Regnbågen – en fantastisk sportfisk!

Regnbågen eller ”Oncorhynchus mykiss” är ganska lik öringen men har ett rödaktigt band längs sidorna som är det lättaste kännetecknet och dessutom är dess fenor prickiga. Regnbågen kan väga upp till 15 kg och bli 80 cm lång, men det är ovanligt med exemplar över 10 kg. Fiskköttet kan variera från ljusbrunt till rosa, rött eller nästan vitt. Livslängden i Sverige är cirka 16 år (enligt wikipedia). Regnbågen tillhör släktet laxfiskar vilket kan förklara att den många gånger anses vara mer stridbar än exempelvis en brunöring.

I Sverige har regnbågen setts reproducera sig endast ett fåtal gånger, det är väl så att de omgivande förhållandena inte passar regnbågen. Den är annars tålig, passar bra tillsammans med brunöring och ses i put and take anläggningar ibland också ihop med gullspångslax samt röding. Fenomenet Put and takevatten har funnit många många år i Sverige. Jag tror att avsaknaden av mindre ädelfisk i form av öring och harr i naturliga vattendrag i södra Sverige skapat denna efterfrågan av konstgjort fiskevatten. Att det inte längre finns ädelfisk i önskad utsträckning i södra Sverige tror jag beror på människans påverkan genom utbyggnad av vattenkraft vilket gjort många vattendrag omöjliga som livsmiljö för öringen.

Så vitt jag vet är det vanligast med dammar när det kommer till put and takefiske efter regnbågen, men på fler och fler ställen antingen används befintliga strömmar eller så skapas strömsträckor med hjälp av grävmaskin. Och just att det strömmar i vattnet gör att det efterliknar regnbågens naturliga livsmiljö utomlands. Man kan se att de anläggningar eller fiskecamper som har strömsträckor att tillgå är mycket populära bland oss som gillar put and takefiske.

Regnbågen får ofta oförskämt ta ”skit” från de som inte anser att det är sportfiske, ofta handlar det om fenkvalité. Framför allt stjärtfenan, som tyvärr tar stryk i odlingskassarna om dom ”går för tätt” i odlingsbassängerna. Jag anser att de som odlar regnbåge tagit till sig detta och gör sitt yttersta för att fenkvaliteten skall vara så bra som möjligt. Och så mycket kan jag säga att det sprider sig i sportfiskekretsar snabbt om en fiskecamp har bra eller dålig kvalitét på fenorna. Självklart förstår väl alla att det är svårt att få alla fiskar att ha hela fenor och att det hela handlar om ekonomi. Men jag tror att det en ger det andra. Jag menar att om fiskarna har hela fenor, sprider det sig, det kommer fler som vill fiska på dessa anläggningar vilket sprider sig och sedan är det etablerat att en viss fiskecamp håller bra och god kvalitét på fisken.

Det är trots allt mycket stor skillnad på fisken vid drillning om stjärtfenan är hel. Alla som någon gång har fått en regnbåge med bedrövlig stjärtfena vilket man typ kan likna vid att få en ålande falukorv på kroken, de försöker simma men motorn är trasig den får inte ”tag” i vattnet. Tillskillnad mot en fisk med hel fena, hel motor! Dessa fiskarna behöver inte vara jättestora för att ordentligt bjuda upp till en härlig kamp. Själv måste jag säga att om jag måste välja fångar jag hellre mindre fisk med hela fenor än en jättestor med dålig fena alla dagar i veckan. Men helst föredrar jag ju kombinationen hel fena och större fisk! Om jag får välja vill säga.

Jag ska inte på något vis påstå att jag är någon ”regnbågsexpert” men ju mer jag fiskar efter denna sportfisk lär jag mig dess beteende och vad den föredrar för flugor. Jag har fler gånger i tidigare blogginlägg poängterat vikten av att bemästra olika metoder inom flugfisket, både generellt men även när det kommer till regnbågsfisket. Att snabbt kunna skifta metod innebär också att det kan vara bra att ha med sig flera riggade flugspön till regnbågsvattnet. I bland kan regnbågen vara riktigt tjurig, speciellt om den har fått gå i regnbågsvattnet en längre tid och blivit mer ”vild”. Då gäller det att vara innovativ och lite klurig.

Jag har förmånen att fiska med fiskekompisar som är otroligt duktiga flugfiskare och flugbindare. Att umgås, prata fiske, binda flugor tillsammans gör att även jag utvecklas som flugfiskare. Sedan är det ju så trevligt att fiska tillsammans med någon eller några. Att kunna dela på fiskeupplevelser skänker mig verkligen stor glädje.

I nästa inlägg om regnbågen kommer jag att skriva om det praktiska fisket och vart jag fiskar regnbåge.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

2 reaktion på “Regnbågen – en fantastisk sportfisk!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *