Klubbfiskedag vid Hultsby Sportfiskeanläggning

Torsåsbygdens Sportfiskeklubb har återigen haft en klubbfiskedag. Ännu en gång var vi vid Hultsby sportfiskeanläggning straxt norr om Kalmar. Inte dom största bågarna kanske men ack så fina. Anläggningen i Hultsby består av fyra stycken dammar som är sammankopplade i ett och samma vattensystem. De pumpas runt vatten, på så sätt skapas in och utlopp. Ett trevligt litet vatten som är ett perfekt ställe för att introducera fisket för barnen eller om man är nybörjare inom spinn eller flugfisket.

Vi träffas vid 9 tiden, med i gänget är en jobbarkompis till Andreas som är helt ny inom flugfisket. Han får nödvändig introduktion och lite kasttips innan det praktiska fisket startar.

Själv har jag färskt i minnet förra årets totala succé, när jag hade ett formidabelt torrflugefiske med getingimitationer.

Men detta året har jag bara en firre som är uppe och nyper i min geting. Nä, det är faktiskt till att börja med rätt så trögfiskat. Det är svårt att få bågarna till att vilja hugga. Kanske går dom djupare, längs med botten? Det blir flugbyte till min peacocknymf med fluo orange skalle, hugget kommer efter bara några kast.

Vi fiskar vidare, barnen metar med räka och med i gänget har vi fler som gillar att meta. Några spinnfiskar, det visar sig att små spinnare är nästintill oemotståndliga för bågarna. De som vill får prova på flugfiske. Vi grillar och pratar, det är så vi vill ha det. Att medlemmarna kan umgås kring fisket. Intill ett vassbälte har Andreas kontakt med flera fiskar, jag drar mig åt det hållet. Det är svårt att se vad dom tar, flera fiskar är uppe i ytan och visar sig. Jag provar med en superpuppa, och i första kastet hugger det en finfin båge. Hel och fin i fenorna, då är det kul. Då behöver dom inte vara stora.

Plötsligt hör jag glada tillrop från vår ”nya” fiskebroder som provar flugfiske för första gången, självklart måste detta förevigas. Andreas hjälper till med håvning.

Första flugfångade fisken! Grattis!

Den föll för Andreas nya kreation, en Wiggleworm, en riktig fiskfångarfluga! Nu lossnar det ordentligt. Jag får flera fiskar på kort tid, det verkar plötsligt som att dom hugger på lite av varje. Andreas dotter Siri kommer förbi och hjälper till att ta några foton.

Foto: Siri
Foto: Siri
Foto: Siri

Lika snabbt slutar dom att hugga, konstigt, ja vad gör man då? Jo, då åker Loffeflugan fram, en liten svart nymf i strl 12 eller 14, förtyngd med en guldskalle eller nickel/black tungsten för att den ska sjunka lite fortare, jag förlänger tafsen för att nymfen ska fiska på ett annat djup. Små detaljer som kan vara nyckeln till framgång. Jodå, min svarta nymf visar sig vara framgångsreceptet.

Foto: Andreas Olsson

Plötsligt tilltar regnet och vi är nöjda för dagen. Så trevligt, nästan alla har fått fisk. Tack säger jag till alla medlemmar som gjorde denna dag så bra!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *