Tidigt höstfiske efter Abborre


Detta året har verkligen min passion för abborrefisket väckts. En art som helt gått under min radar trots att jag bor nära Sveriges bästa vatten för just abborre. Jag satte upp ett mål tidigare under sommaren, dels att fånga abborre i skärgården med fluga, då riktat fiske efter abborre för bonus-abborrar har jag fått många gånger tidigare vid regnbågsfiske och även gäddfiske. Mitt andra mål var att slå mitt över 15 år gamla PB som var på 1.6 kg. Jag lyckades med råge att dessa mål, mycket tack vare mina goda kamrater Eric och Richard Thunberg. Abborrefisket är spännande då man hela tiden åker runt och letar efter dem, letar bottnar och habitat som borde kunna hålla fisk. När sen de stenhårda huggen kommer så får man belöningen och det är fantastiskt vackra fiskar. Häng med här nedan och ta del av mitt tidiga höstfiske efter abborre.

Det är som jag skrivit tidigare oftast inget mängd fiske här i Kalmarsund inte så här års åtminstone. Vi landade väl som mest runt 20 fisk på ett pass men medelvikten är otrolig, sällan att det var fisk under kilot. De största var runt 1.6 kg men det tas inte alltför sällan fisk här på närmare 2 kg, troligen simmar svenska rekordet runt här någonstans. Otroligt välgödda och roliga att få på kroken, man känner direkt att det är abborre när den hugger. Ofta brutala hugg och de typiska stötarna mot botten. Den största jag landade under dessa passen i somras var runt 1.2 kg.

Under hösten har vi haft ett helt galet fiske egentligen och det har hunnit bli en del abborrepass nu. Vi har landat otroliga fiskar och jag har äntligen efter över 10 års väntan slagit mitt gamla PB på abborre som var en slumpfisk jag fick vid spinnfiske i en insjö. Den fisken vägde 1.6 kg. Under en av dagarna i september så var vi ute i vanlig ordning och fiskade av kanter och spots som levererat för oss tidigare. Vi fiskade på relativt grunda vatten på 1-2 meter men som alltid så är det nära till djup med mycket vegetation som abborrarna gillar. I ett av de första kasten på ett av våra spots suger det till i mina grejer, jag hör snabbt Eric skrika – vad har du för PB för jag tror det är en riktigt bra fisk. Abborren slår karaktäristisk mot botten och man känner att det är en större fisk. Pulsen går upp och nerverna börjar spöka, kommer jag att tappa den, låt mig inte tappa den. När jag får in den mot håven så ser vi en galet stor abborre ligga i håven, en riktig padda som de säger i abborre kretsarna. Vågen stannar på 1.8 kg blankt. Nytt PB och min abborre satsning har verkligen lönat sig, en magisk fisk. Det är så otroligt häftiga hugg när abborren kliver på och det riktigt smäller till i grejerna och man vaknar snabbt till om man står och dagdrömmer.

 Dagen hade bara börjat och fluga var riktigt effektivt denna dag och flera abborrar kunde landas denna dag. Eric och Richard tog också flera fina fiskar bland annat tog Eric en på 1.6 kg under samma dag. 



Nu har jag upplevt sommaren, hösten och tidigt vinterfiske efter abborre och vårt sommarfiske var outstanding liksom vårt höstfiske. Det har dock varit väldigt varmt i vattnet denna hösten vilket säkerligen har gjort fisken mer huggvillig och lättare att komma i kontakt med. Under de kallare månaderna så blir abborren slöare och oftast får man fiska extremt långsamt för att få dem till att hugga. Huggen blir färre men fisken blir större och störst chans till riktigt grov fisk är under våren innan leken. Ju kallare det blir desto långsammare bör man fiska och jag tror verkligen att fluga kommer leverera under denna perioden då man med fluga kan fiska så mycket långsammare än med spinn. Jag kan tänka mig att en långsat emfiskad boobie fluga kommer bli ett.

Det var väldigt lärorikt som sagt att fiska dessa dagarna med Eric och Richard, även om de fiskar med spinn så lärde jag mig mycket. Det gav mig också ideér om hur jag bäst skall använda flugorna för att få fisken till att hugga. Jag tittade mycket på hur de fiskade och vad som gav dem resultat. Sedan var det bara hem och knåpa ihop flugor som skulle bete sig ungefär likadant. Ett av mönstret som jag tog fram kan ni se lite längre fram. Ett enkelt mönster som rör sig fint i vattnet och som har levererat. Färgen tror jag inte har super stor betydelse men jag upplevde att vita beten var de som fungerade bäst. Jag har bundit upp ett par olika färger så jag kan anpassa dem efter väder och vind. Man vill att betet skall skapa volym och gärna göra lite ljud. De fiskade mycket med spinnare som vibrerade något otroligt under vattnet och som var ruskigt effektiva.

För att efterlikna detta fiskade jag mycket med Magic Head från Marc Petitjean och pimpade flugorna med rasselkammare. För att få ned flugorna i de mer strömsatta partierna använde jag sänken som jag nyper fast innan flugan och då fick man ännu mer jiggfunktion. Värt att poängtera är att inte köra med för klena grejer här då det kräver ryggrad och högre klass på spöt. Ett spö i klass 7 och runt 9-10 fot är lagom. En lina som sjunker snabbt och gärna med kort klump för att snabbt få ut linan, långa kast med mycket lina ute är inte föredra här.
Tafsen har jag också experimenterat med, fiskade mycket med wire tafs för att slippa bli av med flugor vid ev gäddhugg, flourcabon eller en helt vanlig tafs med spets på runt 0.25 mm. 

Jag har verkligen fått blodad tand för abborrfisket nu och laddar för vintern och våren. Att få haka med bröderna Thunberg ut på abborre jakt då förmodligen flugorna kommer att komma ännu mer till sin rätt. Abborren är en fantastisk fisk och en underskattad art på fluga, huggen är riktiga “karatehugg” och en riktig fighter att få på kroken. Nu jagar jag 2-kilos abborrar, på fluga såklart.

Utrustning

Abborren ställer egentligen inga stora krav på utrustningen, det går att fiska med en helt vanlig standard utrustning i klass 5 eller 6. Jag fiskar mestadels med en klass 7 som jag kan kasta långt med och som har kraft att kasta i tuffare väder. Linan man använder kan vara lite olika beroende på djup och årstid. Jag använder i regel en snabbsjunkande lina då fisket jag bedriver oftast är på 2-4 meters djup. Det händer dock att vi går in på grundare vatten särskilt under de kallare månaderna och då klarar mig sig bra med en intermediate eller flytlina. Tafsen kan man variera också vilket jag gjort under mina turer då jag kört med både wire, flourcarbon och vanlig tafs. Jag föredrar att använda en helt vanlig flugtafs på ca 1 meter vid fiske med sjunklina och runt 2 meter vid fiske med flytlina. Tafsspets på 0.23 mm, det är dock inte helt ovanligt med gäddor som bonus fisk och är man rädd om sina flugor då kan det vara en idé att använda en bit wire längst ut för att skydd mot gäddans vassa tänder. Flugorna är inte helt olika flugor man använder till regnbåge och havsöring. Jag pimpar gärna flugorna med rasselkammare och magic head för att öka intresset för flugorna i vattnet. Jag upplevde att ju mer de hörs och syns desto mer nyfiken blev abborren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *