Ulvered Hjorthägn

Så har Camp Mayfly startat upp ännu ett fint fiskevatten. Ulvered Hjorthägn är precis som det låter ett hjorthägn som ligger strax innan Halmstad i Hallands län. Här fiskar man i två dammar som ligger inbäddat i vacker natur som i en dal där hjortar, Dov och Kronhjort springer omkring. Hjortarna går faktiskt inne på samma område som man fiskar så bakom ryggen ibland kan man se de lite försiktiga och nyfikna hjortarna. Majestätiska djur, framförallt de stora kronbeprydda bockarna. Förutom storslagen natur finns här en fantastisk resturang med utsikt över dammarna och hjortarna som springer utanför. Boendemöjligheter finns och fler stugor är på gång. Man kan också handla charkprodukter i gårdsbutiken eller ta sig en god dricka i puben.

Jag och Peter (gälgreppet) har fått äran att vara här på premiärhelgen för att testa fisket. Vi möter upp med Tommy som äger Ulvered hjorthägn och hela camp mayfly. En otroligt driven man som hela tiden har grejer på gång och till skillnad från många andra så tar han tag i saker och förverkliga dem. Inspirerande och imponerande minst sagt. Han visar oss sträckan där strömsträckan kommer ligga och det kommer nog bli riktigt bra när det bli färdigt (beräknat till våren/sommaren 2022). I de två dammarna som finns där idag simmar det regnbåge av god kvalité som det brukar på camp mayflys anläggningar.

Vi har lite otur med förrättningarna denna dagen då det under natten har varit riktigt kallt, minusgrader och frost i backen. Första för året och regnbågar kan bli riktigt svårflörtade vid snabba temperaturskillnader. Så blir också fallet för vår del denna dag. Regnbågsfiske kan vara väldigt nyckfullt. Ibland är det världens enklaste sak medan vissa dagar är de lögn i helsike att få dem att hugga.

Peter lyckas dock ganska snabbt kroka en fin regnbåge som är riktigt stark och bjuder på en fin kamp. Till slut kan han dock landa en kanonfin fisk med hel propeller (fena) på dryga 2-3 kg. De är just detta som skiljer sig många gånger på regnbågar, just kvalitén på fenorna. De säger sig nästan själv att en fisk med hela fina fenor bjuder på mer kamp då den har lite att ta kraft med jämfört med en som har söndertrasade fenor som man nästan kan dra in till land likt en stel stock.

Efter detta så händer det inte mycket, vi gräver djupt i våra askar och jag, Peter och de två andra fiskarna som är där har förtvivlat svårt att flörta dessa köldstela regnbågar. De börjar närma sig lunch och det har börjat spricka upp på himlen, solen strålar för fullt över Ulvered. Nu är det nästan för varmt och det är verkligen inga bra förutsättningar för fiske, en kanonfin dag men för fisket inte optimalt. Jag har nu kommit till en del av dammen som jag sett lite aktivitet i form av fisk som simmat högt i vattenet och gjort lite plogar här och där. Det testas med både nymf, streamer, och torrfluga men inget vill få dem till att hugga. Jag rotar då fram en liten specialare som jag mestadels använder till abborrfisket i vanliga fall men som har fått åka med i regnbågsaskarna som ett ”wild card”. Nu var det dags att plocka fram det kortet. En liten rosa streamer med en liten spinnarsked längst bak för att ge ifrån sig lite extra vibrationer och flytta vatten.

Redan i andra kastet så smäller det på. Yes, äntligen spögung och det känns direkt att det är en bra fisk. Efter ett par rejäla rusningar kan jag landa en kanonfin regnbåge med hjälp av Peter som håvade fisken lugnt och fint. I håven kan jag se att flugan lossnat och de var i grevens tid som vi fick in den i håven. Ännu ett praktexemplar från camp mayflys odlingar kan visas upp för kameran, säkerligen över 3 pannor och i fin kondis.

Nu hade det blivit dags för lite käk och magarna hade börjat knorra lite så det var välkommet. Tommy hade lovat oss burgare i restaurangen och jösses vilka goda burgare. Resturangen som ligger på en höjd ovanför har utsikt mot ”dalen” där man ser ned till dammarna och utanför fönsterna springer hjortarna. De matas också utanför restaurangens fönster så chanserna att se dem där är goda. Maten, ja som sagt den var fantastisk. Vi bjöds på en hjortburgare som var mycket god, bland de bästa burgare jag käkat och då har jag ätit många genom åren men den kvalar lätt in på topp fem. Till detta klyftpotatis, efterrätt i form av en kladdkaka med glass och en bira till detta. Man kan verkligen njuta av livet här med utsikten, den goda maten och fisket. Ulvered har nästan allt man kan önska, när strömmen är på plats också så kommer det blir riktigt bra.

Mätta, nästan för mätta ger vi oss sedan tillbaka till vattnet, Peter lyckas kroka en fin regnbåge ganska omgående. Jag kan se ett vak från andra sidan av ön och tänker att den fisken skall jag ta. Jag ta mig mödosamt runt dammen, svettigt värre med all packning och den varma september solen är nu påtaglig. Det vakar nu strax utanför mig och jag går ned på knä, man skulle kunna tro att jag gå ner för att be till flugfiskegudarna. På knä rollar jag ut en getingfluga perfekt. Men ingeting händer varken första, andra eller tredje gången. På med ny mindre fluga, en F-fly den brukar vara gångbar. Ingeting nu heller. Då åker en orange streamer på och jag lägger ut flugan bara för att kunna dra ut mer lina från rullen. Då mörker jag att det börjar dra i linan och en regnbåge har tagit flugan direkt. Jag gör mothugg och fisken sitter men bara för några sekunder. Jag tappar fisken ,mycket tack vare mitt dåliga eller obefintliga mothugg.

Så rullar eftermiddagen på i strålande solsken och vi lyckas lura upp någon enstaka fisk till och tappar ett par stycken. De var svårt denna dag att hitta en röd tråd i vad fisken åt då de fiskar vi fångade var hela tiden på nya flugor. Allt från en PT nymf i storlek 16 till stora färglada streamers i strl 10. Fisket har under rådande förutsättningar ändå varit bra och allt runt omkring helt fantastiskt.

Under dagen blev det också en hel del filmat. Filmen ligger ute på min och Peters gemensamma Youtube-kanal ”EveryFishCounts”. Kika gärna in där och prenumerera på kanalen


Information från Ulvereds hemsida

Ulvered – Naturen som vår arbetsplats

Genom ett köp av skog i Ulvered följde ett gammalt skogshemman från 1860 med i hanteringen. Vackert beläget i Hallands inland, i en då bortglömd del av länet. Det var så grundarna såg en möjlighet att starta något annorlunda som ingen annan gjort före oss. Birger realiserade en pojkdröm genom att anlägga ett hjorthägn och bygga ett gårdsslakteri. Detta har medfört att Ulvereds Hjorthägn är ett lokalt, småskaligt grossistföretag med försäljning av hjort och vilt, främst till restauranger. Med stort personligt engagemang och passion för det vi gör, tillsammans med vår personal, kan vi idag presentera en anläggning där våra gäster får en helhetsupplevelse av djur, natur och mat av hjort och vilt. Detta i en miljö som vi vågar påstå är icke kopierbar. En ”wow-känsla” infinner sig helt enkelt – något ni aldrig glömmer.

Deras koncept utvecklar nu jag, Tommy Svensson, Camp Mayfly AB. Vi bygger 10 stugor och 8 ställplatser, samt utökar aktiviteterna med fiske efter regnbågslax. Sommaren 2021 går i skapandets tecken och vi räknar med att vara klara med vissa bitar redan i augusti månad. Här kommer vi då att starta upp fisket!

Sedan tidigare driver vi fisket i Småland, Blekinge, Skåne, där har vi 3 fiskodlingar samt 4 fiskecamper. www.campmayfly.com (under arbete)

Hjärtligt Välkomna till Camp Mayfly – Ulvereds Hjorthägn!

Ps! Följ gärna Camp Mayfly på facebook där uppdateringar ifrån de olika camperna sker kontinuerligt.

Välkommen till Ulvered!
Tommy Svensson med personal


2 svar på ”Ulvered Hjorthägn

  1. Pingback: Flugfiskaren i Småland - Ulvered Hjorthägn! | FishEco

  2. Pingback: Årskrönika 2021 | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *