Släng inte dina gamla vadare 2.0

I tider då återanvändning och tänka hållbart där miljön står i fokus kom jag för ett par år sedan att tänka på mina gamla vadarbrallor som läckte allt för mycket när jag vadade. Jag tänkte att det måste gå att återanvända dom istället för att bara slänga och köpa nya, tanke blev till handling. Ja, självklart var det ju inte så att jag kunde eller skulle vada med dom utan jag tänkte att det måste gå att hitta ett annat användningsområde för dom. Och vipps kom jag på det, jag som i en väldig massa år varit i behov av riktigt bra regnbrallor och det inte blev av att köpa ett par sådana.

Javisst, mina gamla vadarbrallor ska återanvändas som överdragsbyxor eller regnbyxor. Bara för att dom läcker när man är utvadad eller står ute i en å och fiskar betyder ju inte att dom släpper igenom vatten när det regnar, tvärt om, bättre plagg får man leta om. Äntligen har jag nu hittat en byxa som både andas och inte släpper igenom vatten även vid hårt väder och som jag till och med redan äger.

Att laga dina vadare

Det är lätt att efter åtskilliga lagningar tröttnat på att gnida in gummilim på läckande fogar. Jag måste ju ändå medge att det är en alldeles speciell känsla att fiska första gången med ett par nya andasvadare, man vet ju liksom att de är hela och inte läcker. Bästa sättet att se var hålen /läckorna är tycker jag är att vända vadarna ut och in fylla ett ben i taget med vatten, när du ser var det tränger igenom vatten ritar du med en vattenfast penna där läckan är. Låt torka, gnid in rikligt med gummilim typ Repair Extreme där det läckte. Repair Extreme funkar kanon och är dessutom ganska snabbtorkande om olyckan skulle vara framme vid fiskevattnet. Man kan med fördel sätta en bit vadartyg på både in och utsidan om man fått en reva och det behövs lagas där det inte är en limfog/söm.

Återanvänd dina gamla vadare

Nedan visar jag med lite bilder hur jag gjorde när jag omvandlade mina gamla vadare till ett par utmärkta överdragsbyxor som tål rejält med väta.

Steg ett är att klippa bort neoprensockorna.

20180103_192020

Jag klipper strax under sömmen så att jag behåller damasken på själva byxan.

20180103_192340

Sedan viker jag ner den övre delen (ovan midjan), på denna modell är det förberett med hängslen i midjan. Sedan klipper jag ett par millimeter från sömmen i midjan. Självklart kan bröstdelen behållas, till exempel om hängslen sitter fast där.

20180103_192935
20180103_193302

Sådär ja, nu har jag ett par överdragsbrallor som står emot det mesta i regnväg. Jag behöll damaskerna nertill för att jag ska kunna fästa dom i ett par vanliga kängor om jag vill, annars kan man ju bara dra dom över skaftet på ett par gummistövlar. Jag tycker det känns bra att använda ett vadarbälte i midjan, kan kännas lite sladdrigt annars.

20180103_194017


20191103_100206

En del av mina tidigare inlägg förtjänar en uppfräschning tycker jag, detta inlägg är ett sådant.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *