Catch and release, börjar det gå över styr?

Catch and release, återutsättning av fisk, är jättebra, det har blivit en stor del inom sportfiske och har bidragit till ett fiske vi inte skulle ha haft utan det. Men börjar det gå över styr? Är det rätt att en liten pojke på knappa 10 år blir hatad för att han tog upp sin första gädda, tog en bild i köket och den hamnar på fiskesnack? En stor del inom sportfiskeetik är kamratskap, någonting som vissa verkar ha glömt.

Catch and release är det alltid vilda diskussioner om, funkar det? Tar fisken skada? Och liknande frågor är inte ovanliga. Men vissa av dessa saker är redan bevisade. Catch and release fungerar! Det är ingenting någon kan säga emot, tillräckligt med studier har gjorts på gädda, öring och gös för att vetenskapligt bevisa att det fungerar.

 

20372931362_87cdb8166f_o copy

Nu till kvällens huvudämne, börjar det här gå överstyr?

Jag har full respekt för folk som släpper tillbaka all fisk de får, det är stabilt gjort av dem. Men bara för att man själv har en åsikt och gör på ett visst sätt behöver man inte trycka ner andra som inte gör likadant. Det är jättebra att man uppmanar folk till att återutsätta fisk, men man kan inte tvinga folk till det. Speciellt inte med verbalt våld, om han vill ta upp sin fisk låt han göra det, tycker ni han gör fel så förklara det på ett vänligt och sansat sätt istället för att bli aggressiva.

Det jag har förståelse för är folk som blir arga för att någon faktiskt gör etiskt fel (etiskt fel betyder det som majoriteten av allmänheten tycker är fel), att ta upp två, tre fiskar för att äta är inte fel. Att ta upp tjugo, trettio fiskar bara för att ta upp fiska, eller för att sälja är fel. För det första är det olagligt att sälja fångst från havet som fritidsfiskare, och man bör även tänka efter innan man gör det i sjöar och vattendrag.

Så tänk efter innan ni hackar på någon, om ni trycker ner den personen gör ni lika mycket etiskt fel som den personen gjort. För kamratskap är också en del av etiken inom sportfiske.

3 reaktion på “Catch and release, börjar det gå över styr?

  1. Ursprungligen fiskade väl människan för att få mat. Själv uppskattar jag en nyfångad färsk fisk på tallriken, speciellt om man är ute på skogen eller fjället. Sedan ska man respektera de regler och förutsättningar som gäller där man för tillfället fiskar, självklart. Att hetsa upp sig och skälla på fiskare, speciellt yngre, som tar upp fisk där det är tillåtet är obeskrivligt korkat och visar endast på oförstånd och trångsynthet.

  2. Problemet med mänskligheten är att den har en tendens att bara tänka på sig själv. Vad gör väl det om jag eller min 10-åriga son tar upp en fisk? Vi är ju här för att ha kul? Fine, men om vi numera är mångdubbelt fler människor, med samma intresse, uppväxta i en blind, traditionell syn att så har vi alltid gjort, fortsätter i samma fotspår. Lägg därtill en väldigt effektiv kommersiell fiskenäring samt ett alltmer tillåtet och frekvent nätfiske av sommarstugeägare, då är det konstigt att det överhuvudtaget finns någon fisk. Jag börjar närma mig 50 års sträcket och kan lätt under min livstid se att det blir allt mer vatten som inte är som dom varit. Detta trotts att intresset och antalet utövare av sportfiske har mångdubblats, så har inte synen på långsiktighet eller sportfiske som samhällelig-resurs fått särskilt stort spelrum. Tvärtom, är det idag svårare än någonsin att hitta sitt smultronställe. Inte konstigt att många söker sig allt mer udda arter att fiska, allt för att finna sitt eget.
    Allt för många i Sverige lever i en tro att saker och ting är som dom var på 60-70-talet, dags att öppna ögonen och se verkligheten för vad den är. Annars är det också svårt att börja göra egna anpassningar för att inte allt ska gå åt helvete.

  3. Hej! Vi som vill köra c&r är viktiga för branschen och för framtiden. Men man gör som man känner. Som tio åring blev man stollt över sin fångst och ville visa upp den. Självklart skapade det intresse och idag en suverän sportfiskare!! Alla är vi viktiga för sportfisket oavsett c&k eller c&r. // Jocke med tid får vi erfarenhet.

Kommentera