Gäddan lovlig!

Äntligen är det lovligt att fiska efter gädda i Kalmarsund igen. Gäddförbudet träder i kraft här från 1 april till sista maj. Så när vi vände blad i kalendern till första Juni så begavs sig jag och Peter oss ut på vår hemmaplan för att se om vi kunde hitta några gäddor. Det har varit mycket öringfiske sista tiden, som sig bör under Maj månad. Gäddfisket är verkligen speciellt och så annorlunda gentemot öringfisket med lätta grejer. Gäddfisket är tunga prylar, stora flugor och ofta tufft väder. Var sak har sin charm och jag vet inte vad som är roligast men att gäddflugfiske är förbaskat kul det kan jag skriva under på.

Efter har kryssat oss fram mellan alla sälar och ja jag skämtar tyvärr inte. Det är vansinnigt mycket säl i vårt område här och de har fått vara ostörda här nu i två månaders tid så de var som vanligt nyfikna och kommer ofta nära båten. Vi lyckas ta oss in i en vik som vi vet brukar hålla bra med fisk vid rätt förhållanden. Sälen håller sig utanför då det är väldigt grunt här, 1- 1.5 meters djup och jag tror sälen undviker att gå in så grunt.

Vädret var sådär ”gäddigt” som man vill ha det. Mulet, lagom blåsigt och ca 12 grader i luften ingen sommardag direkt trots att vi nu är inne i Juni månad. Vinden tryckte på och det blåste rakt in i viken. Peter har ett par fiskar på när vi driver neråt och när vi nästan nått hela vägen in i viken så lossnar det ordentligt. Gäddorna verkar nedtryckta i änden av viken och vi har under en magisk period på och efter fisk i nästan varje kast. Peter briljerar och gör skäl till smeknamnet ”Gäddkungen”. Han tar fisk efter fisk och de är så att jag börjar fundera på vad han gör egentligen som jag inte gör. Jag byter fluga från mina större flugor till en mindre flashfluga liknande de Peter kör med och snart så står jag också med spöböj. Det är många mindre fiskar vi fångar runt 70-80 cm men både jag och Peter lyckas få varsin större fisk också en på 87 cm och på 90 cm. Gäddfisket kunde inte börjat bättre och gäddorna är verkligen häftiga att ta på fluga. Plogar efter flugorna och brutala hugg, ja gäddflugfiske är verkligen kul!

Några korta tankar då kring det här gäddförbudet som vi har haft i många år nu, det är över 10 års tid åtminstone. Jag är absolut för att freda gäddan under leken men jag är ändå lite frågande till förbudet. Man har vad jag vet inte gjort någon uppföljning alls på om förbudet gör någon skillnad för bestånden vilket borde vara en självklarhet att följa upp. Man sätter stopp för fritidsfisket men sälen och skarven får istället jaga helt ostört. Yrkesfisket och då tänker jag framförallt på stora trålare som kommer närmare land hela tiden får härja fritt utan några större begränsningar. De är egentligen de som är de stora problemet. De tömmer i stort sett östersjön på fisk, Torsken är nästan borta likaså strömmingen och detta gör att Sälens föda minskar och den kommer naturligt närmare land för att söka annan föda som abborre och gädda.

Så jag kan tycka att förbudet kanske borde vara under en kortare period med uppföljning då jag inte har märkt att beståndet ökat. Då har jag fiskat här i hela mitt liv och nog var gäddfisket bättre förr. Satsa mer på gäddfabriker och nya våtmarker.

Hur som helst är gäddfisket igång igen och det blir nog ett par turer till i sommar mellan öring och regnbågspassen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *