Getingfrossa

Getingar är inte så aktuella just för tillfället men framåt sommaren och tidig höst brukar man kunna ha riktigt fint fiske med dessa imitationer. Min variant av geting eller bi bi som min 2 år gamla dotter kallar dem är inspirerad av getingflugan från den fantastiska boken ”Flugnörd”. De finns massvis av olika varianter och materialval för att göra getingflugor dock brukar de vanligaste vara foam eller hjorthår.

Min variant har jag valt att göra med hjorthår och faktiskt första gången jag ger mig på att göra en getingvariant med detta materialet har tidigare enbart dubbat getingkroppar och bundit varianten med foam. Flugan är relativt enkel och kul att binda dock blir det mycket spill av allt hjorthår som måste trimmas men det får man leva med. Här kommer i alla fall en liten steg för steg beskrivning hur ni gör getingflugan eller som den numera kalls här hemma ”Bi Bi”. 

Bi Bi

Krok : Strl 10
Tråd: Svart
Kropp: Svart och gult hjorthår
Vingar: Brunt tupphackel samt svart tupp
Huvud: Svart hjorthår

Fäst in bindtråden som vanligt
Bind in en rejäl bunt gult hjorthår nära krokböjen
Fortsätt med svart och gult hjorthår, fäst dem tätt och dra åt hårt (viktigt med stark bindtråd)

När jag bundit in dessa lagerna av kroppen gör jag en whip finish knut och trimma ner kroppen för att underlätta när jag skall fästa vingarna. Finns säkert andra lösningar för detta men detta har funkat för mig. 

Bind in bindtråden igen och fäst två st bruna tuppfjädrar, ca 3-4 cm långa en på varje sida
Bind in tupphackel, här har jag faktiskt användt mig av indisk tuppnacke då flugan flyter bra ändå på hjorthåret och kvaliten på hacklet är inte jätteviktigt, mest för syns skull. Klipp hacklet nertill.

Bind sedan in två st buntar ev tre tills du kommer fram tills kroköglan. Avsluta med en whip finish knut, trimma sedan flugan som ni vill ha den, jag vill ha kropparna ganska slimmade, men behöver inte vara jättenoga bero helt på vilken tid man vill lägga på att trimma flugan.  

När flugan är klar brukar jag droppa på lite lack eller superlim på bindtråden. 
Färdig!
Bi bi

Skitfiske på er!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.