Regnbågsfiske – Djupgöl – Kosta

Ännu en gång styr vi kosan mot Kosta, jag och Andreas. Ett nytt reportagefiske, denna gång ska vi till den sjön Djupgöl som ligger alldeles intill Vitgöl straxt utanför Kosta. Vi har kommit att bli ett bra team jag och Andreas, vi vill att det ska bli bra, vi delar grundvärderingar och har en gemensam passion för flugfisket och för flugbindning. Jag verkligen uppskattar att göra dessa reportage tillsammans med Andreas ”Flugfiskaren i Småland”. Jag känner att det går bra nu, att skriva och blogga om mina fiskeeskapader känns mer och mer naturligt och det ger mig så mycket tillbaka. Det blir fler och fler som ger mig feedback och kommentarer som sporrar mig att fortsätta mitt bloggande om framförallt flugfiske. För det har blivit så att flugfisket har kommit att i princip helt dominera mitt fiske.

Denna vackert belägna sjö ligger bara några minuter med bil från Kosta Lodge. Liksom i Vitgöl och dammarna vid Lodgen är det Camp Mayfly som levererar fisken.

För att komma till Djupgöl kör man via en liten skogsväg som leder ner till sjön. Väl framme ligger det en lagom stor Linderbåt uppdragen på strandbrinken som man får använda vid fisket i Djupgöl.

Fulla av självförtroende från fisket vi haft i Vitgöl för några veckor sedan var vi väl förberedda med sjunklinor och nybundna boobyflugor.

Vi tar oss ut på sjön med årorna och ganska snart förstår vi varför sjön heter just Djupgöl. Jag har med mig min Deeper, ett litet smidigt ekolod som via Wifi sänder signal till mobilen där all information kommer upp på skärmen.

Ekolodet skvallrar om att det på sina ställen är riktigt djupt i Djupgöl men att det också finns rikligt med fisk i sjön. Vi nöter på med våra boobyflugor men huggen uteblir än så länge. Det blåser stundom en frisk vind, så aluminiumbåten driver på ganska fort, vilket Andreas uttryckte nog inte är så bra för boobyfisket. På lite avstånd ser vi fisk som är ytaktiv, det är i den änden av sjön som vinden blåser mot så det blir liksom lite pålandsvind i den änden. Kanske kan det vara så att fisken samlas i den änden på grund av att insekter och annan föda samlas där.

Vid sjön finns det en väl anordnad grillplats, det finns även vindskydd invid sjön. Det går lätt att vandra utmed sjön, det är otroligt vacker här, lite norrlandslikt. Andreas överger boobyflugan och prövar en skarpt uv rosafärgad squirmy. Detta drag av genialitet visar sig vara en kodknäckare. Det tar inte många kast förrän han ropar Fiiiiisk, och hans spö står i härlig båge, fina knyckar och visst är det en av sjöns regnbågar som har fallit för hans squirmy.

Sen händer det mest knasiga både Andreas och jag varit med om för när Andreas ska återutsätta fisken har han utan att tänka sig för kastat squirmyflugan bredvid i vattnet.

Då hugger en ny regnbåge på sqiuirmin som bara hänger fritt i vattnet, det blir kalabalik i båten när Andreas spö håller på att åka över kanten men han hinner i sista stund få tag i spöet. Vad är detta? Ny drillning och jag kan bara skrattande titta på, för fiska, ja det hinner jag inte om han ska ta fisk i denna takten. Det vi gör måste ju förevigas också.

Nytt fisksläpp, denna gång går det lugnare till. Nä, nu byter jag också strategi, jag tacklar med squirmy jag också och bara några kast senare så hugger det en fisk brutalt när squirmin sjunker fritt mot botten. Min tur att drilla, det är en underbar kväll vi har i Djupgöl. Kvällssolen värmer och nu när vi knäckt ”koden” känns allt helt perfekt.

Efter några rusningar och något hopp ovanför vattenytan får bågen syna håven och straxt därpå återgår den till friheten.

Sådär ja, Djupgöl levererar! Nä, jag tänker minsann försöka fånga en på mina kära boobyflugor ändå säger jag till Andreas som inte överger sin ”nya” strategi. Sagt och gjort, jag kastar ut och boobyflugan, den landar på vattenytan, flyter en kort stund, innan sjunklinan ska dra ner den mot djupet kommer det en regnbåge i full fart. Vattenytan formligen exploderar när bågen tar boobyflugan på vattenytan, snabbt mothugg och visst sitter den där. Vi skrattar båda och man kan bara skaka på huvudet åt detta helt galna kvällsfiske vi har.

Trots att vi bara fiskat typ i tre timmar har vi tillsammans haft 10 kontakter och 6 st avkrokade bågar.

Solen går sakta ner bakom trädtopparna och det är dags för oss att ro tillbaka mot grillplatsen där båten ska ligga uppdragen och köra hemåt. Ja, en härlig kväll med ett nästan osannolikt bra fiske är till ända.

Den som vill pröva på fisket i Djupgöl kontaktar Kosta Lodge eller Camp Mayly.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

2 reaktion på “Regnbågsfiske – Djupgöl – Kosta

  1. Detta låter som en riktigt trevlig resa!!

    Jag bor själv i Halmstad och letar lite nya vatten, jag är ganska ny på flugfiske också!

    Du har inte möjlighet att lägga till dig gps position vid sjöarna så rookies som jag hittar nya vatten? 🙂

    Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *