Tillverka enkelt förtygning till din gäddfluga

Jag har under en längre tid funderat över hur det på ett enkelt sätt går att förtynga mina gäddflugor. Jaja jag vet att det redan är allmänt känt att använda cone heads som träs på tafsen och på det sättet få gäddflugan att dels fiska djupare och dels jigga mer. Problemet med cone heads är enligt mig att du dels måste ta isär din tafsrigg om du vill byta eller ändra tyngd på din cone head, för det andra sliter det på tafsmaterialet. När jag fiskar fiskar gädda med fluga använder jag mig av 0,60 mm nylontafs ca 70 cm från fluglinan som jag skarvar med ögleprincipen med Pafex 0,65 mm knytbar wire ca 40 cm . Längst ut har jag ett beteslås som antingen bara är ett fastach clip #2 eller ett kombinerat lekande och fastach clip #2. Det är så jag vill ha det. Jag kan då snabbt skifta fluga när jag vill. När det gäller att få flugan att jigga lagom mycket har jag experimenterat en hel del. Jag kom också på att jag kan fiska med ett och samma beteslås även när jag fiskar med tubfluga. Detta har jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg i en serie jag skev som jag kallade ”Gäddflugfiskets hemlighet”. Kolla gärna in länken Gäddflugfiskets hemlighet #1.

Jag tog inspiration från spinnfisket vilket inte numera är ovanligt för oss gäddflugfiskare, jag tänker på bland annat flugvarianten av Miuras Mouse. Nä, det jag sökte har jag inte hittat trots mycket googlande. Spinnfiskarna förtynger ofta sina gummibeten med blytyngder men motsvarigheten för oss gäddflugfiskare har iallafall inte jag hittat i handeln. Så vad gör man då, jo man tillverkar själv det man vill ha. Jag sökte efter ett fastach clip som väger 1 gram men den minsta jag hittade i butiker och på nätet var på 3 gram. Sagt och gjort.

Tag en metalltyngd/sänke och ett fastach clip i strl 0.

En droppe superlim i skåran, fäst clippet och knip med tång, låt torka.

Täck hela klumpen med uv lim, jag valde här färgen Ambulance Hot Fl Red (man är ju lite yrkesskadad). Härda med uvlampa.

Ursäkta röran på ”verkstadsbordet”, jag är i full gång med att binda flugor både till kommande regnbågsfiske men framför allt till årets fiskeresa som bär av till Slovenien sista veckan i Maj.

Klart! nu är det bara att fästa clippet i beteslåset och låta flugan jigga förföriskt.

Självklart kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att testa hur det funkar IRL. Jodå, det Funkar!!

Fördelen med att göra på detta sätt är att man lätt väljer båda vilken tyngd och färg man vill göra tyngden i.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *