Island, en flugfiskares dröm

Denna fiskeresa som nu är några år gammal men förtjänar att än en gång lyftas fram. Precis när jag började blogga skrev jag om denna resa, ett inlägg som när jag ser på hur jag skriver idag inte går till historien som mitt bästa inlägg. Visserligen vackra bilder men inte så mycket mer. Jag känner att jag nu ska försöka lyfta fram denna minnesvärda resa på ett bättre sätt.

Resan planerades ca 6 månader innan avresa, eftersom några i fiskegänget kommer från Mörrumstrakten i Blekinge blev det så att en i fiskegänget var besökte Fiskeshoppen i Mörrum, han började prata om att vi planerade att åka till Island, då framgick det att Fiskeshoppen skulle börja arrangera fiskeresor just till Island. Plötsligt hade vi bokat vår drömresa! Planeringen började, kolla över utrustning, binda flugor, kolla på Youtube, inhandla nya fiskekläder och en hel del annat fiskerelaterat! Inget fick lämnas åt slumpen. Vi flög från Kastrups flygplats midsommardags morgon 2015. Jisses vad tiden går fort, det känns som det var igår.

De fyras gäng! Patrik, Erik, Magnus och jag. Alla så där pirrigt förväntansfulla, ingen av oss hade då varit på Island tidigare. Planeringen var följande, fiske halvdag ditresedagen, sedan fyra heldagar med fiske och halvdagsfiske på hemresedagen. Platsen vi skulle till låg belägen en bit ifrån Husavik på norra Island så först blev det flygbyte i Reykjavik till inhemska Keflaviks flygplats och inrikesflyg upp till Akureyri.

Väl där mötte våran guide Matthias Por Hakonarson från Iceland Fishing guide upp, vilken härlig människa, vi bytte språk och kommunicerade på Engelska med Matthias vilket var lite knaggligt i början. Första stoppet var i den lokala sportfiskebutiken.

Alltså det är väl konstigt hurdana vi flugfiskande människor är funtade, här har man beställt, suttit och bundit mängder med flugor och så är det som om det växer ut horn i pannan på en när den lokale guiden säger med säkerhet i rösten att den och den och den flugan , ja det är ett måste här på Island, ni klarar er inte utan dom. Och då kommer den där frasen man inte vill höra – det är bara den flugan som funkar. VEM KAN MOTSTÅ ATT KÖPA DESSA FLUGOR!!! Inte jag iallafall, man vill ju inte vara den som står och rotar i sin flugask när alla andra står med böjda spön och leta efter samma fluga och den inte finns i asken. Vi föll alla för det urgamla försäljningsknepet.

Väl framme var det dags att premiärdoppa flugorna i den Isländska ån. Ån vi skulle fiska i heter Myrarkvisl, en alldeles lagom bred å enligt mina mått mätt. Efter några kast högg resans första brunöring för mig, Erik som för tillfället var min fiskekamrat skyndade sig dit för att dokumentera firren.

Efteråt den sedvanliga cigarren och en stunds småpratande om hur den högg, hur fighten var osv.

Något som vi alla uppskattar är god mat och dryck, Erik som till vardags jobbar i Fiskeshoppen i Mörrum har ett förflutet som fiskeguide. Vi handlade lammkött hos den lokale slaktaren som Erik på förstklassigt vis grillade, ja kanske slank det också ner någon kall bira och en wirre.

Platsen vi var på är belägen ovanför polcirkeln, det är en underdrift att säga att det var ljust dygnet runt. Solen var under horisonten 5 minuter innan den åter syntes ovanför horisonten, en upplevelse bara det för oss sörlänningar. Som jag förstått det hela hade vi just denna vecka osedvanligt fint väder. Vi hade ca 10 grader varmt och strålande sol i princip alla dagar som vi var på Island. Det var bara första eftermiddagen som det var dimma. Kanske inte det bästa öringväder när med klarblå himmel men jösses vilket fiske vi hade! Alldeles intill huset vi bodde i ringlade sig en lite bäck som mynnade ut i en sjö, från sjön rann ån Myrarkvisl ut. Det måste ha varit källdrag i sjön eftersom ån som mynnar ut ur sjön var betydligt större. I sjön fanns det MASSOR av röding, rödingen ansågs som skräpfisk och vi fick ta upp matfiskar ur sjön om vi ville. För den övriga fisken var det obligatoriskt catch and release.

Matthias utbytte lite tjänster med sina andra guidepolare vilket resulterade i att vi fick möjlighet att fiska på lite andra platser också. En av dessa platser hette Lonsa, en oansenlig plats. Vi åkte längre österut länge, plötsligt stannar guiden bilen, vi plockar ut spöna och de andra fiskleprylarna, vi kikar lite på varandra och undrar vad som är på G. Vi har stannat mitt i ingenstans. Vi är mitt ute på en åker, vi undrar lite försynt om vi är på rätt ställe och guiden nickar leende. Han börjar gå ut på åkern, vi går och går och går. Plötsligt stannar vi och där mitt i ingenstans möts två små bäckar som i ett Y. Kasta där säger guiden. Det visar sig att han självklart har superkoll på läget för precis där är en djuphåla och där samlas det ofta grov röding och öring säger han. Hallå,!!! man får nypa sig i armen för den efterföljande halvtimmen eller var det timmen, tiden går ju så fort när man har vi ett extraordinärt bra fiske. Det hugger i parti och minut, fisk släpper för att några sekunder ursinnigt hugga på nytt. Det drillas fisk samtidigt av flera i gänget.

Vi får även möjlighet att fiska i anrika ån Laxa. Magnus och jag blir anvisade till en lite eka, guiden säger – ro ut till grundet i mitten , där ni ankrar upp, fiska på båda sidor där står det grov fisk. ja han har ju haft rätt hittills, sagt och gjort. Vilket äventyr, båten läcker, jag ror och Magnus öser för glatta livet, dessutom är det ju strömt, det är ju en större å vi är mitt i.

Ja, landskapet här på Island är helt gudomligt vackert, så annorlunda mot ”den gröna sörjan” som finns här hemma. Vi fiskar mycket, väldigt mycket dessa dagar men vi kan ju inte vara på Island utan att unnar oss att kolla på vulkanisk aktivitet, bada i varma källor.

Några minnen sitter kvar starkare än andra, som när jag fick först en öring och några sekunder senare högg en till på upphängarflugan, två på samma kast, och +kilofiskar båda två.

Eller den magiska kvällen i den lilla sjön där det högg röding stupalöst och vilken solnedgång, mmmmmmm balsam för själen.

Några dagar går fort och plötsligt är det dags att åka hem, men det har varit en oförglömlig resa på många sätt. Jag hoppas att jag har möjlighet att återvända hit någon mer gång. Nedan några youtubeklipp från vår resa och en film om Myrarkvisl.

Nästa planerade resa bär av till Slovenien, nu börjar planeringen inför den resan.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *