Havsöringsfiske – Öland

Det är i början av April och jag är på väg till Öland för att fiska havsöring. Fasen, ska det vara så svårt att spräcka den förargliga nollan. Jag har åter stämt träff med William Kernchen. William driver Sea Trout Adventures där han guidar i havsöringsfiske runt om på södra Öland. William kan sin ö, beroende på väder och vind väljer han ut bästa platsen för dagen. Det har varit en kall natt, frosten har ännu inte släppt sitt grepp när vi närmar oss stranden. Och frågan är om det inte har snöat här i natt.

Väl framme börjar vi direkt prata fiske så klart. Som sig bör har jag suttit vid bindstädet innan dagens fiskepass och som vanligt slutar det med att jag jag binder på en fluga som William gjort, nja visst fiskar jag med egenbundna flugor också. En sak har jag lärt mig och det är att lyssna och ta till mig av de som kan sin sak. William har guidat i många år och vet vad som gäller för dagen. Jag binder flugan i en ögleknut och straxt är vi utvadade. Här är ju helt sagolikt vackert och vilka havsöringslokaler! Det måste bara stå fisk tänker jag, precis då berättar William om vart han tänker att fiskarna kommer att vara. Jag börjar fiska med en borstmaskimitation.

Havet känns så oändligt stort och hur ska fisken kunna hitta min lilla fluga tänker jag men det är absolut ingen omöjlighet. Tvärt om, att fiska havsöring med fluga kan mycket väl vara det som gäller för dagen. William berättar om all de havsöringar han tagit på fluga men också på spinn. Han börjar dagen med spinnspöet. I bland gör han så att han söker efter fisken med spinnspöet, mycket på grund av att man ”täcker” lättare större yta med spinnspöet än med flugspöet. När han hittat fisken hämtar han ofta flugspöet.

Efter att vi fiskat av några vikar hör jag plötsligt William ropa FISK! Hans spö står i härlig böj och det sprattlar frenetiskt i andra änden. Jag skyndar mig dit, springa är inte att tänka på när man är utvadad.

En kanonfin liten havsöring kunde inte annat är att hugga på kustvobblern.

William har precis innan haft ett hugg och en mindre grupp som följde med ända in till fötterna. Helt silverblank, ca 40 cm och självklart får den simma tillbaka till friheten.

Det blir flugbyte till en tobisfluga, grön/vit. Nu jäklar ska dom tas!

Vädret skiftar från soligt till molnigt, om vartannat, det känns som perfekta förhållanden. Nu när det bevisligen är fisk i området fiskar jag om möjligt ännu mer koncentrat. Plötsligt händer det som inte får hända, det sticker till på min kind och i ögonvrån ser jag min tobisfluga hänga och dingla. Tusan också tänker jag, skönt att jag har fiskeglasögon i alla fall. Flugan som visserligen hänger av sig själv på kinden sitter inte djupt, den lossnar lätt. William har sett det hela och säger, där hade du tur!

Vi gör en förflyttning och fiskar vidare. Plötsligt har William följare igen och vi intensifierar fisket. Det skiftar mycket hur pass lätt eller svårvadat det är men så fint här är!

Vinden vänder lite och på avstånd ser vi hur regnmolnen närmar sig snabbt. Dags att bryta för dagen, att det finns fisk i detta område är det ingen tvekan om. Snart ska jag hit igen och då minsann får silvertorpederna se upp.

Jag tackar William för en fantastiskt trevlig dag. Ta kontakt med honom på Sea Trout Adventures, han kan sin ö. Fördelarna är oändliga när det kommer till att fiska med någon som kan sitt hemmavatten, det ökar dramatiskt chanserna till hugg och en landad fisk mot om man själv ska söka efter bra fiskeplatser. När vi pratade om hur fisket kan vara jämförde William havsöringsfisket med att fiska regnbåge. VA! Tänker jag men han har väldigt sällan en bomrunda vilket han bevisat idag. Även om det tar mig emot så får nog spinnspöt följa med nästa gång.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *