Djupgöl

Då var vi på plats i Kosta igen, min trogne följeslagare Peter och jag satte kurs mot Glasriket för att testa fisket i Djupgöl som även den drivs av Kosta Lodge.

Djupgöl ligger vackert gömd inne i skogen, när man kommer ner till sjön så ligger det en fin och välbyggd grillplats med utsikt över hela sjön. Vakande fisk precis intill land möttes vi av och fiskesuget steg direkt. Runt sjön går det fina vandringsstigar och man kan lätt lägga en heldag här om man går från land och fiskar. Vi hade dock bokat båt som går att hyra i denna sjön för att vara kunna fiska lite effektivare. Vi var på plats runt 16.00 och skulle fiska fram tills mörkret lägger sig, så vi hade en ca 3-4 timmars fiske.

Båten var en fin Linderbåt i aluminium, vi lassade i våra grejer och begav oss ut på sjön. Solen sken och det är vackert så här års när det gröna börjar ta för sig mer och mer.

Vi börjar vårt fiske en bit ut i sjön och har med oss en Deeper för att se vad vi har för djup och bottenstruktur. Vi märkte snabbt att det var djupt, betydligt djupare än där vi brukar fiska, medeldjupet ute i sjön var ca 8-9 meter, närmare land var det ca 3-5 meter och ekelodet gav utslag för fisk hela tiden. Sjunklinorna var i vattnet med boobyflugor som fungerat så bra för oss sista tiden. Men huggen uteblev, mycket pga att de inte fiskade så som det skall tror jag. Det blåste en del denna kväll och vi drev rätt snabbt och utan ankare kunde vi inte göra så mycket åt det. Bobby flugorna kommer inte riktigt till sin rätt och vi siktar på att ta oss till den andra änden av sjön dit blåsten ligger på. När vi närmar oss så ser lite vak både här och där och funderingar går kring att byta ut sjunklinan mot flytlinan och testa att fiska torrt istället.

Jag forsätter dock med sjunklinan och testa lite olika flugor, Peter kämpar på med Booby flugan men ingen av oss får dem till att hugga. Innan linbyte tänker jag att jag skall testa en squirmy, egentligen främst en fluga för strömmande vatten men den har funkat för mig i stilla vatten förr också. I närheten av ett vak lägger jag ut min fluga och det dröjer inte många sekunder innan första fisken sitter.

Äntligen, vi har varit bortskämda sista tiden med oförskämt bra fiske men denna gången fick vi kämpa, nu skulle det lossna ordentligt dock. Inom loppet av 15 minuter har jag landat 3 fiskar och Peter beslutar sig nu också för att testa en Squirmy. Fyra, fem kast senare står även han med spöböj och fiskarna är på hugget.

Vi kan landa ett par till innan solens sista strålar lyser över oss och tappar minst lika många fiskar, det är kul när man knäcker ”koden” och man får tänka lite utanför boxen.

Så trots en trög start så måste vi ändå säga att vi hade ett fint fiske med 7-8 fiskar landade och säkert lika många tappade till på knappt 4 timmars fiske.

Djupgöl är en relativt stor, sjö med inplanterad regnbåge och precis som man kan ana av namnet så är den också djup. Medeldjupet ute i sjön är ca 7-9 meter och längs kanterna 3-5 meter. Vi märkte att i den botre änden av sjön var djupet ca 2-3 meter och det var där vi hittade de flesta fiskarna under vårt fiske men vi hade också ett par rejäla hugg mitt ute på sjön.

Tips

  • Skall ni ut med båt rekomenderar jag en linkorg då fluglinor som ni säkert vet har en tendens att fastna i det mesta men med linkorg slipper man tänka på det.
  • En längre håv är att föredra när man landar fisk från båt
  • Glöm inte sjunklina
  • Ett ankare kan vara smidigt att ha med sig om man hyr båt vid blåsiga dagar.

För att lösa fiskekort så besöker man Kosta Lodge, där hittar ni också fint beoende och flera fina sjöar att fiska i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *