Danicatider i Norrefors – Camp Mayfly

För exakt ett år sedan var jag och Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson i Norrefors, en av Camp MayFlys fiskecamper. Vi var där för att försöka fånga regnbåge på torrfluga och det överträffade mina vildaste fantasier om hur det kan vara att fånga regnbåge på torrt. Förra årets ”danicaresa” resulterade i två filmer via vår youtubekanal Every Fish Counts där vi filmatiserar våra fiskeeskapader. Ja, sedan bloggar vi ju självklart också via våra bloggar om våra fiskeupplevelser. Väderleksrapporterna hade inte visat något finväder precis men i bland spår dom där metrologerna fel för istället för ösregn blev det växlande molnighet blandat med sol och sol så här års är lika med danicakläckning.

Nu var det dags igen, danican är mitt i kläckningssäsongen och det gäller att ha lite tur att pricka denna höjdpunkt för oss flugfiskare. Dagen vi anländer på är det en så kallad öppen dag i Norrefors, det betyder att man kan lösa dagskort och att anläggningen inte är bokad av ett fiskegäng. När vi anländer är det redan flera bilar på parkeringen.

Det är precis så där lagom vattenföring. Redan när vi går ner mot strömmen ser vi Vulgata och Danica dansa i luften, dom åker som små segelbåtar på vattenytan i vinden, förhoppningarna stiger. Till en början går det trögt, jättetrögt. Vi börjar fiska högt upp i strömmen. Endast någon enstaka fisk är och kikar på min torrfluga. Vi fiskar oss nedströms genom strömmen och allt eftersom ökar frustrationen, här finns ju fisk, mycket fisk, det kan man se. I sista polen, allra längst ner händer det något.

Jag ser när Andreas får sitt första hugg för dagen, jag skyndar dit, filmar och fotar, första fisken är alltid skönt att ha landat, det har vi pratat om mycket. Kort efter att Andreas fått fisk glufsar en kanonfin regnbåge i sig min Danicaimitation, en riktigt stridbar fisk, ja en underbar fisk!

Underbar fisk med hela fina fenor precis som man vill ha det!

Föga anar vi nu vad som komma skall…. Vi är nöjda med strömmen för en stund och går upp till dammarna. Jag ser några vak längst bort i en av dammarna och beger mig skyndsamt dit. Fisken vakar frekvent. Redan i första kastet hugger fisken men jag är inte riktigt beredd så jag missar mothugget, på nytt hugger det i de två efterföljande kasten, vad är detta? Jag ser att det vakar lite till höger, jag kastar torrflugan mitt i vakringen och momentant säger det glufs!! Det är en fin öring på ca 1,5 kg. Gutt, härligt, Andreas hjälper till med håvningen, det är ju trots allt en öring.

Varsamt får den återgå efter att blivit dokumenterad och det som nu händer saknar motstycke i min ”flugfiskekarriär”, det hugger oavbrutet på våra danicaimitationer. Om vart annat missar vi mothuggen eller så är fisken på några sekunder och släpper men många hamnar i håvgarnet. Vi får så mycket fisk att vi tappar räkningen. Danicor och Vulgator dansar för fullt på vattenytan. Ja, nu är livet gutt att leva!!

Vi kastar sida vid sida och glädjes åt varandras fångster, vilket ställe vi hamnat på, vi har öringbonanza de lux!…… och på torrfluga!!! Och mitt bland alla öringar hugger det en och annan regnbåge. Jerry som jobbar på anläggningen kommer förbi och snackar en stund, mycket trevligt!

Vi fotar och filmar, vi filmade ju förra året när vi var här och, inom kort kommer en fiskefilm från dagen fiske att finnas på vår Youtubekanal Every Fish Counts. Tid och rum smälter samman, det är så härligt, meditativt, detta är ”Flyfishingmindfulness”. Balsam för själen, ja det känns som jag kan hålla på att skriva superlativ i det oändliga om dagens fiske. Och pricken över iet är ändå att få dela upplevelsen med en riktigt god vän och fiskekompis som Andreas. Jag tycker det är så kul och lärorikt att fiska med honom, han är en mycket skicklig både flugbindare och flugfiskare. Han tänker innovativt, fiskar sina flugor på ett sätt som är ytterst förförande för fisken. Sedan har han ju ett digert kunnande inom det fotografiska vilket jag också uppskattar och lär mig mycket av. Vi diskuterar bildvinklar, ljusförhållanden, skärpedjup och bländartid. Tillsammans utvecklar vi vårt fiske och hjälps åt att föreviga dessa skönheter till fiskar som vi fångar.

När jag fiskar kommer jag plötsligt att tänka på hur jag satt och drömde vid bindstädet inför denna fisketur, jag menar att i mitt innersta ville jag ju att fisket skulle bli lika bra som förra året, att det skulle överträffas fanns inte i min vildaste fantasi. Från att ”dom” lovat ösregn till detta, inte en droppe regn, i stället soligt, förvisso en del vind men jisses vilket fiske, det är så man får nypa sig i armen…

Tiden går fort och det börjar bli dags att tacka Norrefors för denna magnifika dag, Andreas har sett ett vak intill kanten i dammen, han vill ta ett sista kast, han kastar ut sin danica och jag hör på hugget att detta inte är en liten fisk, mothugget sitter perfekt och Andreas drillar med ett sällan skådat lugn, (nä jag skojar bara), när vi väl får syn på fisken och förstår vad det är han har på kroken kan man riktigt ta på nervositeten och spänningen.

En riktig drömfisk, vilken drömöring, igen! Han tog ju en fantastisk fin öring exakt för ett år sedan i samma dam, kan det vara samma fisk?

Öringkungen har gjort det igen, bara att bocka och buga, så härligt att få dela upplevelsen med Andreas. Nöjda och otroligt glada beger vi oss hemåt. Jag kan bara skicka ett enormt stort tack till Tommy som äger Camp MayFly och Norrefors för att han driver detta fantastiska ställe ett stycke från Karlshamn. En fiskecamp som verkligen är värt ett besök för den som gillar put and takefiske.

När vi summerar dagen har vi faktiskt svårt att komma ihåg hur många fiskar vi haft kontakt med och hur många som fått syna håven, då har fisket varit riktigt bra!!

Håll utkik på Youtubekanalen Every Fish Counts, snart ligger det en fiskefilm från dagens fiske.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *