Bondemölla sportfiske

Det har precis hunnit bli Oktober 2021. När vi anländer till Bondemölla sportfiskeanläggning utanför Höör är det oväntat fint väder. Som vanligt när Andreas och jag ska iväg och fiska visar väderapparna regn, regn och åter regn, men av någon outgrundlig anledning spricker det upp och blir växlande molnighet med inslag av sol. För mig är det första mötet med Bondemölla.

Anläggningen är tillfixad av Tommy som äger Camp MayFly. Bondemölla har sedan något år fått en längre strömsträcka mellan de dammarna som ger Campen det där lilla extra. Det är oändligt med ståndplatser. Jag har på nytt bunkrat upp med geting imitationer i hopp om att fisken ska glupskt sluka dom.

Vi börjar fisket men inte ett nyp i våra flugor, jag byter fluga ofta, så som det blir när det inte hugger. Jag fiskar mig nedströms i den lilla strömmen som med en liten fors mynnar ut i en av dammarna. Plötsligt får jag se Andreas stå med spöböj, jag skyndar dit.

En stark fisk som inte vill ge sig i första taget, när den kommer närmare håven ser vi att den är otroligt fin i fenorna, magiskt! Härligt att drilla fiskar som har hel motor!

Till slut får den syna håven, Andreas kan andas ut. Men vilken fisk så fin!!

Vi passar på att njuta ordentligt av Andreas fina fisk, glädjen går inte att ta fel på.

Vi kollar in byggnaderna, här finns allt man behöver, fina lokaler för övernattning, att sitta och käka tillsammans om man är ett fiskegäng här. Rensbord, grillplats, ja här kan man verkligen trivas. Inte konstigt att Bondemölla är så populärt regnbågsvatten. Vi passar på att käka, det blir sedvanlig potatissallad och köttbullar. Hmm, nu längtar man tillbaka till Ulvereds Hjorthägn och den hamburgaren av hjortkött som vi åt i den mysiga restaurangen med panoramafönster ut mot hjortarna och regnbågsvattnen.

Andreas regnbåge föll för en nybunden kreation, en Squiggle worm, en liten förförisk maskimitation.

Ibland blir man inte klok på regnbågarna, man tycker att alla förhållanden är perfekta men så vill dom inte hugga. Då gäller det att tänka utanför boxen, vara kreativ. Försöka tänka som en fisk. I skrivandets stund lyssnar jag på Podden Fiskekompisen där jag just fått på ett avsnitt som heter just ”att tänka som en fisk”. Intressant att höra en mer vetenskaplig syn på detta än att någon bara tycker sig veta hur eller varför fisken beter sig på ett visst sätt.

När vi ätit går vi allra längst upp där vattensystemet börjar, Tommy har precis varit här och rensat inloppet från en massa löv. Detta gör att det blir betydligt mer vattenflöde in i Campen.

Jag provar med en foamgeting igen, kanske kan jag locka en båge till ytan, när jag minst anar det hugger det en regnbåge men mothugget är någon hundradel försent eller förtidigt. Utmed den igen, momentant hugger det på nytt men icke! Jag lyckas inte kroka fisken. Strategibyte och platsbyte! På med ”Loffeflugan” En svart liten nymf med black/nickel tungstensskalle och en bronzstjärt, jag kastade ut, lät sjunka. Med små oregelbundna korta drag tar jag hem nymfen och plötsligt kommer hugget, stenhårt, ingen tvekan! Det är en stridig fisk! Denna fisk låter sig inte bara dras in mot håven inte, den rusar gång på gång och jag tänket bara flugan sitter bra!

En underbart fin regnbåge som nog gått ett tag i dammen, ”gamla” fiskar får dom där mörka prickarna ända ut på stjärtfenan. Anderas kommer och dokumenterar.

Ännu en gång visar det sig hur viktigt det är att bemästra olika metoder inom flugfisket. Att inte låsa fast sig, tänka utanför boxen, läsa vattnet och att inte minst när fisket är lite trögt att försöka tänka som en fisk. Eftermiddagen börjar lida mot sitt slut och vi har en bra bit att köra innan vi är hemma. Bondemölla, ett riktigt trevligt regnbågsvatten, inte konstigt att så många är här och fiskar. Inom kort finns det en film på Youtubekanalen Every Fish Counts om vår fiskedag i Bondemölla.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *