Klubbdag vid ett regnbågsvatten

Varje år tänker vi som driver Torsåsbygdens sportfiskeklubb att medlemmarna ska få tillbaka för bland annat medlemsavgifter m.m. Därför ordnar vi det så att vi bjuder på en fiskedag, i detta fall en regnbågsfiskedag. En uppskattad fiskedag av de flesta. Den 4:e Oktober hade vi bokat Hultsby sportfiskeanläggning straxt norr om Kalmar. En anläggning som har funnits länge. För mig är det första besöket då jag inte haft möjlighet att följa med hit vid tidigare klubbfiskedagar. Den består av ett antal dammar som har förbindelse med varandra. Några strömpartier som skapas när vattnet pumpas runt. Jag är tidigt på plats, snart anländer Andreas med familj och övriga kommer straxt efter.

Jag börjar fiska med en vit Boobyfluga vilket verkar falla bågarna i smaken alldeles utmärkt. När jag fått några fiskar byter jag fluga och testar en ”OstbågeBooby”, det funkar bra det med.

Vi fiskar på och de flesta får fisk, det verkar som om flugfisket ger bäst utdelning denna dag. De yngsta metar med mask eller räka, vilket är helt oemotståndligt om man nu är regnbåge. Plötsligt skriker Andreas grabb JAG HAR FISK, JAG TROR DET ÄR EN REGNBÅGE så det ekar över anläggningen, och visst är det napp på hans mete, pappa Andreas kommer rusande till undsättning och hjälper till med håvning. När väl Sams första regnbåge ligger säkert i håven springer han ett ärevarv i sann glädjeyra, ja glädjen över sin första regnbåge går inte att ta miste på, han glömmer fisken och bara springer med armarna rakt upp.

När allt lugnat sig lite tycker Sam synd om regnbågen och vill släppa tillbaka den i sann catch and release anda, precis som sin pappa gör.

Jag gör ett nytt flugbyte, nu en liten ”peacock” färgad nymf med röd huggpunkt framtill. Efter några kast har jag spöböj.

Regnbågarna är inte så stora men de är otroligt fint tecknade, de har hela fina fenor vilket gör att även en mindre fisk känns urstark. En stor eloge till de som driver anläggningen att de har sådan här kvalitet på fisken.

Plötsligt hör jag Andreas ropa till mig att en regnbåge har tagit på balsageting i en av strömmarna, snabbt byter jag till ett annat spö som har flytlina och jag binder på en geting. Jag har så länge tänkt att jag ska fånga en båge på just balsagetingen men inte lyckats med det innan denna dagen. I en av strömmarna lägger jag ut getingen och redan i andra driften ser jag det karaktäristiska vaket och getingen försvinner, mothugget sitter perfekt och regnbågen blir ursinnig, den simmar in i ett vassparti och jag har inget annat val än att slita av tafsen. På med en ny geting, bara något kast senare säger det slurp, det är en grov fisk, det känner jag när jag gjort mothugget, fisken gör allt den kan för att komma loss men denna gång ska fisken inte få möjlighet att simma in i vassbältet, jag springer för att ändra position när jag ska drilla. Regnbågen är verkligen stark, jag får riktigt kämpa för att den inte ska gå in i vassbälten och sjögräs. Efter en stunds kamp kommer den snällt in till håven och denna får följa med hem. Joja tackar ja, båge på balsageting, höstfiske när det är som bäst!

Plötsligt börjar det ösregna och våran tappra lilla skara börjar plocka ihop våra grejer, en mycket trevlig klubbfiskedag är till ända där mycket skratt och fiskesnack stått på agendan. Tack Torsåsbygdens sportfiskeklubb för att jag får vara en del av den. Snart är det dags för vår årliga gäddfestival, Bergkvara Gäddfestival, då blir det spöböj igen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *