Solbränna i Gottåsa

Tillbaka i Gottåsa hos Novascottia Eventcenter. En vacker plats med härlig natur och galet mycket fisk.

Jag och Peter var här för att hålla en kurs i flugfiske men vi valde att flytta fram kursen för att kunna ha en kurs lite längre fram med mer framförhållning och ännu mer fisk i sjöarna. Vi visade dock upp lite olika tekniker och lärde upp Sanna och Martin i flugfiskets ädla konst. De dröjde inte länge förens de båda hade landat sin första fisk på fluga. Fantastiskt kul att se!


Vi hade passat på att dra med oss min lille båt, en svart cresent 380 med kastdäck och elmotor. Med denna skulle vi får möjlighet att komma åt helt andra platser och kunna röra oss snabbt mellan olika platser i dammarna.

Vi hade också med ett ekolod för att få lite mer koll på djup och struktur i sjön. Vaken fullkomligt haglade runt oss och vi fångade fisk och bommade hugg i parti och minut. De flesta eller faktiskt alla fiskar var öringar, framförallt mindre fisk runt 3-4 hg som påminner mycket om öringarna man oftar fångar uppe i fjällen. Otroligt fina fiskar och tänk om några år när alla dessa fiskar har fått växa till sig för det fullkomligt kryllar av dem i dammarna.

Vi ser ett vak mitt ute i sjön på ganska långt håll som verkar vara ett ”bättre” vak. Mitt ute på ca 10 meters djup kalasar fisken i sig en danica slända troligtvis. Peter kastar med briljans ut sin fluga, en stor danica imitation. Flugan landar perfekt en ca 20 meter från båten och slurp så far flugan bestämt ned. Jag ser och Peter känner direkt att detta inte är någon av de mindre öringarna som vi tidigare landat. Fisken stånkar och går mot bottnen och Peter har fullt upp med den verkligen urstarka fisken. Vi ser fisken nu och det är en riktigt stor fisk, en regnbåge i toppkondition. Den är nästan färdig för landning men den gör en rusning till och sen kommer det där obehagliga ljudet av ett tafsbrott. Fisken är borta och besvikelsen är total, jag lider med Peter då det verkligen var en kanonfisk. Men sådant är fisket ibland. Man lyckas inte landa alla fiskar men vissa svider mer än andra att tappa.

Dock skulle Peter få sin revansch. Vi glider längs med en kant där vi fångat flera mindre öringar och där fisken vakar frekvent. Ett litet fint vak och Peters fluga försvinner igen och jag tänker först att det är en av de mindre öringarna så jag är inte så snabb med håven. Men när vi ser att det är en superfin öring så blir det fart och nerverna sätts på prov igen. Yes ! En öring på ca 1 – 1.5 kg kan landas och det känns extra kul att det är Peter som får denna fisken efter han har tappat den där brutala regnbågen tidigare. Peter lyckas tappa ännu en bättre fisk sedan som vi aldrig fick se vad det var men helt klart en av de större fiskarna i sjön.

Vi konstatera att denna gången är det Peter som drar absolut mest fisk och andra gånger är det jag. Men det gör liksom inget, vi fiskar och fotar och dela upplevelsen tillsammans så vem som fångar flest eller störst fiskar är inte det viktigaste. Självklart vill jag fångar stora och många fiskar men samtidigt gläds man med sin fiskekompis. Totalt har vi kontakt med ca 80 fiskar denna dagen och kan väl landa ca hälften av dessa. Allt på torrfluga!

Tack för denna gång Novascottia! Vi ses snart igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *