Gäddfabriken 2k17

Här kommer ännu ett inlägg som varit ett av de mest visade under året.

Föreningen som jag ofta skriver om, Torsåsbygdens Sportfiskeklubb har en gäddfabrik.

Gäddbebis

Vi är inne på vårt fjärde år med fabriken, andra året som föreningen själva ansvarar för den. Efter ett misslyckat förgående år så var förhoppningarna höga detta året och vi har försökt lära oss av våra misstag. Men med en del strul med att få ut gäddorna från dammen efter lek och det kraftigt varierande vädret som varit denna våren så var inte förhoppningarna stora. Men i fredags började vi tömma fabriken på vatten.

Fina förhållanden för gäddan att leka på

Fabriken är egentligen en liten ”damm” som är knappt 50 cm djup på djupaste stället. Under sommarhalvåret så betar kossorna här och tidig vår så fyller vi upp med vatten och täta dammen som ligger i direkt anslutning med havet.

En näve gäddor

När vi sedan tömmer dammen har vi en ränna som vattnet rinner igenom för att sedan landa i en stor plastbalja. Farten på vattnet när vi tömmer är precis lagom för att inte vattnet skall svämma över i baljan som  är full med små hål som vattnet rinner igenom. På detta viset får vi koll på hur många gäddor som kommer ut från fabriken. Själva tömningen av dammen tar ett antal dagar och i fredags såg det inte positivt ut med endast 5 st små gäddyngel. Men imorse så var jag och Hasse ”Pastorn” på plats för att se vad natten hade givit oss. Och till vår stora glädje var baljan full med små gäddyngel på ett par cm. Fantastikt fina fiskar.

Här mellanlandar gäddorna innan de skall ut i havet

Vi räknade det till ca 350 gäddor och under dagen har det kommit ut än fler så i nuläget har det kommit ut ca 400 gäddor. 1/5 del av dammen är tömd och förhoppningsvis blir det många, många fler gäddor innan dammen är helt tömd på vatten.
Kul när fiskevårdsarbetet vi gör ger utdelning!

https://www.facebook.com/flugfiskarenismaland/videos/888006798017816/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *