Fiskeåret 2019

Fiskeåret 2019 startade på bästa möjliga sätt, ett fantastiskt gäddflugfiske som kröntes med en kanonfin havsöring. En fiskedag att minnas lång tid framöver. Förväntningarna var stora inför detta året och har till stora delar infriats, året har bjussat på några riktiga höjdpunkter. Även ett ett par PB. Jag hade som sagt några riktigt bra fisketurer i början på året, men ganska snart kom kylan och omöjliggjorde flugfiskandet.

Havsöring flugfångad på ”Black and Green”, en grym gäddfluga som bevisligen även lockar havsöring till hugg. PB på Havsöring för mig.

När isen ändå lade sig passade vi på att pimpla lite regnbåge.

Innan förbudstiden i Kalmarsund ställde jag och min fiskepolare Sören upp i Balticgäddan, en gäddtävling som pågått några år nu. Det är alltid lite speciellt att fiska när det är tävling, man förbereder sig noga, gör sitt yttersta för att få så bra resultat som möjligt, vi slutade 6:a vilket vi var jättenöjda med.

Under våren är det förbudstid i Kalmar sund, det vill säga man får inte aktivt fiska efter gädda eller abborre. Under förbudstiden i Kalmar sund passar jag på att styra kosan till vackra Blekinge som inte ligger långt hemifrån. Där provade jag en nybunden gäddfluga som har fått namnet sillen. Den visade sig funka alldeles utmärkt, Blekingegäddorna glufsade i sig flugan i parti och minut.


En av höjdpunkterna för året är premiärfisket i vackra Alsterån som ringlar sig norrlandslikt i trakterna kring Älghult i Småland. Jag var där med en av mina bästa fiskevänner, Andreas ”Flugfiskaren i Småland”, fast vi var självklart inte där ensamma, ett 20-tal flugfiskare hade samlats för premiärfisket. Några av dom var Jonas och hans son Jerry som vi fiskade med till och från under dagen. Jag har aldrig på nära håll sett hur tjecknymffiske går till, Andreas visade vägen direkt genom att på andra eller tredje kastet få en fin öring genom denna fiskemetod.

Vi har ett fantastiskt öringfiske denna dag, och även jag tog någon öring på taffligt försök att nymffiska, kul!.

Under våren blev det självklart ett besök till sportfiskemässan där jag bland annat träffade flera duktiga gäddflugbindare och många andra.

Våren fortskred och i slutet av April var det dags för regnbågsfiske i Camp Mayfly Norrefors. Jag hade suttit vid bindstädet och knåpade ihop en Boobyfluga, denna kreation visade sig vara oemotståndlig för bågarna.

Sommaren kom och min fru, Loffe (våran Cocker Spaniel) och jag åkte på en ”roadtrip” till södra fjällen, Vemdalen med omnejd. Några stopp på kända fiskeställen för lite harrfiske.

När hösten började göra sig påmind kunde jag bara inte hålla mig, fiskesuget blev för stort, det fick bli en kortis till Malung och mer harrfiske.

Under tidig höst eller om man så vill sensommar upplevde jag ett av mina allra starkaste gäddflugfiskeminnen detta år. Det har till och med blivit en film av denna minnesvärda dagen.

Under Oktober månad har Torsåsbygdens sportfiskeklubb sin årliga gäddfestival, Bergkvara Gäddfestival, jag och min teamkompis Sören har kommit tvåa vid ett flertal tillfällen, men denna gång drog vi det längsta strået och vann den så kallade BIG FIVE.

Senhösten är regnbågsfiskets och gäddflugfiskets tid, denna senhöst bjöd på några alldeles extra regnbågsturer. Den första jag kommer att tänka på är turen till Eriksbergs viltreservat. Det var en dag då himlen öppnade sig och regnet formligen öste ner vilket gjorde det svårfiskat, men några firrar kom upp iallafall vilket värmde i kylan.

Sedan var det dags att resa till regnbågsparadiset Strömhult, en underbar dag med kraftiga hugg och fiskar med hela fina fenor. I Strömhult fick jag årets andra PB, Gutt! Vi var där med ett välkänt fiskegäng, mycket trevligt, mycket duktiga flugfiskare. En av dom är Magnus ”Storfiskarn”, en av mina allra bästa vänner (och fiskevänner). Min son Filip hängde med till Strömhult, han visade vilken duktig flugfiskare han är!

Jag kan sammanfatta fiskeåret 2019 som mycket bra, fattas bara annat när man bland annat tar 2 PB under året. 2019 avslutas på allra bästa sätt, Gälgreppet är nu en av bloggarna på Fisheco, något som jag är mycket stolt över. Tack till er alla som läst blogginläggen, kommenterat, kommit med feedback. Tack till Sameo och Fisheco! Jag ser verkligen fram emot nästa fiskeår. Under 2020 planeras det en resa till Slovenien och en fjällenresa, massor med gäddflugfiske, regnbågsfiske och lite abborrefiske. Jag har goda fiskevibbar:)

Jag önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott nytt Fiskeår!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *