Första gången jag ”nymfar” – Snärjebäcken

För någon vecka sedan var min fiskebroder Andreas i Snärjebäcken straxt norr om Kalmar. Ett fint put and takevatten som i sina övre delar består av en fin strömsträcka av mindre karaktär. Längre nedströms övergår den till en damm som någon gång varit en fördämning till en kvarn. Tyvärr hade jag inte möjlighet att följa med Andreas när han skulle dit. Jag fick rapport om hur fisket varit och det var idel tummar upp. Han hade ”nymfat”, en flugfiskemetod som är synnerligen effektiv. Andreas är min mentor när det gäller nymfingmetoden. Han behärskar denna metod mycket bra vilket han har bevisat åtskilliga gånger vi fiskat ihop. Jag däremot har dragit mig för det, gjort något halvhjärtat försök någon gång. För ett tag sedan investerade jag i ett nymfspö. Ett G Loomis NRX 10′ #4. Nu blev min fiskeabstinens allt för stor. Jag var bara tvungen att pröva nya spöet och ta mig i kragen och prova på att nymfa efter regnbåge. Jag är inne i en mycket intensiv jobbperiod nu så ett fiskepass är mer än välkommet. Äntligen framme vid Snärjebäcken.

Jag drar mig till minnes vad Jonas Olsson sade till mig vid en fisketur i Alsterån för något år sedan. – Nymfen ska följa bubblorna som bildas i strömmarna, där kommer maten, det vet fisken. Jonas tävlar i flugfiskelandslaget, om någon vet hur man fiskar med nymfingmetoden så är det han, han har dessutom varit Andreas mentor när det kommer till Euro Nymphing.

Jag sänker ner min nymf i en fin lite strömkant och snart får jag kvitto på att jag gör rätt. Jag känner en lätt dragning i linan men inget fastnar, gjorde jag mothugget för tidigt? Efter ett par kast känner jag ett mer distinkt hugg, jag gör mothugg och min glädje är svår att dölja (det hörs på Goproklippet).

Vilken kvalitet, hade jag inte vetat att jag varit i Sverige hade jag tagit den för en vild regnbåge. Straxt under kilot, stridig som få, underbar att få på flugspö. och inte att förglömma. MIN FÖRSTA REGNBÅGE MED NYMFINGMETODEN!

Jag fiskar vidare och snart får jag en till, Loffeflugan levererar. Loffe har verkligen hjälpt husse fånga fisk på massor av platser. Just denna variant blandat med guldribbad peacock dubbing, tungstensskalle och en röd huggpunkt.

Jag stortrivs, det verkar som om bågarna står i de lite djupare partierna. Jag känner att det är flera fiskar som nyper i min nymf. Jag försöker tänka på alla de viktiga saker som Andreas sagt till mig. Känna genom linan hur nymfen har kontakt med botten och följa med med spöet och armen när nymfen driftar bottennära.

Till sist kommer jag fram till slutet av den lilla strömmen, där den sedan övergår till att bli en dam, det står massor med fisk där. Jag verkligen njuter av nuet. I parti och minut hugger det, jag har fisk på som släpper och ibland följer det med en firre ända in till håven. Avkokningen är ju inga problem när man fiskar hållningslöst.

Med Goprons hjälp blir det en liten film om fisket. Hit vill jag verkligen komma snart igen. Snärjebäcken, Kalmar Sportfiskeklubb. Jag köpte fiskekort online via IFiske. Här är vackert som i en saga, en utmaning i de övre partierna, ack så fina och huggvilliga regnbågar. Balsam för flugfiskesjälen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

I samarbete med Every Fish Counts, FishEco Flugfiske, +MagazineFishEco

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *