Årets första gäddpass

Så har jag äntligen varit ute på årets första ordentliga gäddpass.

Dagens sällskap var min gode vän Peter Svensson som skulle guida mig lite runt hans hemmavikar. Vi hade en 2-3 grader i luften när vi började vårt fiske och ca 1-2 grader i vattnet. Efter en längre period med lågvatten så var nu vattennivån uppe på normalt vattenstånd. Vi hade haft frost under natten men vi var ganska säkra på att det skulle vara isfritt i vikarna men ack var fel vi hade. På väg ut mot favoritvikarna ser vi att det ligger ett tunt lager is så vi fick tänka om och testade att fiska av längs iskanterna men utan resultat.

Vi bestämde oss då för att åka lite längre bort för att testa lite andra mer oprövade vikar i hopp om att dessa skulle vara isfria. På vägen berättar Peter om det ökande antalet av sälar de har fått i detta området och hur fisket har påverkats negativt av detta. Allmänheten tror inte att det finns så mycket säl och att de inte gör någon större skada oftast. Sälen tillsammans med skarven äter en stor mängd fisk per dag, självklart inte bara gädda jag är övertygad om att många gäddor hamnar på sälens meny. Nu menar jag inte att sälen skall bort men en större koll på antalet individer som finns och kanske en reglering av beståndet som finns idag vore nog bra. Nu skall jag inte fördjupa mer inom detta idag dock men antalet sälar och skarvar som ökar kraftigt är ett problem som påverkar mycket mer än bara gäddbestånden.
På vägen till andra viken ser vi minst 30-40 st sälar som ligger inne på grunden och vilar sig. När vi närmar oss med båten hoppar de i vattnet men följer med oss en bra bit då de är väldigt nyfikna av sig.

Kort därefter så får jag se en syn som jag aldrig lär få se igen.
När vi passerar ett sund mellan 2 öar så hör vi hundar som skäller i skogen intill och ut från skogen rätt ner i vattnet kommer det ett vildsvin. Vildsvinet simmar i vattnet endast en 10-15 meter ifrån båten på väg över till andra ön. Rätt häftig syn måste jag säga. Jag tror nog att detta vildsvinet som trotsade de kyliga vattnet klarade sig undan jägarnas bössor och hundarna för denna gången tack vare den förmodligen iskalla simturen.

Väl framme i dessa vikarna var det is på många ställen också och där det inte var det så lös gäddorna med sin frånvaro. Vi åkte tillbaka mot de första vikarna och gick in nära land med båten. På ca 30-40 cm djup så såg jag flera dammoln på bottnen och skrek till Peter att vi skulle lägga i ankaret. Vi hade äntligen hittat lite fisk, de stod riktigt grunt och nära den gyttjiga bottnen. Min teori är att de står så här under vintern då temperaturen är något varmare här mycket tack vare den leriga bottnen som håller värmen längre.

I mitt första kast så small det till nästan direkt. En riktigt pigg fisk som bjöd på bra kamp och det var en härlig känsla att landa årets första gädda. Ingen bjässe men jag var lika glad för det. Vi kämpade på en stund till efter detta men det blev inte någon mer fisk denna dagen. Men en trevlig tur med både säl, gris och såklart gädda!

Tight Lines!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *