Bergkvara Gäddfestival 2020

För 5:e året arrangerar Torsåsbygdens Sportfiskeklubb Bergkvara Gäddfestival. Man tävlar om längsta gäddan, längsta flugfångade gäddan och Big 5 (lagtävling). Det är jag och Andreas som är tävlingsansvariga och sköter allt som har med tävlingen att göra. Jag tävlar detta året i ett nytt lag, och jag antar att var sak har sin tid. I år tävlar jag tillsammans med Andreas och hans kusin Tommy. Andreas och jag fokuserar på gäddflugfisket men av erfarenhet vet jag att det inte är så dumt att ta till spinnspöet när det vankas tävling. Andreas och jag har spenderat många fisketimmar ihop detta året och har bland annat startat Youtubekanalen Every Fish Counts, gjort flertalet fiskereportage, ja listan kan göras lång. En annan gemensam sak är att vi bloggar båda via Fisheco, och vårt lagnamn blev då naturligt Team Fisheco Småland. Vi känner varandra väl vid det här laget. Det är alltid en anspänning kvällen och natten innan en tävling. Man ligger och funderar på alla förberedelser, kollar väderappar, funderar på vart det är bäst att börja fisket o.s.v. Viktigt att nämna är att när man fiskar i Bergkvara Gäddfestival är det krav på att man fiskar hullingfritt oavsett om man spinn eller flugfiskar. Som jag förstått det var vi nästan pionjärer i tävlingssammanhang med detta krav redan förra året. Det börjar komma några trekrokar på svenska marknaden som är hullingfria vilket vi ser mycket positivt på!

Eftersom det är vi som håller i tävlingen, vilket innebär att vi delar ut mätbrädor, individuella tävlingsbrickor på morgonen och dessutom låser lokalen innan vi kan bege oss ut på böljan den blå har vi kanske de sämsta förutsättningarna att börja på en riktig bra hotspot. Nå ja, det får vi acceptera eftersom vi valt att vara tävlingsansvariga, ja, vi tycker ju självklart det är roligt annars hade vi ju inte hållit på med det. Förväntansfulla styr vi mot första viken för dagen.

Tusan också, när vi viker runt en liten udde får vi se att det redan ligger en båt där vi tänkt börja. Vi fiskar av området runt om och hoppas på att de ska lämna spotten och plötsligt händer det. Snabbt styr vi dit och ankrar upp skutan, det tar inte många kast förrän jag har ett hugg på min minigris, den lilla pig shadden. Jag får en känsla och byter snabbt till en jerk, en Salmo Slider i naturfärg och den hinner knappt landa förrän det tar tvärstopp, mothugget kommer instinktivt, kraftfullt. Gäddan vill inte visa sig vilket brukar betyda grov fisk och visst är det en fin firre. Gäddan rusar några gånger men den kommer till slut in till håven och Tommy gör ett utmärkt jobb som ”håvman”. Den mäter till hela 95 cm och vi är lyriska i båten.

Det som sedan händer är helt galet, bara några kast senare hugger det stenhårt igen, denna gång är gäddan 90 cm prick. Om glädjen var stor innan är den inte mindre nu, Tommy är på nytt ”håvman”. Det blir väderomslag, på morgonen har det varit helt bleke, havet som en spegel, nästan momentant som jag får min första fisk börjar det blåsa.

Jag byter spö till mitt kära flugspö, en stund senare hugg igen, 78 cm, en bra fisk. I båten får jag smeknamnet ”Minken” och visst är det märkligt. Vi är tre stycken i båten och alla vi kastar kors och tvärs och ännu så länge har bara jag fått fisk.

Tommy överger inte sina hemmagjorda gummibeten, han kastar och kastar, han har några hugg men dom vill inte fastna. Andreas och jag flugfiskar nu för fullt. Plötsligt får Andreas ett kraftfullt hugg, en stadig gädda har fallit för hans chartreusa gäddfluga, tunga knyckar vittnar om en grov fisk.

Och då händer det som inte får hända, tafsbrott. Tomheten finner inga gränser, hur kunde det hända? Och på tävling dessutom. Andreas riggar snabbt om, denna fiskedag liknar ingen annan fiskedag. Bara en stund senare hugger det på nytt och Andreas står med spöböj. Åter igen tunga knyckar i spöet, den rusar gång på gång. När den visar sig för första gången blir det nervöst i båten. Andreas ropar det är en grov fisk, fisken vill mot botten men lugnt och metodiskt drillar han fisken, nu får inget gå snett. Tommy är beredd med håven igen, när fisken ligger tryggt i håven kan vi alla andas ut, framförallt Andreas. Ett glädjevrål hörs över havet och vi slår ihop knogarna som ett bevis på bra jobb.

En superfin gädda på 90 cm, på Fluga! Nä, det här är ingen vanlig fiskedag. Jag gläds åt min fiskekompis och lagkamrat, vilken firre!!

Vi fångar några fiskar till innan dagen är slut, ”fyller pappret” och uppgraderar då och då med några cm och slutar på 436 cm på våra fem längsta fiskar, vi är mycket nöjda med dagen. Dags att åka mot bryggan och invänta de andra resultaten.

Spänningen stiger när vi räknar ihop resultaten från de andra lagen. Det visar sig att våra 436 cm bara räcker till en andraplats, hatten av och stort grattis till laget FishyFish som med sina 443 cm vann lagtävlingen Big Five.

Andreas vann flugfiskeklassen med sin gädda på 90 cm. Stort grattis! Och min firre på 95 cm vann priset för tävlingens längsta gädda med en centimeters marginal. Det här var ingen vanlig fiskedag….

Nu dröjer det ett helt år till nästa Bergkvara Gäddfestival, man kan bara hoppas att nästkommande år blir lugnare runt om i världen med tanke på den pågående pandemin. Var rädda om er, varandra, tvätta och sprita händerna ofta men framför allt håll avstånd!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *