Premiärfiske i Småländska Alsterån 200404

Så var det äntligen dags att åka till Alsterån, djupt inne i de Småländska skogarna nära Älghult. Varje år i början på April är det premiärfiske här, denna lilla å som i sin karaktär starkt påminner om de norrländska skogsåarna som jag besökt så många gånger vid mina fiskeresor upp till södra svenska fjällen. I år har vattenflödet varit bra i Alsterån på grund av allt regn som fallit. Jag hämtar Andreas på morgonen, fulla av självförtroende sedan vårt fiske i Kosta föregående helg styr vi nu mot Alsterån och premiärfisket. Sedvanligt smids planer om hur vi ska lura åns mytomspunna öringar till att hugga. Det är nu tredje året i rad som Andreas ”Flugfiskaren i Småland” och jag premiärfiskar här, det har varit skiftande resultat för mig de tidigare åren. Väl framme vid ån höjs förväntningarna, det är i det närmaste perfekt vattenflöde. Straxt innan fisket skall börja sluter Jonas Olsson och hans son Jerry upp, det har blivit så att vi kommit att fiska ganska nära varandra vid premiärfisket.

Jag har stor respekt för Jonas och hans kunskap. Han fiskar i princip uteslutande med tekniken som kallas Euronymphing. Jonas tävlar för svenska flugfiskelandslaget så att studera hans teknik tänker jag är säkert nyckeln till framgång. Även Andreas är en fena på nymftekniken.

När klockan slår 10.00 börjar vi fiska, ivriga söker vi noga av strömmar och strömkanter, bakom och framför stenar med våra nymfer. Vi hinner inte fiska många minuter förrän vi hör Jonas ropa bakom oss, Fiiisk!! Hans spö står i härlig båge och öringen sprattlar frenetiskt och snart ligger öringen som mäter till 43 cm i Jonas håv, efter ett foto återfår den friheten. Detta peppar oss än mer.

Tankarna går till förra årets premiärfiske, då var öringarna som galna. Vi landade flera fiskar då men det var också varmare i vattnet. I dag mätte vattentempen till ynka 2 grader vilket gör öringen köldstel och som det verkar inte lika huggvillig.

Arkivbild

Vi fiskar oss vidare nedströms och i bland stannar nymfen till och instinktivt gör jag mothugg, nymfen har fastnat i botten, det blir så emellanåt när nymfen hoppar och studsar bottennära i strömmen. Nytt kast, följa med nymfen, min tafs har jag riggat med ”Czech nymph indicator”. Dessa finns att köpa bland annat hos Sameo – Flugor.se som förövrigt har det mesta en flugfiskare behöver i sitt sortiment.

När Andreas lurade en av sina fina öringar till hugg förra året så lyckades jag filma hela sekvensen när han mästerligt nymfade, ungefär på det ställe som bilden ovan är tagen. Tyvärr så släppte den firren precis innan den hamnade i håven.

Vi fiskar med nymfer i skarpa färger, vi tror på detta när öringen är köldstel. Jag sneglade på Jonas val av fluga och även hans nymf var i samma skarpa färgton eller rättare sagt var min i samma färgton som hans. Jonas har fiskat mycket i Alsterån, han känner till djuphålor och strömmar, att lyssna till hans anekdoter och tips gör att jag samlar på mig ovärderlig kunskap om ån och dess hotspots. Trots att vi gör allt i vår makt för att öringen ska hugga uteblir huggen just på detta ställe vi börjat fiska på. Det kommer ett par fiskekontrollanter och prata med oss, det verkat som om det är fler som har det trögt denna premiärmorgon. När vi byter fiskeplats pratar vi en stund med Jonas och hans son Jerry som inte heller han har känt nåt ännu idag.

Vi käkar lite och byter ställe, hoppet stiger när vi först närmar oss ett lugnflyt, Andreas berättar att han tagit PB just här. Men trots att vi är ytterst försiktiga råkar vi att skrämma ett par fiskar som står väldigt strandnära. Ja fisk finns det, det vet vi nu. Försmädligt ser vi plogen som går iväg. Bara att gå vidare till nästa strömsträcka.

Tanken var att det skulle bli en fiskeresa till Slovenien i slutet på Maj i år, nu blir det inte så på grund av virussituationen. Jag var sugen på en ny chestpack till Slovenienresan. Jag beställde denna Umpqua chestpack, fick hem den från Tyskland, då med ett mindre bakstycke. Efter ett tag kom jag på att jag ville ha ryggan också, då framkom det att man bara kunde köpa den om man köper det som ett helt kit, hmmmm vad gör man då? Det visade sig att Stefan som äger Fiskeshoppen i Mörrum var villig att beställa ett sådant kit och att jag fick köpa loss ryggan, enormt stort av honom! Jag är oändligt tacksam för detta, TACK Stefan!!

Det var inte många som trotsade den kyliga morgonen och det kyliga vattnet så det var ingen trängsel vid ån kan man lugnt säga. För något år sedan var jag och hustrun i Jämtland, Storsjö, den lilla vackra ån Skärkån påminner väldigt mycket om Alsterån vilket inte gör känslan av att vara här sämre.

Öring från Skärkån, Jämtland

Vi fiskar vidare, då och då känns det som ett hugg och sinnena blir på en millisekund knivskarpa. Vi fiskar oss vidare längs med den vackra ån. Fast att vi ännu inte fått upp någon öring njuter jag för fullt, det är få som har privilegiet att ha ett sådant här vatten inom räckhåll. Vi vet att Alsterån håller mycket öring. Drömmen vore att det även sattes i regnbåge Alsterån, jag tänker att det med säkerhet skulle kunna mäta sig med vatten som Baltak. Ja, kanske kommer man snart att sätta ut regnbåge och ha fortsatt catch and release på öringen?

Det visar sig att Jonas fisk räcker till premiärvinst, Stort grattis Jonas!! Jag kan inte nog känna hur skönt det är att ha fiske som hobby, speciellt i dessa virustider då jag ägnar mig åt social distansering mellan arbetspassen, ja då är fisket den perfekta hobbyn. Det har varit en skön premiär trots bristen på fisk i håven. Nu är öringsäsongen igång! I nästa vecka ska det bli varmare, snart är vi tillbaka och då minsann ska vi lura upp några fina öringar.

Arkivbild – Alsterån 2019

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *