Bergkvara Gäddfestival – En hullingfri tävling

Bergkvara Gäddfestival en hullinglös gäddtävling.
Bergkvara Gäddfestival som jag var med och startade för snart 4 år sedan är en tävling som min förening Torsåsbygdens Sportfiskeklubb arrangerar. Det är en relativt liten tävling som sträcker sig från södra delarna av kalmars kust ner till norra delarna av Blekinge. Det brukar vara ca 60 deltagare och runt 20-25 lag. Pengarna vi får in från tävlingen går direkt till klubben och till b la till vårt arbete med en gäddfabrik.

Under tävlingar så blir det hårt fisketryck på våra vatten och nu för tiden är det många tävlingar och det är extra viktigt att fisken hanteras varsamt. Självklart är det endast catch and release som gäller i vår tävling. Men för att ta det ett steg längre så har jag och Peter (Gälgreppet) diskuterat mycket angående det här med hullinglösa krokar. Peter och jag är det numera som har huvudansvaret för tävlingen och efter lagt fram vårt förslag om hullinglöst vid vårt senaste årsmöte vilket togs emot väl så var de bestämt. Bergkvara Gäddfestival kommer numera vara en hullinglös fisketävling.

Dvs att det kommer vara krav på att deltagarna fiskar med hullinglösa krokar eller inklämda hullingar. Vi har diskuterat detta under lång tid och det är egentligen rätt lustigt att det finns så få hullinglösa krokar inom gäddfisket. När man fiskar ädelfisk så fins det massvis med alternativ på hullinglösa krokar och det är ofta en självklarhet att fiska hullinglöst. I vissa vatten är det t om ett krav för att få lov att fiska. Men inom gädfisket så har vi inte kommit dit ännu kanske är det för att man alltid använt hulling på krokarna och att gäddan oftast togs upp ändå. Numera så är det vad jag vet väldigt få som inte tillämpar catch and release vid gäddfiske och för att då minimera skadorna på fisken och underlätta avkrokningen så underlättar hullinglöst avsevärt. Jag inser också hur svårt det kommer vara att kontrollera att alla fiskar med hullinglösa krokar men detta är åtminstone ett första steg och förhoppningsvis är alla ärliga och godtar våra regler.

Förmodligen kommer många att reagera starkt på vårt beslut och kanske tappar vi några deltagare på detta. Men för att få till en förändring och att kanske fler kroktillverkare skall satsa på hullinglöst så måste någon sticka ut hakan lite. Många har dock redan tagit emot vårt beslut väl och förhoppningsvis får vi två riktigt bra tävlingar under 2019 med många fina fiskar.
Nu har jag inte stenkoll på alla våra gäddtävlingar runtom i landet men kanske är vi Sveriges första gäddtävling med krav på hullinglösa krokar.
Uppdatering – Vi är inte först i Sverige med hullingfri gäddfiske-tävling. Vänerngäddan har sedan våren 2018 en hullingfri tävling !
http://outdoor.se/verona-motor-fishing-team-vann-vanergaddan-2018-med-340-cm/ 

Tight Lines

2 svar på ”Bergkvara Gäddfestival – En hullingfri tävling

  1. C – R – Fiske är ett HULLINGFRITT – Fiske för att skona fisken!
    Bra omtanke av er !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *