Stor gädda

Äntligen dags för fiske igen, en ihärdig kyla med minusgrader som inte velat släppa taget riktigt har äntligen börjat ge med sig. Fortfarande kallt ute med 1-2 grader plus men isfritt trodde jag åtminstone.

gädda2

Brednackad!

Fiske stod på schemat efter jobbet, visste att jag skulle ha en ca 1-2 timmars fisketid innan det skulle bli mörkt så hade alla prylar med mig i bilen. Dock så hade jag glömt en ganska viktig detalj, flugrullen. Allt var nedpackat, vadarbyxor, spö, tång, rulle, kameror men flugrullen hade på något märkligt sätt lyckats glömma.

12717356_10208424202940319_7090319516051422845_n

Usel bildkvalité från videokameran men här ser man hur fet gäddan var!

Snabbt hem och hämta rullen, återigen på väg mot viken. Där inser jag snart att det ligger ett tunt, tunt istäcke en bra bit ut och ingen möjlighet till fiske. Solen skulle snart gå ner och inte mycket fisketid kvar så åker till nästa vik för att inse samma sak där.

gäddan1

Fick tidigare rapport från en i klubben som tagit ett par fina gäddor i en annan vik som jag aldrig fiskat i. Sätter kurs dit och här är det isfritt, fantastiskt! Jag lägger ut ett 15-20 meters kast mot en vass utan resultat, testar ett kast till. När det är så pass kallt i vattnet som det är kan det löna sig att fiska av samma plats ett par gånger har jag lärt mig genom åren. När jag nästan fått hem flugan ser jag en jättegädda följa flugan. Först attackerar den flugan men missar, så jag håller kvar flugan i vattnet och drar flugan framåt med bara en handledsrörelse och gäddan kastar sig över flugan igen. Fisken sitter och den gör ett par rejäla rusningar och linan fastnar i gren ute i vattnet. Ut i vattnet till midjan och försöka rycka loss grenen med ena handen och hålla spöet med spänd lina i andra.

gf03

Flugan som gäddan föll för

Jag lyckas få loss grenen och trots rejäl slaklina sitter fisken kvar och jag kan ta in min hittills största flugfångade gädda. Snabb mätning visade en 89 cm lång gädda men som var otroligt fet, aldrig sett en gädda med så bred nacke. Omkretsen låg på ca 51 cm runt magen. Jag fiskar nästan aldrig med våg, vikten har aldrig spelat så stor roll för mig men denna gången hade det varit spännande att veta. Jag har fångat stora gäddor förut på både 8 och 9 kg och denna var tyngre. Om den var mycket över 10 vågar jag inte svära på men där någonstans skulle jag tippa. Fisken fick snabbt simma tillbaka efter ett par snabba bilder. Sjukt kul och trots en dålig start så slutade fiskedagen väldigt lyckat. Nu är det igång och snart kommer gäddfisket igång på allvar!

Skitfiske på er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *