Regnbågsfiske Norrefors – tidigt vårfiske

Det är Lördag, några dagar in på det nya året 2021 och Camp Mayfly i Norrefors har ”öppen dag” det vill säga möjligheten finns att lösa dagskort och fiska med förbehållet att det är catch and release som gäller. Vi passar på att pröva lyckan i strömmen och dammarna som tillhör fiskecampen.

Det har varit en rejäl köldperiod några dagar nu, dagarna innan detta har några fiskare haft ett fantastiskt bra fiske enligt rapporter som gått att läsa på bland annat Facebook. Så fiskesuget är minst sagt stort. I dag är jag här tillsammans med en av mina vapendragare i fiske Andreas, vi anländer runt 10 tiden. Det är även ett annat fiskegäng här. Andreas och jag har bittert erfarit hur nyckfullt regnbågsfisket kan vara speciellt i samband med hastiga väderomslag. Som sportfiskare ska man väl aldrig skylla på väder eller nåt annat när fisket är trögt men det är lätt göra det ibland. I dag är det jättehögt vattenflöde dessutom….

Det är Mieån som ringlar sig vackert genom fiskecampen. Nu vet jag att det finns en och annan som drar på smilbanden och anser att det höga vattenflödet inte bör vara nåt problem utan det gäller att anpassa sig till förutsättningarna. Visst går det att fånga regnbåge här även vid höga vattenflöde det vet jag sedan tidigare turer hit. Som jag ser det är det ändå en försvårande omständighet. Det är nu kanske än viktigare att kunna ”läsa vattnet”. Jag tänker skriva ett blogginlägg om just detta lite längre fram. Nä, jag ska inte på något vis påstå att jag är någon expert i ämnet men jag ska i alla fall försöka förmedla mina tankar och funderingar kring detta i ett kommande inlägg.

Jag börjar dagen med en fluga som har funkat alldeles förträffligt i flera regnbågsvatten. Zombie Fly, en streamerfluga som har många regnbågar på sitt samvete. Denna fluga kom till inför en fiskeresa till Strömhult för några år sedan då vi var där med fiskegänget. Fille, min ena son beskrev hur han ville att flugan skulle se ut och ”beställde” några sådana av mig, då också med rasselkammare. Det tog inte många kast innan flugan levererade och sedermera blev ett måste i våra flugaskar. Flugan har vit maraboustjärt med lite crystal flash inbundet, rött uvlim som huggpunkt baktill, dubbad kropp i cerise färg, undervinge ripple ice fiber i färgen pearl green, övervinge ice wing fiber blue pearl, längst fram röd ”uv”tråd straxt bakom förtyngningen. Regnbågens favorit!

Och mycket riktigt tar det inte många kast förrän Zombie Fly lever upp till sitt ryckte. Bakom en sten kommer hugget kraftfullt! Tunga knyckar i spöet vittnar om en bättre fisk, Andreas skyndar till, några snabba foton och sedan simmar fisken piggt tillbaka, Härligt! Årets första spöböj. En riktigt fin regnbåge!

Alltid skönt att ha landat första fisken, man fiskar liksom lite mer avslappnat efter det, men det handlar egentligen om att njuta av dagen, njuta av fisket, njuta av stunden och att dela fiskeminnen med fiskekompisar, i alla fall är det så för mig.

Vi fiskar vidare och det blir lite som meditation, plötsligt tänker jag tillbaka på förra årets tidiga vårfiske här i Norrefors, då med min andra vapendragare i fisket, Magnus, vi hade också minst lika högt vattenflöde då som nu i ån. Då fick jag inget i ån men Magnus lyckades lura upp några fina bågar i den strida strömmen. Kvalitén på fisken kan man då inte klaga på.

Vi delar på oss och Andreas fiskar i en passage mellan en ö och ”fastlandet”:) När vi möts igen har han landat en fin båge han med.

Uppåt dagen är det som det brukar, lite trögt. När jag pratade med några av de andra som fiskar här idag säger de att det var bra drag på morgonen och att det blivit trögare allt efter som dagen gått. Ja så är det ibland. Jag byter strategi och fiskar istället nu i dammarna, den ena dammen har ett tunt islager från den gångna nattens kalla timmar, i den andra dammen har Tommy satt ut luftpumpar så där är helt isfritt.

Nu är det dags för Boobyflugan att göra entré, boobyfisket är något som jag verkligen fastnade för under förra året, och speciellt en färgkombination visade sig vara extra framgångsrik, en rödvit.

Jag använder en F/s3 lina, kasta ut, låt sjunka, ta hem flugan lite oregelbundet, hugget kommer ofta hårt och brutalt. Jag har läst om ”karatehugget” och det är nog det som händer, för precis när Andreas ska gå förbi mig och fiska en bit bort kommer hugget, stenhårt! Fisken känner momentant att den är krokad blir ursinnig, rusar hit och dit. Jag tror jag tappat den när den simmar rakt emot mig, jag hinner inte dra in lina utan får slaklina men när väl linan späns upp igen så känner jag att den är kvar, en riktigt fin båga har fallit för min rödvita boobyfluga. Huvaligen!!

Jag tackar fisken för god kamp och säger på återseende, vilken härlig fiskedag vi haft här i Norrefors, en av Camp Mayflys fiskecamper. Dags att åka hem för den här gången.

Inom kort kommer en film på Youtubekanalen Every Fish Counts om fiskedagen i Norrefors.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

En reaktion på “Regnbågsfiske Norrefors – tidigt vårfiske

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *