Havsöringsfiske på Öland – Med guide

Plötsligt händer det, ja så brukar det heta när det oväntade dyker upp. Så var det för mig i början av Maj. Andreas ringde mig en kväll och med lite darr på rösten frågar han, är du intresserad av att fiska havsöring på Öland, med guide! Jag hade planerat att fiska med min grabb Fille dagen efter så jag sade att jag ska bara kolla med Fille om han fortfarande är sugen på en fisketur. Fille hade fått andra planer och plötsligt var det en lucka i almanackan. Jag var inte sen att messa Andreas om att jag hakar på till Öland, havsöring på fluga med guide är nåt jag drömt om länge.

Kvällen innan tänker jag tillbaka på den enda havsöring jag tagit på fluga hittills (i Sverige), Vid en gäddflugfisketur högg helt oväntat en jättefin bonusfisk på en svartgrön gäddfluga.

Arkivbild

På ett förutbestämt ställe träffar vi William Kernchen och vi följer efter honom till ”hemliga viken”. Väl på plats är det förväntan i luften från min och Andreas sida. Jodå, William han är tämligen förväntansfull han med, han berättar att han så sent som veckan innan tagit personbästa på havsöring just i detta område så förutsättningarna är goda. William tar fram sin flugask, ger Andreas och mig vars en fluga och säger – den har varit bäst de senaste dagarna. Om jag säger så här, flugvalet blev väldigt enkelt.

Flugan är hur läcker som helst och har en mycket fin gång i vattnet. Jag fiskar denna dag med ett klass 8 spö som är ca 9 fot, till det har jag flytlina. Att välja en guide när man ska fiska på en ny plats har många fördelar, dels har guiden bra koll på vilka ställen som funkar just för dagen. Guiden vet vart man ska ta vägen beroende på årstid, väder, vind och tid på dagen. Då slipper man liksom leta efter nålen i höstacken så att säga. Öland med sina ca 30 mil i omkrets är ju rätt så lång i meter räknat om man själv ska vada och leta ställen runt hela ön. Guidar William så finns dessutom all utrustning man behöver för havsöringsfisket att hyra om man inte har utrustning själv. William berättar medans vi går ett stycke mot kuststräckan vi ska börja fiska av att hans guideföretag Sea Trout Advetures har varit verksamt sedan 2015. Han guidar grupper på södra Öland alltifrån 2 personer till upp mot 20 personer, både spinnfiskare och flugfiskare. Hyr du honom finns många olika lösningar, allt för att tillgodose och möta dina behov/önskemål. Vid heldagsfiske ingår exklusiv god mat som lagas från grunden med fokus från närproducerade råvaror. William driver tillsammans med sina föräldrar Bo Pensionat i Vickleby på Öland, där havsöringsfisket är en av många möjliga aktiviteter.

Jag har flugfiskat i många år, både längs kusten (på fastlandet), och i dom södra svenska fjällen och just det där att leta och leta och leta efter bra fiskeplatser kan vara så tidskrävande. Jag måste säga att för den som tänkt tanken att åka till Öland och fiska havsöring och undrat vart man ska ta vägen? Det är ju då en guide är helt perfekt. William kan sina ”jaktmarker” han vet precis var det är bäst förutsättningar just för dagen. Det känns tryggt! Sen vet man ju hur det är med fisket, ena dagen kanonbra och andra dagen inte en dragning i linan. Fiskarna rör sig över stora områden. På Sea Trout Adventures hemsida kan man läsa ”Runt Öland simmar kanske världens största havsöringar. På spö har det tagits öringar runt 8 kg, på flugspö över 6 kg.”

Arkibvild

Vi fiskar av djupkanten som går en bit ut, William har förvarnat om att det kan vara svårvadat på sina ställen och ja man kan inte annat än hålla med honom. Men jösses, vilka havsöringslokaler vi kommer till, det är som dom är tagna ur ”skolboken för havsöringsfiske” om det nu finns någon sådan. Botten består av sten i alla storlekar, tång blandat med grus och sand. Det ser helt perfekt ut. Och sedan denna djupkant som William ofta under turen pratar om, han berättar att havsöringen mestadels lever sitt liv ute på djupare vatten under dagarna för att framåt kvällen komma in på grundare vatten för att äta. Det är inte ovanligt att det hugger till och med i knädjupt vatten, så det är bäst att börja stå på land och fiska av det riktigt grunda vattnet innan man vadar ut en bit, han har många gånger upplevt att fisk har skrämts som stått grunt.

När vi fiskat av den platsen och vi går mot bilen visar sig Öland från sin allra finaste sida, på en liten äng växer det ett hav av Gullvivor och Orchideer.

Nästa plats vi kommer till har fin pålandsvind, William är hoppfull. Han berättar också att han gått på Forshaga och utbildat sig till fiskeguide. Jag tänker, han vet vad han pratar om! Här är vi mitt i havsöringsparadiset, med guide i övrigt helt själva, det är så man får nypa sig i armen. Jag kan inte ha en bättre hobby än flugfiske, speciellt i dessa tider då Coronapandemin kräver social distansering för att minska smittspridning.

William Kernchen – Havsöringsguide

Vi fiskar ända till solen försvinner i fjärran, kast efter kast, steg efter steg. William har under dagen pratat om hur viktigt det är att inte bli stående på ett ställe utan hela tiden röra sig när man fiskar,” att täcka ytor”. Det är inget dåligt ”kontor” William har. Plötsligt känner jag den där dragningen i fluglinan som jag längtat så efter, det tar helt tvärstopp! PÅ en hundradels sekund hinner jag tänka, vad var det? Botten? Fisk? lika snabbt som det händer är det över. När jag tar in fluglinan är flugan borta och tafsspätsen lite fransig. Det kan mycket väl ha varit den där drömöringen, men nästa gång…….

Arkivbild

För den som vill fiska havsöring på Södra Öland med William som guide tar kontakt med honom antingen genom hemsidan Sea Trout Adventures, Bo Pensionat i Vickleby på Öland eller via fbsidan Seatrout Adventures

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *