Sommarabborre

Fiska abborre med fluga. Inget som är alltför vanligt men som växer hela tiden. Abborrefisket i min värld, det förknippar jag fortfarande med traditionellt flötmete och mask. Idag är nog den vanligaste metoden jiggfisket med spinnspö. Abborren har verkligen fått ett uppsving de sista åren, fler och fler sportfiskare har fått upp ögonen för den och marknaden växer hela tiden. Inom spinnfisket utvecklas det hela tiden nya metoder, som dropshot, texas och carolina rig mm. Flugfisket har de sista åren tagit fart också och spön och flugor tas fram för specifikt fiska efter abborre. Detta mycket tack vare Daniel Bergmans och Stefan Jensens framfart i Perch pro.

Just i mina områden runt kalmarsund har vi kanske Sveriges största abborrar, det är många som åker miltals för att komma hit och fiska abborre. Men abborren har hela tiden smitit förbi min radar, visst har jag fått ett flertal abborrar på fluga men då som bonusfisk vid fiske efter regnbåge och öring. Nymffiske i strömmande vatten med små haröron eller squirmys ger oftast riktigt fina abborrar emellanåt.

Två av mina bästa vänner, Eric och Richard Thunberg har länge fiskat riktat efter abborre, förvisso med spinnspö men de är två av Sveriges vassaste aborrefiskare. De vann tillsammans med Oskar Wilnersson höstabborren för ett par år sedan och vet verkligen vart och hur man skall fiska abborre.

Vi har pratat länge om att att jag skall följa med dem ut och testa abborrfisket med fluga, nu var det äntligen dags. Flugor har bundits upp, mycket flugor som mer eller mindre liknar de jag använder vid regnbågsfiske och fisket längs kusten efter havsöring. Rejält förtyngda med material som rör sig bra i vattnet, typ craft-fur och marabou. Spöet som jag ämnar att använda för detta fisket är ett klass 7 spö med en sjunk 5 lina. Vi fiskar långsamt och jag försöker efterlikna metoden de använder vid jiggfisket då man låter betet ligga still på botten mycket för att sedan ”jigga” hem det. Det är inget finlir och tungt att kasta men nödvändigt så här års för att komma åt fisken. Jag fiskade likt gäddfisket med en wire längst ut för säkerhets skull ifall någon gädda skulle bli sugen på abborreflugorna vilket inte är alls ovanligt. Vid spinnfisket är det mycket bonusgäddor som kommer upp och även andra arter. ID-Eric fick upp ett par riktigt stöddiga fiskar i form av Id på närmare 3 kg.

Fisket bedrivs oftast under tidig morgon eller sen kväll. Under denna sommaren har jag testat både fisket på sena kvällen och uppstigning mitt i natten för att vara ute på sjön innan solen går upp. Vad som är bäst har nog mycket med väder och vind för dagen att göra. Högtryck, lågtryck, lågvatten, högvatten och vattentemp. Mycket spelar in och de har mycket mer inverkan än man kanske kan tro, det är jag övertygad om. I regel är ihållande väder bra, stabilt väder. Högtryck är generellt bättre än lågtryck, men det finns alltid undantag och små faktorer som påverkar fisket och fiskens beteende.

Fisket så här års kan vara trögt och svårt. Det är oftast inget mängdfiske inte i våra vatten. Visst kan man hitta större stim ibland, vilket vi också gjorde och då kan man snabbt landa flertalet fina fiskar inom en kort period. Men det är också mycket ”nötande” vid platser man vet brukar hålla fisk, ofta strömsatta platser och spots som man vet kan leverera som grund med närhet till djupare vatten. Abborren visade flera gånger att den var svårflörtad och många gånger tog den när betet legat still en stund på botten. När hugget kommer gäller det att vara med och sätta mothugget. Eric som fiskar från sin grymma Tracker från Mojoboats, en sådan båt med den utrustningen underlättar givetvis fisket och ger möjligheter att snabbt leta nya spots. Jag har fiskat mycket från båt tidigare men aldrig i en båt av denna kalibern. Båten är snabb och utrustad med talon och ekolod. Vi fiskade mycket spots som de vet har levererat tidigare men vi åkte också runt och letade nya vatten också. Då med hjälp av sjökartor där vi kunde se djup och med hjälp av ekolodet kunde vi se temperatur och bottenstruktur. Detta var otroligt lärorikt och vet man vad man skall söka efter ja då kunde man snabbt hitta ställen som borde hålla fisk. Nästan varje gång så hittade vi fisk och det visar att Eric och Richard verkligen kan sitt abborrefiske. Oftast var det grund där det fanns bra djup utanför. Det kunde vara grund på ca 2 meter där det sedan snabbt blev 4-5 meter djupt. Strömsatta partier är också alltid intressanta, syresatta och mycket fisk i omlopp.

En sak som för mig var ganska oväntat var att abborren ofta, särskilt vid denna tiden på året kan stå ensam åtminstone de stora individerna. Inte alls alltid i stim som jag har fått för mig. Det hände flera gånger att vi hittade grova abborrar långt ute i skärgården runt öar där de ofta hade sällskap av gädda som man kanske kan tro skulle skrämma bort dem. Men troligen är abborrarna av denna storleken inte intressanta för gäddorna.

Det är som jag skrev tidigare oftast inget mängdfiske här i Kalmarsund inte så här års åtminstone. Vi landade väl som mest runt 20 fisk på ett pass men medelvikten är otrolig, sällan att det var fisk under kilot. De största var runt 1.6 kg men det tas inte alltför sällan fisk här på närmare 2 kg, troligen simmar svenska rekordet runt här någonstans. Otroligt välgödda och roliga att få på kroken, man känner direkt att det är abborre när den hugger. Ofta brutala hugg och de typiska stötarna mot botten. Den största jag landade under dessa passen var runt 1.2 kg.

Det var väldigt lärorikt som sagt att fiska dessa dagarna med Eric och Richard, även om de fiskar med spinn så lärde jag mig mycket. Det gav mig också ideér om hur jag bäst skall använda flugorna för att få fisken till att hugga. Färgen tror jag inte har superstor betydelse men jag upplevde att vita beten var de som fungerade bäst. Man vill att betet skall skapa volym och gärna göra lite ljud. De fiskade mycket med spinnare som vibrerade något otroligt under vattnet och som var ruskigt effektiva.

För att efterlikna detta fiskade jag mycket med Magic Head från Marc Petitjean och pimpade flugorna med rasselkammare. För att få ned flugorna i de mer strömsatta partierna använde jag sänken som jag nypte fast innan flugan och då fick man ännu mer jiggfunktion. Värt att poängtera är att inte köra med för klena grejer här då det kräver ryggrad och högre klass på spöet. Ett spö i klass 7 och runt 9-10 fot är lagom. En lina som sjunker snabbt och gärna med kort klump för att snabbt få ut linan, långa kast med mycket lina ute är inte föredra här.

Jag har verkligen fått blodad tand för abborrfisket nu och laddar nu för hösten och vintern för att få haka med bröderna Thunberg ut på abborrejakt då förmodligen flugorna kommer att komma ännu mer till sin rätt. Så förväntar er ännu mer abborre inlägg framöver och ett längre reportage i Flugfiske i Norden framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *