Gäddflugfiske – PB på gädda!

Havet ligger som en spegel, kvällssolen håller sakta på att försvinna. Jag är på väg till ännu ett gäddflugfiskepass. Det är som om det är förutbestämt att just denna fisketur ska bli minnesvärld. Så var det denna Marskväll, egentligen skulle jag bara ner och ta några kast och samtidigt prova mitt nya Goprofäste som jag låtit en sömmerska sy dit på en av mina chestpacks. En stor eloge för ett utmärkt arbete av Pernilla som jobbar på Edeströms Skor i Torsås. Supersnabb var hon också med att sy dit fästet. Jag blev kanonnöjd med det utförda jobbet!

Lite ivrig kliver jag ner i vattnet och det tar inte många kast förrän jag har en följare, det ser ut som en grov fisk. Nytt kast, återigen kommer plogen efter min fluga men hur jag än gör vill den inte hugga. Kanske har dom påbörjat sin lek tänker jag. Jag fiskar vidare med en av mina favoritflugor, en grön flashfluga som är lite förtyngd, brukar vara oemotståndlig för gäddan.

Efter en stund blir det flugbyte, en fluga med wiggletail, kanske kan det vara nåt? Plötsligt ser jag en plog komma i det grunda vattnet, det är så spännande! Hugget kommer lika snabbt som plötsligt, har jag knäckt koden för dagen månne?

En fin fisk på ca 80 cm, som är i utmärk kondition, och nu huggvillig. Efter några kast kan ännu en gädda inte låta bli att hugga på min fluga, detta är nog bland det roligaste man kan hålla på med tänker jag.

Flugbyte igen, ja varför inte. Jag går där och filosoferar, det är som meditation, så underbart. Från ingenstans kommer det plötsligt en ubåt, ja i alla fall kan man tro det av plogen att döma. Jag ökar tempot i indragningen av flugan, fisken simmar fortare, jag stannar med flugan, sen hinner jag två snabba drag innan det tar tvärstopp. Jag sträcker linan i mothugget och känner direkt att detta är en större fisk. Tunga huvudskakningar, det plaskar i vattnet, skummet yr, gäddan är omöjlig att hålla. Det är bara att låta den ”gå” och drilla den med rullen. När den kommer närmre hinner jag tänka DEN ÄR STOR. Bara den inte släpper. Lugnt och metodiskt tar jag in fisken och givetvis har Gopron fått batteritorsk. En sådan här stor gädda vill jag inte lyfta i onödan. Jag bogserar in den till land.

Så bred den är över ryggen! Försiktigt drar jag upp den i tången, lägger spöet bredvid för att ha något att uppskatta längden med, ja jisses vilken gädda! Perfekt tecknad, en stjärtspole som påminner om en lax och otroligt fet. Några snabba foton, lossa flugan som sitter perfekt i mungipan sedan försiktigt släppa tillbaka gäddhonan så hon kan lägga sin rom. Det är en mäktig känsla att se hur denna gigantiska fisk simmar iväg mot friheten igen. Jag kan bara bocka och buga. Väl hemma mäter jag mitt flugspö och uppskattar gäddan till 108 cm, PB på fluga är ett faktum. Härlig känsla! Det är ju inte varje dag man kommer i kontakt med dessa stora fiskar.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *