Regnbåge på torrfluga – Camp Mayfly Norrefors – Danica/Vulgatakläckning

Jag var inte sen att tacka ja till en av årets absoluta höjdpunkter, i slutet av Maj är vi på plats i Norrefors som är en av fiskecamperna som Tommy på Camp Mayfly driver. Detta klassiska regnbågsvatten beläget en bit från Ringamåla utanför Karlshamn i Blekinge. Denna dag är jag här tillsammans med Andreas, vi har varit på alla möjliga upptåg denna vår och gjort fiskereportage tillsammans. Planen var idag att försöka pricka den så eftertraktade Danica och Vulgata kläckningen, varje flugfiskares dröm. Ephemera Vulgata, ”Sjösandslända” kläcker i stilla vatten och har siktats här i Norrefors de senaste dagarna. Även Ephemera Danica, ”Åsandslända” har börja kläcka. Danican kläcker till skillnad från Vulgatan i strömmande vatten. Vi anländer straxt efter lunch då jobb tyvärr måste skötas i första hand. Ganska snart ser vi sländor som flyger karakteristiskt upp, faller tillsynes fritt för att sedan flyga upp igen, liksom dansar i luften.

Jodå, det är massor med sländor som flyger i stora svärmar, och fisken har upptäckt vad som är på G. Vi blir något ivriga och binder på en imitation. Andreas tar ett par bågar inom loppet av några minuter. Några snabba bilder och sedan återutsätts fiskarna varsamt. Jo ja tackar jag, hur ska detta bli tänker jag.

Inför denna fisketripp har bindstädet gått varmt, nya sländimitationer har bundits.

Nedan en SBS bindbeskrivning.

Vi fiskar oss vidare till den strömsatta delen som kallas ”bananen” och snart är det dags för mitt spö att stå i båge, härlig känsla, ett kvitto på att man gör rätt. Fast jag måste erkänna att jag missade några hugg innan den första fastnar. Ja, det är lätt att bli ivrig och göra mothugget för tidigt.

En urstark båge i yppersta kondition gör allt vad den kan för att komma loss från min fluga.

När fisken tröttnat så pass att den låter sig håvas blir det ett snabbt foto, Jerry som jobbar på anläggningen kommer förbi och småpratar lite, han vill förstås höra hur det går för oss.

Tänk, här är vi i underbara Norrefors och fiskar regnbåge, på torrflugor dessutom, föga anar vi dock vad som komma skall. Vi överger ”bananen” och vandrar nedströms, fisken vakar och mumsar sländor i nästan varje pool. Andreas som är en mycket skicklig flugfiskare har snart en ny båge i håven. Jag missar en del hugg men så plötsligt stämmer allt och jag tajmar mothugget perfekt.

På väg uppåt igen ser vi på nytt vakande fisk, Andreas smyger fram till kanten och jag tar upp filmkameran, så där som jag brukar göra och vad händer. Efter ett par kast stiger en finfin regnbåge mot Andreas Danicaimitation, hugget kommer som på beställning, som om det var regisserat. Med full fokus i kameran säger det slurp, vattenytan formligen exploderar när bågen märker att den har gjort ett felval vad gäller föda. Kampen blir intensiv innan håven lugnar fisken. Ja jösses vilken eftermiddag vi har här. Att vi prickat kläckningen råder det inget tvivel om.

Nöjd flugfiskare!

Ny förflyttning, dammarna blir nästa mål.

Arkivbild

Det är nu det riktigt på allvar börjar, jag måste erkänna att jag inte är någon entomolog, jag tror det är både Danicor och Vulgata som kläcker här. I vart fall är det massor med sländor som dansar i luften både i den strömsatta delen och över dammarna. Det första som händer är att jag hör Andreas hojta till. När jag tittar åt hans håll står spöet i kraftig båge. Jag vevar in mina grejer snabbt och skyndar mig bort till honom. Detta måste ju dokumenteras. Det är en grov fisk, det är tydligt, den går djupt och tjurar. Jag börjar filma igen och plötsligt visar den sig. Det är en groteskt stor brunöring som fallit för Andreas fluga. Jag hör att rösten ändras, Andreas utbrister ”det är ju en öring”, ”kolla vad stor den är”. Ja, jag kan bara hålla med, det är en riktig drömöring, bara den sitter nu. Andreas drillar den på nåt sätt både försiktigt och bestämt på samma gång och snart kan den håvas och Andreas andas ut. Några snabba foton, sedan får den återgå till dammens djup. Vi uppskattar den till ca 4-5 kg, grymt bra gjort! Ett minne för livet och vad kan vara bättre än att få dela det med en fiskekompis.

Sedan följer en sällan skådad huggperiod. Vi får galet många bågar på våra Danica och Vulgataimitationer. Det vakar överallt, det ser nästan ut som det regnar i dammarna, fiskarna avslöjar sina ståndplatser och det är bara för Andreas och mig att lägga ut våra flugor intill vaken.

CDCvingen blir slemmig och genomblöt, svårt att torka den, bara att byta till en ny fluga och något kast senare är det dags igen.

Inte ens om jag blir dement kommer jag att glömma denna fiskedag vi haft här i Norrefors. Helt galet bra torrflugefiske. Att räkna antalet fiskar vi krokar av är helt ointressant. Tänk, fiskarna som ju är odlade har i sin arvsmassa och genetik instinkten att gå upp och ta ”mat” som flyter på ytan. Och jag tänker, vad härligt att jag har fiske som hobby i dessa speciella tider som råder. Men framför allt att kunna dela en sådan här fiskedag med en riktigt bra fiskepolare som Andreas. Vi delar inte bara fisket utan även fotointresset. Jag kan inte ha det bättre! Enormt stort TACK Tommy! Vi är grymt nöjda med dagen. Och jag säger bara, på återseende Camp Mayfly Norrefors!

Jag och Andreas vill samtidigt tipsa om vår nystartade youtubekanal
Every Fish Counts, allt filmande vi gjort denna dag kommer inom kort att bli fiskefilm, håll utkik där framöver, många hugg och drillningar utlovas i filmklippen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *