Årskrönika 2017

2017 går mot sitt slut och snart är det dags att fira in det nya. 2017 då har det varit något att ha?

 Jodå det har tagits en och annan fin fisk men det är framförallt det runt omkring fisket som har varit det största för mig detta året.
Varje årskrönika brukar jag göra en liten lista över saker jag vill uppnå under nästkommande år. I min årskrönika från 2016 är listan här nedan med. Och faktiskt kan jag bocka av ett par av punkterna. Jag brukar alltid sikta lite för högt och oftast är de få saker som faktiskt blir av i vanliga fall.

  • Få igång Torsåsbygdens Sportfiskeklubbs medlemsvatten – Japp
  • Åka till Strömhult – Japp
  • Fiskeresa till fjällen med far och farbröder. – Nope
  • Fånga en 100 cm + gädda på fluga – Nope (några dagar kvar på året dock) 
  • Fånga en röding i Svarte gölNope
  • Utforska mer av AlsterånBåde ja och nej
  • Göra mer fiskevideos – Japp
  • Havsöring på fluga (varit mer förr men plötsligt händer det sägs det) – Som vanligt nej
  • Ut och fiska med dottern – Japp
  • Fiska mer! – Nja skulle jag säga här

Jag kan inte påstå att det varit så vansinnigt många fisketurer under 2017 eller åtminstone inte många heldagar. Jag anpassar mitt fiske mycket nu för tiden. Som småbarnsförälder så räcker inte tiden riktigt till och familjen kommer alltid först. Därför har jag förutom om jag åker iväg på någon fiskeresa eller liknande nästan slopat de här med heldagars fiske helt. Däremot blir det många pass på 2-3 timmar. Under vår och höst är det nästan ett pass varje helg medan under sommar och vinter så blir det betydligt färre. Men när man kommer ut så uppskattar man fisket och naturen så mycket mer än om man fiskade varje ledig dag man hade, de tror jag åtminstone.

2017 har varit ett år då jag haft ännu mer fokus på gäddfisket än tidigare. Jag som för bara några år sedan nästan inte fiskade efter gädda gör numera detta minst 8 av 10 fiskepass. Det är något speciellt med att stå utvadad på grunda vatten och dänga iväg de stora gäddflugorna som man knåpat ihop hemma vid städet. På tal om gäddflugor så var detta ett år som mitt flugbindande verkligen handlade mycket om bucktail, flash och tuber. Det bands många gäddflugor, otroligt många, tror nästan att det bands fler gäddflugor än vad jag band torrflugor. Tidigt i våras så blev jag medlem i Gäddfabrikens pro team och får representera dem i tävlingar och det är givetvis där jag handlar det mesta av mitt material till gäddflugbindandet.

Föreningen då. Jo den växer hela tiden och numera är vi 82 medlemmar. Vi jobbar på med vårt egna put and take vatten, Bultdammen. Gäddfestivalen var lyckad med 62 deltagare trots skitväder. Vi hade två st riktigt lyckade barn/ungdomsaktiviteter under året. Två kvällar då vi lärde barnen i årskurs 2 om sportfiske och våra fiskar i hav och sjöar. En dag i somras då vi anordnade en metdag för barn upp till 12 år. Alla som deltog fick med sig varsitt metspö för att främja och uppmuntra till att fortsätta fiska. Mycket riktigt kunde vi se att det var flera som varit och fiskat veckorna efter på stället där vi hade metdagen. Dessutom flera nöjda föräldrar som hörde av sig efteråt, riktigt kul. Sedan har vi såklart jobbat med vår gäddfabrik. Ett hyfsat resultat denna gången men kunde varit betydligt bättre då 6 st av våra honor spårlöst försvann. Teorier om att havsörnen har tagit dem finns men även att de på ett akrobatiskt sätt hoppat ut från dammen till havet (som ligger precis intill). Men också en teori om att de har tjuvfiskats upp och kanske det jag tror mest på tyvärr. Men till nästa år så har vi klart för oss hur vi skall undvika att det upprepas.

En härlig känsla är det iaf att kunna sätta ut de små liven i havet och förhoppningsvis växer de till sig ordentligt och bli riktiga storgäddor i framtiden.

Januari månad var det kallt här och det låg is i de flesta vikarna så något fiske var det inte tal om. Däremot så bands det mycket flugor, både beställningar och flugor för eget bruk.

Under februari månad gjordes årets första fisketur. Isarna hade äntligen släppt taget och det var fiskbart igen. Det var iskallt i vattnet, endast 2-3 grader och lågvatten men fiskesuget var för stort för att de skulle vara något bekymmer. Jag och Lappen gjorde året första pass och vi hittade fisk. Lappen tog t om ett nytt PB på fluga denna dagen på 87 cm.

I mitten av februari låg isen igen. De var under denna perioden som jag fick förfrågan om jag ville ingå i Gäddfabrikens Pro Team och självklart ville jag de. Fredrik på gäddfabriken är en trevlig kille som verkligen brinner för gäddfisket och fiskevård så att få representera hans shop Gäddfabriken känns väldigt roligt.

I slutet av februari började solen titta fram igen och värma upp vikarna de var under dessa dagar jag och Lappen var ute igen och hittade lite fisk i de till viss del istäckta vikarna.

Här nedan är en liten kort video från ett av våra pass under februari

Mars månad var en bra fiskemånad. Månaden innan gäddfiskeförbudet här nere så då gäller det att passa på. Jag var ute och fiskade några pass med Richard och pastorn och vi hade fint fiske i en av våra favoritvikar. Klipp här nedan från ett av passen

Jag började också binda med ett nytt material under denna tiden som heter Ripple ice fiber som har blivit en stor favorit hos mig. Flugan här nedan är bunden med till större delen av detta grymma materialet.

Det var i slutet av mars som jag hade ett av årets trevligaste fiskpass också. Det var ett inte okänt vatten för mig men ofiskat vatten för min del. Inte många som fiskat här alls tidigare inte just från de ställen jag var på åtminstone. Jag blev inbjuden att pröva en sträcka av en å i mina hemtrakter som föreningen i framtiden förhoppningsvis kommer att kunna arrendera eller göra ett fiskevårdsområde utav. Tiden var som vanligt knapp när jag skulle hit men jag mötte upp med Andreas vid hans föräldrahem och snackade lite planer inför framtiden om vattnet innan vi satte igång med fisket. Andreas som kan vattnet väl guidade och agerade fotograf åt mig under turen. Jag vet att det går upp riktigt grov öring denna ån och de var väl det som var lite av planen att fånga en av dem idag. Men eftersom jag glömt öringflugorna hemma så fick de bli gäddflugor, jag hade fått veta att de fångat flertalet öringar häromkring på buster jerk mm. Så varför skulle de inte fungera med en stor gäddfluga då?

Nästan omgående får jag ett ordentligt hugg och jag känner direkt att det inte är någon gädda. Men öring är det inte heller. När jag får in fisken till land ser jag att det är en fantastiskt fin abborre och nytt pb på fluga. Abborren uppskattar jag till en vikt på ca 1.2 – 1.5 kg. Riktigt kul bonusfisk. Någon öring blev det inte under turen men ett par fina gäddor. Så förhoppningsvis blir det fler turer hit under 2018.

Under april månad så var det äntligen dags för öringpremiär i ett av mina absoluta favoritvatten, Alsterån. Jag var här tillsmmans med Alsterån-experten och landslagsmannen Jonas Olsson och Paul från Emmabodabygdens Sportfiskeklubb. De var mitt första premiärfiske här och vi var runt 15 fiskare här som hade samlats här för att fiska öring.

Det var en premiär med svårflörtad fisk och många gjorde bompass men vi lyckades dra upp ett par fiskar, Jonas med den näst största under tävlingen och jag med den tredje största. Här kan ni läsa mer om fisket från denna dagen https://flugfiskarenismaland.com/2017/04/02/premiarfiske-2/

Under maj månad var det dags att släppa ut gäddorna från vår gäddfabrik. Ett klart bättre resultat än förra året men på tok för några ändå. På något mystiskt sätt hade 6 st fina gäddhonor försvunnit från dammen vilket såklart påverkade resultatet. Men vi fick åtminstone ut strax över 1000 gäddyngel i bergkvara skärgård. Till nästa år har vi planerat väl för hur vi skall få det till att fungera och ge ett bra resultat.

Under maj månad var det också ett gästbloggsinlägg från mina vänner på Vidinge Gård och Strömfiske Alsterån, Eva-Lena och Johan. I det inlägget berättar de mer om hur de var att ha landslagskval i Alsterån. Inlägget kan ni läsa här 

https://flugfiskarenismaland.com/2017/05/01/gastbloggsinlagg-landslagskval-i-smaland/

Juni månad var en månad med mycket fiske för min del. Vanligtvis brukar det inte bli så väldigt mycket fiske under högsommaren. Visst en och annan tur efter regnbåge brukar det bli men absolut inte gädda. För mig har alltid gäddfisket varit vår och höst/vinter fiske. Men sommarfiske efter gädda har aldrig varit något som varit på min agenda.

Men denna sommaren blev det ett par turer med båten, fisket från land är svårt då gäddorna gärna står djupt så här års eller åtminstone där de har nära till djupare och svalare vatten. Jag och Lappen hade en kanontur då jag tog en av de finaste gäddorna jag tagit detta året. Ingen jättestor fisk, kanske runt 5-6 kg men kul fight och ett minnesvärt hugg. Den följde flugan flera gånger till båten men till slut satte jag ordentligt fart på flugan och det triggade till ett jäkla hugg. Under denna turen drog Lappen en kanonfisk på 100 cm också.

Under juni och hela sommaren för den delen blev det flera turer till vårt (Torsåsbygdens Sportfiskeklubbs) medlemsvatten, Bultdammen.

Fiskarna hade börjat acklimatiserat sig och åt av de dammen bjöd på. Hade flera kvällar med vansinnigt kul och bra torrflugefiske efter framförallt öringen som vi satte i. De var i riktigt fin kondition och kunde vissa kvällar vara riktigt selektiva vilket gjorde fisket lite klurigt ibland men ack så roligt när man hade knäckt ”koden” för dagen/kvällen.

Dammen har strulat en hel del oss under detta första året men denna sommaren visade den sig från sin bästa sida med fantastiskt fiske.

Under juni var jag också iväg med ett härligt gäng från föreningen för att besöka Bergets Sportfiske och pröva fisket efter dessa gigantiska fiskar som simma där. Mycket fisk blev det och Richard som alltid dra stor fisk lyckades med ett nytt PB med en fisk på 5.3 kg. Torrfluge fisket var det jag lyckades bäst med och hade stundtals ett riktigt kul fiske med stora och urstarka regnbågar på mitt lilla klass 3 spö.

Under juli och augusti var det inte lika mycket fiske. Det blev några gäddpass till med blandade resultat. Min gode öländske vän John drog en av sommarens finare gäddor under ett pass i augusti.

Jag och bröderna Thunberg drog iväg till ett vatten som jag länge velat besöka, Gustavsfors. Men det var en varm dag med väldigt dåligt fiske, ett rejält hugg hade jag under hela dagen och den fisken drog tafsen. Fantastiskt fint men vad det gäller fisket fanns det mer att önska men alltid kul att fiska med Eric och Richard.

Det var också i slutet av augusti som jag efter ett samtal med härliga Jan.O fick chansen att börja blogga för Fisheco och finnas med på deras sida. Fantastisk kul att finnas med på en av Sveriges största fiskesidor.

Under september så laddats upp med mycket flugor och laddades för ett av föreningens största projekt under hösten.

Oktober månad så var det återigen dags för Bergkvara Gäddfestival. Som vanligt bjöds det på ordentligt skitväder med ordentlig blåst och regn. Tuffast möjliga väder som sagt men det kom ett 60-tal fiskare som trotsade detta.

Stundtals trögt fiske för många men med en vinnarfisk kunde Peter Svensson som är ledamot i föreningen dra vinnarfisken på 97 cm. Längsta flugfångade gäddan tog Peter ”Lappen”, en fisk på 94 cm vilket också är den största totalt sett under alla tävlingarna som är fångad på fluga.

I oktober var det äntligen dags att besöka Strömhult för första gången. Länge har jag velat testa detta stället men aldrig fått tillfälle.

Nu fick jag en inbjudan från Jan.O att haka på han och Fisheco gänget hit.

Självklart tackade jag ja till detta och det var en fantastisk fiskehelg på många vis. Många nya bekantskaper, fantastiskt härliga och trevliga människor. Ett fantastiskt fiske där jag inte lyckades lura de riktigt stora men ett flertal regnbågar blev det och flera öringar. Vill ni läsa mer om fisket i Strömhult med Fisheco så klicka på länken här.
http://www.fisheco.se/blogg/flugfiskaren/2017/10/13/regnbage-i-stromhult/

Under november månad var det inte lika mycket fiske, gjorde dock min premiärtur med flytring. En annorlunda och riktigt rolig upplevelse som absolut kommer göras fler gånger under 2018.

Jag och min gode vän Peter band mycket flugor och gjorde flera bindvideos. Riktigt roligt att kunna agera kameraman och göra lite ”roligare” bindvideos när man filmar någon annan som binder. Peter har också kommit igång bra med sin fiskeblogg nu, gå gärna in och kika där – Gälgreppet

Under december har det blivit något enstaka pass men det har varit svårt att hitta fisk, visst har det blivit några enstaka men inte några mängder eller några större. Det ihållande högvatten tror jag kan spela in och gör det svårare att hitta fisken på sina normala ståndplatser. Vattennivån i havet här har legat på +30 – +60 nästan konstant nu sedan oktober månad. Så det har blivit få inlägg om dessa turer däremot delade jag ett inlägg om minnen som är värda att minnas tillbaka till. De kan ni läsa här Minnen. 

Ett av årets sista gäddas avslutade Richard med en sådan här näve

Och från årets sista båttur såg det ut såhär

Jag skall nu avrunda denna årskrönika med att säga ett stort tack till alla er som läser och följer mina fiskeäventyr. Stort tack till Fishline, Gäddfabriken, Strömfiske Alsterån och Fisheco för ert stöd och hjälp. Stort tack till alla i Torsåsbygdens Sportfiskeklubb har precis kommit hem från ett möte/träff där föreningen fick ett bidrag från Brandstodsbolaget/Länsförsäkringar för att ge oss ännu mer möjligheter under 2018. Och tack till min stora familj som står ut med mitt enorma fiskeintresse. Första dagen på det nya året skall fiskas in med dottern då vi skall försöka att fånga regnbåge.

Gott Nytt År och skitfiske!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *