Gubbchoklad och frånvarande karpar

Här om veckan la jag ut en text om att metespåret på ForshagaAkademin bakade boilies. Nu var det dags att använda dem! En helg i fält och sova i tält, konstant fiske, snabbkaffe och mat i gaskök.

På metespåret kommer vi fiska efter både karp och predatorer, nu när vi hade bakat boilies så skulle vi därför meta karp. Vi lastade bussarna fulla med tält, mat, spön, rullar och tillbehör och begav oss mot tjärnen. Första kvällen var det bara karpmete på schemat, så vi riggade upp spöna med boltriggar, la ut och började sedan sätta upp tälten. Detta för att kunna fiska så länge och så effektivt som möjligt. När tälten var uppe så kommer det som är en stor del av karpfiske, väntan. Koka lite snabbkaffe, steka lite bacon, ta en macka och bara vänta. Det är verkligen inte ett fiske för alla, det är inte alla som klarar det. Men tycker man om det så är det underbart.

DSC_0076Charmen med karpfiske, knyta riggar och äta ”gubbchoklad.” På bilden våra två lärare, Mikael Thyberg och Christer Lindström.

Kvällen gick, kexen tog slut och kaffet flödade, karparna lyste med sin frånvaro. Trots det var det en trevlig kväll och när mörkret föll så föll även jag, ner i sovsäcken.

 

 

 

DSC_0176
De nya rullarna och spöna från Pure Fishing fick inte jobba så värst hårt, men gjorde sig bra på bild!

DSC_0138Dag två var det dags för att träna på spombning. Spombning innebär att man kastar ut mäsk på en speciell plats med just en spomb (”rymdraketen” på bilden), detta för att få det mer koncentrerat på ett ställe.

 

DSC_0152

Mäsket blandas och spomben fylls till hälften med mäsk, detta för att det inte ska bli för tungt att kasta.

DSC_0159

DSC_0155

Kasten kräver precision och teknik för att spomben inte ska lösa ut på fel stället eller inte lösa ut över huvud taget.

DSC_0121
Under dag två så skulle vi även fiska efter ruda med lyftmetoden. Denna metod har jag beskrivit förut i ett gästinlägg på redaktionsbloggen. På bilden syns Christer där han förklarar hur flötena fungerar vid fiske med lyftmetoden. Timmarna gick, solen föll en gång till och ingen karp eller ruda fick syna ovansidan av vattenytan.

DSC_0120

Flöten är förbrukningsvara. Det går åt några stycken när 11 personer ska fiska.

 

 

DSC_0141

I väntan på hugget som aldrig kom.

DSC_0104Matlagning i fält kan vara kulinariskt på ett helt annat sätt. Det behöver inte vara komplicerat, men de där varma tomaterna och den stekta baconen kan betyda så mycket efter en dags fiske.

Karpfiske är unikt, karpfiske är väntan och närkontakt med naturen. Karpfiske är att vakna klockan sex, gå ut och sätta sig vid spöet och vänta. Lyssna på hackspettens jakt efter insekter i tallen ovanför huvudet, väsandet av trollsländornas vingar mot vassen i parningsdansen. Ljudet av en karp som plaskar i ytan inne i viken. Karpfiske är speciellt, mete överlag är speciellt. Mete är socialt samtidigt som det är ensamt. Jag kan bara konstatera att mete är, som allt annat fiske, underbart.

Kommentera