Cul De Canard

cdc1

CDC fjäder

Cul de Canard eller CDC som den vanligtvis kallas är en fjäder från andens gump, naturligt impregnerade pga av dess placering nära andens fettkörtel.

cdc4

F-Fly en legendarisk fluga som är väldigt enkel att binda och väldigt, väldigt effektiv

Fjädrarna kan variera mycket i kvalité och det bero främst på andens ålder och art. De färger jag använder mest är svart, grått och brunt, naturliga färger. De färgade fjädrarna skall man vara extra vaksam på att kvalitén är god för vid färgning av dessa fjädrarna finns det en risk att man förstör fjädrarna pga höga temperaturer. Marc Petitjean som är en pionjär när det kommer till CDC har utvecklat en metod där han kallfärgar fjädrarna för att behålla fjäderns goda egenskaper. Marc Petitjean har också mycket fina verktyg som han tagit fram för flugbindning med CDC och mycket bra videos att kika på.

cdc6

CDC används främst till torrflugor och har en fantastisk flytförmåga.  Man kan använda det istället för tupphackel och en annan fördel med cdc är att den inte tvinnar tafsen som andra storhacklade flugor kan göra.

cdc2

Nattslända endast bunden med cdc

Jag använder oftast cdc av Marc Petitjeans märke som finns här att köpa, flydressings variant är bra och Polish quills CDC är också av hög kvalité

klackare2

Fjädermygga, ser bindbeskrivning i videon nedanför

Här nedan har ni ett mönster som skall imitera en fjädermyggpuppa eller en kläckande insekt som hänger fint i ytfilmen tack vare cdc-fjädern.

Ett tips är att impregnera flugan exempelvis en F-Flys vinge med torrflugefett för att göra den nästan osänkbar.

cdc7

Spent Spinner

Fick jag bara välja ett material (förutom krok och tråd) så skulle jag välja CDC fjädern då man kan göra mängder med olika mönster med denna fantastiska fjäder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *