesfiskare kånka upp hur mycket som helst ( jag vet fiskekvoter, men hur många runt östersjön skiter inte högaktningsfullt i dom , ingen eller mycket liten kontroll förekommer) så länge du inte åker ut i en trollingbåt och fiskar då är det begränsningar , ingen fisk med fettfena får då dräpas!
    Nästa konstiga sak inträffar när laxen
    simmar in i sin lekälv ( tänk nu tillbaka på ditt resonemang om stört sexliv) då kan man , (om man har råd) stoltsera på bild i fiskejournalen med en stor (troligtvis kåt men väldigt död) lax med fettfena, hur kan den laxen som det var straffbart att dra upp från trollingbåten plötsligt förvandlas till Martin Falklinds våta dröm och helt ok att fånga?

Kommentera