Bergkvara Gäddfestival

För tredje året i rad arrangerades Bergkvara Gäddfestival av Torsåsbygdens Sportfiskeklubb. Det har varit en hel del att ”rodda” med innan festivalen med allt de praktiska runtomkring. Men nu var de äntligen dags, vi hade lagt i vår båt i en vik som vi trodde hårt på redan kvällen innan.
Detta året var det nämligen tänkt så att även vi i tävlingsledningen skulle fiska lite mer och inte bara sköta med allt runt omkring tävlingen. Vädret under veckan hade vart fint med bra vindar men lagom till helgen så hade det vänt till ostliga vindar med byar på 13-14 m/s och ösregn. Så förhållandena var med andra ord hårda och jäkligt tuffa. Men det har blivit en vana när det gäller denna tävlingen, vi prickar alltid in taskigt väder. Men det är bara att göra det bästa under rådande förutsättningar. Totalt dök det upp 60 personer till tävlingen och totalt 25 lag. Man tävlar i tre kategorier, längsta gäddan, längsta flugfångade gäddan och ”big five” dvs de laget med de fem längsta gäddorna vinner.

Efter 9 stängde vi anmälningskontoret och gav oss ut för att testa lyckan vi med. Jag fiskade i team tillsammans med min far under namnet ”team Zippes”. Jag tänkte ju såklart ge flugfiskarna en match i den kampen men vinden skulle göra det tufft. Vi hade en plan att hitta en lävik. Men efter någon minut så börjar det spraka och ryka från batteriet till motorn, någon form av kortslutning. Vi får ta till årorna men i denna vinden så är det lönlöst. Vi får kämpa bara för att ta oss in till land. Det började minst sagt inte bra och nu fick vi ställa oss in på landfiske istället.

Lappen med en fin gädda

Ganska omgående kan jag kroka en gädda som inte mäter mer än 66 cm, men ändå en fisk. Landfisket började lovande. Vi fiskar på men utan utdelning i denna viken. Vi får lägga om taktiken och beslutar oss för att testa ett ställe som jag brukar ha fint fiske från land. Dessvärre är vadarbyxorna hemma då det inte var aktuellt att använda dem idag vilket gör att man blir lite begränsad. Den enda turen vi har är att det är högvatten + 20-30 cm vilket gör att det funkar rätt okej även utan vadarbyxor.
Viken vi är i nu är ganska öppen och vinden trycker på ordentligt här och att kasta fluga här blir riktigt tufft, så jag tror det eller ej plockar fram spinnfiskeprylarna. Ganska snabbt så har jag följare, flera fiskar som följer med nästan in till  strandkanten. Men de vill inte riktigt smälla på.

Men till slut lyckas jag kroka en fisk, denna gången en lite bättre fisk på 74 cm. Det var flera fina fiskar efter en av dem var garanterat en 90 cm+ fisk.
Efter detta  avslutar vi vårt fiske för dagen och inväntar resultat från de andra deltagarna. Det visar sig att de flesta haft ett svårt fiske, dels pga vädret men också att hitta fisken. De som fångat mest fisk hade hittat lävikar där det stått flera gäddor på nästan samma ställe. Och ledande fisk efter dag 1 är på 94 cm och den var fångad på fluga.

Peter Svensson

Dag 2 så fortsätter det dåliga vädret och det blåser om möjligt lite mer idag. Vi tar några kast där vi hade bäst fiske dag 1. Men där träffar vi på Hasse som berättar att de redan har fiskat av här, 6 personer den senaste timmen. Resultatet hade varit skralt men Sebastian en kille från byn på 16 år hade lyckats fånga en fin fisk på 96 cm, riktigt kul för han. Och en ny ledare för tävlingen. Vi bestämde oss för att lägga spöna åt sidan för denna dagen för att ägna oss åt att förbereda för avslutningen av tävlingen. Mobilen plingade flitigt under de avslutande timmarna med nya rapporter och uppdateringar.

Det var en spännande avslutning och det var flera som lyckades hitta fisk. Dock så kom det konstigt nog inte upp någon fisk över metern. Förra året hade vi 8 st fiskar över metern, året innan tror jag det var 3 fiskar. Men detta året blev det ingen metersfisk men 2 st lyckades med att fånga varsin gädda på 97 cm.

Vinnarna

Årets två vinnare blev Peter Svensson ”Gäddkungen” och Göran Fahlberg, bästa lag blev återigen ”Team Pikeboys” som samlade ihop en totallängd på 444 cm. Och så flugfiskepriset, den längsta flugfångade gäddan hittils under Bergkvara Gäddfestival landade på 94 cm, fångstman och vinnare av flugfiskepriset blev Peter ”Lappen” Nilsson

Bortsett från vädret så är vi nöjda med tävlingen och arrangemanget. Till nästa år skall vi försöka få till så att vi som arrangera får lite mer tid vid fiskevattnet och att all rapportering sker efter avslutad fiske vilket gör det enklare för oss. Förhoppningsvis så blåser det inte lika jäkligt då heller.

För er som vill läsa mer om tävlingen så kan ni kika in På en av årets vinnares blogg här
https://galgreppet.com/2017/10/22/bergkvara-gaddfestival-2017/

Skitfiske!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *