Put and take vatten

Put and take vatten.
Ett hett ämne många gånger, tankar och åsikter kring dessa är många och olika. Flera gånger har jag hört och läst folk som skriver att regnbågsfiske minsann inte är sportfiske, som fnyser åt oss som betalar för att fiska efter dem. Många som inte är alls intresserade av sportfiske tror ju nästan att det är något fel på en när man betalar flera hundra kronor för att fiska i en damm där man sedan släpper tillbaka fisken.

Men vissa anser också att regnbågen är en fantastisk sportfisk, en kämpe att få på kroken och som inte alls alltid låter sig luras så lätt. Regnbågar som gått en längre tid i vattnen anpassar sig snabbt till sitt nya habitat och lär sig att bli präglade på insekter. De typiska fenskadorna efter odlingskassarna växer bort och det blir svårt att skilja den från en naturlig fisk. De är de fiskarna som jag personligen älskar att fiska efter.

Som ni säkert förstått så är jag ingen motståndare alls till regnbågen och put and take fisket. För oss som bor lite mer söderut i landet så erbjuder dessa vatten fina möjligheter för oss att utöva det vi gillar mest, nämligen att flugfiska. Självklart är det svårslaget att stå uppe i fjällen och fiska efter vakande harr och öring men i brist på det så är jag otroligt tacksam för möjligheten att kunna fiska i någon av våra fina put and take vatten. Visst finns det vatten av olika kvalité, olika utmaningar och olika karaktär. Men det är också det som är det fina med dessa vatten. Det finns oftast något som tilltalar de flesta, nybörjare som proffs. Jag har testat det mesta och har hittat några guldkorn som jag tipsar om längre fram i texten.

Regnbågsfisket skulle jag nästan kunna anse vara ett av de mest betydelsefulla fiskena vi har i Sverige idag. Det är för väldigt många en inkörningsport till sportfisket, en viktig inkomstkälla för våra sportfiskebutiker och många aktörer som idag bedriver olika fiskecamper. Turismnäringen får också en del av kakan när dessa vatten lockar långväga gäster och sedan har man alla fiskekortsintäkter. Lägg dessutom till fisket för de som är handikappade och inte kan ta sig till de där tjärnarna och strömmarna ute i vildmarken, för dem tror jag dessa vatten har stor betydelse också då det många gånger är lättillgängliga och handikappanpassade.

Givetvis är det inte enbart guld och gröna skogar med put and take vatten. Man skall vara försiktig med att sätta ut regnbåge i naturvatten då de trots att leken sällan lyckas i våra svenska vatten kan konkurrera med arter som finns där naturligt. De kan också sprida sjukdomar mellan vatten men det är också därför länsstyrelsen reglerar vart och vilka som får lov att sätta ut regnbåge. Det går inte bara att köpa fisk och sätta ut i vilket vatten som helst utan det måste sökas tillstånd. I regel sätter man ut regnbågen i dammar eller slutna system där fisken inte kan vandra.

En av de första som öppnade upp för fiske efter regnbåge för allmänheten var Hökensås Sportfiske. 1957 öppnade de upp sitt fiske som numera klassas som ett av Sveriges främsta put and take vatten. De började ta sin fisk från Källefalls fiskodling vilket de gör än idag. Källefalls fiskodling är vida känd för sin fina kvalité på fisk och från början när de startade fisk på tidigt 1910-tal så var det konsumtionsfisk de odlade. Sedan 1950-tal övergick de till att odla sportfisk enbart.

För mig har regnbågen betytt mycket både i början av min fiskekarriär och även nu. Min första fisk på fluga tog jag i en put and take damm och de var det som verkligen fick mig att fastna för flugfisket.

Vid dessa vatten har jag sedan genom åren utvecklat mitt flugfiske och testat olika flugor som jag suttit hemma och knåpat ihop. Min dotter som numera följer med mig ut ibland och fiska, hennes första fisk på fluga togs i en av dessa dammarna.

Jag minns min första fisk mycket väl. Jag var och fiskade i ett put and take vatten i Blekinge, Lindwalska sjön heter den.
Jag var inget vidare på att kasta och fiskade med ett väldigt mjukt och obalanserat spö men några meter lyckades jag få ut flugan. Det skulle visa sig vara tillräckligt långt för att regnbågen skulle ta min för den tiden favoritfluga Mickey Finn. Landningen av denna fisken var allt annat är graciös då jag vid första försöket försökte lyfta upp fisken från vattnet med hjälp av spöet, typ som man gör vid hederligt flötmete. Jag stod på en liten brygga och det gick ju givetvis inget vidare att landa fisken så. Andra hugget och efter haft fisken på en stund så sliter den sig och går av. Nu sitter jag där och är väldigt uppgiven, två fina fiskar på men ingen landad. Tredje försöket och denna gången är min far med och kan håva fisken. Min första ädelfisk fångad på fluga, magiskt. Nu många år senare så besöker jag denna sjön någon gång per år. Det har faktiskt blivit så att jag och min dotter har sedan några år tillbaka en tradition att åka hit den 1:a Januari varje år för att fiska lite, så länge det inte ligger någon is då.

Här har jag för övrigt tagit en av mina bättre gäddor en gång för en herrans massa år sedan. En välgödd gädda på nästan 8 kg som min far i mörkret lyfte upp från vattnet i tron om att de var en gigantisk regnbåge. Hade han vetat att det var en gädda så hade han troligen inte agerat likadant, det hela slutade i alla fall gott och vi kunde landa denna otroligt tjocka gädda. På den tiden så var det inte alls så vanligt med catch and release och de ville inte ha gäddor i vattnet heller så den fisken fick vi ta med oss hem. Jag minns att köttet på gäddan hade en svag nyans av rosa/rött troligen efter alla regnbågar som den levt på där.

Så för er som ser ned på regnbågen som sportfisk, försök tänk om och se möjligheterna med detta fiske. Testa på att fiske dem i mer utmanande vatten där fisken blivit mer förvildad och ge det en chans.

Kuriosa om Regnbågen
Latinskt namn Oncorhynchus mykiss
Sommaren 1892 sattes det första svenskfödda regnbågsynglet ut i Jämtland, Sverige.
Den första regnbågen som nämns i skrift i Sverige är från Säveån 1904
De första regnbågarna som togs in i Sverige kom från Tyskland

Tips på fina put and take vatten i Sverige ( Främst södra delarna)

Norrbyströmmen
Sveriges bästa put and take vatten? Om du frågar mig så svarar jag ja på den frågan. Det är ett strömmande vatten som från sitt vatten från Motala ström.  Sträckan är ca 700 meter lång och består av sju pooler. Här finns både regnbåge och öring.

Baltak – Tidaholm
Ett av Sveriges kändaste och kanske bästa strömmande vatten för regnbåge. Fina torrflugeflyt och nymfsträckor
Strömhult
Fantastiska Strömhult. Vacker anläggning med strömmande vatten och en större damm. Här simmar det grov och urstark regnbåge. Som bonus kan det även bli öring på kroken.
Norrsjön i Eriksberg
Regnbågsfiske mitt inne i en safaripark, ja det är just vad detta är. Häftigt fiske med chans på fina regnbågar och det är inte alls ovanligt att man får se både vildsvin och kronhjort.
Norrefors – Camp Mayfly
Här finns det lite av både strömmande vatten och fina dammar att fiska i. Otroligt fina och starka regnbågar simmar här
Vitgöl – Kosta
I glasriket Kosta hittar man Vitgöl ett vatten som fått nya ”ägare” i form av Kosta Lodge och Camp Mayfly levererar fisken.
Svartegöl – Emmaboda
Strax utanför Vissefjärda i Emmaboda kommun hittar man Svertegöl. Ett trevligt vatten med fina fiskar som oftast håller god kvalité
Alsterån – Blomstermåla
Ett relativt nytt vatten för mig. Strömmande vatten med otroligt fina fiskar, inga rekordstora men de har anpassat sig väl till de strömmande vattnet och är väldigt stridbara.
Novascottia Eventcenter
Mellan Ljungby och Växjö i Kronobergs län ligger Gottåsa och här finns en riktigt trevlig fiskeanläggning, NovaScottia Eventcenter. När man rullar in på grusvägen så möts man av en stor damm som är en gammal bergtäkt. Som djupast är den hela 16 meter och det finns verkligen gott om plats att kasta på längs sjön. Hela den ena sidan är väldigt lättkastad och fri från buskage och träd medan andra sidan har lite mer ”utmanande” terräng. Förutom denna dammen så finns det en damm till att fiska i som är något mindre än den första dammen. I dammarna simmar det regnbåge, öring och lax (gullspång). 
Hökensås
Hökensås känner väl de flesta till. En stort fiskeområde med massor av fina sjöar och fisk av toppklass.
Berget
Här har jag endast varit en gång men här simmar de groteska fiskar, regnbågar på uppemot 10 kg.
Bondemölla
Liksom Berget så simmar det här väldigt stora fiskar som garanterat kommer tömma er rulle på lina. Camp Mayfly driver numera Bondemölla vilket borgar för hög kvalité på fisk och anläggning.
Kalvsjön
Kalvsjön i Värnamo med fantastiska insektsliv kan bjuda på magiska kvällar med fantastiskt torrflugefiske. Fina regnbågar och en självlekande öringstam.
Dessa vatten är några av mina favoriter som jag fiskat i genom åren.

Ett svar på ”Put and take vatten

  1. Kan tyvärr inte hålla med när det gäller Camp may fly,vi är flera gäng som slutat fiska i dessa vatten dom driver p.g.a väldigt små fiskar och väldigt dyrt.Mvh Hasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *