Gälgreppet – årskrönika 2020

Corona, Corona, förbannade Corona, vad jag är trött på detta virus. Det är ju helt omöjligt att skriva en årskrönika 2020 utan att nämna Corona och Covid-19. Fisket har varit oändligt skönt att ägna sig åt mellan arbetspassen på ambulansen, ja vad ska man säga? Coronaviruset har starkt präglat detta året på alla tänkbara sätt. I skrivande stund har Sverige passerat 8000 döda med Covid- 19, fruktansvärda siffror! Måtte det snart vara över och aldrig mer komma tillbaka!

Kämpa på alla kollegor runt om i Sverige!
Bild från Facebook

Fiskeåret 2020 har däremot varit stundtals fantastiskt, en riktig batteriladdare för mig. Att kunna komma ifrån, fiska själv, med en kompis eller fiska några stycken med ansvar, sammantaget har det varit något som gjort att jag orkat kämpa vidare. Året började på bästa tänkbara sätt när jag precis innan nyår förra årsskiftet fick möjligheten att blogga via JanO och hans digitala plattform +Fisheco. Jag är så glad och stolt för detta!

Fiskeåret 2020 har av någon underlig anledning präglats av den underbara sportfisken regnbåge, jag har aldrig något tidigare år fiskat så mycket regnbåge. Kul, riktigt kul! Och vad jag har lärt mig mycket om hur jag ska göra för att lura denna prickiga varelse till att hugga. Regnbågsfisket har både utvecklat mitt flugfiske och min flugbindning. I början av året var jag och Magnus i Norrefors, en av Camp Mayflays fiskecamper och jag blev med Booby. Ja, eller hur man nu ska uttrycka det. Jag har fångat otroligt många regnbågar på mina Boobyflugor detta år. En helt ny flugfiskedörr har öppnats för mig.

Vilken kvalitét Tommy och Camp Mayfly har på sina regnbågar! Det är en sann njutning att drilla en sådan fisk, som en annan fiskepolare uttryckte – ”det är skillnad när motorn är hel”. Norrefors ja, ska återkomma dit senare i inlägget.

Lite senare fram på vårkanten fick jag möjligheten att göra fiskereportage tillsammans med min andra vapendragare detta fiskeår, Andreas. Vi hade ett helt magiskt fiske i en liten idyllisk sjö alldeles utanför Kosta, Vitgöl som den heter bjöd minsann upp till dans. Regnbågarna var som galna, det var precis så där som man drömmer om att det ska vara när man fiskar.

Några veckor senare, nytt reportage i Kosta, denna gång Djupgöl. Det är Tommy på Camp MayFly som levererar fisken till Kostaområdet och det märks. Fisken är riktigt huggvillig, hela fina fenor, en fröjd för en flugfiskare. Oförglömliga fiskar förevigas tack vare Andreas genuina fotointresse.

Jag har mycket att tacka Andreas för detta fiskeår, vi har kommit att bli ett riktigt vasst team. Vi har pratat under flera år om att göra något gemensamt, han har ju sin blogg och jag har min. Han har dessutom sedan ett par år fått möjligheten att få skriva artiklar för tidningen Flugfiske i Norden. Jag är sjukt stolt över att ha honom som vän och fiskepolare. Vi sporrar varandra i både skrivandet och i fisket. Plötsligt händer det som man säger. I våras startade vi youtubekanalen Every Fish Counts där vi fokuserar på flugfiske och flugbindning i filmformat. Kolla gärna in den kanalen!

Framåt vårkanten blev det mer regnbågsfiske i Norrefors med fiskegänget.

Några rundor till vackra Alsterån blev det, tyvärr allt för få detta året, skärpning på det!

I Maj månad hände nåt alldeles extra, Andreas hade haft kontakt med Tommy på Camp Mayfly och jag fick nu möjligheten att följa med på nytt fiskereportage, denna gång om torrflugefiske i Danica/Vulgata tider, självklart hakade jag på dit. Vi lyckades perfekt pricka kläckningen av Danica och Vulgata i Norrefors. En av årets absoluta höjdpunkter! Målet vara alltså att fånga regnbågen på torrfluga, och vilket torrflugefiske vi hade sedan. Helt magiskt!!

Och det går ju bara inte annat än ta med Andreas magnifika öring som högg denna magiska eftermiddag, en riktig drömfisk!

Maj månad, ja det var då jag blev besatt, besatt av att försöka fånga en av Mörrumsåns giganter till fiskar. Min gode vän Magnus som bor i Mörrum har fiskat i ån i hela sitt liv och fångat otaliga mörrumsfiskar blev min vapendragare och ”guide” vid Mörrumsån denna sommar. Jag har honom att tacka så mycket när det gäller mitt flugfiske, både när det kommer till regnbågsfisket men kanske framför allt tvåhandsfisket i klassiska Mörrumsån. Under den gångna säsongen har jag haft några dragningar i linan, ingen fisk ordentligt på men bara det att jag känt hugget vittnar ju om att jag gör rätt. Magnus har både fångat blanklax och öringar under året, så skönt att ha honom att luta sig mot när det kommer till Mörrumsfisket.

Sommaren kom och när årets fiskeresa tänkt att bli till Slovenien blev inställd på grund av ”ni vet vad” (Coronaviruset), åkte istället frugan, Loffe (hunden) och jag till Vemdalen för några dagars fiske och vandring. Så mysigt!

På Gälgreppets youtubekanal ”Gälgreppet fiskeblogg” finns en film om denna resa till Vemdalen.

Gäddorna var också på hugget denna sommar, Andreas och jag hade en fantastisk dag framåt sensommaren.

Innan hösten tar sitt grepp om naturen gör Magnus och jag ett ordentligt försök till att fånga en Mörrumsfisk, vi har några drag i fluglinan men nä, det är sannerligen inte bara att ”åka och hämta dom”.

Hösten kom och regnbågsfisket tar fart igen, vår lokala sportfiskeklubb Torsåsbygdens sportfiskeklubb hade en mycket trevlig klubbfiskedag vid Hulsby fiskecamp. Andreas lille grabb Sam fick sin första båge denna dag och glädjen gick inte att ta miste på, Sam sprang ett ”frivarv” med händerna rakt upp likt Zlatan när han gjort mål.

Sam tyckte synd om fisken så det blev catch and release.

Bågarna högg som galna denna dag, bland annat på balsagetingar, riktigt kul!

I slutet av Oktober hölls Bergkvara Gäddfestival för 5:e året, jag bytte lagkamrater detta år och fiskade nu med Andreas och hans kusin Tommy. Efter en trög start hittade vi riktigt bra med fisk. Vi fick totalt ihop 436 cm på våra 5 längsta gäddor, tyvärr räckte det bara till en 2:a plats i Big Five, riktigt bra ändå tycker jag. Andreas försvarade sin titel i flugfiskeklassen med en fin gädda på 90 cm prick, stort grattis till det! Stort grattis också till Team FishyFish som vann Big Five med några centimeters marginal.

Min längsta gädda för dagen på 95 cm visade sig vara tävlingens längsta gädda och jag vann första pris med den firren.

Senhösten och vintermånaderna har bjudit på havsöringsfiske, gäddfiske och förstås ännu mer regnbågsfiske. Jag prövade åter igen lyckan på Öland tillsammans med den utmärkta fiskeguiden William Kernchen som driver Sea Trout Adventures där han guidar havsöringsfiskare över hela södra Öland. Andreas och jag fiskade med honom i våras, tydligen hela vårens enda bomrunda, typiskt! Det känns som det gott troll i havsöringsfisket för både min och Andreas del. 2021 får det bli ändring på det!

Under 2020 har jag krokat av drygt 100 regnbågar, några har förstås fått följa med hem till frysen. Under hösten/vintern har både Flugströmmen i Harasjömåla och Strömhult fått släppa ifrån sig några fiskar, Strömhult har bland annat bjudit på ett PB för mig när det gäller regnbåge, PB är ju alltid kul!

Fille med en fin Strömhultsbåge
5,5 kg, nytt PB

2020 som fiskeår, ja sammantaget väldigt bra! Jag känner mig också mer säker på att göra blogginlägg, jag liksom gör min grej, skriver på mitt vis, försöker vara innovativ. Det jag saknar i flugfiskeväg/utrustning försöker jag tillverka själv, lite som ”uppfinnarjocke”, vilket har varit mycket uppskattat. För mig är det självklart att sprida mina ”uppfinningar” på bloggen så att fler kan ha glädje av dem. Att det är uppskattat märker jag på alla de positiva kommentarerna jag får och att fler och fler ställer frågor till mig om och omkring mitt fiske. Fiskebloggen Gälgreppet ger mig så mycket till baka!

Några vändor till Karlskrona skärgård har det också blivit denna höst, Blekingegäddorna har minsann varit på hugget.

Magnus med en fin 90 fisk från en av våra drabbningar i Blekinge.

Tankar och visioner om 2021 då, jag tänker att jag ska fiska ett mer riktat fiske när det kommer till att fiska efter en specifik art. Jag kommer också att försöka utveckla mitt flugbindande, fiska mer torrfluga och självklart göra allt för att ta nya PBn. Mycket annat är också på G. När jag startade bloggen för några år sedan var den väldigt fokuserad på gäddfisket (därav namnet Gälgreppet) men mitt fiske och framförallt flugfiske har kommit att handla om fiske efter så många fler arter än bara gäddan vilket är enormt utmanande. Gäddfisket är ändå något jag ständigt återvänder till så fort jag får tillfälle och som jag aldrig tröttnar på.

Jag har stora förhoppningar om att 2021 blir ett fantastiskt år på alla sätt! Det viktigaste är ändå att ta vara på möjligheterna, njuta av nuet, ha kul, ja helt enkelt bara få göra det man tycker är det bästa i livet, fiska!

Det är en ynnest att ha Magnus och Andreas som både vänner och fiskepolare, det är främst dessa två jag har fiskat tillsammans med under 2020. Jag vill nu passa på att tacka dom båda för ett fantastiskt fiskeår med massor av skratt, fina bilder och oförglömliga upplevelser vid fiskevatten runt om i södra Sverige. Jag uppskattar detta enormt mycket! Vi sporrar varandra både vid bindstäden och vid fiskevattnen. Jag lär mig samtidigt massor av dessa två fiskevirtuoser.

Jag vill också passa på att skicka ett stort tack till JanO och +Fisheco, ett stort tack till Tommy Svensson på Camp MayFly, stort tack till Johan och Eva-Lena Philip på Vidinge Gård och Strömfiske Alsterån, stort tack till Ken och Sameo, stort tack också till Sporfiskemässan. Och självklart ett jättestort TACK till alla er som läser bloggen Gälgreppet, jag har under 2020 haft drygt 22.000 visningar, med råge det år som flest läst mina blogginlägg. Det mest lästa inlägget var Plaskfisket efter gädda i Karlskrona skärgård fortsätter…., att det så kallade plaskfisket i Karlskrona skärgård engagerar är det ingen tvivel om.

Allra mest vill jag ändå tacka min underbara hustru Petra som står ut med, gläds och stöttar mig i mitt fiske och bloggande.

Gillar du Gälgreppet, prenumerera på bloggen!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *