Flugfiska gädda på sommaren

Många fiskar efter gäddan nästan enbart på vår och höst, att fiska gädda på sommaren kräver ibland både list och lite annorlunda tänk. För egen del blir det alltid några fisketurer sommartid där gäddan står i fokus. Så med flugspö som vapen begav min fiskebroder Andreas och jag oss ut för att flugfiska efter den stridbara predatorn. Helst ska det vara helt igenmulet eller ösregn och frisk vind om jag får bestämma väder. Det märkliga med gäddan är att det verkar som om nästan alla gäddor tänker lika dant, kanske inte så konstigt eftersom de alla är gäddor, men ändå. Det gäller att söka efter gäddan, finns det en finns det ofta fler som nästan står på samma ställe.

Min erfarenhet säger att man ofta hittar gäddan sommartid i vikar som nära angränsar till lite djupare vatten. Det känns som gäddan är mycket rörlig, att den vandrar kanske flera gånger om dagen ”ut”och ”in”. Det som är säker är att finns det gädda visar det sig ganska fort. Andra heta ställen är vasskanter eller näckrosbälten. Gäddan har då bra skydd och kan överraska sitt byte genom en snabb attack.

Det visar sig att jiggande flugor är det som gäddan faller för allra mest. Jag kom på ett enkelt sätt att förtynga gäddflugorna på, en tyngd med en fastach clip inklämd och superlimmad så det inte lossnar. Jag fäster den i främre öglan i beteslåset jag använder så är den inte i vägen eller hindrar när jag ska byta fluga. Jag har gjort ett blogginlägg om hur jag tillverkar denna, vill du läsa klicka här.

Det är konstigt hur jag nästan enbart fiskar med flugor som har gröna färger, man blir liksom, det känns som om bara det funkar. Får man inget på en stund byter man gärna till ”den” flugan, den som det alltid hugger på. och vips så rusar en fin gädda fram och slukar flugan, den sitter fint i mungipan och lossnar lätt när den saknar hulling. Det är bara viktigt att inte ge slaklina utan hålla fluglinan spänt under hela drillningen.

Snabbt foto och sedan tillbaka med den. det är viktigt att ta dom hårt så här års, inte ”köra” slut på dom, kommer mjölksyran är det svårt för en del gäddor att återhämta sig.

Jag måste säga att det är riktigt njutfullt att flugfiska efter gädda sommartid, det är varmt och skönt, man slipper neoprenvantar och att knäna domnar av kyla som det ofta är när jag vadfiskar efter gädda vintertid. Att fiska tillsammans med en kompis gör inte det hela sämre. Att kunna dela upplevelsen med någon förhöjer hela upplevelsen markant! Andreas och jag har fiskat mycket tillsammans detta år, gjort många reportagefiske, framför allt i regnbågsvatten men vi fiskar gärna gädda tillsammans när tillfälle ges. När vi fiskar tillsammans är kamerorna med, både för foton och för att filma med, vi har kommit igång bra med vår youtubekanal Every Fish Counts där det snart kommer en film om gäddflugfiske så håll utkik där framöver.

Gäddan som hugger efter ytterligare en stund är riktigt bred över ryggen, en kanonfin sommargädda i bästa kondition. Urstark, nästan omöjlig att hålla utan att nåt går sönder, jag drillar så hårt jag vågar med mitt 9 fots klass 9 spö. Det tåls att pressas. Efter en kort kamp kan den håvas och gäddan får återhämta sig i håven innan den mäts och dokumenteras. Den sträcker sig till hela 90 cm. Vi får båda fisk, nöjda med dagen styr vi mot land och vi pratar redan om när vi ska ut nästa gång. Gäddflugfiske är en njutning för själen, som meditation.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *